Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2x odpálené zdroje za 14 dní

meti (43)|1.8.2012 09:23
Ahoj. Během čtrnácti dnů mám 2x odpálený zdroj. Waty mám spočítané tak, že by měl PC mít rezervu (620W). Podezřívám zásuvku, ale chtěl jsem se zeptat, zdali by problém mohl i nějakým způsobem být i v MB. MB ale zatim funguje správně, zdroj sice "praská", po chvilce ale dojde k restartu PC.

MB - Asus P5B
zdroj - Seasonic S12II-620
Deee-aN (3834)|1.8.2012 09:38
Ten zdroj (zdroje?) je nový? Jaký je zbytek sestavy? Bydlíš v paneláku/domku? Neboli, jak stará je elektroinstalace?
Co myslíš tím "odpálený"?
xmarek (1676)|1.8.2012 09:41
Příčin může být asi víc. Od náhody, že jste narazil na dva mrzáky až po jiskřící zásuvku. Po podobné zkušenosti bych asi zkontroloval jestli náhodou nejiskří zásuvka (staré stavby, běžně v hliníku, celkem normální stav). Dále bych si pak přeměřil zásuvku. Jsou úseky kde je přepětí nebo podpětí celkem běžným jevem a zdroje to nemají moc rády. Např. takový vypadlý nuláček na 3 fázové přípojce dokáže udělat divy.
Dále se může lehce stát, že je ta deska nějaká načatá. Existuje způsob jak nahodit zdroj bez desky (na netu lze najít plno takových návodů, většinou stačí jeden drát). Není to sice k tomu zdroji košér bez zátěže, ale pokud říkate, že v něm jiskří tak si tím můžete ověřit jestli to nedělá deska. I když ruku do ohně bych za to nedal. :(
j.albi (476)|1.8.2012 10:06
Pokud máte přepětí nebo podpětí v síti řeší se to záložním zdrojem. Levnějším řešením je přepěťová ochrana bez baterky.
meti (43)|1.8.2012 12:08
Bydlim ve starym paneláku. Doted jsem se ale s timhle problémem nikde a u nikoho nesetkal. Ani jinej spotřebič, než počítač doma zapojenej nemám.Přepěťová ochrana mě napadala, až když už včera bylo pozdě...tak mám neštastnou zkušenost do budoucna. Na UPSku ted nemám.
Zdroj sice počítač nahodí, ale začne v něm praskat a je jen otázkou času, než se MB zas restartuje. Tak jsem si právě říkal, když už budu muset pořizovat do třetice zdroj, jestli bych preventivně neměl vyměnit i MB.
mech13 (5526)|1.8.2012 12:48
jake znacky ty zdroje byly?

posledni dobou bylo docela dost silnych bourek, nemuze tam byt spojitost?
zsdx (2098)|1.8.2012 12:49
[QUOTE=meti;510579]Na UPSku ted nemám.[/QUOTE]
Koukal jsi sem? Cena uchazejici...
kevin00 (10238)|1.8.2012 13:22
[QUOTE=xmarek;510574]Např. takový vypadlý nuláček na 3 fázové přípojce dokáže udělat divy.[/QUOTE]

Tak tohle by uživatel poznal velmi rychle a nejen na počítači ;) Do všech zařízení napájených z přívodu 3x 400 V napájených 230 V by ihned "vlétlo" napětí 400 V, což by mělo za následek jejich poškození. Určitě by se to neprojevilo pouze na počítačovém zdroji :)
NHKG (1136)|1.8.2012 13:30
Pokud ostatní spotřebiče v baráku fungují, tak pochybuju, že chyba bude v elektrické síti. Viděl bych to na vadnou desku, smůlu na kusy a nebo chybu někde mezi klávesnicí a židlí. Lidi jsou schopni provádět neskutečné šílenosti! Chtělo by to vyzkoušet ten "vadný" zdroj v jiném PC a tu sestavu s jiným, funkčním zdrojem. Bohužel při tom samozřejmě hrozí zničení dalších komponent...
Ad UPS: Pochybuju, že ty levné UPS pomohou s přepětím.
@Kevin: Ehm 400V? Kdyby vypadl PEN vodič přívodu, tak by se zas tak moc nedělo. Jak si došel na těch 400V mezi fází a nulákem v zásuvce?
kevin00 (10238)|1.8.2012 14:29
[QUOTE=NHKG;510589]@Kevin: Ehm 400V? Kdyby vypadl PEN vodič přívodu, tak by se zas tak moc nedělo. Jak si došel na těch 400V mezi fází a nulákem v zásuvce?[/QUOTE]

Pokud by na přípojce došlo k "odpojení/poruše" nulového vodiče, dojde k nerovnoměrnému zatížení fází. Spotřebiče s větším odběrem v jedné fázi zajistí, že se střed posune k jejich straně a díky tomu na ostatní fáze "vlítne" až max. hodnota sdruženého napětí (závisí na hodnotě odporu spotřebičů v fázi s větším odběrem).
NHKG (1136)|1.8.2012 15:00
OT @Kevin: Podle mě blbost. Buď má přívod TN-C a nemá rozvaděč (přípojnici/můstek PEN) přímo uzemněný, případně TN-S, pak by mu při výpadku PEN (N u TN-S) nic jednofázového nejelo. Pokud je TN-C přívod a uzemněné PEN samostatně, tak se to vyrovná přes zem, rozdíly budou v řádu jednotek voltů. 400V fáze země může být jedině, pokud by jeden z fázových drátů byl zkratovaný se zemí, ale toto by měly okamžitě ochrany vypnout.
Samozřejmě je tu možnost nějakého "speciálního" zapojení elektriky. Lidi doma občas zbastlí s elektrikou neuvěřitelné prasárny, které by nikoho trochu znalého věci nenapadly.
kevin00 (10238)|1.8.2012 15:07
Nakresli si kružnici, kde budeš mít tři o 120 ° posunuté fáze a pohybuj středem jedné fáze ke kraji kružnice ... to co budeš sledovat je děj, který nastává při poruše :)

BTW1: V podstatě dostaneš spotřebiče do sériového zapojení L1 -> spotřebič -> chybějící PEN -> spotřebič -> L2

BTW2: NHKG neděláš ty elekto projektanta :notsure
NHKG (1136)|1.8.2012 15:37
@Kevin: Jo, už konečně chápu co myslíš. Ale v tomto případě by to poznal doma hned, půlka věcí by mu nejela....
kevin00 (10238)|1.8.2012 15:53
[QUOTE=NHKG;510596]@Kevin: Jo, už konečně chápu co myslíš. Ale v tomto případě by to poznal doma hned, půlka věcí by mu nejela....[/QUOTE]

Ano, proto jsem psal, že by to ihned poznal

Přiložil jsem Ti obrázek pro lepší pochopení. Je i velmi jednoduché spočítat přesnou hodnotu napětí Us, pokud by jsi chtěl.

[ATTACH=CONFIG]26510[/ATTACH]
20120801_001.jpg
xmarek (1676)|1.8.2012 17:14
O.T. Vidím, že se mi tu hezky podařilo rozdmýchat znalosti, které se učí na prumce. :D Každopádně jsem rád, že tady někdo neargumentuje slovy jako, že nic takového v životě neslyšel a, že nic takového neexistuje jak jsem to slyšel z úst jednoho elektrikáře, který nám přišel spravovat vyhořelou přípojku. Paradoxně to byl zrovna nulák (proto mě to hned napadlo), ale na štěstí pro mě jsem byl jen na jedné fázi. :runaway
kevin00 (10238)|1.8.2012 18:32
[QUOTE=xmarek;510600]O.T. Vidím, že se mi tu hezky podařilo rozdmýchat znalosti, které se učí na prumce. :D Každopádně jsem rád, že tady někdo neargumentuje slovy jako, že nic takového v životě neslyšel a, že nic takového neexistuje jak jsem to slyšel z úst jednoho elektrikáře, který nám přišel spravovat vyhořelou přípojku. Paradoxně to byl zrovna nulák (proto mě to hned napadlo), ale na štěstí pro mě jsem byl jen na jedné fázi. :runaway[/QUOTE]

Tak tohle je fakt základ základů elektrotechniky :D Obecně si dovolím říci, že kdo to nezná, neměl by se "elektriky" dotýkat pod pohrůžkou zastřelení :D
Chudák tazatel, přišel s problémem, nikdo mu neporadil, ale zjistil to, co ho vůbec nezajímá :D :D
meti (43)|2.8.2012 08:07
Já zatim experimentuju. Koupil jsem "prodlužovačku se zásuvkami s přepětovou ochranou", zdroj ale stejně "praskal". Kdyby to byl nulák, tak předpokládám, že by takovej nápor zdroj vůbec nevydržel. Zkoušel jsem zdroj pustit v práci na jiném PC a tady (s minimální zátěží) běžel v pohodě. Dneska zkusim vyměnit základní desku a použiju jinou zásuvku...

co se týče teorie střídavého trojfázového proudu....teda mám elektro, ale už jsem ho neviděl 8 let a všechno jsem snad zapoměl... :-/
xmarek (1676)|2.8.2012 08:14
@kevin00: raději nechtěj vědět co se kolikrát za telata motají kolem elektriky a to si někteří říkají konstruktéři. :cry Podotýkám, že můj obor je v současné době trošku jiný, takže bych předpokládál, že na tom znalostma budou v porovnání se mnou o mnoho lépe. :notsure

@meti: Doporučuji s tou základní deskou koupit rovnou nový zdroj páč může ten starý tu novou poslat časem do věčných lovišť (to se stalo mě). Jinak co se týče toho elektro tak si s tím nic neděléjte. Já jsem se rozhodl, že začnu po x letech opět něco bastlit a zapomněl jsem úplně vše. A teď po večerech opět studuji OZ a vzpomínám na dobu zašlé slávy v matematice. :mistake
kevin00 (10238)|2.8.2012 08:18
[QUOTE=meti;510650]Já zatim experimentuju. Koupil jsem "prodlužovačku se zásuvkami s přepětovou ochranou", zdroj ale stejně "praskal". Kdyby to byl nulák, tak předpokládám, že by takovej nápor zdroj vůbec nevydržel. Zkoušel jsem zdroj pustit v práci na jiném PC a tady (s minimální zátěží) běžel v pohodě. Dneska zkusim vyměnit základní desku a použiju jinou zásuvku...[/QUOTE]

Vyzkoušet jiný zdroj, připojit na jinou zásuvku, provést kontrolu zásuvky stávající. Snad jsem někde nepřehlídl, ale o jaké zdroje se jednalo, hlavně o který zdroj se jedná nyní ?
Deee-aN (3834)|2.8.2012 08:44
Tu konkrétní zásuvku jsi zkoušel rozebrat, jestli není povolený některý šroubek (předpokládám, že to bude ještě ta stará)? Co ten komp jako celek odnést ke kamarádovi a zkusit tam?
meti (43)|2.8.2012 12:27
starej zdroj si nevzpomínám, ale vím, že byl na650W
ten 14 dní starej, kterej normálně v práci běžel je Seasonic S12II-620Bronze
Stál mě dva a půl tisíce a dávat ho pryč se mi teda nechce... :-(

Zásuvku určitě taky zkontroluju.

Jinak všem děkuji za rady.
kevin00 (10238)|2.8.2012 12:36
Ještě se zeptám na to "praskání" zdroje ... nemohl by to být projev ventilátoru (chrčení) ? Pokud je starý 14 dní a vydává takovéto zvuky, šel bych ho reklamovat.
meti (43)|3.8.2012 11:02
Koupil jsem bezpečnostní prodlužovačku a zapojil ji ve vedlejší místnosti a všechno se zdý být OK. Takže špatné zásuvky. A to jsem kvůli tomu udělal kompletní rozborku počítače a všechno vyčistil, zkontroloval....
kevin00 (10238)|3.8.2012 11:42
Zkontrolovat daný zásuvkový obvod, zkontrolovat dotažení nulových, ochranných a fázových vodičů, zkontrolovat samotné zásuvky, zda-li nejsou prasklé.