Misto dvou mi jede jedna RAM
Zdravim,
jak uz nazev tematu napovida, po preinstalovani win (mam 7, 64 bit) se mi misto predchozich 8 GB zobrazuje jen 4 GB, zkousel jsem otestovat kazdou ramku v kazdem slotu abych se ujistil ze s slotama a ramkama nic neni, po kazdem testu mi pc najelo a zobrazilo spravne 4 GB. Slo by to nejak nastavit aby mi spravne jeli obe ramky?
PC:
CPU: Intel Core i5-3570K
MB: MSI Z77A-G43
RAM: Patriot 8GB Viper II Sector5 (kit 2x 4GB)
GPU: ASUS ENGTX570 DCII/2DI/1280MD5
Dik za pomoc
jak uz nazev tematu napovida, po preinstalovani win (mam 7, 64 bit) se mi misto predchozich 8 GB zobrazuje jen 4 GB, zkousel jsem otestovat kazdou ramku v kazdem slotu abych se ujistil ze s slotama a ramkama nic neni, po kazdem testu mi pc najelo a zobrazilo spravne 4 GB. Slo by to nejak nastavit aby mi spravne jeli obe ramky?
PC:
CPU: Intel Core i5-3570K
MB: MSI Z77A-G43
RAM: Patriot 8GB Viper II Sector5 (kit 2x 4GB)
GPU: ASUS ENGTX570 DCII/2DI/1280MD5
Dik za pomoc
V prvni a 3 smerem od CPU tak jak jsem to mel pred preinstalaci. Jo jeste jsem menil chladic na cpu tak jsem musel ramky vytahnout abych to tam dal
Takže predtým ti šlapalo normálne 2x4=8GB ram. Potom si vymenil chladič cpu, inštaloval win a zrazu je tam len 4GB - pochopil som to správne?
Reset biosu si skúsil? Osadenie ram do slotov 2 a 4 ?
Reset biosu si skúsil? Osadenie ram do slotov 2 a 4 ?
Já již delší dobu nemám Win po ruce, ale nenastavovalo se omezení velikosti RAM i v msconfig ... myslím, že to je v Boot -> Advanced Options :notsure
Tam to sice jde, ale podle mě to není jádrem problému. Po nainstalování Windows je totiž toto nastaveno na maximum.
[QUOTE=robky;508789]Kevine, čo s tým má msconfig ?:notsure píše, že iba 4GB vidí aj bios ....[/QUOTE]
Omlouvám se, já ten post zcela přehlédl. Samozřejmě pokud není vidět RAM v BIOSu, nemůže být ani ve Win.
Omlouvám se, já ten post zcela přehlédl. Samozřejmě pokud není vidět RAM v BIOSu, nemůže být ani ve Win.
Máš nahranou poslední verzi BIOSu ?
Podle manuálu pro správnou funkci modulů RAM by měli být moduly osazeny do slotů DIMM2 a DIMM4. Vem kit 2x4 GB RAM a osaď je do těchto slotů ... kolik vidíš GB RAM ? Poté je přepoj do slotů DIMM1 a DIMM3 ... kolik vidíš GB RAM ? Poté vyzkoušej jeden modul RAM ve slotu DIMM2 jestli vidíš správně jeho velikost. To samé proveď s druhým modulem RAM.
Podle manuálu pro správnou funkci modulů RAM by měli být moduly osazeny do slotů DIMM2 a DIMM4. Vem kit 2x4 GB RAM a osaď je do těchto slotů ... kolik vidíš GB RAM ? Poté je přepoj do slotů DIMM1 a DIMM3 ... kolik vidíš GB RAM ? Poté vyzkoušej jeden modul RAM ve slotu DIMM2 jestli vidíš správně jeho velikost. To samé proveď s druhým modulem RAM.
Tak resume je takove: prvni dva sloty jsou v haji nejspis, pc nenabehlo vubec, posledni dva sloty jsou ok, ted jsem tam dal obe ramka a mam 8GB ale moje otazka je takova je to vubec bezpecne to takhle mit?
Bezpečné to je, pouze ti nepoběží v dualu.
OT: MSI se zase předvedlo... já to s touhle značkou fakt už asi vzdám.
EDIT: Ano, má to vliv na výkon díky tomu, že RAM neběží v dual-channelu.
OT: MSI se zase předvedlo... já to s touhle značkou fakt už asi vzdám.
EDIT: Ano, má to vliv na výkon díky tomu, že RAM neběží v dual-channelu.
Rozdiel samozrejme vo výkone je, záleží aj na samotnej aplikácii (čím je limitovaná) .... napr. porovnanie
Ale pokiaľ je to takto, že ti prvé dva sloty nefungujú v dualchannel - požičaj si od nejakého známeho iné ramky na skúšku. Samozrejme pred testom, ako už spomínal kevin00, aktualizuj bios a ak to ani s nimi nepôjde, dosku by som reklamoval ....
....aj keď ak ti to predtým šlapalo, zrejme to bude problém dosky :notsure
Ale pokiaľ je to takto, že ti prvé dva sloty nefungujú v dualchannel - požičaj si od nejakého známeho iné ramky na skúšku. Samozrejme pred testom, ako už spomínal kevin00, aktualizuj bios a ak to ani s nimi nepôjde, dosku by som reklamoval ....
....aj keď ak ti to predtým šlapalo, zrejme to bude problém dosky :notsure