Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Síťové zásuvky

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Mar 2012
    Příspěvků
    2

    Zdravím,
    rozhodl jsem se tedy, že udělám doma síť. Za nedlouho budeme rekonstruovat barák a přemýšlím o tom, že bych udělal v několika místnostech zásuvku na internet a tedy i k síti s tiskárnou.
    Takže:
    Přízemí - obývák zásuvka na TV, ložnice zásuvka pro PC
    Patro - dva pokoje, v každým pokoji dvě zásuvky - TV a PC

    celkově: 6 zásuvek

    V patře ve skřínce bude modem, router a NSA server. A ted by me zajímalo odkud povedu kabely a hlavně jaký! Na jedný straně konektor RJ45 a na druhý straně dráty? Mám pocit, že bych je měl vést od routeru, nebude 6 kabelů moc? Potřeboval bych vědět, jak se to má všechno propojit.

    Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Kabely UTP cat. 5 (radeji drat nez lanko) povedes od patchpanelu u routeru do jednotlivych zasuvek na/ve zdi. Od zasuvky pak povedes uz jen hotovy patchkabel prislusne delky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Jen bych doplnil, že k zapojení datové sítě bude potřeba narážeč a samozřejmě i krimpovací kleště na RJ-45.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    2

    Tak já tu mám jeden dotaz ohledně VPN a CISCO na to mi nikdo odpovědět nedokázal (zatím). Ale teď se tomu ani moc nepodivuji.

    Jestli tu někdo někomu radí a při rekonstrukci domu - kdy tu rekonstrukci neděláte na týden či rok, ale na několik let a poradíte mu ať si tam natáhne CAT pětku tak to si děláte srandu ne? Kolik ho tam na barák padne? 200 metrů 300 metrů? A kolik s CAT5 ušetří 600-800? tak to mi hlava nebere.

    Kevine tahej CAT6 nebo vyšší a samozřejmě drát!
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Kevin toho moc tahat nebude ale proto nepisu.

    Na Cat5 (nyni tedy spise 5e) v pohode rozhodi(s) Gbit sit, navic bych nerekl, ze jeho zarizeni oplyvaji Gbit porty (3x TV a modem). A skoro vic zalezi na provedeni, nez na pouzitem kabelu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Citace Původně odesláno od Supra66 Zobrazit příspěvek
    Tak já tu mám jeden dotaz ohledně VPN a CISCO na to mi nikdo odpovědět nedokázal (zatím). Ale teď se tomu ani moc nepodivuji.

    Jestli tu někdo někomu radí a při rekonstrukci domu - kdy tu rekonstrukci neděláte na týden či rok, ale na několik let a poradíte mu ať si tam natáhne CAT pětku tak to si děláte srandu ne? Kolik ho tam na barák padne? 200 metrů 300 metrů? A kolik s CAT5 ušetří 600-800? tak to mi hlava nebere.

    Kevine tahej CAT6 nebo vyšší a samozřejmě drát!
    Uz jsem zminoval jinde 5e da bezproblemove i 10Gbit při délkách do 60m (do 200Mhz) . To ze je to CAT 6 neni nezbytne lepsi volba, ale vzhledem k minimalnim rozdilum v cene kupovat spis kvalitni CAT 6.

    Vetsi problem je pri vyberu, chce to celomed, drat rozumneho prurezu, minimalne 0,50 mm.

    A kdyz zazdis blbe jakykoliv kabel tak te nezachani nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Ježišku na křížku. CAT 6 nás spasí, kdo nedělá s cat 6 je amatér.... Bože bože. To jsou kecy. Možná tím oslovíte dámy z Perlovky....
    Pánové. Pokud chcete používat CAT6 tak prosím nejen kabely, ale také zásuvky, patch panele, hlavu a ruce.
    Pak se nemůže stát, že když přijedu měřit, tak síť má parametry dvoulinkového rozvodu, ale je CAT 6.
    A zazdívat kabel???? no to snad ne od toho jsou husí krky a pod.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Ty neznáš přísloví kovářova kobyla chodí bosa?? :-))

    Ale fakt při dnešní kvalitě stavebních a řemeslných prací neznamená ohebná chránička alias husí krk nic jiného něž dobrej pocit, pokud to neděláš sám tak nikdy nevíš co za pár let když to bude třeba vyměnit najdeš.


    PS: Ze zásady nikdy neuškodí tahat 2xkoax+2xUTP+4 vláknovou optiku :-) pekne do hvezdy, ale je jen malo blaznu pro ktere to tak delame.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Mar 2012
    Příspěvků
    46

    bych netahal nic, protoze technika jde tak rychle kupredu, ze s ohledem na zivotnost budovy bude jakakoliv kabelaz za nekolik roku proste nepouzitelna, protoze se objevi jine systemy. Pamatuju jak majitel sousedniho domu v prvni polovine 90tych roku nadsene rekonstrukoval restituovany dum, nadelal tam pocitacove kabelaze. Vysledek: zivotnost 4-5 roku myslim, pak byly kabely nepouzitelne, protoze prisly jine sitove adaptery s jinymi konektory a jinymi pozadavky na kabely. Potom v roce 2000, po 6 letech od rekkonstrukce zacala dalsi rekonstrikce pocitacovych rozvodu. V roce 2004 nasledovala opet dalsi rekonstrukce pocitacovych rozvodu, protoze se objevil pozadavek na pripojeni kamer. Dneska pry by mohl sekat zase kvuli prechodu internetu od ADSL po metalickem vedeni na UPC ... Resume na zaver: udelej si to do list na povrch, protoze zanedlouho to budes menit. Anebo bezdratove.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Citace Původně odesláno od psychosalam Zobrazit příspěvek
    udelej si to do list na povrch, protoze zanedlouho to budes menit
    Tato kabeláž se také tahá v husím krku.

    Citace Původně odesláno od psychosalam Zobrazit příspěvek
    Anebo bezdratove.
    Kabel je kabel, pokud je možnost, lepší natáhnout kabel, ne-li vše řešit bezdrátově.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Citace Původně odesláno od psychosalam Zobrazit příspěvek
    ...
    WFT? Blbost, blabol...
    To jako v polovine devadesatych natahal koaxialy, pak UTP Cat 5 (2000), Cat 5 vymenil za 5E (2004)?

    To v roce 2000 nikdo netusil, ze se budou zanedlouho montovat kamery? Jak se pripojovaly? IP kamera se pripoji na obyc 100mbit - cat 5 nebo cat 5E. Nebo jsou na koax? nemel vysekavat ten z devadesatych ale jen pridat UTP

    ty rekonstrukce delal naprosty dyletant a ygnorant. specifikace cat 5E byla vytvorena v roce 1999 a cat 6 v roce 2002. Bud se zbytecne setrilo, nebo ten nekdo nemel tuseni, co se kolem v IT svete deje.

    Co to je za blabol ohledne vysekavani rozvodu kvuli zmene providera? snad se jen vyhodi modem, natahne se jeden kabel na misto puvodniho modemu a tam se zapoji router od UPC. Hotovo.

    Pokud se to dela svedomite a nepouzije se jenom to co by dnes mohlo stacit ale to, co uz je dostupne a jeste to neni nutne pouzivat, tak se predejde polovine problemu a pomoci husiho krku se predejde problemum vsem. Bezdrat je silenost na domaci rozvod site, listy jsou pro novostavbu nebo vetsi rekonstrukci taky prasarna.

    Jak psal |Mio| - neni duvod dnes nedat CAT 6 do husiho krku, 8-10 let to vydrzi minimalne na 10GBit a pak se jen protahne neco jinyho...

    gootter: 6 portu pravdepodobne mit ten router nebude, takze budes muset koupit 8portovy switch
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. 2 síťové karty
    Od kevin00 v sekci Sítě
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 13-04-2011, 09:47
  2. Síťové připojení
    Od krokodylek3 v sekci Sítě
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 24-12-2009, 14:15
  3. NAS: Síťové uložiště
    Od Johny1B v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 25-10-2008, 21:45