Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 50

Téma: Víkendová diskuze: Řešíte spotřebu počítače?

  1. #16
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    46

    Ruku v ruce řeším stabilitu a spotřebu PC .(je to rozhodně jedna z položek která zatěžuje odběr elektřiny v naší domácnosti)
    Zdroj je pro mě základ pro stabilní PC .
    V PC mám žravé CPU několik HDD nějaké PCI karty a výkonou grafiku
    při HD 4870 jsem měl 400W fortron - topil šíleně a hučel měl co dělat aby to utáhnul a spotřeba vysoká,pak přišel 500W seasonic situace se zlepšila a spotřeba klesla a ticho,pak přišla HD 5850 a nový zdroj 750W a kupodivu opět spotřeba šla dolů .(vím 750W je víc než dost ale možný upgrade pro SLI nebo Crossfire)
    Rozhodně se vyplatí spočítat spotřebu plus rezervu pro proudové nárazy a jiné potřeby (upgrade atd)
    a koupit mírně předimenzovaný zdroj ,který určitě spotřebu nezvedne ba naopak ušetří nějakou korunu a to i za předpokladu kdy jeho využitelnost bude někde kolem 75% .
    Taky jsem žil v představě že výkonější zdroj musí víc brát ze zásuvky,ale po ruzných měřeních a vysvětlení jak to vlastně je s tím zdrojem a jeho Wattáží je opravdu lepší mít rezervu .
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW Avatar uživatele czhunter
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    807

    Určitě se na ni dívám a když budu mít třeba dvě srovnatelné grafárny, jednu za 2000 a jednu za 2500 s o 50W nižší spotřebou, radši vezmu ji. I kdyby se ten rozdíl nikdy nezaplatil, hřeje mě u srdce, že ušetřím briketku uhlí. A nehřeje v casu

    Ale jedu z 90% na notebooku (60W adaptér, takže víc nežere + 40W LCD), desktop zapínám jen výjimečně, když si chci něco zahrát.

    není také otázne, zda-li počítač s vyšší spotřebou (výkonnější) nezvládne práci dříve a tím pádem může dříve spát?
    To záleží typu "práce". Když je to něco "deterministického", co prostě běží a až se to dokončí, tak to běžet přestane (jako například rendering, převod videa, MKP analýza), tak tam to bývá tak, že výkonnější HW s vyšší okamžitou spotřebou za celou dobu práce spotřebuje míň energie, protože je prostě kratší dobu v burnu a delší v idle.
    Ale pokud je to práce typu "hra", kde se výkon propálí na vytvoření více snímků za vteřinu, tam prostě žravější HW spotřebuje víc a nemůže nic ušetřit.
    Naposledy upraveno uživatelem czhunter: 13-04-2012 v 18:34
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Jak se to vezme... treba i neprimo ji resim asi skoro porad, ale ciste ze bych po ni sel jak slipka po flusu jen v par pripadech - kdyz neni potreba zadny extra vykon a komp jede skoro porad (pripadne v noci a spi se u neho).
    Kdyz je potreba nejaky ten vykon a komp nejede non-stop, tak zase resim rozumnou hlucnost/uchladitelnost, takze vlastne taky neprimo spotrebu (ale rozhodne ne nejak extra).
    A u notasu taky, protoze me zajima co nejdelsi chod na baterku.

    A kompy, ktere jedou jen obcas a muzou hucet nevedu

    A jako bonus si nosim z prace notas s nabitou baterkou

    alfah4ns: jj, atomy a zacate jsou nemastny neslany, ten celer je fakt paradni volba - netopi, nezere a jede
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1

    Je fakt, že jsem to dlouhá léta neřešil, ale přece jen se mi zdá 8 700 ročně dost, tak ho teď občas aspoň uspím a monitory vypnu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Dříve jsem to moc neřešil, ale teď to zohledňuji. Úzce s tím totiž souvisí hlučnost a řešení chlazení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    M0RGAN

    Spotřebu zahrnuju do rozhodování se při koupi, ale většinou beru kompromis. Nepotřebuju ani výkonné řešení (přetaktování, výkonné grafiky, 1 kW zdroj), ani superúsporné platformy, počítač mi běží v průměru tak 20 hodin denně a používám dva až tři monitory (tři při práci, jinak obvykle dva).
    Mám v plánu si pořídit Core i5 Ivy Bridge a pokud bude obstojně fungovat "virtualizace grafiky", tak mít monitory přes display port a redukci jako DELL MMH11 a jen občas na hry mít virtualizovanou grafiku. Nemám wattmetr, abych si zjistil konkrétní spotřebu, hlavní motivací je TICHO. Takže když to (teď Phenom II X4 955 a Radeon 5770) uchladí na relativně nízké teploty (cpu pod 55°C v zátěži a grafika pod 75°C) CoolerMaster 212+ na 600 otáček a Arctic Cooling Accelero L2 na 7V a pomalý 12cm větrák ve zdroji, tak nemůže být spotřeba tak vysoká - to by bylo vysoké odpadní teplo.
    Asi by se dalo ušetřit pár stovek korun ročně a tedy něco uhlí na výrobu elektřiny, ale zas tak moc mi to za to nestojí. Kafe si taky vařím v rychlovarné konvici a ne na plynu :-)
    Takže takový kompromis cena/výkon/spotřeba/hlučnost.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    955 BE max nejakých 120W, 5770 max okolo 100W.
    ¨+ disky, účinnost zdroje, apod.
    Přes 300W by ses neměl dostat ani s přetočeným procesorem na 4GHz.
    V idle bys měl být pod 100 určitě.

    upgrade na i5 má smysl pouze pokud by se jednalo o verzi s odemčeným násobičem, kterou dále přetaktuješ. 955BE totž po přetočení šlape na paty současné i5.
    A zas tak nižší spotřeba to nebude, aby se ti vyplatila investice třeba 7-8k za CPU a desku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    286

    Jelikoz posleedni rok bezi PC vicemene jen o vykendu (Pres tyden jsem fuc s notebookem), tak spotrebu uz vubec neresim.
    24" S-IPS LCD si muze rict az o 130w.
    CPU cca 55w, vga 286w, mb cca 20w, cerpadlo 30w, ventilatory 10w, disky 50w. Celkem tedy ekologickych 451w celkem.
    K tomu repro, volant a 25w lampicka. Pripadne projektor.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Neregistrovaný

    Ano, riesim. Vzdy to zohladnujem. No nie na ukor vykonu. Hladam taky stred. JA vykon ale aj uspora. Proceros napr. mi papap max. 65W a nie 95, grafika niekde v strede aj spotrebou aj vykonom.
    A snazim sa aby to bolo aj co najtichsie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Nováček Avatar uživatele Diwiak
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    29

    Citace Původně odesláno od jarod72pm Zobrazit příspěvek
    Ruku v ruce řeším stabilitu a spotřebu PC .(je to rozhodně jedna z položek která zatěžuje odběr elektřiny v naší domácnosti)
    Zdroj je pro mě základ pro stabilní PC .
    V PC mám žravé CPU několik HDD nějaké PCI karty a výkonou grafiku
    při HD 4870 jsem měl 400W fortron - topil šíleně a hučel měl co dělat aby to utáhnul a spotřeba vysoká,pak přišel 500W seasonic situace se zlepšila a spotřeba klesla a ticho,pak přišla HD 5850 a nový zdroj 750W a kupodivu opět spotřeba šla dolů .(vím 750W je víc než dost ale možný upgrade pro SLI nebo Crossfire)
    Rozhodně se vyplatí spočítat spotřebu plus rezervu pro proudové nárazy a jiné potřeby (upgrade atd)
    a koupit mírně předimenzovaný zdroj ,který určitě spotřebu nezvedne ba naopak ušetří nějakou korunu a to i za předpokladu kdy jeho využitelnost bude někde kolem 75% .
    Taky jsem žil v představě že výkonější zdroj musí víc brát ze zásuvky,ale po ruzných měřeních a vysvětlení jak to vlastně je s tím zdrojem a jeho Wattáží je opravdu lepší mít rezervu .
    hm ZAUJIMAVE vzdy som zil v domneni ze pocitac berie stale rovnako - len ze noname 400W zdroj ide na doraz a nejaky znackovy 600w to s prehladom a stabilitou zvladne-moc nechapem ako ta ista zostava zoberie s lepsim zdrojom podstatne menej elektriny - aj by si mohol uviest nejake cisla??? alebo je ten rozdiel v desatinach kWh co je uplne bezpredmetne??
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    152

    Rovnako ju zohľadňujem.
    Keď nepotrebujem výkon (net, office,...) zapnem notebook.
    Inak (hry, strihanie videa,...) zapnem desktop :-).

    Pri výbere komponentov pre stavbu PC sa, pokiaľ je to možné, vyhýbam maximálnym žrútom.

    Načo zbytočne produkovať skleníkové plyny, prípadne iné odpady z výroby elektrickej energie. že ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Nováček Avatar uživatele Diwiak
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    29

    pri vybere noveho pc som na spotrebu nehladel - riesil som nakupnu cenu, aj tak 80% casu ide len internet, maily, atd, co znamena cca 80W spotrebu aj s lcd minotorom a tlaciarnou. to ze pri plnej zatazi (burn) bere nejakych 480W je nepodstatne. (merane klasickym meracom el. spotreby z lidla, presne hodnoty si uz nepametam)kedze to berie len vynimocne.
    este by ma zaujimalo akym sposobom na beznom pc usetrim energiu????
    nejake 2jadra, 8jadra, grafika taka alebo hentaka to su drobne ktore sa v rocnom zucotvani rovnaju par € a to nezavazi-vypinanie monitora a vypinanie pc pokial nepouzivam je automaticke
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Diwiak Zobrazit příspěvek
    hm ZAUJIMAVE vzdy som zil v domneni ze pocitac berie stale rovnako - len ze noname 400W zdroj ide na doraz a nejaky znackovy 600w to s prehladom a stabilitou zvladne-moc nechapem ako ta ista zostava zoberie s lepsim zdrojom podstatne menej elektriny - aj by si mohol uviest nejake cisla???
    Účinnost kvalitního zdroje udělá stroje. Mezi shit a GOLD zdrojem může být i více než 30% rozdíl.

    Citace Původně odesláno od Diwiak Zobrazit příspěvek
    pri vybere noveho pc som na spotrebu nehladel - riesil som nakupnu cenu, aj tak 80% casu ide len internet, maily, atd, co znamena cca 80W spotrebu aj s lcd minotorom a tlaciarnou. to ze pri plnej zatazi (burn) bere nejakych 480W je nepodstatne. (merane klasickym meracom el. spotreby z lidla, presne hodnoty si uz nepametam)kedze to berie len vynimocne.
    Jedná se o sestavu z podpisu? Pak by se mě ty čísla moc nezdály. Ale ony tahle levný měřáky na spínaných zdrojích často ukazují haluze.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Neregistrovaný

    Citace Původně odesláno od Tralaláčik Zobrazit příspěvek
    Už cca. 10 rokov používam skutečně superúsporné platformy VIA EPIA, (VIA VB-series, najnovšie VIA VE-series). Okrem toho samozrejme notebook (alebo mininotebook) najnovšie aj ultrabook.

    Pre moju kancelársku prácu a občasné multimédia sú platformy ako VIA EPIA, AMD Brazos (ale aj Intel Atom) viac ako dostatočné.

    Najnovšie prechádzam na VIA QuadCore.
    Zdar Tralaláku, ale ten QUadCore, se Vii, ne-povedl, viď, spotřeba, vy-soká Frekvence, nízká, to ne-chápu, vždyť, to ČtyřJádro Via QuadCore, je snad, na Stejné Architektuře, a snad, i na Stejné Technologii, a i na Stejné Frekvenci, jako to Dvoujjádro, od Firmy Via, které, žere, asi tak 8 Wattů, a to ČtyřJádro, by pak, tedy, podle, toho, mnělo žrát, asi tak 16 Wattů, ale žere, asi tak 25 Wattů, ale proč, když Via, má tolik, Patentů, na ˇusporné Technologie, snad, Tolik, jako, Firma AMD a Intel, do-hromady, a teď, kdyby, jsi Koupil, to ČtyřJádro AMD Athlon II X4 615e, na Frekvenci, asi tak 2,5 GHz, a se, spotřebou, asi tak 45 Wattů na té, Frekvenci, asi tak 2,5 GHz, tak, kdyby, jsi Tohle, ČtyřJádro, Podtaktoval, na Frekvenci, toho ČtyřJádra, Via, tak si myslím, že to, ČtyřJádro AMD Athlon II X4 615e, bude, mít, pak,spotřebu, asi tak 20 Wattů, a k tomu možná pořád, ještě, vyšší výkon, než to ČtyřJádro, od Firmy Via, s tou, spo-třebou, asi tak 25 Wattů, nevím, a ne-chápu, proč, to Firma Via, takhle, hloupě, úplně, ne-pochopitelně, zvorala, možná kdybych, tam dělal, ŘEDITELe já, takže by to, bylo, lepší, ale takhle, ach jo, více, už to pokazit, asi opravdu, ne-šlo, no jo no, tedy! :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Nováček Avatar uživatele Diwiak
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    29

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Účinnost kvalitního zdroje udělá stroje. Mezi shit a GOLD zdrojem může být i více než 30% rozdíl.


    Jedná se o sestavu z podpisu? Pak by se mě ty čísla moc nezdály. Ale ony tahle levný měřáky na spínaných zdrojích často ukazují haluze.
    tych 80W bolo viacmenej v idle(net, winamp). pri zatazi treba pocitat ze je tam OC (nevoslo do podpisu ) a par vetrakov ktore pri zatazi(prime + furmark)idu naplno. a to ked som riesil zostavu tak vraj 500W zdroj bude v pohode stacit

    par veci som uz meral, vysledky sa zhruba zhodovali z vykonom udavanym pri spotrebicoch.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Víkendová diskuze: Údržba a čištění počítače
    Od Pavel Kovač v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 22-07-2013, 12:46
  2. Víkendová diskuze: Dojná kráva - počítače
    Od Pavel Kovač v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 23-09-2012, 19:45
  3. Víkendová diskuze: Optimální ochrana počítače
    Od husky14 v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 38
    Poslední příspěvek: 04-03-2010, 12:19
  4. Víkendová diskuze: Vodní chlazení počítače
    Od husky14 v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 29
    Poslední příspěvek: 22-10-2009, 09:47
  5. Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 30-01-2009, 02:22