4870X2 - bez obrazu
Zdravím, dnes se mi stala podivná věc. Ráno jsem zapnul počítač (ve kterém už je 4tým rokem stále výkonná X4870x2 - Sapphire) ale obraz ne a ne naběhnout.
(Karta vždycky klasicky po zapnutí "protočila" ventilátor a obraz naběhl - to už se ale dnes nestalo)
- ventilátor fučí
- kontrolky problikly a zhasly jako vždycky
- zbytek počítače nabíhal normálně
Kartu jsem rozložil, vyčistil, složil ale nijak mi to nepomohlo.
Podobná věc už se mi předtím párkrát stala, většinou ale pomohlo několik restartů/chvilková odstávka a byl zase klid. Obraz se nikdy nechoval nijak podivně - ve smyslu artefakty, čáry přes obraz, deformace - nic.
Co jsem tak vyčetl ze zahraničních fór bylo podezření na slabý zdroj (mám Corsair 650TX).
Jiná karta (1800XL a 4750) funguje v PC bez problémů - u žádné ale není použité 6 + 8 pin přídavné napájení (u 1800XL jen 6 pin).
Co mě ale mate je to, že se problém nevyskytl po nějakém herním maratonu, ale hned první ranní zapnutí.
Prosím o jakoukoli radu.
(Karta vždycky klasicky po zapnutí "protočila" ventilátor a obraz naběhl - to už se ale dnes nestalo)
- ventilátor fučí
- kontrolky problikly a zhasly jako vždycky
- zbytek počítače nabíhal normálně
Kartu jsem rozložil, vyčistil, složil ale nijak mi to nepomohlo.
Podobná věc už se mi předtím párkrát stala, většinou ale pomohlo několik restartů/chvilková odstávka a byl zase klid. Obraz se nikdy nechoval nijak podivně - ve smyslu artefakty, čáry přes obraz, deformace - nic.
Co jsem tak vyčetl ze zahraničních fór bylo podezření na slabý zdroj (mám Corsair 650TX).
Jiná karta (1800XL a 4750) funguje v PC bez problémů - u žádné ale není použité 6 + 8 pin přídavné napájení (u 1800XL jen 6 pin).
Co mě ale mate je to, že se problém nevyskytl po nějakém herním maratonu, ale hned první ranní zapnutí.
Prosím o jakoukoli radu.
Karta potřebuje v zátěži cca 280W. To by měl být zdroj schopen bez problémů dodat.
Jak se chová v jiném PC?
Jak se chová v jiném PC?
[quote=r34ktor;503781]Karta potřebuje v zátěži cca 280W. To by měl být zdroj schopen bez problémů dodat.
Jak se chová v jiném PC?[/quote]
Právě...ono to už 4tým rokem běží na stejném zdroji. Jak se chová v jiném PC řeknu zítra, zatím nebyla možnost sehnat pc..
Jinak co by jste doporučili jako potencionální náhradu za tuhle kartu ? Nejsem teď moc při penězích - zpravidla spíše kupuji (když už) tak celou novou sestavu.
Zbytek sestavy je:
Intel Core2Quad 9300 (2,5Ghz - 3,2OC)
4GB RAM DDR2 1066Mhz
Zdroj Corsair TX650
Předběžně jsem koukal na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jde mi ale o to aby byla pokud možno co nejefektivněji využitá.
Jak se chová v jiném PC?[/quote]
Právě...ono to už 4tým rokem běží na stejném zdroji. Jak se chová v jiném PC řeknu zítra, zatím nebyla možnost sehnat pc..
Jinak co by jste doporučili jako potencionální náhradu za tuhle kartu ? Nejsem teď moc při penězích - zpravidla spíše kupuji (když už) tak celou novou sestavu.
Zbytek sestavy je:
Intel Core2Quad 9300 (2,5Ghz - 3,2OC)
4GB RAM DDR2 1066Mhz
Zdroj Corsair TX650
Předběžně jsem koukal na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jde mi ale o to aby byla pokud možno co nejefektivněji využitá.