Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s HDD (zápis se zpožděním se nezdařil)

milan85 (17)|6.4.2012 19:21
Mám zdá se trochu větší problém. Při běžném rozbalování archivu přes winrar mi program asi na minutu zamrzl a potom se objevila hláška "zápis se zpožděním se nezdařil", v tu chvíli se mi z počítače úplně ztratil disk na kterém jsem pracoval. Zkoušel jsem PC vypnout i vyměnit kabel, ale ani jedno nepomohlo. Nevidím disk nikde, ve správci zařízení ani v Biosu.
Snad jsem to popsal srozumitelně, tak a teď mi prosím někdo poraďte co s tím, a nechci slyšet věty typu, že disk se odebral do křemíkového nebe :-)
StD (1963)|6.4.2012 19:34
[quote=milan85;499005]...a nechci slyšet věty typu, že disk se odebral do křemíkového nebe :-)[/quote]
Nikoho nezajímá, co ty chceš slyšet nebo ne. Rozhodně zajímavější by bylo vědět o jaký HDD se jedná a jak je v systemu připojen, dále též výsledek antivirového testu onoho RAR-archivu by nebyl od věci. Jinak může každá křišťálová věštecká koule opakovat jen po tobě - disk je K.O. v křemíkovém nebi. :idea
milan85 (17)|6.4.2012 20:03
Proč hned tak ostře. Ta poslední věta samozřejmě nebyla myšlena vážně. Snad není zločin zamíchat do příspěvku trochu humoru.
Jedná se o disk Seagate Barracuda 200 GB ultra ata. Ten archiv s tím problémem nejspíš nijak nesouvisí, byl v něm asi 50 MB pdf dokument. Pdf i ten rar archiv jsem vytvořil já, rozbálováním jsem jen zkoušel jestli je archiv v pořádku a jestli je správné heslo.
Budu rád za jakékoli rady, které by mi pomohly zachránit data z disku.
r34ktor (7477)|6.4.2012 20:09
Takže disk se od kolapsu nehlásí?

Jaké je jeho přesné typové označení?
StD (1963)|6.4.2012 20:20
[quote=milan85;499009]Proč hned tak ostře. Ta poslední věta samozřejmě nebyla myšlena vážně. Snad není zločin zamíchat do příspěvku trochu humoru.
Jedná se o disk Seagate Barracuda 200 GB ultra ata. Ten archiv s tím problémem nejspíš nijak nesouvisí, byl v něm asi 50 MB pdf dokument. Pdf i ten rar archiv jsem vytvořil já, rozbálováním jsem jen zkoušel jestli je archiv v pořádku a jestli je správné heslo.
Budu rád za jakékoli rady, které by mi pomohly zachránit data z disku.[/quote]

Ad 1) Proto ta nevážně vážná reakce - chceš-li konrétní radu, máš psát hned konkretní fakta, ne humorné poučky.

Ad 2) Jak píše r34ktor - jaký je to typ? Barracuda-kolik? BIOS ho vidí? Pokud ano - nabootovat z Hiren's BootCD, spustit na něj HDDRegenerator a čekat, co najde.

Ad 3) WinRAR archiv - setkal jsem se už s tím, že i pouhé stažení (ne-rozbalení) RAR-archivu infikovalo ihned samotný WinRAR.EXE jedním svinským Trojanem a Avira mi ho logicky poslala do karanteny... :thumbdown

P.S. Tenhle jev naznačuje, že by mohl být ten soubor napsán přes vadné sektory, tudíž k nim nemá system přístup - to zjistí právě ten HDDRegenerator a případně je hned opraví, pokud to půjde.
milan85 (17)|6.4.2012 20:40
Přesný typ disku: ST3160815A

Bohužel, jak už jsem psal disk není vidět ani v biosu.

Winrar archiv ani pdf v něm nepochází z internetu, oboje jsem vytvořil já u sebe v počítači, takže vir bych tam asi nehledal.
StD (1963)|6.4.2012 20:56
No pokud ho nevidí ani BIOS, tak už zbývá jedině zkusit jiné kabely - datový i napájecí - a pak už jen demontáž a zkouška v jiném PC, ale moc šancí ti nedávám...
To je Barracuda kolik?
P.S. Citace z jednoho zákona:

...má-li se něco posr*t, pos*re se tak v tu nejnevhodnější chvíli, kdy to nejméně čekáme.
Murphy
StD (1963)|6.4.2012 21:10
Odpovím si sám: Je to Barracuda .10 a podle tebou udaného označení stošedesátka, nikoli 200GB.
milan85 (17)|6.4.2012 21:10
OK. Zatím děkuju za všechny rady. Zkusím tedy vyměnit kabely, nebo dát disk do jiného PC, ale k tomu se dostanu až zítra.

Zkoušet Hiren's BootCD pokud disk není vidět v biosu tedy nemá cenu?

Edit: ano je to 160 GB nikoli 200 jak jsem psal. Mám v PC oba 160 i 200, jen jsem si je trochu spletl.
StD (1963)|6.4.2012 21:12
Ne, nemá to smysl, bootovací CD nevidí nic víc než BIOS. A je ten disk vůbec slyšet, že se točí?
milan85 (17)|6.4.2012 21:16
Řekl bych že ano, je slyšet, že se disk točí.
StD (1963)|6.4.2012 21:31
No tak ještě zítra zkus nový 80žilový kabel (nebo aspoň takový, u kterého je funkčnost ověřena), a když to nepomůže, šup s ním do jiného PC a bootCD...
milan85 (17)|7.4.2012 21:43
Tak výměna kabelu nepomohla, disk stále nebyl vidět ani v biosu. V jiném PC jsem to zatím nemohl zkusit, budu muset zajít ke kamarádovi, k tomu jsem se dnes nedostal.
Vypozoroval jsem jednu věc, která s tím problémem asi souvisí. Pokud ten problémový disk nechám zapojený tak neustále svítí červená led dioda, jako že počítač stále pracuje. Když disk odpojím ledka správně bliká jen když na PC pracuju.

Podařilo se mi vytáhnout nějaké informace o disku z programu HD sentinel, třeba to může nějak pomoct.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jezevec (607)|8.4.2012 08:30
Chtělo by to vyzkoušet i v jiném PC.

Co Správce zařízení, nehlásí nějakou chybičku nebo špatně pracující komponentu? Narážím na možnost vadného řadiče. Např...
StD (1963)|8.4.2012 08:43
[quote=milan85;499106]Tak výměna kabelu nepomohla, disk stále nebyl vidět ani v biosu. V jiném PC jsem to zatím nemohl zkusit, budu muset zajít ke kamarádovi, k tomu jsem se dnes nedostal.
Vypozoroval jsem jednu věc, která s tím problémem asi souvisí. Pokud ten problémový disk nechám zapojený tak neustále svítí červená led dioda, jako že počítač stále pracuje. Když disk odpojím ledka správně bliká jen když na PC pracuju...[/quote]
To právě indikuje "marnou snahu" o přístup na ten disk a poruchu. Raději už ho netrap a vyzkoušej jinde. Já měl za tím účelem vybudovaný jednoduchý "zkušební stend", protože doma provozuji hadrů docela dost (momentálně 17), ale musel jsem to rozprodat a tudíž nemohu sloužit.

Jo a obrázky dávej sem do přílohy (tlačítko Spravovat přílohy) a nikoli někam do Tramtarie... Jinak to opravdu vypadá na K.O. disku - začni už uvažovat, jak dalece cenná jsou ta data na něm, jestli to vůbec stojí za nějaké finančně náročnější zachraňování - máš zálohy?

P.S. A až s tím odpojováním a přesouváním začneš, nezapomeň správně nastavit jumper (Master/Slave) podle polohy - ne každý řadič/BIOS akceptuje CLS (Cable Select).