Athlon 6000+X2 - přehřívání
Zdar chlapci, kamarád má takový problém, nějakou dobu neužíval pc a teď když ho chtěl zapnout, strašně se mu přehřívá procesor. Dříve to nic takového nedělalo. V biosu se teplota zvedá co 2 sekundy o 1°, třeba z 50 na 70. KDyž jsem zkusil pustit win, vyplo se to a po následnem kouknutí do biosu tam byla teplota 108°. Zkoušel sem i Default settings v biosu, kdyby tam bylo třeba něco špatně nastaveno ale nic, nechápu,. že to jelo a teď ne. Bude muset koupit nový chladič? Díky za odpověď.
Otveři case:
- není někde nános prachu? -> vyčistit
- jedou všechny větráky? -> případně vyměnit
- neuvolnil se chladič od CPU? -> pokud ho budeš demontovávat, bude ale nutné použít novou pastu.
- není někde nános prachu? -> vyčistit
- jedou všechny větráky? -> případně vyměnit
- neuvolnil se chladič od CPU? -> pokud ho budeš demontovávat, bude ale nutné použít novou pastu.
Zdravím skutečně to vypadá na uvolněný chladič.Neklepnul někdo s tím počítačem.Nebo jsem se dočetl že někdy ten rámeček co drží chladič udělaj z blbýho plastu a praskne.V každém případě zkontrolovat a případně přepastovat jak doporučují přede mnou.Zdar a sílu.
Akú teplotu (myslím pocitovú - dotykom prstu) má chladič? Je teplý, horúci, vlažný, studený?
Aj keď chladič drží pevne, daj ho dolu a skontroluj, v akom stave je teplovodivá pasta .... predpokladám, že v zlom (ztuhnutá) - vyčistiť, odmastiť a naniesť novú ....
Aj keď chladič drží pevne, daj ho dolu a skontroluj, v akom stave je teplovodivá pasta .... predpokladám, že v zlom (ztuhnutá) - vyčistiť, odmastiť a naniesť novú ....
[quote=robky;500691]Akú teplotu (myslím pocitovú - dotykom prstu) má chladič? Je teplý, horúci, vlažný, studený?
Aj keď chladič drží pevne, daj ho dolu a skontroluj, v akom stave je teplovodivá pasta .... predpokladám, že v zlom (ztuhnutá) - vyčistiť, odmastiť a naniesť novú ....[/quote]
Teplý, ani studený ani horký. No ta pasta je horší, ale zas jsem četl, že to nemusí dělat až takový rozdíl, ale tak zkusím.
Aj keď chladič drží pevne, daj ho dolu a skontroluj, v akom stave je teplovodivá pasta .... predpokladám, že v zlom (ztuhnutá) - vyčistiť, odmastiť a naniesť novú ....[/quote]
Teplý, ani studený ani horký. No ta pasta je horší, ale zas jsem četl, že to nemusí dělat až takový rozdíl, ale tak zkusím.
[quote=robky;500694]Tak buď kecá čidlo, alebo je pasta (prenos tepla z procáku na chladič) naprd ...[/quote]
No tošku teplé to je, ale na to, že to píše i 120° tak sem si o to ruku teda nespálil. Horší je, že se to při té vysoké teplotě vypne no.
No tošku teplé to je, ale na to, že to píše i 120° tak sem si o to ruku teda nespálil. Horší je, že se to při té vysoké teplotě vypne no.
Pokud byl na cpu chladič typu Freezer/OC Vanquisher (chladiče, které mají menší základnu než je IHS cpu) je možné, že je prohnutý IHS. Ověřit se to dá kusem skla přiloženém na cpu - z otisku pasty je to dobře vidět (to samé můžeš zároveň zkontrolovat u chladiče)
[quote=Richmond;500700]Pokud byl na cpu chladič typu Freezer/OC Vanquisher (chladiče, které mají menší základnu než je IHS cpu) je možné, že je prohnutý IHS. Ověřit se to dá kusem skla přiloženém na cpu - z otisku pasty je to dobře vidět (to samé můžeš zároveň zkontrolovat u chladiče)[/quote]
Je to tenhle
Je to tenhle

Tak ten ti to stopro nepromáčkl ;) nicméně pro za kontrolu rovnosti ihs nic nedáš. Taky by nebylo od věci ho pročistit, protože tenhle se zrovna dost zanášel
[quote=Richmond;500710]Tak ten ti to stopro nepromáčkl ;) nicméně pro za kontrolu rovnosti ihs nic nedáš. Taky by nebylo od věci ho pročistit, protože tenhle se zrovna dost zanášel[/quote]
Důkladně byl vyfoukán. Po prachu ani zmínka. Prej by to mohlo být špatným nastavením napětí na procesoru, ale to sem dával default settings bios.
Důkladně byl vyfoukán. Po prachu ani zmínka. Prej by to mohlo být špatným nastavením napětí na procesoru, ale to sem dával default settings bios.
Default nevím co je, Auto je automatika (mění napětí v závislosti na zatížení cpu pokud je zapnuté C1E/CnQ) a manuální nastavení je jasné. CPU vCore u konkrétního kousku cpu zjistíš třeba programem CoreTemp (Windsory měly hodně velké rozpětí, od nějakých 1.1v u EE až po 1.45v u 6400+ BE, který mimochodem topily poměrně dost i s velkým chladičem). Každopádně bych po těch letech pastu nanesl znovu
[quote=Richmond;500713]Default nevím co je, Auto je automatika (mění napětí v závislosti na zatížení cpu pokud je zapnuté C1E/CnQ) a manuální nastavení je jasné. CPU vCore u konkrétního kousku cpu zjistíš třeba programem CoreTemp (Windsory měly hodně velké rozpětí, od nějakých 1.1v u EE až po 1.45v u 6400+ BE, který mimochodem topily poměrně dost i s velkým chladičem). Každopádně bych po těch letech pastu nanesl znovu[/quote]
Blbost, ne default ale Optimized. Horší,že se do toho Windowsu dostat nejde, než se načte Win, tak je to na 120° a vypne se

Blbost, ne default ale Optimized. Horší,že se do toho Windowsu dostat nejde, než se načte Win, tak je to na 120° a vypne se

To taky nevim co je :rolleyes: Optimized nebo default si každý výrobce vykládá jinak. Deska od výrobce x může overvoltovat a deska y může undervoltovat. Přemázni pastu a nastav napevno 1.350v
[quote=Richmond;500719]To taky nevim co je :rolleyes: Optimized nebo default si každý výrobce vykládá jinak. Deska od výrobce x může overvoltovat a deska y může undervoltovat. Přemázni pastu a nastav napevno 1.350v[/quote]
No já to tam hledal to nastavení, ale nenašel sem, něco tam bylo Vcore OK ale to nešlo přenastavit.
No já to tam hledal to nastavení, ale nenašel sem, něco tam bylo Vcore OK ale to nešlo přenastavit.
V tom případě bych ti doporučil manuál. Kdybys náhodou neuměl pár slovíček englišsky tak google translate (dole kliknout na přeložit soubor)
Zdravím a čtu to tady odshora dolu a nazpátek a nějak jsem nenašel co to je za desku atd. nějaké podrobnosti.Zdar a sílu.
Podle Cell Menu se dá usoudit, že jde o MSI (ty overvoltovaly jak do cpu tak i třeba do ramek pouštěly 1.9v, ale rozhodně by do cpu neměly pouštět tolik aby bylo za pár s cpu na 120 stupních)
V tom případě nevím proč sem dáváš screen z MSI a ještě k tomu odkazuješ z vydelekzreklam.cz :rolleyes:
[quote=Richmond;500870]V tom případě nevím proč sem dáváš screen z MSI a ještě k tomu odkazuješ z vydelekzreklam.cz :rolleyes:[/quote]
Ten screen není můj, nebyl v tom žádný úmysl sem postovat nějake vydělky z reklam, to fakt ne. On mi napsal tu desku a já našel screen na googlu toho biosu. A nehledě na to, že jsem ten screen sem dal proto, že jsem envěděl jak se přesně nazýva to optimalized, ten je u obou stejný. Chtěl sem abys věděl přesně, co jsem myslel.)
Ten screen není můj, nebyl v tom žádný úmysl sem postovat nějake vydělky z reklam, to fakt ne. On mi napsal tu desku a já našel screen na googlu toho biosu. A nehledě na to, že jsem ten screen sem dal proto, že jsem envěděl jak se přesně nazýva to optimalized, ten je u obou stejný. Chtěl sem abys věděl přesně, co jsem myslel.)
Pochybuju, že se to dozvíme, ten člověk evidentně manuály nečte, přesadit cooler taky nechce - umí pouze zmáčknout entr na Optimized/Default/Health status... Radši bych ho odkázal na nějaký servis/pc prodejnu
[quote=Freschak;500868]Gigabyte GA-M61PM-S2[/quote]
Zdravím tady je odkaz na manuál http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-m61pm-s2/download/manual doporučuji pročíst a hlavně všimnout si kombinace Ctrl+F1 kterým se zpřístupňuje v biosu nastavení procesoru atd.(to jsem se dozvěděl tady na foru) jo a tuhle desku jsem mněl vcelku bezproblémová.Takže doporučuji přepastovat procesor a nastavit v biosu správné hodnoty pro procesor.Zdar a sílu a pevné nervy všem.A nebo vzít PC k doktorovy který si s tím ví rady a nemyslím veterináře.Jak rádí výše,
Zdravím tady je odkaz na manuál http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-m61pm-s2/download/manual doporučuji pročíst a hlavně všimnout si kombinace Ctrl+F1 kterým se zpřístupňuje v biosu nastavení procesoru atd.(to jsem se dozvěděl tady na foru) jo a tuhle desku jsem mněl vcelku bezproblémová.Takže doporučuji přepastovat procesor a nastavit v biosu správné hodnoty pro procesor.Zdar a sílu a pevné nervy všem.A nebo vzít PC k doktorovy který si s tím ví rady a nemyslím veterináře.Jak rádí výše,