Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problémy s reklamací

Skurutt (119)|8.3.2012 09:42
Zdravím,
potřeboval bych poradit, jak postupovat u reklamace HDD.

Problém je následující. Dělal jsem kamarádovi loni sestavu a už nějakou dobu měl problémy s HDD. nakonec chcípnul úplně a tak ho odnesl do obchodu na reklamaci. Hned druhý den dostal mail, že si může přijít pro peníze. Což je ale pro něj nevýhodné, protože disk (Samsung spinpoint F3 500GB - HD502HJ) ho tehdy stál cca 850,- a dnes už se nevyrábí a odpovídající disky stojí cca 1800,-
V obchodě (velký známý eshop) mu tvrdí, že reklamaci nelze řešit jinak, protože se daný disk nevyrábí (vyrábí ale už jako Seagate) a oprava je nerentabilní.

Pokud vím, záleží na zákazníkovi, zda si vybere formu reklamace vrácením peněz, nebo výměnou zboží. Pokud už se dané zboží nevyrábí, měl by dostat odpovídající produkt. Nebo se mýlím?

Reklamoval jsem ten samý disk v jiném eshopu cca měsic zpátky a i když šlo už o nadstandartní záruku (ve 3. roce!) dostal jsem nový disk.

Nemáte někdo zkušenosti s podobným problémem? Nevíte o co se případně opřít a jak donutit obchodníka k vyřízení reklamace výměnou za odpovídající disk? Díky za všechny rady.
Jds (106)|9.3.2012 17:36
Zdraví nemám až tak velké zkušenosti s reklamacemi ale, myslím že důležité jsou reklamační podmínky prodejce a hlavně lidská domluva.Takže se skus domluvit s prodejcem.Třeba to dopadne dobře.Můj známí takto reklamoval procesor a vzhledem k tomu že se ten model už neprodával dostal procesor o model vyšší a tedy výkonnější.Zdar a sílu a pevné nervy.
Jezevec (607)|10.3.2012 18:04
Myslím, že takový postup je zákonný. Pokud se daný produkt nevyrábí, pak má kupující právo na odstoupení od smlouvy a tudíž vrácení peněz. Zákon bere vrácení peněz jako výhodu pro zákazníka s ohledem na to, že tak vlastně zdarma používal nějaké zboží a následně dostane jeho plnou pořizovací cenu zpět, nepočítá s tím, že by vrácení peněz bylo pro zákazníka nevýhodné.

Doporučoval bych se lidsky domluvit s RMA odd. daného prodejce, pokud to nepůjde, obrátit se např. na http://www.spotrebitele.info/, ale můj názor je takový, že nemůžete prodejce donutit, aby Vám plnil reklamaci produktem, který je např. 2x dražší než produkt, který reklamujete.