Spatny BOOT po instalaci W7
Dobre odpoledne panove, mam na vas delikatni dotaz a verim, ze mi urcite nekdo poradi.
Mam system na klasickem HDD, ktere je rozdeleno na system a data. Jelikoz jsem si koupil SSD, chtel jsem si system nahrat cisty na SSD.
Prepnul jsem tedy IDE na AHCI, zapojil SSD a normalne nainstaloval W7 na SSD.
Nyni mam 2 systemy. Puvodni na normalnim disku a novy na SSD.
Muzu je spustit oba, ale musim vzdy prepnout radic bud na IDE nebo AHCI, v opacnem pripade to hodi BS ( coz mi nevadi, stejne budu mit system jen na SSD ). Nesmazal jsem puvodni Windows z klasickeho HDD proto, ze tam mam nainstalovano hodne programu, ty mam ruzne nastavene+hry, vzhledy, makra mysi, klavesnice.....no proste strasne moc veci, a tak kdyz jsem si nastavoval novy system na SSD a neco jsem nevedel, vzdycky jsem juknul na stary system ( udelal screenshot a pak si to nastavil na novem ).
A nyni k problemu, nevim, co sem udelal blbe ale bohuzel me to nenapadlo predtim. :rolleyes: 2 dny nastavovani systemu a potom problem.........
Predpokladal jsem, ze ( a taky jsem to tak udelal ), ze kdyz jsem pripojil SSD a nastavil secondary BOOT na SSD ( primary bylo DVD ), system se nainstaluje nezavisle na predchozim a tedy budu moci prepinat systemy v BIOSU proste jen pomoci zmeny BOOT priority tedy HDD/SSD.
Jenze velky omyl. :hmm
Po nainstalovani se mi zobrazila volba 2 systemu............... Az po 2 dnech nastavovani jsem zjistil, ze kdyz zmenim Primary BOOT z HDD na SSD ( a tedy budu chtit spustit novy system ), hodi to hlasku select proper boot device, system not found.
Ted nejde mi spustit Windows z SSD, ale je k tomu potreba mit jako Primary boot nastaven klasicky HDD se starym systemem.....
Prosim, muzete mi poradit jak je mozne zrusit nabidku pri bootovani a aby sel novy system z SSD nabootovat bez klasickeho HDD se starym systemem ( ktery chci naformatovat ) :rolleyes::rolleyes:
Mam system na klasickem HDD, ktere je rozdeleno na system a data. Jelikoz jsem si koupil SSD, chtel jsem si system nahrat cisty na SSD.
Prepnul jsem tedy IDE na AHCI, zapojil SSD a normalne nainstaloval W7 na SSD.
Nyni mam 2 systemy. Puvodni na normalnim disku a novy na SSD.
Muzu je spustit oba, ale musim vzdy prepnout radic bud na IDE nebo AHCI, v opacnem pripade to hodi BS ( coz mi nevadi, stejne budu mit system jen na SSD ). Nesmazal jsem puvodni Windows z klasickeho HDD proto, ze tam mam nainstalovano hodne programu, ty mam ruzne nastavene+hry, vzhledy, makra mysi, klavesnice.....no proste strasne moc veci, a tak kdyz jsem si nastavoval novy system na SSD a neco jsem nevedel, vzdycky jsem juknul na stary system ( udelal screenshot a pak si to nastavil na novem ).
A nyni k problemu, nevim, co sem udelal blbe ale bohuzel me to nenapadlo predtim. :rolleyes: 2 dny nastavovani systemu a potom problem.........
Predpokladal jsem, ze ( a taky jsem to tak udelal ), ze kdyz jsem pripojil SSD a nastavil secondary BOOT na SSD ( primary bylo DVD ), system se nainstaluje nezavisle na predchozim a tedy budu moci prepinat systemy v BIOSU proste jen pomoci zmeny BOOT priority tedy HDD/SSD.
Jenze velky omyl. :hmm
Po nainstalovani se mi zobrazila volba 2 systemu............... Az po 2 dnech nastavovani jsem zjistil, ze kdyz zmenim Primary BOOT z HDD na SSD ( a tedy budu chtit spustit novy system ), hodi to hlasku select proper boot device, system not found.
Ted nejde mi spustit Windows z SSD, ale je k tomu potreba mit jako Primary boot nastaven klasicky HDD se starym systemem.....
Prosim, muzete mi poradit jak je mozne zrusit nabidku pri bootovani a aby sel novy system z SSD nabootovat bez klasickeho HDD se starym systemem ( ktery chci naformatovat ) :rolleyes::rolleyes:
zkusil bych to.
Btw. proč sis ten OS nenaklonoval?
moderní nástroje to zmáknou i se správným zarovnáním buněk na SSD.
Btw. proč sis ten OS nenaklonoval?
moderní nástroje to zmáknou i se správným zarovnáním buněk na SSD.
Protoze uz ten system nebyl tak v pohode jako to byvalo. Chtel jsem cistou instalaci a navic jsem byl "masirovan" nekolika cleny fora, ze mam udelat cistou instalaci, protoze je to lepsi a blablabla......
Ano, ale jde to i lepe v prik. radku, bootrec z inst.DVD.
A to AHCI/IDE jde taky snadno opravit (tedy z IDE na AHCI) - das automaticke spousteni sluzby msahci (nutno v registrech).
A to AHCI/IDE jde taky snadno opravit (tedy z IDE na AHCI) - das automaticke spousteni sluzby msahci (nutno v registrech).
Prosimte, muzes mi to popsat podrobneji s tim bootrec? Nechci to zas delat znova. 2 dny ztracenyho casu.
Vlozim instalacni DVD a dal? :D:D
Vlozim instalacni DVD a dal? :D:D
No, jestli se ptáš takto, bude lepší nechat to udělat automaticky:
http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=46&t=106339
http://forum.viry.cz/viewtopic.php?f=46&t=106339
Ja uz sem to delal nekolikrat :D jak manualne, tak automaticky, ale tuhle konkretni vec jeste ne.
V prikazovym radku bootrec...... je tam jeste nejaky parametr?
V prikazovym radku bootrec...... je tam jeste nejaky parametr?
Ale jo, odpoj HDD, nabootuj z DVD a dej Opravit tento pocitac.
Pak si nastav primarni boot z SSD a na HDD chod pres rucni bootmenu (Fneco).
Jestli se chces neco naucit, tak potrebujes body 1 a (ne az) 5 v postu od alfa. :)
Pak si nastav primarni boot z SSD a na HDD chod pres rucni bootmenu (Fneco).
Jestli se chces neco naucit, tak potrebujes body 1 a (ne az) 5 v postu od alfa. :)
No, tak odpojil jsem HDD, jako primary nastavil dvd a secondary ssd. Spustil se instalator, dal jsem opravit tento pocitac, nicmene to nenaslo zadny nainstalovany system. ( i kdyz tam je )
Je mozne, ze se musi nacist ovladace SSD?
Po pripojeni klasickeho HDD a nabootovani z instalacky se objevi obe instalacky v moznostech......
Edit: Kdyz po pripojeni klasickeho disku nabehne instalacka a chci vybrat system na SSD a opravit ho, napise mi to : tato verze moznosti obnoveni systemu neni kompatibilni s verzi systemu windows, kterou se pokousite opravit, zkuste pouzit disk pro obnoveni, ktery je kompatibilni s touto verzi Windows..... TAKOVA BLBOST!!!!
Je mozne, ze se musi nacist ovladace SSD?
Po pripojeni klasickeho HDD a nabootovani z instalacky se objevi obe instalacky v moznostech......
Edit: Kdyz po pripojeni klasickeho disku nabehne instalacka a chci vybrat system na SSD a opravit ho, napise mi to : tato verze moznosti obnoveni systemu neni kompatibilni s verzi systemu windows, kterou se pokousite opravit, zkuste pouzit disk pro obnoveni, ktery je kompatibilni s touto verzi Windows..... TAKOVA BLBOST!!!!
No v podstate potrebujes oznacit oddil na disku jako aktivni, mit spravny bootsector (bod 1) a mit na nem bootmgr (zkopiruj z HDD). Adresar Boot s BCD databazi neni nezbytne nutny (bod 5). Takze rucni prace ;)
Bod 1 je bootrec/fixmgr, ze? To sem udelal pomoci Windows Instalacky.
Muzes mi prosimte jeste poradit jak to mam presne udelat?
1.Oznacit oddil jako aktivni ( mel jsem za to, ze je aktivni )
2. bootmgr mam zkopirovat odkud kam?
Provedl jsem vsechny body z odkazu od Alphanse...... Bez uspechu.
To mi prece nerikejte, ze tim, ze jsem nechal jiny HDD pri instalaci se to takhle zmrsilo a nejde to opravit. To se mi snad zda.......
Muzes mi prosimte jeste poradit jak to mam presne udelat?
1.Oznacit oddil jako aktivni ( mel jsem za to, ze je aktivni )
2. bootmgr mam zkopirovat odkud kam?
Provedl jsem vsechny body z odkazu od Alphanse...... Bez uspechu.
To mi prece nerikejte, ze tim, ze jsem nechal jiny HDD pri instalaci se to takhle zmrsilo a nejde to opravit. To se mi snad zda.......
Nabootuj z dvd - opraviť - príkazový riadok.
Diskpart ... list partition ..... select partition "x" ..... active ( tu budeš mať na výber iba jednu partíciu /na ssd/, predtým samozrejme hdd odpojíš)
bootrec /scanos
bootrec /rebuildBCD
prípadne ak toto nepomôže, skús následne aj už spomínané bootrec /fixboot, bootrec /fixmbr
Ide o to, že ak si mal predtým v pc hdd so systémom, zavádzací sektor bol na ňom. Doplnením ssd a následnou inštaláciou sa zavádzací sektor nepresunie na ssd, ale info o novej inštalácii sa zapíše do pôvodného (na hdd) .... Nabudúce pokiaľ budeš chcieť dve inštalácie na dvoch diskoch a aby o sebe nevedeli - musíš pri inštalácii jednej odpojiť druhý disk a naopak ..... snáď som to napísal zrozumiteľne ;)[/QUOTE]
Ahoj, diky za odpoved,
PROSIMTE kde uvidim tohle :D Diskpart ... list partition ..... select partition "x" ..... active??????????
To napisu do prikazoveho radku?
Predtim, nez se dostanu k prikazovemu radku v instalacce to po me chce, abych oznacil instalaci Windows, kterou chci opravit, jenze tam zadna v seznamu neni.
Vim, ze bootrec/scanos a bootrec/rebuildBCD je v prikazovym radk instalacky W7 to jsem zkousel driv myslim, ze s obouma diskama i s jednim SSD, ale zkusim to znova. Nicemen kdyz jsem to zkousel jen s SSD, tak tam sice ten Windows na SSD vyjede, ale pak se to zepta, jestli ho chci pridat do nabidky, dam ANO a napise to, ze se TO NEZDARILO. Bez duvodu.
bootrec/fixboot napise, ze to probehlo uspesne, bootrec/fixmbr napise ze se to nezdarilo
Jeste to ted zkusim ZNOVA, moc dekuju
Diskpart ... list partition ..... select partition "x" ..... active ( tu budeš mať na výber iba jednu partíciu /na ssd/, predtým samozrejme hdd odpojíš)
bootrec /scanos
bootrec /rebuildBCD
prípadne ak toto nepomôže, skús následne aj už spomínané bootrec /fixboot, bootrec /fixmbr
Ide o to, že ak si mal predtým v pc hdd so systémom, zavádzací sektor bol na ňom. Doplnením ssd a následnou inštaláciou sa zavádzací sektor nepresunie na ssd, ale info o novej inštalácii sa zapíše do pôvodného (na hdd) .... Nabudúce pokiaľ budeš chcieť dve inštalácie na dvoch diskoch a aby o sebe nevedeli - musíš pri inštalácii jednej odpojiť druhý disk a naopak ..... snáď som to napísal zrozumiteľne ;)[/QUOTE]
Ahoj, diky za odpoved,
PROSIMTE kde uvidim tohle :D Diskpart ... list partition ..... select partition "x" ..... active??????????
To napisu do prikazoveho radku?
Predtim, nez se dostanu k prikazovemu radku v instalacce to po me chce, abych oznacil instalaci Windows, kterou chci opravit, jenze tam zadna v seznamu neni.
Vim, ze bootrec/scanos a bootrec/rebuildBCD je v prikazovym radk instalacky W7 to jsem zkousel driv myslim, ze s obouma diskama i s jednim SSD, ale zkusim to znova. Nicemen kdyz jsem to zkousel jen s SSD, tak tam sice ten Windows na SSD vyjede, ale pak se to zepta, jestli ho chci pridat do nabidky, dam ANO a napise to, ze se TO NEZDARILO. Bez duvodu.
bootrec/fixboot napise, ze to probehlo uspesne, bootrec/fixmbr napise ze se to nezdarilo
Jeste to ted zkusim ZNOVA, moc dekuju
disk jiz byl aktivni, ale zkontroloval jsem to.
pouzil jsem prikazy bootrec/scanos odpoved byla Operace uspesne dokoncena
pak jsem pouzil bootrec/rebuildBCS odpoved byla Pridat instalaci do spousteciho seznamu, dal jsem ANO a odpoved byla PRVEK NEBYL NALEZEN
bootrec/fixboot Taktez PRVEK NEBYL NALEZEN
bootrec/fixmbr Uspesne dokonceno........
Stejne to nefunguje
pouzil jsem prikazy bootrec/scanos odpoved byla Operace uspesne dokoncena
pak jsem pouzil bootrec/rebuildBCS odpoved byla Pridat instalaci do spousteciho seznamu, dal jsem ANO a odpoved byla PRVEK NEBYL NALEZEN
bootrec/fixboot Taktez PRVEK NEBYL NALEZEN
bootrec/fixmbr Uspesne dokonceno........
Stejne to nefunguje
Musi to jit,už to tu padlo.Normálně odpoj starý disk,vyresetuj bios,nastav boot z dvd.Formátuj SSD a uděláš novou instalačku.Já mám to samý,jen s xpéčkama.Taky jsem odpojil hhd s xp při instalaci a udělal novou na jiný disk W7.Po připojení obou disků a nastavení boot z disku kde je W7,mi stejně vyjede hláška,že si mám vybrat.Bud dřívější verzi systému win-tedy xp nebo W7.
Tak jeste z inst. DVD a bootsect /nt60 c: a uz mi pomalu dochazi napady :p
Nebo sem hod vypis struktury SSD (dir /a/s/on c:\*), mas tam jen jednu partisnu, ze?
Nebo sem hod vypis struktury SSD (dir /a/s/on c:\*), mas tam jen jednu partisnu, ze?
To Lavjoy: Hele, jasne, ze spustit nova instalace jde. Ale nechci to zase delat znova, proto jsem se to zkousel rozchodit z toho stavu v jakym to je ted. Ale zadny rady nepomohli.
TO Zsxd: To jsem taky zkousel, sice to napise opraveno, zaroven napise Opraveno i fixboot a fixmbr, ale stejne to zahlasi pro zmenu Bootmgr nenalezen. Zkousel jsem ho tam dostat ruznymi zpusoby, ale i kdyz sem ho tam dal, stejne to neslape nevim jak to.
Diky za rady. Udelam to radsi znova. Uz jsem ztratil dva dny zbytecne.........
TO Zsxd: To jsem taky zkousel, sice to napise opraveno, zaroven napise Opraveno i fixboot a fixmbr, ale stejne to zahlasi pro zmenu Bootmgr nenalezen. Zkousel jsem ho tam dostat ruznymi zpusoby, ale i kdyz sem ho tam dal, stejne to neslape nevim jak to.
Diky za rady. Udelam to radsi znova. Uz jsem ztratil dva dny zbytecne.........