Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Co chci upgradovat: CPU,GPU,RAM

    Aktuální konfigurace: -MB Asus P5Q PRO - Intel P45, DDR2, s. 775 ATX
    -COOLER Arctic Fan 12025 PWM
    -CPU Intel Core 2 Duo E8400, 3.0 GHz, s.775, BOX
    -RAM A-DATA 2x2GB DDR2 800 MHz CL4 Extreme Edition
    -VGA GigaByte GTX 260, 896MB GDDR3 (448 bit)
    -HDD Samsung SpinPoint F1, HD642JJ, SATA II, 16MB - 640GB
    -Zdroj CORSAIR VX550, 550W (ATX, A-PFC, 12cm FAN)
    -CASE COOLERMASTER Elite 332 RC-332-KKN1-GP

    Další komentář:
    Používám,rozlišeni 1280x1024
    -Co jsem koukal,tak je problém sehnat nové levné paměti.Nové DDR3 jsou levnější než staré DDR2.
    -Budu formátovat disk a instalovat Windows 7 64-bit.Proto bych rád rozšířil RAM.Rád bych si zahrál hry co nefungovali pod 32-bit systémem a při mém malém rozlišení jsem doufal,že bude stačit drobný upgrade.
    -Obávám,se jestli nemám moc slabý procesor pro GPU.
    -Předpokládám,že budu nucen hledat zastaralé produkty po aukcích a pod.Zase by to tam mělo být levnejší.
    -Co se týká pamětí je lepší rozšířit stávající a narušit tak dual channel?Má to velký vliv na výkon?Anebo je lepší koupit nové rychlejší 2X4GB například.
    Naposledy upraveno uživatelem Keyz: 13-06-2012 v 15:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    CPU - máš poměrně slušnou desku, nebál bych se přetaktovat tu E8400 za předpokladu, že ji budeš nějak chladit. vem třeba Gelid Tranquillo, dobrý chladič za cca 600kč, který ti poslouží i v další sestavě.

    RAM - jo, to je tak vždycky. Nové výr. technologie +poptávka + výroba ve velkém udělají svoje.
    dual channel = 2 nebo 4 moduly. Co tam máš teďka?

    GPU - s 1280x1024 si nemyslím, že je nutné upgradovat na lepší grafiku, pokud jede, jak má.
    A na nové LCD + solidnější grafiku máš málo, nevlezl by ses do 5k.
    I tak mi to přijde celkem vyvážené (CPU + výkon té grafiky), takže bych to fakt jen přetočil a až to nebude vůbec stačit (např. až se za rokj tozhodneš vzít nové LCD s vys. rozlišením), obměnil to celé.

    Popřemýšlel bych o SSD, FPS ve hrách ti to sice nezvýší, ale při práci ti to PC celkově dost "oživne". A pokud by náhodou kleklo, použiješ i v další sestavě.
    Crucial M4 má výborný poměr cena/výkon/kapacita.
    Stávající HDD bys nechal jako sekundární, na data.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    RAM A-DATA 2x2GB DDR2 800 MHz CL4 Extreme Edition

    GPU zatím jelo v pohodě.Krom Witcher 2 tam jsem měl kolem 30-35 někdy bohužel <30.Tak to bylo divně v tom,že jsem vypnul zapnul skoro co jsem chtěl a FPS bylo skoro stejné.Krom tedy ubersamplingu a rozmazání obrazu.
    Obávám se když budu mít 64-bit systém a budu hrát například BF3 tak aby ten propad nebyl velký.


    - Ohledně taktu CPU,na kolik bych mohl dát?Deska sama nastavuje napětí,ale předpokládám,že je lepší to dělat ručně.Nejspíše bych se musel podívat na nějaké příklady jak to mají ostatní.
    Má smysl nechat zapnuté SpeedStep a podobné věci na snižovaní spotřeby v době klidu?

    -Ten disk vypadá zajímavě.Ovlivní to vůbec nějak hru,když FPS to nezvedne.U online her jsem měl občas záseky a disk dost pracoval tak 1-2s.


    -Ten chladič vypadá dobře,jen nevím jak by se vešel do bedny.Mám CASE COOLERMASTER Elite 332 RC-332-KKN1-GP a je to tam tak tak.


    -------------
    Dotaz k SW.Používám pro samoregulaci otáček a nastavení EPU-6.Když jsem nic nenainstaloval tak PC bylo hlučné i v klidu.Zkoušel jsem i MSI afterburner,ale to samé.Hlučně. Jinak teplotu GPU jsem měl maximálně 83 s EPU-6
    Naposledy upraveno uživatelem Keyz: 13-06-2012 v 15:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    do klasické elitky by se tranquillo mělo vejít.
    Nebo kdyžtak můžeš vzít o něco nižší Freezer 13.

    o taktování CPU si určitě něco nastuduj. článků, jak taktovat core 2 duo procesory , je na netu plno.

    A určo všechno hezky ručně.
    s c2d e8400 bys možná byl schopen jít až na 4GHz.
    4GB by měly stačit, většina her je itak jen ve 32bit, takže nenaadresují více jak 2GB.
    Jinak by ale neměl být problém přibrat ještě jeden 2x2 GB kit, ideálně dodržet frekvenci a časování pamětí, ale i kdybys to nedodržel, mělo by to jet, jen by se ty hodnoty nastavily dle nejpomalejšího kousku.

    SSD výrazně zrychluje jakékoliv načítání.
    hrubý a herní výkon ne.
    Naposledy upraveno uživatelem alfah4ns: 13-06-2012 v 16:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Díky za odpověď.Předpokládám,že výpadek proudu a podobné záležitosti nemají na dnešní SDD vliv.Jak to vlastně je ohledně životnosti.To prostě jednoho dne zjistím,že data na SDD mám pryč?U klasického HDD to bylo v pohodě,dlouho vydržel a pouze se zpomaloval.Tedy bylo poznat kdy ho asi vyměnit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Ani u HDD to kolikrát nepoznáš, jede, jede, najednou hodí error, nebo odejde jeho elektronika a neuděláš nic.
    Doufám, že máš data zálohovaná a neriskuješ tím, že je máš pouze na jednom disku.
    SSD se "ničí" zapisováním, jejich buňky jsou stavěné na několik desítek tisíc zápisů. Takže když ho vyloženě nebudeš cíleně trápit, nebude problém.
    Samozřejmě, odejít může, je to jen elektronický udělátko.
    Jinak na SSD patří OS + naisntalované programy, či nějaké základní data, které chceš mít rychle k dispozici, ale současně si je zálohuješ na HDD + na něm máš taky veškerá ostatní data, která samozřejmě zálohuješ i dále (externí disky, online úložiště, ...)
    Mno a kdyby to kleklo, tak můžeš mít na HDD uloženou zálohu komplet celého OS, stačí to pak pouze obnovit na jiný disk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Očekával jsem,že když je zde 64-bit systém tak dlouho,tak že bude i dost her které využijí více jak 2 GB RAM a budou pro 64-bit systémy.Jediná hra co využila více jak 2 GB RAM a zkoušel jsem jí tak byli sims 3 s velkou mapu.Hra pro děti a náročná jako prase na HW.Snad ještě Flight Simulator X.

    -To jsem před několika lety četl jak je super mít 64-bit OS a jak to ty hry využijí a budou využívat.Zdá se,že jsem četl blbě
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Ono by to hl. nejelo všem, kdo by 64bit neměli, a těch lidí je dost.
    Navíc, většinou je GPU to, co limituje, ne dnešní procesory.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Tedy na hry je to většinou na prd a hodí se to pouze tam co kde využijí mnoho paměti.Tak to zatím vypadá .Navíc nevím jestli to platí,ale dost her v minulosti a programů fungovalo špatně na 64-bit OS a řešili to až patche.
    To tedy opravdu nevím jestli ten OS 64-bit se vyplatí.S
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Tak v dnešní době s x64 problém není, snad u některých starých her.
    A jinak máš v podstatě pravdu, x64 se pozná hl. při výpočtně náročných programech (mathcad, pevnostní analýzy v CADech, ...) a u prg náročných na RAM.
    Pokud se ale máš rozhodnout, jestli 32nebo 64, pak vem rovnou 64.
    Naposledy upraveno uživatelem alfah4ns: 13-06-2012 v 19:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    16

    Před pár dny jsem se rozhodoval jestli upgradovat počítač či nikoliv. Měl jsem téměř stejnou sestavu jako ty. Stejný procesor, trošku horší MB, ale dvojnásob operační paměti tj. 8 GB Ram. Grafickou kartu Asus 260. Hrají převážně online hry. V současné době nejvíce Diablo III. Systém mám Windows 7 64bit Home.

    Rozhodl jsem se přetaktovat procesor (z 3 Gz jsem ho zatím přetaktil na 3.6 GHz) a upgradovat grafickou kartu. Původní grafiku jsem prodal a koupil http://www.czc.cz/gigabyte-gtx-560-u...eForce+GTX+560

    Např. v Diablu III to vypadá tatko:
    Před upgradem cca 40 - 45 FPS průměr, ve špičkách a mass bitkách pod 20 FPS.
    Po upgradu cca 80-90 FPS průměr, špičky nějak nevnímám, Diablo běží naprosto plynule bez viditelného poklesu FPS. Fraps už nezapínám.

    Beta verze Guild Wars 2 na full detaily:
    před cca 10 - 15 FPS
    Po upgradu 20 - 25 FPS

    Tady je rozdíl menší, ale co jsem četl, GW2 nemá zatím plně optimalizovaný engine a k mému překvapení využívá více CPU než GPU. Ostatní hry nemůžu říci. Pže klasické akční hry typu BF3, Crysis nehraji a tudíž je ani na PC nemám....

    Ještě se tu zminoval SSD disk. Kupoval jsem ho před cca rokem, možná drobet déle. Práce ve windows se viditelně zrychlila. Na tento disk vždy nahraji i hru kterou aktuálně hraji. Hra rychleji startuje atd. Ale jak již bylo psáno na FPS to nemá vůbec vliv.

    Moje testy ber jen čistě pro orientaci, nevyužil jsem žádný pořádný nástroj, jen jsem pustil na staré konfiguraci konrétní hru, Fraps a hrál. Sledoval jsem FPS. To samé jsem udělal po výměně CPU a grafické karty... Tj. čísla jsou čistě orientační, nepřesná....
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Jj, jak jsem psal, E8400 si o taktování přímo říká, na svou dobu je to dobré CPU
    Grafiku ani nemusí při 1440x900 kupovat. však uvidí.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Díky,za rady.O tom SSD jsem předtím vůbec neuvažoval,ale určitě ho momentálně vezmu.
    -Asi bych měl rovnou vyčistit některé komponenty které se musí rozebrat.Zdroj a grafická karta.Ostatní mám ok.Ohledně té karty a zdroje se obávám abych to pak dal dohromady .Taky jestli to má vůbec smysl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    pokud budeš rozdělávat grafiku, připrav si i novou pastu.
    pokud chceš jen vyčistit od prachu, většinou lze nějakým způsobem sundat jen plast. část s větrákem a pasiv nechat (= nemusíš nanášet novou pastu).Efektivnější je ale první způsob, vče. přepastování, pokud je grafika už třeba několik let stará.

    zdroj zmákneš, stačí většinou sundat jeden plech.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Upgrade PC v ceně 10 000 - 12 500 Kč
    Od Nixonson v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 21-09-2014, 19:21
  2. Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od Ondrasss v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 15-04-2013, 16:09
  3. Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od bulhy v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 23-10-2011, 13:00
  4. Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč
    Od nothar3 v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 01-09-2010, 15:58
  5. Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč
    Od JAKIS0 v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 31-08-2010, 14:58