Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

4870X2 - bez obrazu

mvdruid (3)|18.5.2012 18:54
Zdravím, dnes se mi stala podivná věc. Ráno jsem zapnul počítač (ve kterém už je 4tým rokem stále výkonná X4870x2 - Sapphire) ale obraz ne a ne naběhnout.

(Karta vždycky klasicky po zapnutí "protočila" ventilátor a obraz naběhl - to už se ale dnes nestalo)

- ventilátor fučí
- kontrolky problikly a zhasly jako vždycky
- zbytek počítače nabíhal normálně

Kartu jsem rozložil, vyčistil, složil ale nijak mi to nepomohlo.

Podobná věc už se mi předtím párkrát stala, většinou ale pomohlo několik restartů/chvilková odstávka a byl zase klid. Obraz se nikdy nechoval nijak podivně - ve smyslu artefakty, čáry přes obraz, deformace - nic.

Co jsem tak vyčetl ze zahraničních fór bylo podezření na slabý zdroj (mám Corsair 650TX).
Jiná karta (1800XL a 4750) funguje v PC bez problémů - u žádné ale není použité 6 + 8 pin přídavné napájení (u 1800XL jen 6 pin).

Co mě ale mate je to, že se problém nevyskytl po nějakém herním maratonu, ale hned první ranní zapnutí.
Prosím o jakoukoli radu.
r34ktor (7477)|18.5.2012 20:23
Karta potřebuje v zátěži cca 280W. To by měl být zdroj schopen bez problémů dodat.

Jak se chová v jiném PC?
mvdruid (3)|18.5.2012 20:52
[quote=r34ktor;503781]Karta potřebuje v zátěži cca 280W. To by měl být zdroj schopen bez problémů dodat.

Jak se chová v jiném PC?[/quote]

Právě...ono to už 4tým rokem běží na stejném zdroji. Jak se chová v jiném PC řeknu zítra, zatím nebyla možnost sehnat pc..

Jinak co by jste doporučili jako potencionální náhradu za tuhle kartu ? Nejsem teď moc při penězích - zpravidla spíše kupuji (když už) tak celou novou sestavu.

Zbytek sestavy je:

Intel Core2Quad 9300 (2,5Ghz - 3,2OC)
4GB RAM DDR2 1066Mhz
Zdroj Corsair TX650

Předběžně jsem koukal na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Jde mi ale o to aby byla pokud možno co nejefektivněji využitá.
mvdruid (3)|19.5.2012 11:18
Tak bohužel v jiném PC taky nefunguje..takže asi odešla do křemíkového nebe :(
Co by jste doporučili jako náhradu ? viz předchozí příspěvek.