Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Windows nenajede s pripojenym externim diskem

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    81

    Zdravim, mam takovy mensi problem s kterym si tak nejak nevim rady. Pri zapnuti notebooku mi jednoduse nenajede windows, musim externi disk nejdriv odpojit a az po nabehnuti windows zase zapojit. Je treba asi neco prenastavit v biosu ze? Taktez bych se chtel zeptat, jestli je opravdu nevhodne odpojovat externi pevny disk, aniz bych klikl mysitkem bezpecne odebrat hardware. Zkracuje se pote jeho zivotnost? A dalsi otazka, v brzke dobe si planuji udelat sbirku mych oblibenych filmu v BDRip a BDRemux kvalite. Je lepsi koupit nejake 2 levnejsi disky a na tom druhem udelat totoznou zalohu,
    http://www.alza.cz/western-digital-e...gb-d266758.htm
    nebo koupit neco kvalitnejsiho, ale zalohu nedelat
    http://www.alza.cz/iomega-home-media...on-d224312.htm
    Predem dekuji za odpoved
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    81

    Hmm, 70 lidi se podiva a ani jeden nenapise alespon nejakou odpoved, nebo radu. Ovsem pisu tu hlavne proto, ze se mi podarilo vyresit alespon jeden problem. V biosu jsem zkontroloval nacitani systemu a vse bylo nastavene tak jak ma, po dlouhem zkoumani na internetu jsem nasel odpoved, jak tuto neprijemnost obejit, kliknout na ikonku POCITAC, pak staci externi pevny disk prejmenovat na pismenko Z, pote uz probiha nacitani systemu i s pripojenym externim pevnym diskem v poradku, treba nekdo ma podobny problem a nevi si rady.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,107

    Zajimave reseni toho startu.
    A zaloha? Zalezi, jak si tech dat cenis - podle toho se zvoli HW a strategie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Já odpovím na otázku odpojování disku. Není to až tak, že by se musel odpojovat "bezpečně", ale o to, že disk by v době, kdy ho odpojíš neměl být aktivní (tj. neměl bys zapisovat ani číst). Pokud má disk indikační led, tak jednoduše poznáš, kdy disk ještě pracuje (většinou potřebuje ještě pár vteřin navíc na dokopírovaní z cache,...).

    Problém může být třeba to, že když na disk zapisuješ a odpojíš ho, můžeš si rozhašit tabulku disku a tím si zkomplikovat život. Potom bude disk hlásit, že chce naformátovat a bude to chtít nějaký software (většinou placený) na obnovu dat. S tím už nějaké osobní zkušenosti mám, tak vím, o čem mluvím.

    Životnost se zkracuje třeba tím, že budeš disk hodně často připojovat a odpojovat, ne tím, že ho odpojíš "při práci".
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    81

    Ja mam prave notebook, ktery ma pevny disk jen 640GB, filmy v BD Rip nebo Remux kvalite zerou strasne mista, takze kapacitu potrebuji rozsirit alespon na dalsich 2000 GB, proto se chystam koupit externi disk, ktery vubec nebudu odpojovat od notebooku, na druhy disk nahraji totozne filmy a hodim ho do supliku, v pripade, ze by se ten prvni porouchal. Jako stahovat znovu 2TB filmu, me by kleplo Tim padem jsem se rozhodl, ze radeji koupim 2 levne externi disky, vysledna cena je kolem 7K, ale budu to muset nejak prekousnout, jelikoz BD Remux kvalita za to stoji Bez zalohy do toho jit nechci, mel jsem obycejny western digital s 500GB, a jednoho krasneho dne, priblizne po dvou letech, proste nenabehl a vsechna data byla fuc, nastesti tam nebylo nic extremne duleziteho, ale i tak to velice nastve. Jinak dekuji za rady, vzdycky potesi, kdyz nekdo odpovi
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Akulla Zobrazit příspěvek
    Bez zalohy do toho jit nechci, mel jsem obycejny western digital s 500GB, a jednoho krasneho dne, priblizne po dvou letech, proste nenabehl a vsechna data byla fuc, nastesti tam nebylo nic extremne duleziteho, ale i tak to velice nastve.
    Záleží, co odejde. Většinou elektronika rámečku. Pak stačí disk vyjnout a překopírovat data v PC.

    Obecně vidím jako lepší variantu koupit samostatný rámeček + disk, než kompletní řešení. Ušetříš si tím v budoucnu řadu potenciálních problémů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    81

    promin, ale ted tomu moc nerozumim, ted mi radis, abych nekupoval externi disk, ale nejaky ramecek + disk, ja se v tom moc neorientuju, tak kdybys poslal nejake odkazy, co se presne ma koupit, byl bych moc vdecny
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Rámeček nebyl moc šťastný výraz - měl jsem na mysli externí box (+ disk).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    81

    Rozumim, takze muzu koupit 2 tyhle disky
    http://www.czc.cz/seagate-barracuda-3tb/100119/produkt
    a dva boxy
    http://www.czc.cz/sweex-3-5-sata-ii-...101422/produkt
    Je to dobry vyber? Koukal jsem se, ze za stejnou cenu se prodavaji ve verzi green, ale tyhle budou asi lepsi nebo ne? a co rikate na ten box?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Verze Green je méněotáčková (tedy mírně pomalejší) verze s tím, že má ale menší spotřebu. V tom je ten rozdíl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    16

    Vyjádřím se k uchovávání filmu, ala bezpečnost vs. cena.

    Ja již bylo zmíněno jde o to jaké peníze do celého řešení zvažuješ investovat, jakou diskovou kapacitu potřebuješ a jakou "faul toleranci" preferuješ...

    Nejlevnější řešení je jak již bylo zmíněno využitím dvou 3.5 disků a obyčejného rámečku. Když jeden odejde, máš pořád filmy na druhém disku. Teoreticky by šlo šetřit a koupit jen jeden rámeček, ale věčné přendavání disků, by to spíše zkomplikovalo a brzo by jsi stejně kupoval druhý.

    Jiná varianta je využitím nějakého NASu http://www.czc.cz/servery/produkty?q...59ccj8onlg5rdf kde je možné zapojit klasické 2.5 či 3.5 disky využitím různých RAIDu (Raid 1 - dva disky, 50 % celkové kapacity obou disků, jeden disk ze dvou může odejít a nepřijdeš o data, Raid 5 - 3 disky, 66% celkové kapacity, jeden disk ze tří může odejít a nepřijdeš o data).

    Využitím NASu odpadnou komplikace s ručním kopírováním filmů na dva různé disky. NAS se o to postará a teoreticky využitím Raidu 5 získáš větší kapacitu. Na druhou stranu je tady určitě riziko, když ti NAS Server "odejde", musel by jsi ho nahradit podobným, či nový NAS by musel umět stejný RAID...

    Já osobně jsem kdysy k telce pořídil HTPC, kde mám dva disky v SW Raidu 1. Má to své výhody i nevýhody. Další alternativa je nějaké hotové řešení "multimediální centrum" http://www.czc.cz/multimedialni-centra/produkty , které ti bude sloužit jako "úložiště" filmů, ale zároveň si je budeš moci rovnou přehrát... Kdysy jsem měl výborné zkušenosti s Xtreamerem. Ale již to delší dobu nesleduji, tak ti neřeknu, které multimediální centrum je nejlepší volbou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Akulla Zobrazit příspěvek
    dva boxy
    http://www.czc.cz/sweex-3-5-sata-ii-...101422/produkt
    Je to dobry vyber? Koukal jsem se, ze za stejnou cenu se prodavaji ve verzi green, ale tyhle budou asi lepsi nebo ne? a co rikate na ten box?
    Raději bych něco připlatil, a vzal kousek nějaké renomovanější značky. Např. RaidSonic IB-318StUS2-B.

    Rychlost přenosu je limitována rozhraním. Plné rychlosti dosáhneš pouze přes eSATA. Alternativou je BOX s USB 3.0 (a příslušný řadič, pokud ho tvoje deska nemá).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,107

    Tohle je sikovny 'ramecek', pokud chces ty disky snadno menit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    81

    ja jsem se nakonec rozhodl pro variantu se dvema disky a dvema ramecky. To bude pro me nejoptimalnejsi, tipuji, ze hned ze zacatku naplnim 1500 GB a postupem casu budu jednoduse obnovovat data i na tom druhem externim disku, rekneme jednou za mesic. Takze koupim 2 pevne disky Seagate Barracuda - 3TB a 2 ramecky RaidSonic, ktere poradil r34ktor. Vysledna cena je nejakych 9K, sice trochu pres rozpocet, ale radeji si priplatim trochu vice, nez abych koupil nizsi kapacitu a treba za pul roku se musel omezovat s nedostatkem mista. Taktez jsem nasel externi disk 3TB za 4,5K
    http://www.czc.cz/seagate-freeagent-...059=r3000-3999
    ale vy jste tady psali, ze je lepsi vsechno kupovat zvlast, takze od ciste externiho disku jsem nakonec ustoupil, jinak vsem dekuji za zajmave komentare a postrehy
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    No ono jde o to, že rámeček jednoduše rozebereš a disk vyndáš, kdyby něco. To s externím diskem neuděláš. Teda uděláš, ale přijdeš tím o záruku apod a než se do disku dostaneš...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problem s externim diskem
    Od esetik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 04-02-2011, 17:58
  2. Problém s externím diskem (PC nenačte, ale DK ano)
    Od xfertig v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 25-10-2010, 12:45
  3. problem s externím diskem
    Od Sixs v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 02-03-2010, 20:59
  4. Externí HDD: Problém s externím diskem
    Od hudson161 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 14-10-2009, 00:03
  5. Externí HDD: Počítač nenajede po restartu s externím diskem
    Od t_burger v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 23-03-2009, 20:09