Problemy s PC
Ahoj mam problemy s PC kdyz jsem nekdy na internetu ale vetsinou pri hrach se mi sekne PC a nejde nic jinyho udelat nez ho restartovat....bud jakoby zmrzne obraz je slyset z reproduktoru takove bzuceni nebo jen obraz zcerna a musim resetovat.(obcas se ukaze i modra smrt)tady je ten minidump soubor [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ale PC se hned nezapne musim ho nechat asi tak 3-5 minut stat a pak se zapne.
Musel jsem vymenit Ramky, GPU a zdroj jak mi poradily v servisu ale PC blbne dal....a v servisu si taky nevi rady co s tim u nich to prej vzdycky fungovalo.
Uz jsem vyzkousel i HDD od kamarada ale problem furt stejny takze ze by byl CPU nebo zakladni deska poskozeny?
Takze tedka mam tuto sestavu:
CPU - AMD Athlon II X4 630 2,80 GHz na tom chladic Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
GPU - AMD Gigabyte HD 6870 OC 1GB
RAM - Kingston HyperX Blu 4GB (2x2GB) DDR3 1333
HDD - Seagate ST3500312CS - Pipeline HD 500 GB
Zakladni deska - Asus M4A79XTD EVO - AMD 790X
Zdroj - Seasonic S12II-620 620W
Windows 7 Home edition 64bit - original
Ale PC se hned nezapne musim ho nechat asi tak 3-5 minut stat a pak se zapne.
Musel jsem vymenit Ramky, GPU a zdroj jak mi poradily v servisu ale PC blbne dal....a v servisu si taky nevi rady co s tim u nich to prej vzdycky fungovalo.
Uz jsem vyzkousel i HDD od kamarada ale problem furt stejny takze ze by byl CPU nebo zakladni deska poskozeny?
Takze tedka mam tuto sestavu:
CPU - AMD Athlon II X4 630 2,80 GHz na tom chladic Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
GPU - AMD Gigabyte HD 6870 OC 1GB
RAM - Kingston HyperX Blu 4GB (2x2GB) DDR3 1333
HDD - Seagate ST3500312CS - Pipeline HD 500 GB
Zdroj - Seasonic S12II-620 620W
Windows 7 Home edition 64bit - original
Určitě by stálo za to ty paměti ještě otestovat (Memtest?)
A ještě bych zkontroloval teplotu CPU ... to že to PC nejde po crashi chvilku zapnout by trošku naznačovalo že se to hřeje (CPU nebo chipset?)
A ještě bych zkontroloval teplotu CPU ... to že to PC nejde po crashi chvilku zapnout by trošku naznačovalo že se to hřeje (CPU nebo chipset?)
jeste jen napisu ze nemam nic nataktovanyho :)
A CPU neni zas tak horky....+/- 30-35°C v klidu a v zatezi max 55-60° vic ne
ten chipset byl dost horky tak jsem tam na to namiril stary vetrak z boxoveho chladice z CPU ale nvm teplotu
A s tim memtestem neumim nikdy jsem to nedelal
A jinak pameti jsem dokupoval a ze bych mel smulu na vsechny moduly co jsem koupil? :D
A CPU neni zas tak horky....+/- 30-35°C v klidu a v zatezi max 55-60° vic ne
ten chipset byl dost horky tak jsem tam na to namiril stary vetrak z boxoveho chladice z CPU ale nvm teplotu
A s tim memtestem neumim nikdy jsem to nedelal
A jinak pameti jsem dokupoval a ze bych mel smulu na vsechny moduly co jsem koupil? :D
[quote=defron;496987]
A jinak pameti jsem dokupoval a ze bych mel smulu na vsechny moduly co jsem koupil? :D[/quote]
Stat se to muze :slug
A jinak pameti jsem dokupoval a ze bych mel smulu na vsechny moduly co jsem koupil? :D[/quote]
Stat se to muze :slug
tak jsem stahl zadarmo toto Memtest86 - Ver 4.0a - Windows (zip) ISO image for creating bootable CD
otevrel jsem to v daemon tools a nic... nebo to se nejak vypaluje na CD?
Nebo v cem to mam vypalit ... a jak? jako datove CD nebo jinak?
Nebo v cem to mam vypalit ... a jak? jako datove CD nebo jinak?
[quote=defron;496990]tak jsem stahl zadarmo toto Memtest86 - Ver 4.0a - Windows (zip) ISO image for creating bootable CD
Nebo v cem to mam vypalit ... a jak? jako datove CD nebo jinak?[/quote]
na flashku nebo vypalit na cd, je potreba z toho nabootovat
Nebo v cem to mam vypalit ... a jak? jako datove CD nebo jinak?[/quote]
na flashku nebo vypalit na cd, je potreba z toho nabootovat
na tu flashku bych to dal spis...takze rozbalil jsem ten rar soubor a jen to tam nakopiruju? a nejak v biosu nastavim aby nacetla ta flashka??
Celkem jednoduse to jde pomoci UnetBootinu http://unetbootin.sourceforge.net/
je tam primo na vyber systemrescuecd, nebo tam hod to ISO co jsi stahl
pri bootu je potreba zvolit z ceho ma PC nabootovat, vetsinou byva rychla nabidka pres F12, nebo to budes muset prehodit v BIOSu
je tam primo na vyber systemrescuecd, nebo tam hod to ISO co jsi stahl
pri bootu je potreba zvolit z ceho ma PC nabootovat, vetsinou byva rychla nabidka pres F12, nebo to budes muset prehodit v BIOSu
hele kdyby byl spatnej procesor tak by se nezapnul pocitac nebo jo?
nebo procesor muze taky vyvolavat takovyhle chyby?
- a mohl by mit vliv na tu desku muj predchozi zdroj Eurocase 550W? cetl jsem ze to neni kvalitni zdroj tak jsem ho vymenil...nemohl by treba neco vypalit?
nebo procesor muze taky vyvolavat takovyhle chyby?
- a mohl by mit vliv na tu desku muj predchozi zdroj Eurocase 550W? cetl jsem ze to neni kvalitni zdroj tak jsem ho vymenil...nemohl by treba neco vypalit?
tak si myslim ze to bude na 95% procesor.....tedka jsem sundal chladic a nanesl teplovodivou pastu a zase to jede....akorat ze tu pastu tam musim davat skoro kazdy 2 tydny jinak to dela takovyhle chyby jsem zapomnel ze jsem mel i tento problem
-proste na tom CPU se ta pasta normalne vypari....
- asi si koupim novy ... AMD Phenom II X4 965 3,4 GHz za 2600 Kc prilepsim si nejaky to 0,6 GHz na kazdym jadre to docela jde
- asi si koupim novy ... AMD Phenom II X4 965 3,4 GHz za 2600 Kc prilepsim si nejaky to 0,6 GHz na kazdym jadre to docela jde
[quote=defron;497160]tak si myslim ze to bude na 95% procesor.....tedka jsem sundal chladic a nanesl teplovodivou pastu a zase to jede....akorat ze tu pastu tam musim davat skoro kazdy 2 tydny jinak to dela takovyhle chyby jsem zapomnel ze jsem mel i tento problem
- asi si koupim novy ... AMD Phenom II X4 965 3,4 GHz za 2600 Kc prilepsim si nejaky to 0,6 GHz na kazdym jadre to docela jde[/quote]
Co to máš prosímtě za pastu, že se vypaří? :D :D Jestli to je mizící pastou (a z toho vyplívajícím přehříváním CPU), tak výměna CPU naprosto nic nevyřeší - radši si kup pořádnou pastu :)
- asi si koupim novy ... AMD Phenom II X4 965 3,4 GHz za 2600 Kc prilepsim si nejaky to 0,6 GHz na kazdym jadre to docela jde[/quote]
Co to máš prosímtě za pastu, že se vypaří? :D :D Jestli to je mizící pastou (a z toho vyplívajícím přehříváním CPU), tak výměna CPU naprosto nic nevyřeší - radši si kup pořádnou pastu :)
Měnil si nějaké hodnoty v BIOSu? Vím, že si psal, že si netaktoval, ale třeba se v tom něko někde vrtal...
Pár tipů:
-Ohledně teplot bych zkusil v BIOSu na zkoušku povypínat funkce, které hlídají teplotu procesoru a pustil bych něco, při čem se ti to zasekávalo. Samozřemě opatrně... Pokud zasekávání přestane, zaměřil bych se potom víc na ty teploty...
-V souvislosti s BIOSem bych zkusil obnovit defaultní nastavní.
-Zjistil bych si, na jakém násobiči běží tvůj procesor a zkusil ho nastavit napevno, místo automatické volby...
Pár tipů:
-Ohledně teplot bych zkusil v BIOSu na zkoušku povypínat funkce, které hlídají teplotu procesoru a pustil bych něco, při čem se ti to zasekávalo. Samozřemě opatrně... Pokud zasekávání přestane, zaměřil bych se potom víc na ty teploty...
-V souvislosti s BIOSem bych zkusil obnovit defaultní nastavní.
-Zjistil bych si, na jakém násobiči běží tvůj procesor a zkusil ho nastavit napevno, místo automatické volby...
OK....Bios bezi na defaultnim nastaveni dokonce sem ho i resetoval vyndani baterky ze zakladni desky.
Ale jinak nevim co po me chces, moc se nevyznam v Biosu.
Ale jinak nevim co po me chces, moc se nevyznam v Biosu.
Já si myslim,že může být povolený backplate co drží rámeček pro chladič cpu a z toho vznikají pak problémy :notsure
no ten jsem zkusil dotahnout ale je uplne pevny.....ale ten chladic nejde dotahnout uplne na fest , vzdycky se trochu hybe do stran to u toho boxoveho chladice nebylo ale tuhle chybu jsem mel i u neho
-myslis ten cerny umelohmotny ramecek za kterej se prichytava ten chladic?
-myslis ten cerny umelohmotny ramecek za kterej se prichytava ten chladic?
Ano,ten rámeček.Pokud ti nedrží chladič na fest,tak je na 90% problém zde.Ten rámeček i s tim zadnim se dá vyměnit z nějaké jiné desky 754/939/AM2/AM3.Ale nemusí to být v něm.Možná ti nedocvakává dobře páčka na Freezerovi,nebo je vychozená
no na tom freezerovi neni packa jako u boxoveho chladice.....jsou tam takovy pacicky ale proste vic dotahnout to nejde a je to tam zapadle dobre nevim co s tim .... ale tedka po naneseni pasty to jede uplne v poradku ale treba za tyden to bude zase blbnout pritom teploty jsou podle me dobry v klidu 25° a v zatezi tech 50 max 55°
tady jsou screeny
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
memtest jsem neprovedl ale v servisu ho delali a tam jim vysel v poradku a taky Ramky testovali v jinym PC a slo to normalne
no ja si myslim ze bude neco s tim CPU....tedka fakt po naneseni pasty jede v poradku ale za tyden nebo za 2 tydny to proste zacne blbnout .... to bych ten procesor musel mazat kazdy mesic
memtest jsem neprovedl ale v servisu ho delali a tam jim vysel v poradku a taky Ramky testovali v jinym PC a slo to normalne
no ja si myslim ze bude neco s tim CPU....tedka fakt po naneseni pasty jede v poradku ale za tyden nebo za 2 tydny to proste zacne blbnout .... to bych ten procesor musel mazat kazdy mesic
Když koukám na screeny, začínám mít o kvalitě toho servisu vážné pochyby.
V první řadě bych aktualizoval BIOS. Verze 0501 je první, se kterou byla deska vydána. Od té doby vyšla řada updatů, které zlepšují stabilitu a kompatibilitu.
Paměti jedou pouze v singlu, čímž není naplno využit jejich potenciál.. Buď jsou osazeny v nevhodných slotech, nebo je to vinou zastaralého BIOSu. Zkontroluj správnost osazení (viz manuál).
Proveď Memtest. To, že paměti jedou v jiném PC nic neznamená. Ve tvé desce mohou mít problém. Navíc je otázkou, zda servis test vůbec provedl (a jen to netvrdil).
// Ještě jsem si všiml jedné věci: Pro podporu procesorů revize C2 (který máš) je potřeba desky verze 1.00G a vyšší. Zkontroluj, jakou máš.
V první řadě bych aktualizoval BIOS. Verze 0501 je první, se kterou byla deska vydána. Od té doby vyšla řada updatů, které zlepšují stabilitu a kompatibilitu.
Paměti jedou pouze v singlu, čímž není naplno využit jejich potenciál.. Buď jsou osazeny v nevhodných slotech, nebo je to vinou zastaralého BIOSu. Zkontroluj správnost osazení (viz manuál).
Proveď Memtest. To, že paměti jedou v jiném PC nic neznamená. Ve tvé desce mohou mít problém. Navíc je otázkou, zda servis test vůbec provedl (a jen to netvrdil).
// Ještě jsem si všiml jedné věci: Pro podporu procesorů revize C2 (který máš) je potřeba desky verze 1.00G a vyšší. Zkontroluj, jakou máš.
pameti jsou v singlu .... taky nevim proc :)
no chtel jsem si stahnout ty ovladace na zakladni desku ale nevim jak je nainstalovat ani BIOS nevim jak to updatovat je to nejaky jinaci soubor nejde otevrit
hele ten memtest bych nechal na jindy tedka neni moc casu a myslim si ze to asi trva dost dlouho
-jo a predtim jsem mel zdroj Eurocase 550W cetl jsem ze to je peknej shit tak jsem to vymenil nemohl neco vypalit??
no chtel jsem si stahnout ty ovladace na zakladni desku ale nevim jak je nainstalovat ani BIOS nevim jak to updatovat je to nejaky jinaci soubor nejde otevrit
hele ten memtest bych nechal na jindy tedka neni moc casu a myslim si ze to asi trva dost dlouho
-jo a predtim jsem mel zdroj Eurocase 550W cetl jsem ze to je peknej shit tak jsem to vymenil nemohl neco vypalit??
[quote=defron;497336]Zakladni deska - Asus M4A79XTD EVO - AMD 790X[/quote]
Údaj o verzi najdeš vytištěn na PCB desky. Musíš otevřít skříň, a fyzicky se na ni podívat. Nejčastěji je buď za názvem, nebo v levém dolním rohu.
[quote=defron;497336]pameti jsou v singlu .... taky nevim proc :)[/quote]
V jakých slotech máš vloženy paměťové moduly?
[quote=defron;497336]no chtel jsem si stahnout ty ovladace na zakladni desku ale nevim jak je nainstalovat ani BIOS nevim jak to updatovat je to nejaky jinaci soubor nejde otevrit[/quote]
Deska disponuje funkcí EZ Flash 2. Stáhneš soubor s BIOSem, rozbalíš ho na flashku (musí být naformátována jako FAT16/FAT32). Necháš ji v portu, restartuješ, vstoupíš do BIOSu, v menu Tools spustíš EZ Flash, vybereš soubor s BIOSem a naflashuješ.
[quote=defron;497336]jo a predtim jsem mel zdroj Eurocase 550W cetl jsem ze to je peknej shit tak jsem to vymenil nemohl neco vypalit??[/quote]
Teoreticky to možné je. Zkontroluj stav kondenzátoru, zda nejsou nafouklé/vyteklé. I když u polymerů to bvykle moc vidět není.
Údaj o verzi najdeš vytištěn na PCB desky. Musíš otevřít skříň, a fyzicky se na ni podívat. Nejčastěji je buď za názvem, nebo v levém dolním rohu.
[quote=defron;497336]pameti jsou v singlu .... taky nevim proc :)[/quote]
V jakých slotech máš vloženy paměťové moduly?
[quote=defron;497336]no chtel jsem si stahnout ty ovladace na zakladni desku ale nevim jak je nainstalovat ani BIOS nevim jak to updatovat je to nejaky jinaci soubor nejde otevrit[/quote]
Deska disponuje funkcí EZ Flash 2. Stáhneš soubor s BIOSem, rozbalíš ho na flashku (musí být naformátována jako FAT16/FAT32). Necháš ji v portu, restartuješ, vstoupíš do BIOSu, v menu Tools spustíš EZ Flash, vybereš soubor s BIOSem a naflashuješ.
[quote=defron;497336]jo a predtim jsem mel zdroj Eurocase 550W cetl jsem ze to je peknej shit tak jsem to vymenil nemohl neco vypalit??[/quote]
Teoreticky to možné je. Zkontroluj stav kondenzátoru, zda nejsou nafouklé/vyteklé. I když u polymerů to bvykle moc vidět není.
[quote=defron;497336]Zakladni deska - Asus M4A79XTD EVO - AMD 790X
-jo a predtim jsem mel zdroj Eurocase 550W cetl jsem ze to je peknej shit tak jsem to vymenil nemohl neco vypalit??[/quote]
Revizi desky zjistíš pohledem na ni - v příloze je dané místo zvýrazněno zeleně. Ten memtest zkus spustit co nejdřív (stačí to jen spustit a klidně odejít pryč/spát - nemusíš u toho těch 5+ hodin sedět)
BIOS se updatuje pomocí utility z BIOSu - stačí k tomu např. flashka (důležité je, aby byla formátována na FAT32) s nakopírovaným souborem BIOSu. Pak už to je vpodstatě skoro jen zmáčknutí správného tlačítka při POSTu a "next, next, next, ...". Stačí když se podíváš do manuálu (jen si ten manuál prosímtě přečti a nezkoušej BIOS updatovat stylem "nějak to půjde")
Popiš DETAILNĚ jak nanášíš pastu (včetně demontáže chladiče, ...) a kolik - je fakt divný, aby to jelo 2 týdny a pak ne :D
-jo a predtim jsem mel zdroj Eurocase 550W cetl jsem ze to je peknej shit tak jsem to vymenil nemohl neco vypalit??[/quote]
Revizi desky zjistíš pohledem na ni - v příloze je dané místo zvýrazněno zeleně. Ten memtest zkus spustit co nejdřív (stačí to jen spustit a klidně odejít pryč/spát - nemusíš u toho těch 5+ hodin sedět)
BIOS se updatuje pomocí utility z BIOSu - stačí k tomu např. flashka (důležité je, aby byla formátována na FAT32) s nakopírovaným souborem BIOSu. Pak už to je vpodstatě skoro jen zmáčknutí správného tlačítka při POSTu a "next, next, next, ...". Stačí když se podíváš do manuálu (jen si ten manuál prosímtě přečti a nezkoušej BIOS updatovat stylem "nějak to půjde")
Popiš DETAILNĚ jak nanášíš pastu (včetně demontáže chladiče, ...) a kolik - je fakt divný, aby to jelo 2 týdny a pak ne :D
tak na desce je napsano Rev: 1.01G
no v prvnim slotu...Ram-nic-Ram-nic nejak takhle :D :D
Kondenzatory se mi zdaj v poradku ale nejsem odbornik
a ten update biosu to jde hodne znat??
no v prvnim slotu...Ram-nic-Ram-nic nejak takhle :D :D
Kondenzatory se mi zdaj v poradku ale nejsem odbornik
a ten update biosu to jde hodne znat??
[quote=defron;497341]tak na desce je napsano Rev: 1.01G[/quote]
OK.
[quote=defron;497341]no v prvnim slotu...Ram-nic-Ram-nic nejak takhle :D :D[/quote]
Špatně. Má to být RAM-RAM-nic-nic, nebo nic-nic-RAM-RAM.
[quote=defron;497341]a ten update biosu to jde hodne znat??[/quote]
Ano. Mohlo by to začít i korektně fungovat. ;)
OK.
[quote=defron;497341]no v prvnim slotu...Ram-nic-Ram-nic nejak takhle :D :D[/quote]
Špatně. Má to být RAM-RAM-nic-nic, nebo nic-nic-RAM-RAM.
[quote=defron;497341]a ten update biosu to jde hodne znat??[/quote]
Ano. Mohlo by to začít i korektně fungovat. ;)
pro DrZelenka :
flashku mam naformatovanou na FAT32 a do manualu k ty desce? nebo to je nekde na netu popsany?
Pastu nanasim takhle :
-vypnu PC i zdroj
-odmontuju chladic Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
-vypojim napajeni chladice ze zakl. desky
-ocistim chladic i CPU
-nanesu pastu na chladic takovou vetsi kapku (ale ne zas nejakou monstrozni :D)
-rozetru to s igelit. pytlikem na prstu
-pak to primontuju k desce, zapojim chladic
muzes se kouknout na nejakou recenzi a uvidis jak je montaz tohodle chladice celkem obtizna
flashku mam naformatovanou na FAT32 a do manualu k ty desce? nebo to je nekde na netu popsany?
Pastu nanasim takhle :
-vypnu PC i zdroj
-odmontuju chladic Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
-vypojim napajeni chladice ze zakl. desky
-ocistim chladic i CPU
-nanesu pastu na chladic takovou vetsi kapku (ale ne zas nejakou monstrozni :D)
-rozetru to s igelit. pytlikem na prstu
-pak to primontuju k desce, zapojim chladic
muzes se kouknout na nejakou recenzi a uvidis jak je montaz tohodle chladice celkem obtizna
Obtížná montáž? Podle videa sakra jednoduchá :)
Když si zajdeš na web Asusu a dohledáš desku, tak tam máš manuál v elektronický podobě. Utilita se jmenuje EZ-Flash 2 a návod je na straně 3-4 (v pdf tj 60. strana).
Když si zajdeš na web Asusu a dohledáš desku, tak tam máš manuál v elektronický podobě. Utilita se jmenuje EZ-Flash 2 a návod je na straně 3-4 (v pdf tj 60. strana).
no ale na tom videu je intel a ten mi prijde jednodussi na montaz ale ja mam AMD a to jde natocit jen smerem ke zdroji nebo ke grafice a proto je spatny pristup k tem sroubkum
-a jeste ja ty sroubky musim mit v tech dirkach na kraji jinak to stahnout nejde
-a jeste ja ty sroubky musim mit v tech dirkach na kraji jinak to stahnout nejde