reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Orientujete se v lese?

Pavel Kovač (374)|23.3.2012 11:53
Tímto Vás zveme na Víkendovou diskuzi na téma:


[SIZE="5"]Víkendová diskuze: Orientujete se v lese?[/SIZE]



GPS navigace v posledních letech zamířila téměř do každého mobilu. Využíváte ji masivně, či jen sporadicky? Neztrácí člověk smysl pro orientaci a bez GPS se za chvilku nebude schopen vrátit ani z procházky se psem? Zapojte se do diskuze!


Zúčastnit se mohou i neregistrovaní, stačí stisknout tlačítko Odpověď u levého okraje stránky nad a pod příspěvky.
gumy (5)|23.3.2012 12:26
Mám navigaci v autě i na turistiku.
V autě nemůžu říct, že bych se bez ní neobešel, ale je to mnohem pohodlnější, než hledat cíl v autoatlase nebo na mapách na internetu. Někdy ji používám i k bloudění po neznámých místech. Stačí ji chvíli neposlouchat a odbočit si někam jinam, než chce ona a po 30ti až 50ti kilometrech ji zase poslouchat. To pak jedu přes místa, kde jsem třeba nikdy nebyl. Hlavně to chce ale přemýšlet a ne jezdit všude tam kam řekne.
Turistickou navigaci používám pro geocaching a to je tak všechno. Na turistiku a cyklistiku mi vyhovuje více papírová mapa (je přehlednější).
Nemůžu říct, že bych ztrácel smysl pro orientaci. Dobrá orientace v terénu je moje vrozená vada a v nejhorším si stačí vzpomenout na to, co nás učili v branné výchově :-)

PS: Není kam zabloudit - všechny cesty vedou přece do Říma :-)
Mech 13 (0)|23.3.2012 12:26
Tak ja osobne jsem na tom s orientaci imho dost dobre, ale presto navigaci pouzivam. Kdyz jedu do neznama, tak usetri spoustu bloudeni a nebo i kdyz jedu delsi trasu kterou znam - tak si ji zapnu jednak kvuli casu prijezdu a taky pro pripad, ze na ceste bude nejaka uzavirka nebo objizdka - zase usetri pripadne bloudeni...

Nepouzivam teda navigaci v mobilu, ale samostatnyho tomtoma.

Na druhou stranu ma zase nevyhodu, ze si pak clovek neznamou trasu min zapamatuje.
alfah4ns (1040)|23.3.2012 12:52
V horách se i tak nelze na GPS spolehnout, stačí být schovaný za kopcem a signál často není :)Obzvláště v telefonech stojí GPS kolikrát za bačkoru, přeci jen, není tam místo na pořádnou anténu.
Stojím si za tím, že by člověk zhruba měl vědět, kudy půjde, a dokázal se zorientovat i s obyčejnou mapou (ať už papírovou, nebo v té v navigaci, každopádně jsou ty papírové přehlednější)
Deee-aN (3834)|23.3.2012 13:00
Navigace jsou celkem užitečná věc, ale berou cestování trochu kouzla. Ta radost, když člověk najde tu odbočku z mapy. Nebo naopak, když je mapa stará 30 let...:D
Pavel Kovač (374)|23.3.2012 13:04
Já osobně používám navigaci pouze v případě že se ztratím (například někde v zahraničí) a potřebuju se třeba rychle vymotat z centra. Jinak však navigaci vůbec nezapínám. Člověk hned ztratí pojem o tom kde je a nesleduje cestu. Jednou jsem to zkusil a jakmile se vybila baterie, tak jsem zjistil, že vlastně nevím kde sem. V tu chvíli jsem si uvědomil, že navigaci pouze v případě nouze. :-)
Vždy zorientovaný (0)|23.3.2012 13:53
A nejen v lese. Naštěstí patřím k těm, kteří potřebují navigační pomůcky jen jako doplňkovou výpomoc. Pokud jedu do neznámých luhů a hájů, tak si nejprve trasu obhlédnu na mapě a až poté se svěřuji do "rukou" nějaké navigace. Občas se též stane, že navigace nemá pravdu, ale nenechá si to vymluvit i po delším přemlouvání.

Navigační přístroj je dobrá věc, ale je stále lepší spoléhat hlavně na sebe, protože si tak člověk zlepšuje a tříbí orientační smysly. Jinak do lesa ani na kolo si s sebou žádný takový aparát neberu.
JindraPce (69)|23.3.2012 13:55
No do lesa s navigací nechodím. Ta co je v mobilu by mi asi nepomohla. Naposledy když jsem ji pustil, ukázala ve velkém městě polohu s přesností 500m a to jsem nebyl zrovna mezi vysokýma barákama, tak že signál měla. To bych se nachodil, kdybych ji věřil:)

Navigaci beru do auta, když jedu někam, kde to neznám. I tak si ale s sebou raději beru atlas a trasu si nastuduji před tím na netu.

Psa nemáme, ale doufám že bych se z lesa vymotal i sám bez navigace.
pavel1tu (2)|23.3.2012 14:57
Jako správný Geokačer - navigaci si beru i když jdu s odpadky do popelnice :-)

Jinak GPS mívám jako zálohu při cykloturistice i turistice, ale papírová mapa je papírová mapa a spolu s buzolou (pro geeky BUZOLA=stará GPS která funguje bez satelitů a není ji třeba dobíjet) má pořád svoje kouzlo.
Můj stařičký Garmin eTrex legend s českými Topo-mapami je opravdu perfektní pomocník, když už opravdu nevím kde jsem :-D

Na geokešing používám mobil, přeci jen stáhne sám kešky v okolí - jo pohodlnost.

Autonavigaci používám jako společníka (Liška přeřve i manželku) a hlavně na dojezdy v cílovém městě.
hugostieglitz (907)|23.3.2012 15:35
ono se dá v těch našich vymlácených lesích zabloudit?
alfah4ns (1040)|23.3.2012 15:39
Hlavně v těch :D
Jdeš lesem mimo cesty a vypadá úplně jinak než před 1-2 roky :D
kevin00 (10238)|23.3.2012 17:04
S navigací v lese nemám celkem problém. Chodím ale do lesů, kde to znám. Pokud jsem "neznámo kde" radši jdu s někým, ale ne s ženou, ty jsou na tom s orientací povětšinou dosti na štíru :D A pokud zabloudím, stačí se dostat k nejbližšímu sloupu el. vedení :)
dondrusco (12)|23.3.2012 20:17
Hlavne vedieť, kde je sever :)

Navigáciu nepoužívam, pred cestou používam Google maps a snažím sa jednotlivé dôležité body naučiť naspamäť.
V tej džungli ciest je to celkom adrenalín, takže pred cestou autom absolvujem ten istý 'výcvik' - zatiaľ som všade trafil. Problémom sú už cieľové odbočky - väčšinou ich prešvihnem a musím sa vracať :)
Chorvátsko, Rakúsko a Česko úplne v pohode. Slovensko aj poslepiačky.
Jezevec (607)|24.3.2012 10:02
GPS používám docela sporadicky a v přírodě de facto vůbec. Pokud jde o les, jako starý táborník se zvládnu zorientovat, s mapou snad pracovat ještě umím, když jsem na cizím místě většinou jí mám k dispozici, ale ruku na srdce, jak často to člověk použije?

Někdy má smysl jít i někam a nevědět vlastně kam :):runaway
Neregistrovaný (0)|24.3.2012 14:13
Ja mam navigaciu len na starom mobile Sony Ericsson C905, ale nepouzivam ju vobec, lebo niako nefunguje. Neviem ci to rusi galileo alebo co ale stojim na mieste, mam ju pustenu hodinu, baterka skoro KO a poloha stale nenajdena :-(
astec (1823)|24.3.2012 15:47
Jo jo, lišejník je lišejník
Georginek (2957)|24.3.2012 15:57
Navigaci miluju, je to uzasny zarizeni :D Driv jsem jezdil podle atlasu a tak po pameti..... reklo se jedem do Parize, 10 minut pred cestou kuk do Atlasu a jelo se.
Dneska bez navigace nejedu, libi se mi dojezdovy cas, RDSTMC je uzasna vecicka, k tomu upozorneni na radary, zacpy, automaticky objizdky pri nehodach..... A jeste ukazuje presnou rychlost :D A zadny nervy, asi uz sem zpohodlnel.....
A do lesa?? Zasadne bez telefonu. Mam vynikajici orientacni smysl, narozdil od me drahe polovicky.... A kdyz se clovek ztrati, je to alespon prdel :D
john (877)|24.3.2012 19:53
[quote=astec;497714]Jo jo, lišejník je lišejník[/quote] :D
on mistama keca, pokud je ve spravnem mikroklimatu, ale bohate staci vedet kolik je cca hodin, alespon castecne videt na slunce a alespon trochu tusit, kde jsem... / v nasich lesich mi nedela problem nachodit za houbami desitky kilometru, aniz bych mel pocit, ze se ztracim, ale je fakt, ze mistni lesy znam od mladi.... /
bezne jsem se autem orientoval na cestach podle slunce a ani jednou nezabloudil / i kdyz jsem mohl jet kratsi cestou, ale chybelo znaceni + nezname prostredi, holt mi stacilo vedet, kterym svetovym smerem mam pokracovat .... /

a to jsem nic, proti memu hafanovi, toho kdyz chytne toulava bota / utece za holkama /, tak nalita pres 50km a v pohode se vrati / treba az za 3 dny /
Ivo Mašek (507)|25.3.2012 07:23
Jsem konzervativní starší pán a navigaci nepoužívám, nepotřebuji, nikdy jsem ji nepotřeboval (a to mám vlastním autem projetou půlku Evropy a celkem bez potíží).
V lese nebloudím (kdo chodil do Skauta, ví jak se orientovat a kudy jít - kdo chodil do Pionýra, kde mu nalejvali tradice jeho rodné - neví nic :D)
Osobně jsem toho názoru, že se mnozí dobrovolně z vlastní vůle stávají otroky techniky, která až v nějaký kritických situací přestane fungovat, tak budou pro život a přežití absolutně nepoužitelní. Všechno se má dělat s mírou :)
Kozousch (10)|25.3.2012 12:01
Do lesa jezdím jenom na lyžích a vždycky směrem z kopce - na to navigace není nepotřeba. Navigaci používám jen v autě - většinou ale jen kvůli upozorňování na radary.
czhunter (775)|25.3.2012 13:59
Navigaci v telefonu mám, ale opravdu požívám jen nouzově (je pomalá, hodně žere baterku), ale telefon do lesa samozřejmě nosím - hlavně kdybych si třeba zlomil nohu.

V lese se orientuju podle turistických značek (snad v ČR nejde ujít ani dva kilometry v lese, abyste nějakou nepotkali) nebo elektrických drátů, které jak známo vedou vždy do vesnice (taky silnice, potoky, ...).
Ztratit se v českém lese je imho nemožné, jo, v Kanadě nebo Rusku je to jiná :)
M0RGAN (0)|25.3.2012 14:26
Když občas vyrazím do neznámého lesa, tak se orientuju pomocí pevné mapy.. paradoxně většinou v notebooku (nebo ty veřejné "billboardové") :-) Ale GPS jsem ještě nepoužil, i když ji v mobilu mám už 3 roky.
S orientací v mapě problém nemám. Totéž na kole, dříve jsem měl papírovou mapu cyklostezek v okolí, teď už používám jen tu v notebooku (program Cyklotrasy).
A ano, jsem ten typ cvoka, který má s sebou 13'' subnotebook i v lese :-)
DrZelenka (2491)|26.3.2012 00:33
[quote=czhunter;497796]V lese se orientuju podle turistických značek (snad v ČR nejde ujít ani dva kilometry v lese, abyste nějakou nepotkali) nebo elektrických drátů, které jak známo vedou vždy do vesnice (taky silnice, potoky, ...).
Ztratit se v českém lese je imho nemožné, jo, v Kanadě nebo Rusku je to jiná :)[/quote]

Jj, semtam se "ztratím" (holt x let stará cyklomapy a neznámý cesty) a opravdu stačí prostě jet dál a on se nějakej jasnej orientační bod najde :)

Jednou to bylo v okolí broumovských skal - věděl jsem, že chci na druhou stranu skal, takže to bylo jednoduchý. Jen přítelkyně byla poměrně dost nervozní a nechápala jak můžu někam jet, když ani pořádně nevím kde jsem :D Nakonec jsme narazili na tur. stezku (na kole nic moc), která se po křížila s cyklostezkou - pak už to bylo naprosto jasný. S GPS bych sice věděl kde jsem, ale nebylo by to ono - tyhle chvíle mi nepřijdou hrozný, ale je to příjemný zpestření cesty (je nuda jezdit po známých cestách)

Na mobilu mám GPS, ale jsem moc línej ji zprovozňovat :) Papírová mapa stačí. Ale věřím, že při proplétání se neznámým, velkým městem může hodně pomoci.
latcarf (1)|26.3.2012 12:04
V autě navigaci používám hlavně když jedu tam kam to neznám, je to velice pohodlné, ale cestu studuju i předem, navigaci beru jen jako doplněk. Super ale je, že ukazuje různé věci, které se jinak nedají lehce zjistit, jako třeba dojezdový čas, aktuální přesná rychlost, různé průměrné rychlosti atd. a také kdy mě čeká jaká křižovatka, zatáčka apod.

Dále používám tutéž navigaci (je to navigace v mobilu + externí batery pack kvůli spotřebě) občas i na kole, zvlášť na dovolených při průjezdech neznámými městy. Na turistiku pak mám krásně žlutý Garmin eTrex. Což je nemapový přístroj, k němu mám s sebou papírové mapy a je skvělá zábava určovat polohu na mapě s pomocí GPS. Taky často používám navigaci k bodu abych věděl kolik ještě zbývá kilometrů k cíli (ač jen vzdušnou čarou). Dále na geocaching.

Turistickou navigaci nemám ani tak kvůli bloudění ale spíše mě baví sledovat údaje na ní a práci s ní a s mapou. Výhoda eTrexu je, že i na nabíjecí baterky vydrží i 24 h v kuse fungovat.
Georgez (6)|27.3.2012 17:17
GPS v lese, horach nebo na mori (Chorvatsko + maly motorovy clun z pujcovny) - Huh moje oblibena kratochvile. Davam prednost turisticky neznacenym cestam, obcas se rad poustim napric terenem zejmena v zime na bezkach. Trasy pripravuji obvykle predem v GPX souborech, nebo jen volne jako waypointy a v terenu improvizuji. Mam po ruce vetsinou 2 az 3 GPS zarizeni. Asi jsem tak trochu GPS maniak. :-) Pouzivam GPS Garmin s obrovskou spoustou topografickych i cestovnich map. Dale vzdy mam u sebe GPS logger Penta (vyborna vecicka - baterie ma neuveritelnou vydrz) a dalsi doplnkovou navigaci mam v telefonu, kde pochopitelne na 16 GB karte nejvice mista zabiraji ruzne GPS aplikace a mapy. Nicmene vzhledem k nizke kvalite telefonninho GPS prijimace, se telefonem pres Bluetooth napojuji na logger, ktery mam na vyletech stale zapnuty a ktery je hodne presny a perfektne drzi signal i ve spatnych podminkach. Logger mam umisteny nekde nahore v batuzku (zapisuje trasu, rychlost, cas, na kliknuti zapise vyznamne body, synchronizuje se pozdeji s fotkama). Na telefonu mimo jine rad pouzivam TrekBuddy do nehoz si nagrabuji nekolik verzi map daneho terenu. Po vylete pochopitelne prichazi analyza nasbiranych dat, zapis tras do Google Earth a vytyceni novych zajimavych oblasti k prozkoumani. Nu coz kazdy na necem ujizdi ... :-)
kevin00 (10238)|27.3.2012 17:28
[quote=czhunter;497796]... nebo elektrických drátů, které jak známo vedou vždy do vesnice (taky silnice, potoky, ...)[/quote]

Je také známo, že vedou z trafostanic, které občas v blízkosti měst nebývají :) Důležitý není onen sloup či drát (podle něj nepoznáš kam vede), důležité je číslování sloupů, podle něj velmi lehce určíš kam jít ;)