Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Windows 7 x64 a 4GB RAM - BSOD

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele sheppi
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    37

    Hezký večer,

    U svého PC jsem se setkal se zajímavou anomálií. Rozhodl jsem se upgradovat RAM ze 2 GB na 4 GB a zároveň přeinstalovat Windows 7 Professional x86 na x64 verzi. Nastal ale problém - po zkopírování souborů z DVD instalačním programem a následném nabootování systému z HDD pro dokončení instalace na mě vyskočila BSOD a PC se restartoval. Po restartu a dalším pokusu o nabootování se stalo totéž, po dalším restartu opět, takže začarovaný kruh. Zkusil jsem teda znovu spustit instalaci z DVD, ale ten samý scénář.

    Zkoušel jsem hledat na netu, v čem by tom mohl být problém a konkrétně k mé desce jsem našel pár příspěvků z různých fór, kde jsem se dozvěděl, že deska se asi nemá ráda s kombinací W7 x64 a 4 GB RAM.
    První, co jsem vyzkoušel, bylo to, že jsem odebral 1 z gigových modulů a zkusil systém nainstalovat s 3 GB RAM. Tady to proběhlo bez problémů a systém šlape jako hodinky. Je to sice řešení, ale je škoda, aby mi ležel ten zbývající 1 GB modul ve skříni.

    Ještě pro úplnost dodávám, že všechny čtyři 1 GB moduly jsou typu DDR2 800 MHz a na původní instalaci (Windows 7 Professional x86) PC fungoval bez problémů (samozřejmě s využitelnými 3,25 GB RAM), takže v pamětech to určitě nebude. Konfiguraci PC mám v podpise.

    V příloze taky přikládám DUMP soubor pro případnou diagnostiku.


    Děkuji moc za každou radu a pomoc
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,115

    V dumpu je chybujicim ovladac graficke karty. Takze nastartuj pocitac v Rezimu VGA a aktualizuj ho. Jinak viz "STOP 0x116 atikmdag"
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele sheppi
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    37

    Ok, zítra zkusím do PC hodit zpátky tu RAMku a uvidíme, co to udělá. Drivery GK už mám aktuální nainstalované (Catalyst 12.3).

    Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Driver se sice zacyklil, ale chybu bych viděl v desce. Pravděpodobně nějak chybně přemapovává paměť. Jak máš v BIOSu nastavenu položku Memory Hole Remmaping?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele sheppi
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    37

    Na Disabled, ale napadlo mě, že by teoreticky aktivace této funkce mohla pomoct, pokud má deska problém přímo s 4096 MB RAM (bylo by k dispozici 4095 MB). Na druhou stranu s 32bitovou verzí W7 jsem tento problém neměl a na desce byly osazeny všechny 4 moduly, takže deskou to nejspíš nebude.

    Zkusím kdyžtak aktivovat Memory Hole.
    Naposledy upraveno uživatelem sheppi: 19-04-2012 v 08:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele sheppi
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    37

    Takže právě jsem vyzkoušel tyto kombinace s následujícími výsledky:


    1. Přidal jsem čtvrtý modul a nastavil Memory Hole Remapping na Enabled - BIOS hlásí využitelné 4096 MB, systém v pořádku nabootoval, přihlásil jsem se a v informacích o systému se mi zobrazilo 4 GB RAM. Na první pohled všechno v pořádku, ale jenom doby než jsem znovu spustil vyhodnocení systému. Při grafických testech mi několikrát havaroval driver grafiky, začaly se objevovat chyby v obraze, test se nedokončil a počítač začal zamrzávat, navíc se mi síťovka nedokázala připojit k internetu. Takže tudy cesta nevede.
    2. Vypnul jsem v BIOSu Memory Hole Remapping, BIOS hlásí 3328 MB využitelné paměti, systém nabootoval, mrknul jsem do informací o systému a mám tam 4 GB, ale využitelné taktéž jenom 3,25 GB, čili jako v případě 32bitového systému. Grafika i po testu ok, síťovka se připojí.
    3. Stejné nastavení jako u bodu 2, akorát jsem v msconfig nastavil maximální využitelnou paměť na 4095 MB. Výsledek je stejný jako u bodu 2.
    4. Memory Hole Remapping - Enabled, v msconfig nastaveno 4095 MB - stav jako u bodu 2.


    Očividně mi něco užírá paměť, ale těžko říct co, protože integrovanou grafiku nemám. Jediné, co mě napadá, je PCI zvukovka Audigy 2 ZS nebo ta síťovka, jinak nevím.
    Tím pádem jsem sice došel k tomu, že mám v PC osazeny všechny 4 RAMky, ale ztrácí se mi 3/4 GB neznámo kam. Chybu vidím v desce, která nemá vychytaný paměťový subsystém. Zajímavé taky je, že při zapnuté Memory Hole mi BIOS zobrazí 4096 MB využitelné RAM a s tímto nastavením mi 32bitové W7 fungovali v pohodě, ale jestli to nebude právě jejich omezením na 3,25 GB.

    Každopádně pokud by bylo nějaké řešení, jak zpřístupnit celé 4 GB bez použití Memory Hole, budu moc rád za případnou radu. Jinak se dokážu spokojit se současným stavem a považuji problém za vyřešený, ač s kompromisem.
    Naposledy upraveno uživatelem sheppi: 19-04-2012 v 19:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Půjde o nějaký bug v návrhu, nebo BIOSu desky. Ovšem vzhledem k jejímu stáří nelze očekávat nápravu. Smířil bych se s tím.

    Doporučil bych vrátit zpět 32-bit systém, který na 4GB RAM běží efektivněji.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele sheppi
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    37

    Paradoxem je, že deska oficiálně podporuje 8 GB, ale už polovina z toho jí dělá problém.
    Někde jsem četl, že na vině bude nejspíš právě ta Audigy, protože neumí pracovat s 64-bitovou architekturou.
    Jinak BIOS mám poslední z roku 2009, s novějším, jak sám píšeš, nepočítám.

    Co se týče OS, asi zůstanu u x64 verze, i když sežere víc RAM, protože stejnou verzi mám i na ntb, takže nemusím shánět některé specifické programy ve 2 verzích, navíc takový AutoCAD mi přijde v x64 verzi subjektivně svižnější.

    Závěrem chci poděkovat za rady a snahu tento problém vyřešit
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    "navíc takový AutoCAD mi přijde v x64 verzi subjektivně svižnější."
    jj, v CAD je 64bit znát. I při menší RAM.
    Jestli děláš i nějaké pevnostní analýzy v nějakých CADech, tak je to úplně o něčem jiném.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2011
    Příspěvků
    58

    skus dvihnut trochu FSB.....
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. BSOD - při načítání Windows 7
    Od CoudyCZ v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 15-03-2014, 16:52
  2. windows 7 BSOD
    Od zarag1 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 26-11-2011, 14:31
  3. BSOD Windows 7
    Od Gudusak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 29-10-2011, 13:40
  4. Windows XP: BSOD na WINDOWS XP po instalaci SATA2 HDD
    Od Roman84 v sekci OS Windows
    Reakcí: 44
    Poslední příspěvek: 29-12-2010, 17:34
  5. Windows 7: BSOD po instalaci Windows 7
    Od petnek v sekci OS Windows
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-12-2009, 19:04