Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejde demontovat Harddisk

Commanderwar (577)|16.3.2012 16:50
zdravím mam docela problemek, musim vyndat HD z PC ale posledni šroub na kterem drži proste nejde povolit a už mam nahoře stržený i kříž, takže konečna, ten HD musim vyndat.

Nemate nekdo zkušenosti jak ten šroub urvat atd??:) ani me nenapada jak ho uřiznout
kevin00 (10238)|16.3.2012 16:51
Pokud je na šroubku stržený závit, stačí při vyšroubování jej jemně nadzvedávat např. nehtem. Pokud jsi zničil zářez na šroubku, pomohou Ti např. kombinačky.
Commanderwar (577)|16.3.2012 16:56
to jsem bohužel zkoušel...on je problem v tom že tam dal nekdo asi šroub ktery tam nema co delat a je vetsi než dira v HDD bejčim tu jako bejk....ale tema kombinačkama..to nejde...desne se to smeka.

napadlo me tam ten HDD nechat hned pod nej dat novy a druhy o mezeru pod nej...ale problem je že mi nedava kabelaž na ten druhy HDD - napajeni, prave že bych to potřeboval cely dat proste misto toho HDD co nemužu vyndat
kevin00 (10238)|16.3.2012 17:03
Případně koupit prodlužku na potřebný kabel.
Nejde udělat na šroubek zářez pilkou pro rovný šroubovák. U kombinaček se snaž použít "výřez se zuby", než-li samotné čelisti.
Commanderwar (577)|16.3.2012 17:44
jeste se chci zeptat.....u toho druheho HD jak je konektor pro plochy kabel tak nejaky šikula ulomil boční část rámečku ja si toho nevšiml a když jsem vyndaval plochy kabel z konektoru tak jsem ohnul dva ty zlaty piny..tak jsem je narovnal nahrubo šroubovakem a nasadil nejdrive plochy kabel na ty dva ohnute a pomalu na ty ostatni tím sem to jaky by dorovnal..

ale co me zajima lzde u HDD vymenit ten konektor??? pokud by začal zlobit??
kevin00 (10238)|16.3.2012 17:48
[quote=Commanderwar;497173]ale co me zajima lzde u HDD vymenit ten konektor??? pokud by začal zlobit??[/quote]

Nemám s tím osobní zkušenost, takže v tomto směru neporadím.
Commanderwar (577)|16.3.2012 18:01
spíše jak jinak by se z toho HDD daly dostat ven data pokud by byl konektor nefunkčni:)
DrZelenka (2491)|16.3.2012 18:11
[quote=Commanderwar;497175]spíše jak jinak by se z toho HDD daly dostat ven data pokud by byl konektor nefunkčni:)[/quote]

To asi nijak :(

Koukal jsem tu na pár starších ATA HDD - konektor je přípájen na PCB s elektronikou, takže výměna bude podle mě otázkou toho, jak dobře umíš pájet :) Pokud neumíš, tak budeš muset sehnat PCB z jiného (TOTOŽNÉHO) disku.

EDIT
[quote=Commanderwar;497165]zdravím mam docela problemek, musim vyndat HD z PC ale posledni šroub na kterem drži proste nejde povolit a už mam nahoře stržený i kříž, takže konečna, ten HD musim vyndat.

Nemate nekdo zkušenosti jak ten šroub urvat atd??:) ani me nenapada jak ho uřiznout[/quote]
Pokud nepomůžou kevinovy rady, tak bych vzal rozbrusku, hodil něco přes okolí, aby tam nelítaly jiskry/kousky šroubu a hlavičku šroubu opatrně odbrousil (dost drastický, ale účinný). Při práci bych ostatní 3 šrouby zase namontoval a bednu zatížil, aby se celá nerozklepala.
kevin00 (10238)|16.3.2012 18:29
[quote=DrZelenka;497177]Pokud nepomůžou kevinovy rady, tak bych vzal rozbrusku, hodil něco přes okolí, aby tam nelítaly jiskry/kousky šroubu a hlavičku šroubu opatrně odbrousil (dost drastický, ale účinný). Při práci bych ostatní 3 šrouby zase namontoval a bednu zatížil, aby se celá nerozklepala.[/quote]

IMHO lepší bude, když hlavičku šroubku opatrně odvrtá. Následně se může pokusit pomocí vytahovačů zalomených šroubů šroub vytočit ven (zde opravdu záleží na šikovnosti jedince).
Commanderwar (577)|16.3.2012 22:40
Neco sem vymyslel. Ten disk proste necham kde je bude to Slave disk, master disk dam pod nej,

podarilo se mi kabel dát tak aby byl tak jak má být tudíš konec na master disku a prostředek na slave. bohužel ten kabel je staveny tak že master disk by mel byt výšše než slave

teoreticky tomu nic nebrani??? nevadi tomu plochemu kabelu rozumny ohyb???
kevin00 (10238)|16.3.2012 23:35
[quote=Commanderwar;497206]teoreticky tomu nic nebrani??? nevadi tomu plochemu kabelu rozumny ohyb???[/quote]

Co to je rozumný ohyb ? "Rozumný ohyb" nevadí ničemu :p :D Jinak já jsem PATA kabel dle potřeby i ohnul zcela k sobě a nic se mu nestalo, takže bych to zase tolik nehrotil :)
john (877)|20.3.2012 21:48
[quote=kevin00;497210]Co to je rozumný ohyb ?[/quote]
mam doma plne funkcni 80ti zilove IDE kabely rozrezane ziletkou a pekne zakulacene, dodnes plne funkcni a ohyb?, "zvladly by i draci smycku"....:cool:
john (877)|20.3.2012 22:01
[quote=Commanderwar;497206]Neco sem vymyslel. Ten disk proste necham kde je...[/quote]
a to jako proc? bud ten sroubek odvrtej, jak uz bylo uvedeno, strhnout krizak na tomto sroubku dokaze kazdy, ktery ma trochu sily, ale cit mu chybi..., ze tam byl blbej kus, ktery tam nemel co delat?, tak ho nejdrive zkusim mirne pritahnout, poklepat na hlavu a znovu "doleva-doprava, ale s citem....
ted jeden ze stare skoly, jak to rikali nam, "co muzes urvat urvi, co nemuzes urvat zk.rvi", nic ve zlem... a nerikam, ze je to tva chyba :cool:
Jds (106)|24.3.2012 17:08
No nazdar lidi.Napadla mne ještě jedna možnost co skusit naletovat na ten šroubek matičku a potom to skusit vymontovat.Nebo jak už tu zaznělo odvrtat to opatrně, akuvrtačkou da se s ní opatrně vrtat i na malé otáčky a doporučil na vrtáček položit malý magnet kvůli pilinám,pokud ten šroubek není z nerezu.Zdar a sílu.
john (877)|24.3.2012 20:06
[quote=Jds;497721].....co skusit naletovat na ten šroubek matičku a potom to skusit vymontovat...[/quote]

tu uz by jsi asi musel letovat mosazi, i "tvrdy" cin by se asi urval...., zalezi, jak moc je ten sroubek "zarvan"...
jeste by mozna stalo za pokus pouzit petrolej, ci podobna maziva / WDS? /
edited: nevim, jaky ma wercajk, ale pokud uz se nema cim chytit za hlavu sroubku......
kevin00 (10238)|24.3.2012 20:23
[quote=john;497743]jeste by mozna stalo za pokus pouzit petrolej, ci podobna maziva / WDS?[/quote]

IMHO To by pomohlo pokud by byl závit zarezlý, ale ne u "zakouslého" ...
john (877)|25.3.2012 11:19
[quote=kevin00;497749]IMHO To by pomohlo pokud by byl závit zarezlý, ale ne u "zakouslého" ...[/quote]

u zarezleho se pouziva kyselina fosforecna, u toho zakousleho to muze mirne pomoci, ale tam je dulezite to poklepani + pritazeni/povoleni...
r34ktor (7477)|25.3.2012 17:39
Myslím, že pro rozumné posouzení by to chtělo foto aktuálního stahu problémového šroubu.
john (877)|25.3.2012 18:42
[quote=r34ktor;497819]Myslím, že pro rozumné posouzení by to chtělo foto aktuálního stahu problémového šroubu.[/quote]
kazdy z nas, by to musel videt pred a po stavu veci... a hlavne to mit ve vlastnich prackach v dobe vzniku problemu...