dostal jsem skoro darem tenhle CPU: Pentium 4, P4, 1.8GHz, Socket 478 a mám starý PCčko, na kterém je Pentium III asi 600 MHz nebo tak. Ono to PCčko chodí, jenže s woknama XP dost pomalu. Sice jsem mu přidal RAMku na 3x128 MB, ale stejně to je pomalý. Tak bych chtěl využít ten nový darovaný procesor a pořídit nový mainboard. Ve stávajícím počítači mám Adaptec SCSI řadič pak ještě nový řadič na nový hardisk, takový prťavý s červenými kablíky, LAN kartu, to vše na PCI.
Budu muset vyřešit videoadaptér. Momentálně tam mám nějaký starý VGA, jenže má málo paměti a tapetu ukazuje jen na horní půlce, spodní půlka onrazovky je černá, bez tapety, ale ikonky tam jsou. Je to malou pamětí. Ten počítač s novým mainboardem se bude používat na připojení k mikroskopu a bude ukazovat a nahrávat na disky obrázky z mikroskopu a řídit zoom a scanning. To jsou pomalý aplikace.
Ještě potřebuju vědět, když vezmu nový mainboard a dám do něj ten darovaný CPU a nastrkám stávající adaptéry, na které jsou připojené hard disky a na na nich nainstalovaný wokna XP home, co tomu řeknou wokna? Budou se muset přeinstalovat?
Tak jaký mainboard by jste radili? Nejlépe od Alzy, ta má pbchod za rohem.