Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Menší upgrade

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Dobrý den,
    rád bych vylepšil naše PC. Převážně se na něm hrají PC hry. Sám tomu moc nerozumím. Mám jen kusé údaje.
    Tak tedy:
    Zákl. deska: asus p5gd1 pro
    Procesor: intel p4 630 (3 GHz)
    Grafika: Geforce 6600GT, 256MB, DDR2, 128-bit
    Paměť: 2 x DDR 512MB PC 3200 GoodRAm box, CL3

    Mám jasnou představu, co bych chtěl dokoupit. Naše základní deska podporuje max. 4GB paměti. Někde jsem četl, že do ni mohu vkládat i novější paměťové moduly DDR2, ale to si nejsem jistý. V plánu mám koupit další dvě, jelikož by v lichém počtu zřejmě nepracovaly.
    Skříň mám osazenou zdrojem 350 W. Utáhne tento zdroj grafickou kartu Asus EN8600GT ?
    Počítám, že to vše příjde max na 6.000,-
    Myslíte si, že je to dobré řešení, nebo bych měl tyto peníze investovat jinak? Popř. jak?
    Díky za podnětné návrhy a nápady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jezevec
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    612

    Základní deska Asus P5GD1 bohužel podporuje podle specifikace výrobce pouze max. DDR400 (DDR-I), viz:

    http://www.asus.cz/products.aspx?l1=...63&modelmenu=1

    Co se týče nové grafické karty, doporučoval bych přečíst:

    http://www.svethardware.cz/recenze-n...nstreamu/16585

    Je důležite položit si několik otázek, jestli budeš hrát hry DirectX10, nebo svojí pozornost zaměříš na dosavadní DirectX9... Jako zatím nejvýhodnější se jeví 1950Pro, snadno přetaktovatelná karta, která je výkonem vysoce nad 6600GT, kterou máš. Některá z těchto:

    http://www.czechcomputer.cz/fulltext...type=stockitem

    Např.http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41024
    Lépe http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42309 (512MB GDDR3 verze)

    Mám jisté pochybnosti, jestli se 512MB využije vzhledem k výpočetní náročnosti takto velkých textur, ale prosím.

    Pak je tu ona 8600, o ktere pises, a ktera na rozdil od 1950 podporuje DX10. Vykon je kolisave priblizne stejny co u 1950, je nutne projit ten test, na ktery je uveden vyse odkaz. Ty karty jsou priblizne rovnocenne a to jak vykonem, tak cenou. Z logiky veci by se asi melo hovorit spise o zakoupeni "novejsi technologie", ale zalezi na preferenci:

    http://www.czechcomputer.cz/fulltext...type=stockitem

    treba

    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45434

    ---

    Jeko namet k zamysleni zkus prozkoumat vysledky grafickych karet v Tom´s Hardware VGA Chart, nekdy zajimave napovi:

    http://www23.tomshardware.com/graphi...=722&chart=275

    ---

    Ke karte bych zauvazoval na rozsireni RAM, jak sam pises, ale s tim to budes mit obtiznejsi, nejlepsi je sehnat moduly stejnych parametru a idealne od stejneho vyrobce, ktere uz ted pouzivas. DDR400 jsou bohuzel drazsi nez DDR2, v tomhle ohledu je to smula, ale tyhle by mely byt odpovedi na tvoje potreby:

    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=54580

    nebo

    http://www.dxt.cz/?Mode=Sti&StiId=54582

    ---

    Mluvis-li o tom, jestli to ten zdroj utahle, no ja myslim, ze ne. Resp. utahne ale ve spicce pri maximalnim odberu by se mohlo neco nemileho stat. Jakou ma tvuj zdroj znacku? Pokud je to neco lepsiho (napr. Fotron), tak by se to mozna dalo uvalcit, ale doporucil bych spis 400W dobry zdroj, napr. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39592 , nebo celkem rozumny je i http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40837 apd. Proste Fotrony, Enermaxy, Tagany, Chieftec... apd. Hezky test zdroju je na Svete Hardware, takze tam jiste take zjistis mnoho zajimaveho. Pokud si chces vypocitat, kolik tovje dosavadni a budouci sestava budou spotrebovavat, doporucuju PCU Calculator, tam muzes zjistit o kolik se ti spotreba zvysi:

    http://www.extreme.outervision.com/p...ulatorlite.jsp
    Naposledy upraveno uživatelem Jezevec: 17-06-2007 v 15:38 Důvod: upresneni
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Zjisti co máš za značku zdroje.
    Osobně bych vyměnil (když pominu zdroj) jen grafiku.
    Rozhodoval bych se mezi X1950GT vs. 8600GTS

    RAMky si myslím, že na hry bohatě stačí, pokud nepoužíváš Vistu tak pohoda...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Děkuji za vyčerpávající odpověď. CPU kalkulátor jsem použít nemohl, protože neznám všechny potřebné údaje.
    Díky za typy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Vyšťoural jsem název a vzhled case. Bohužel jakým byl osazen zdrojem, to nevím.
    http://www.lan-shop.cz/pocitacove-skrine/foxconn/38035
    Jelikož je PC oplombovaný, tak se nemohu podívat zdroji na zoubek.
    Ale podle údajů, které jsem našel výměna zdroje nehrozí. Case není na 400W a výš uzpůsoben.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Nejsem taková lama:
    Vyšťoural jsem jméno zdroje: http://www.alave.cz/zdroj-modecom-fe...n-pfc:p:148329
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Weslo
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    245

    já bych to řešil následovně:
    nová deska:
    Gigabyte GA-965P-S3 - Intel P965 2557,-
    paměti:
    A-Data DIMM 1024MB DDR II 800MHz Retail 1074,-
    grafika:
    Gainward 8491-Bliss 8600GT 256MB, PCI-E 3333,-
    zdroj:
    Chieftec CFT-500-A12S 500W 1848,- aby byla rezerva do budoucna

    starou RAM,grafiku,desku a zdroj bych prodal - 2500,- za to dohromady snad dostane a bude mít cca 8500,-
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jezevec
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    612

    Vypocital jsem, ze v tuhle chvili ti to smlsne asi 250W pri vrcholu, nevim, jaky potreby ma GF6600GT na 12v vetev, ale nemel by to byt zadny extrem.

    Nove s dalsim 1gb (2x512) a 1950Pro by mel spotrebu ve spicce 273W.
    To same s 8600 ve spicce 249W...8600 vyzaduje 20A na 12V vetvi, coz Modecom papirove nema ani na jedne z vetvi. Pokud existuje v tomto zdroji Power Sharing jako napr. Corsairu, tak 20A vykouzli, ale zadne informace o tom nejsou.

    Musim rict, ze vzhledem k pozadovanemu vykonu zdroje by to ModeCom mel ustat, nevim jak jeho 12V vetev. Ja zdroje Modecom nepouzivam, nekdo na foru zde tvrdi ze to je nejlepsi volba z levnych zdroju, ale ja na nem v zivote nepostavil snad ani jeden kus, takze jak se bude chovat, nevim.

    Mozna obmenit vice jak navrhuje Weslo by nebylo od veci, tezko neco doporucit.

    Pokud je pro tebe strop tech 6000, tak mozna takhle:

    2x 512MB GoodRam 778x2 = .......1556,-
    1x zdroj Seasonic SS-400ET 400W OEM .......1694,- (napr. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40556)
    Gainward 8491-Bliss 8600GT 256MB, PCI-E ......3300,-
    ----------------------------------------------------
    6550,- i s dani
    --------------

    Mozna to utahne i ten tvuj Modecom... fakt nevim, myslim, ja nemam slabsi zdroje min prestiznich firem rad, je to takova moje uchylka... sam mam 560W zdroj, protoze proste mam rad dobre, diche, kvalitni zdroje. Nevim, neumim ti poradit. Pokud obmenis pouze tri vyse uvedene veci, budes mit smulu pokud jde o nove procesory a DDR2 pameti. Cesta, kterou naznacil Weslo je lepsi z hlediska budoucnosti, precijen DDR2 moduly jsou levnejsi, procesory na chipset 965 vychytanejsi (vcetne Core2 Duo). Uvaz jak uznas za vhodne, pokud si budes vybirat jiny zdroj, uvaz ze potrebujes 24pinovy zdroj (podle tve soucasne desky) ne nejaky byt levny 20 pinovy. Jsou zde redukce, ale ty kladou na schopnosti zdroje dost naroky.

    Pokud jde o to, ze case "nepodporuje" silnejsi zdroje, to mi pripada jako nejaka fraze nejakeho lineho technika... kde si na to prisel, ze tam nemuzes dat silnejsi zdroj? a sile nezalezi, dulezite jsou jen rozmery a uchyty, a 99% case muzes osadit 99% zdroju.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Nevím no...ale mi se zdá X1950GT jako mnohem lepší karta:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...t&SearchType=1
    cena je taky 3300Kč
    DX10 hry stejně ani na 8600GT nerozjede...jestli jo tak to bude supr "sekačka"
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jezevec
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    612

    asi mas pravdu... 1950GT je dobra varianta... jestli je mnohem lepsi... to nevim, 8600 taky taktnes trochu vejs, tak i GTcko dostanes smerem k PRO, ja nevim. Asi 1950 je jeste porad trochu lepsi varianta... i kdyz je starsi, je to byvalej high end, dnes mainstream, tak jako 8600. Fakt ze hry pro DX10 tu nejsou a dlouho nebudou, a kdyz, tak jenom s Vistami... v tomhle jsem trochu bezradny, oboje ma svoje klady, jedno ma vyssi vykon (1950PRO oproti 8600GT)... asi ta 1950ka by byla lepsi volbou, kdyz se sezene za stejny peniz, precijen pomerem cena/vykon by v tomhle klani dominovala nad 8600.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    O taktování zase ani nejde:
    X1950GT zaostává za X1950pro zhruba o 1-2% tak jsem to někde četl...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele Noel82
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    37

    Ještě jednou díky všem. Zapřemýšlím nad tím. Akorát mě mrzí, že jsem nepřišel jak na reputační body.
    Musím si to tu vše náležitě pročíst. Hlavně to chce pořádný přehled. Starý zlatý google. Pokud znáte nějakou odbornou literaturu, tak bych Vám byl vděčný dvojnásob.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jezevec
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    612

    Citace Původně odesláno od tgfh Zobrazit příspěvek
    O taktování zase ani nejde:
    X1950GT zaostává za X1950pro zhruba o 1-2% tak jsem to někde četl...
    tgfh: No, podle mereni strycka Toma je to asi 10-12% v poctu FPS v zavislosti na nastaveni ta hodnota kolisa ale osciluje kolem tohodle pomeru ( http://www23.tomshardware.com/graphi...=726&chart=287 )... ale to je vicemene jedno Cenovy rozdil nekolika set korun, zalezi na uvaze kupujiciho a dalsich vecech

    Noel82: Ja myslim, ze tady se vzdycky kazdy rad podeli, takze jiste nemas zac... co se tyce literatury, nejlepsi jsou testy:

    1950GT vs 1950Pro http://www23.tomshardware.com/graphi...=726&chart=287

    8600 v akci (byt GTS model - vyse taktovany nez GT)
    http://www.svethardware.cz/recenze-n...nstreamu/16585

    Neco zajimaveho o zdrojich (velky srovnavaci test) - sice trochu obsahlejsi a starsiho data (2006-je to starsi?, ale zajimave informace o znackach)
    1cast http://www.svethardware.cz/recenze-s...u-1-cast/14063
    2 cast http://www.svethardware.cz/recenze-s...u-2-cast/14083

    Starsi test tve 6600GT (pro porovnani vysledku- ano je to klamne, pro porovnani je lepsi pouzit VGA chart v prvnim linku)
    http://www.svethardware.cz/recenze-b...-7000-kc/13923

    Proste sbirat info, pak shanet nejlepsi ceny (ale u duveryhodnych obchodu) a nakonec rozhodnuti... to byva nejtezsi

    Jak je to s reputaci, to se da docist tady:
    http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=5665

    Preji prijemne pocteni recenzi a srovnavacich testu a preji spravne rozhodnuti
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. menší OC (nejen OC) akce v ČR :)
    Od flanker v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 05-12-2014, 16:05
  2. GTA IV-menší problém s diskem
    Od Matherdet v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 28-11-2012, 23:21
  3. Menší repro pro rodiče
    Od Jandaskunk v sekci Audio
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 05-12-2009, 13:03
  4. Menší upgrade
    Od dzandra v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 11-06-2009, 11:38
  5. 3,5" HDD SATA: Hdd má menší pamět než má mít
    Od jim.133 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 21-05-2008, 20:59