Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stary PC, stare ATI problemy s instalaci a VGA.INF

trodas (1753)|18.8.2012 23:33
Tak se na čistou instalaci W2k SP4 pokouším nainstalovat Radeon 9200 (Gigabite GV-R9264DH). Je to Soltek KT600-R deska a ač VGA save nepochybně jede, instalace ATI driverů je problém. Vybral jsem si Omega drivery 2.3.92 ( rad_w2kxp_omega_2392.exe z http://www.driverheavendownloads.net/omegadrive.htm - http://www.driverheavendownloads.net/download.php?site=5&file=rad_w2kxp_omega_2392.exe ) a obávám se, že je to známý problém. Jen jsem nějak moc ATI v té době neřešil a tak nevím, jak na něj.
Možná je to "trošku" lame tvrzení, ale nVidia drivery se proste nainstalovaly a basta.

Tady tohle zobrazí "vážnou" hlášku, že se nepodarilo najít VGA.inf k default VGA adapteru a proto instalace "nemůže" pokračovat. Google vyplivl asi pět milionů výsledků k tomuto problému ( https://www.google.cz/#hl=en&safe=off&output=search&sclient=psy-ab&q=ati+default+vga+missing&oq=ati+default+vga+missing&gs_l=hp.3...1320.5773.0.5951.23.17.0.0.0.1.1427.6063.0j8j1j1j0j2j0j2.14.0...0.0...1c.7xgL939Fj4k&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=789c91b56113c04c&biw=1280&bih=924 ) ale podstatou "řešení" ve všech byla odinstalace těch default driveru, reboot, reakce "cancel" na nově nalezený (2x) HW a pak install.
Píše sem proto, že toto "řešení" nefunguje.
Ze by manualni install z rozbalenych ovladacu installerem?

PS. jaká poslední verze ovladacich panelů NEVYŽADUJE Net framework? Rozhodně bych ho nechtěl instalovat...
StD (1963)|19.8.2012 06:52
.NETFramework je základ a bez něj můžeš to PC používat tak max na psaní v T602 (v DOSovské verzi)... Ovšem pro W2K instalovat pouze v. 2 a ručně nastavit cesty (přes Spybot S&D), protože instalátor Catalystů je přepíše blbě a jsou v registru nastaveny na adresáře v. 1 a 1.5, které instaluje současně.
StD (1963)|19.8.2012 09:45
P.P.S. A je to taky o pořadí instalace: 1) OS+SP 2)DirectX 3) Ovladač VGA 4) Catalyst... a teprve potom Patche všeho.
trodas (1753)|19.8.2012 10:50
A takhle to vypadá v "akci":

StD - [QUOTE].NETFramework je základ a bez něj můžeš to PC používat tak max na psaní v T602 (v DOSovské verzi)...[/QUOTE]

Milý StD, řadu svých PC jsem roky užíval bez .NETframeworku a to (jak je ti nepochybně známo) k mnoha podstatně zajímavějším aktivitám, než jen psaní v T602 :) Ani nevím, proč bych měl pod Win užívat DOS verzi této aplikace, ale předpokládám že jde o nějaký způsob přehnané reakce autora textu na mou neochotu cpát .NETframework do svých PC.
Předesílám, že radějí milý R9200 vyhodím a dám si tam GF2MX než abych instaloval další M$ sračku do svého systému.
Pokud již má debata jít tímto směrem, pak jsem se jasně optal, který POSLEDNÍ (verze) ovládací panel ATI onen .NETframework nevyžadoval. Místo odpovědi se mi dostalo jakéhosi výšplechu nesmyslů a přehnaných tvrzení... :stupid

Pro W2k pouze v2...? Nu však tak činím. Čím starší verze (dokud je funkční), tím lépe u staré karty, starého HW i OS podle mně.
Nevím o jakých cestách, které je třeba ručně nastavit je řeč - a také v jakém stádiu instalace se tak má činit?

Pořadí instalace bylo dodrženo - OS (s SP4 patchem již integrovaným v instalačce) - DX9.0c - žádný ovladač VGA jsem nikdy neinstaloval a nevím, kde ho tak asi mám vzít, předpokládal jsem defalt ve Win (VGA save?) - Catalysty.
Ještě mezi DX a Catalysty jsem tam dal VIA Hyperion Pro v 5.24A ( http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp ), no. Klidně nainstaluji Win znovu, ale obávám se, že to dopadne stejně. Karta je vedena jako dvě zařízení s žlutým otazníkem a žádný "ovladač VGA" na ni Windows ani nehodlají použít, byť zcela jistě je ovladač VGA save (640x480 až 800x600 v 16barvách) užit na zobrazování a pokud bych ho třeba v Autoruns vypnul, tak mi Win nenajedou (resp. najedou, ale nebude se nic zobrazovat :D )...

Kde je tedy onen mýtický "ovladač VGA" o kterém hovoříš?
Alf (305)|19.8.2012 11:19
Já nevím, jestli je to problém HW nebo SW, ale MB s chipsety VIA si s grafikami ATI moc nerozumněly a týkalo se to hlavně chipsetů VT 400/600. Vím, že jsem se kdysi dost natrápil s nějakou grafikou ATI a MB s chipsetem VT 400. Myslím, že se o tom psalo i na stránkách ATI, ale AMD už je bohužel zrušilo...
Něco jsem našel tady:
http://www.mixro.com/?Knowledges:Troubleshooting:ATI_Radeon%2FVIA_KT-400
a když zagůglíš, určitě toho najdeš daleko víc.
Challenger_ii (192)|19.8.2012 12:02
Na W2K jsem s ATI problémy nemíval a že to byly desítky PC. Snad proto, že jsem implicitně vypínal v BIOS-ech MB "Fast write to AGP".
Myslím, že tento Catalyst nevyžaduje .NET
StD (1963)|19.8.2012 12:07
Nebudu tu rozebírat "proč ne" - prostě to tak funguje už od dob RagePro, a pro ty mimochodem ještě krásně fungují i Catalysty 6.11 - ověřeno a provozováno s W98SE/W2K, ovšem ne s čipsety VIA a DirectX 9(!!!), s kartami RagePro, Radeon 7500, 8500, 9200 a 9650 - ty poslední tři mi tu takto aktuálně běží (na deskách s čipsety SiS a nVidia) a s DirectX poslední verze 8a a 9b. 7500 běhá k naprosté spokojenosti i na PentiuII 266 s čipsetem Intel. Vše instalováno jen uvedeným postupem (ovladač z originál CD + Catalyst stažený).

Takže suma sumarum si dovoluji na dálku tvrdit hypotezu, že ti to způsobuje společně:
A) ovladač VIAčipsetu
B) DirectX 9 plus nepřítomnost .NET Framework

P.S. Ty dva vykřičníky tam máš proto, protože 9200 (alespoň ta co mám i já) má současně 2 použitelné výstupy - VGA/DVI + TVout.

- - - - doplněno - - - -

[QUOTE=Challenger_ii;512205]...[/QUOTE]

Vidíš, na to jsem zapomněl - AGP Fast Write mám v BIOSu vypnuto. Díky za připomenutí!
trodas (1753)|19.8.2012 13:10
Pánové, pánove... Prosím pozor - řešíte tady situace a možné nekompatibility VIA KT600 & R9200. Nicméně ty bych rád řešil, ale nejprve musím nainstalovat grafiku!
Až pak mohu řešit co a jak nastavit v BIOSu ohledně AGP. Ne dříve. Zatím je otázkou, kde je onen "3) Ovladač VGA", o kterém tu StD píše a až pak budeme řešit, co nastavit v biosu. Mimochodem ta deska má relativně dost AGP nastavení - Soltek KT600-R AGP settings:
AGP Fast Write - Disabled (malý přínos & moc problémů za to)
AGP Aperture Size - 128MB (má být 2x videomemory - alokování paměti pro textury - tak jsem tak nastavil)
AGP Master 1 W/S Read - Disabled
AGP Master 1 W/S Write - Disabled
AGP Read Synchronization - Enabled

Znovu tedy opakuji, že problém je v tom, že se Windows nemají k instalaci nijakého, ani VGA driveru pro danou kartu a nezbývá tedy, než jim nějaký driver vnutit. Viz:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Alf - zajímavé, ale VIA_HYPERIONPRO_V512A.ZIP tam není. Navíc si nemyslím, že vyšší verze může způsobit, že Win nenainstalují driver - leč vše se má zkusit a nepomůže-li nic, pak čistá instalace Win a v5.12A tedy... Spíš by to chtělo nějaký ten driver :D

Challenger_ii - Catalysty vůbec nevyžadují .NETframework - jen jejich ovládací panel od NĚJAKÉ verze ale nevím teď od které :) Vypnuté FastWrites samozřejmně mám, leč Widle tu kartu prostě nemají rády :(
Díky moc za linky na starší Hyperion 4.56 balíček a driver. Pokud nenajdu žádný "VGA driver" a ani ho neposkytne StD, pak to zkusím.

StD - tak znovu se tě ptám - napsal jsi "instalace... 3) Ovladač VGA" a já se tě ptám - kde jsi vzal onen ovladač VGA a kde si ho mohu stáhnout i já? Už jsem se tě ptal jednou a neodpověděl jsi mi na tento dotaz.
Nebudu rozebírat, že starší ATI ovladače .NETframework nepotřebují a tedy tvá hypotéza je od základu vadná. Není mi také jasné, jak instalace DX 9.0b může ovlivnit fakt, že Win nenachází a neinstaluje žádný VGA ovladač pro R9200 kartu?
A už vůbec mi není jasné, co máš proti ovladači VIA chipsetu.

Půjdu tak daleko, že navrhuji, abys dal linky na ovladač VIA chipsetu, které doporučuješ, na DX který doporučuješ a na install .NETframeworku.
Já to celé přesně dle instrukcí na čisté, nové Win nainstaluji TEBOU vybraný ATI ovladač (link).

Ale pokud to nepojede, respektive ten ovladač nepůjde nainstalovat, pak se tu veřejně omluvíš za nesmyslné a mylné doporučení a necháš si odejmout 100 bodů z reputace moderátorem, aby to "nebylo jen tak". A já se tady s tím neplichtil cirka 1,5h, tipuji, zbytečně.

Přijímáš, nebo mluvíš jen do větru?

Je to návrh jakési formy veřejné dohody koncipované tak, aby se tu nepsaly zmatiny "jen tak", ale mělo to v případě uvedení nesmyslů dopad na - alespoň reputaci - uživatele.

Potřetí tě tedy vyzývám, abys konkretizoval a specifikoval onen "3) Ovladač VGA", neb o něj mám eminentní zájem a domnívám se, že vyřeší můj problém s instalací driverů. O případných dalších problémech (nastavení, kompatibilita, který 4+1 balíček je optimální, atd.) se lze bavit až PO instalaci.
Challenger_ii (192)|19.8.2012 13:46
Tady je ještě neco staršího:

Vyzkoušel bych 4+1 verze 4.35. Stávalo se mi, že se s novějšíni nepřiřadil myslím "AGP 3..." v systémových zařízeních a chovalo se to stejně jako u tebe. Porovnal bych i BIOS.
StD (1963)|19.8.2012 14:10
[QUOTE=trodas;512212]Pánové, pánove... Prosím pozor - řešíte tady situace a možné nekompatibility VIA KT600 & R9200. Nicméně ty bych rád řešil, ale nejprve musím nainstalovat grafiku!
Až pak mohu řešit co a jak nastavit v BIOSu ohledně AGP. Ne dříve. Zatím je otázkou, kde je onen "3) Ovladač VGA", o kterém tu StD píše a až pak budeme řešit, co nastavit v biosu. Mimochodem ta deska má relativně dost AGP nastavení - Soltek KT600-R AGP settings:
AGP Fast Write - Disabled (malý přínos & moc problémů za to)
AGP Aperture Size - 128MB (má být 2x videomemory - alokování paměti pro textury - tak jsem tak nastavil)
AGP Master 1 W/S Read - Disabled
AGP Master 1 W/S Write - Disabled
AGP Read Synchronization - Enabled

Znovu tedy opakuji, že problém je v tom, že se Windows nemají k instalaci nijakého, ani VGA driveru pro danou kartu a nezbývá tedy, než jim nějaký driver vnutit. Viz:

Alf - zajímavé, ale VIA_HYPERIONPRO_V512A.ZIP tam není. Navíc si nemyslím, že vyšší verze může způsobit, že Win nenainstalují driver - leč vše se má zkusit a nepomůže-li nic, pak čistá instalace Win a v5.12A tedy... Spíš by to chtělo nějaký ten driver :D

Challenger_ii - Catalysty vůbec nevyžadují .NETframework - jen jejich ovládací panel od NĚJAKÉ verze ale nevím teď od které :) Vypnuté FastWrites samozřejmně mám, leč Widle tu kartu prostě nemají rády :(
Díky moc za linky na starší Hyperion 4.56 balíček a driver. Pokud nenajdu žádný "VGA driver" a ani ho neposkytne StD, pak to zkusím.

StD - tak znovu se tě ptám - napsal jsi "instalace... 3) Ovladač VGA" a já se tě ptám - kde jsi vzal onen ovladač VGA a kde si ho mohu stáhnout i já? Už jsem se tě ptal jednou a neodpověděl jsi mi na tento dotaz.
Nebudu rozebírat, že starší ATI ovladače .NETframework nepotřebují a tedy tvá hypotéza je od základu vadná. Není mi také jasné, jak instalace DX 9.0b může ovlivnit fakt, že Win nenachází a neinstaluje žádný VGA ovladač pro R9200 kartu?
A už vůbec mi není jasné, co máš proti ovladači VIA chipsetu.

Půjdu tak daleko, že navrhuji, abys dal linky na ovladač VIA chipsetu, které doporučuješ, na DX který doporučuješ a na install .NETframeworku.
Já to celé přesně dle instrukcí na čisté, nové Win nainstaluji TEBOU vybraný ATI ovladač (link).

Ale pokud to nepojede, respektive ten ovladač nepůjde nainstalovat, pak se tu veřejně omluvíš za nesmyslné a mylné doporučení a necháš si odejmout 100 bodů z reputace moderátorem, aby to "nebylo jen tak". A já se tady s tím neplichtil cirka 1,5h, tipuji, zbytečně.

Přijímáš, nebo mluvíš jen do větru?

Je to návrh jakési formy veřejné dohody koncipované tak, aby se tu nepsaly zmatiny "jen tak", ale mělo to v případě uvedení nesmyslů dopad na - alespoň reputaci - uživatele.

Potřetí tě tedy vyzývám, abys konkretizoval a specifikoval onen "3) Ovladač VGA", neb o něj mám eminentní zájem a domnívám se, že vyřeší můj problém s instalací driverů. O případných dalších problémech (nastavení, kompatibilita, který 4+1 balíček je optimální, atd.) se lze bavit až PO instalaci.[/QUOTE]

Na to, co se ptáš, jsem ti odpověděl zcela jasně = (pouze) ovladač VGA (*.inf) beru z originálního instal-CD spolu s jeho ovládacím panelem (a s .NET Frameworkem, ale bez DX, ty už tam mám) při [HL]VOLITELNÉ[/HL] (nikoli automatické) instalaci a teprve následně nainstaluji Catalysty, pokud je chci - jde to i bez nich - stačí mi Hydravision pro multiple zobrazení.

Linky ti dávat nebudu, protože mám všechny tyhle staré věci dávno postahovány u sebe. A bez Frameworku ti nepůjde ani zapnout a nastavit Overlay.
A na ty tvé přihlouplé tučně vyznačené plky nemíním reagovat - už jsem jednou jasně uvedl, že instaluji z orig. CD a [HL]včetně[/HL] Frameworku, takže ti mohu maximálně udělat kopii mého CD od Atiny 9200 (Asus), což ovšem nechceš, protože nechceš Framework. :stupid
trodas (1753)|19.8.2012 15:02
StD - [QUOTE]jsem ti odpověděl zcela jasně = (pouze) ovladač VGA (*.inf) beru z originálního instal-CD spolu s jeho ovládacím panelem[/QUOTE]

Výborně, tak se někam dostáváme. A můžeš tedy konečně tento ovladač VGA (příp. i s jeho ovládacím panelem) z originálního CD někam hodit či poslat, abych si ho vyzkoušel?

Ve Win jsou pouze fsvga.inf, fsvgaadd.inf, fsvgadel.inf - přičemž jde o "Grafický ovladač pro konzolu v režimu celé obrazovky" a dva jeho 630 a 632bajtů dlouhé doplňky... Tedy nic pro danou věc použitelného.
StD (1963)|19.8.2012 16:10
No ono kdyby jsi hned na začátku plknul, že to instalační CD od karty nemáš, tak jsem ti ho mohl zkopčit hned... Tak moment, než z něj udělám ISO.
trodas (1753)|19.8.2012 16:36
Řešení - udělat si VLASTNÍ VGA driver :) Vzal jsem za základ M$ driver z DriverBackupu ( http://99.198.96.132/newdrivers/search?driver_type=Display&driver_provider=Microsoft&driver_name=VGA ) a dodal jsem do něj data z *.inf souboru k Omega Driverům co mají jet na všech ATI Radeon kartách. Výsledek lze nainstalovat jako "default VGA driver" a byť jsem asi spletl co je pro primární a co je pro sekundární výstup a Windows se ovladač nelíbil, tak instalace Radeon driverů mi už okamžitě a střelhbitě šlapala a už to jede.

Úvahy o potřebnosti .NETframeworku, nevhodnosti DX9.0c nebo VIA nekompatibilitě se tedy ukázaly jako bezpředmětné (přinejmenším pro instalaci). Další užívání teprve ukáže...

Kdo by můj default VGA driver chtěl někdy užít, tak svůj 17k výplod přikládám. Kéž to někomu pomůže ;)

StD - k starému PC zdarma nikdo nepřibalí CDčka, neb je většinou dávno nemá ;) Ale asi jsem to měl říci, nebo tě mělo napadnout, že když sháním ten "default VGA driver", že asi žádné CD mít nebudu. Navíc mám pochyby, že to na něm je...

PS. Nakonec jsem installnul modernější Omegy 2.4.78a co nabízí nemodifikovaný driver pro prý všechny (v té době) Radeony. Hmmm, tak uvidíme jak to pošlape :) 2D by tomu šlo :)
trodas (1753)|21.8.2012 09:04
StD - diky, leč... kde je v tom CD jediný driver k VGA? Ja ho tam nenalézám a ani TotalCMD ne:
Jak by mi to mohlo jakkoli pomoci tedy netuším... ale neber to osobně, prostě by mi to CD vůbec nemohlo podle mně pomoci. Stačí installnout můj standardní driver k VGA (který na tvém CD není) a už instalace normálního driveru běží v pohodě.

Jediné, co jsem zatím zaregistroval, je toto "zmatkování v obrazu":
...ale zatím to není moc čas řešit ;)
StD (1963)|21.8.2012 09:30
Tak to jsi asi slepý, jestli nevidíš zapakované drivery v adresáři:

[HL]x:\7.962\Driver\2Kxp_inf\...[/HL]
trodas (1753)|21.8.2012 09:51
StD - já o koze a ty o voze. Jediné, co jsem celé toto téma řešil nebyly drivery k Radeonu, ALE defalt VGA driver. Cokoli, co by se dalo nainstalovat tak, ABY se instalace ATI driverů pak "chytla." Tak jak jsi psal "3) Ovladač VGA" - a ten na CD prostě není.
Které části z "ten na CD prostě není" nerozumíš? :)

:mistake :mistake :mistake
StD (1963)|21.8.2012 10:16
No o koze tady exhibuješ pouze ty - Generic VGA ti nainstaluje OS, jinak by jsi při instalaci P*D viděl... A vůbec, už ti do toho tvého chlubení se jakýmsi ovladačem nemíním kecat - mě ta Atina k naprosté spokojenosti běhá s tou instalací z CD už nějakých 8 let, ne-li víc, a nebylo třeba nic vymýšlet ani reinstalovávat.
trodas (1753)|22.8.2012 21:08
No, kdyby ten generic VGA ovladač Win nainstalovaly samy, tak by tento thread asi nevznikl, žeano.
A pokud někdo (ty) řekne, že ho musím nainstalovat a dokonce tvrdí, že ho má na CD - a pak se ukáže, že ho a) nemá a za b) na CD není, tak je snad zjevné, kdo tu kecá o koze a kdo o voze.
Já se vůbec ničím nechlubím - normálně jsem si vyrobil vlastní ovladač a problém jsem tak vyřešil. Byl bych rád, kdyby to nebylo třeba, ale i při další instalaci Win se situace opakuje - karta R9200 se hlásí jako dva velké žluté otazníky a drivery (lhostejno jaké) NELZE nainstalovat. Stačí dát můj "standardní VGA driver" a z žlutých otazníků se rázem stanou monitorky s vykřičníkem hezky v kolonce grafické adaptéry. A byť se můj výplod Winblows ani za mák nelíbí, tak už je to nainstalovaný driver a instalace běží.

Nechápeš-li rozdíl mezi VGA save módem (Win vidíš, ale je to jen provizorium BEZ driveru v akci) a opravdu nainstalovanou VGA grafikou (byť třeba nefunkční - ostatně po instalaci mého driveru není třeba ani restart, nic - ATI instalace se ihned chytá), pak zpět do mateřské školky :)
Jasně že Win "něco musí užívat", jinak bych neviděl ani těch 800x600 v 16barvách :))) Ale nainstalované to není. A to je ten kámen úrazu zde...

Jinak aby zmizely ty grafické tečko-zmatky, tak jsem zkusil při té nové čisté instalaci ty nejstarší VIA 4+1 Hyperion drivery v4.35V - no a naprosto žádný rozdíl. Ovladač ATI také nabízí zapnutí FastWrites (dokonce to po testu udělá sám a defaultně!), ale ani to nefunguje a po restartu je asi dík nastavení biosu (Off) zase bez FastWrites. Asi to bude chtít trochu experimentovat s drivery, není-li chyba v kartě (stará, staré kondíky, třeba už paměť nestíhá? ale v videu i 1280pix wide to nedělá...) 3D jsem ještě nezkoušel. Neví někdo jak se jmenovala ta aplikace, co detekovala artefakty na takové hezky se točící kostce s šíleným povrchem? :)
Tím by se asi mělo začít, co se teček týče.
Sideband adresování u AGP za to snad nemůže a vše je jinak v biosu vyplé - nebo že by ještě to AGP Read Synchronization ...???
Nemá s tím někdo zkušenosti? Z AGP 8x jsem zkusil na 4x, ale žádný rozdíl:
[ATTACH=CONFIG]26590[/ATTACH]
...tečky stále přítomny :)
AGP nastaveni R9200 VIA.png
StD (1963)|22.8.2012 22:04
Už se s tebou nemíním dál bavit, ale ještě ti na závěr trochu rozšířím vědomostní obzory ad:
[QUOTE]
...Neví někdo jak se jmenovala ta aplikace, co detekovala artefakty na takové hezky se točící kostce s šíleným povrchem?
[/QUOTE]

DXDIAG

hádej od koho...
r34ktor (7477)|22.8.2012 22:25
[QUOTE=trodas;512482]Neví někdo jak se jmenovala ta aplikace, co detekovala artefakty na takové hezky se točící kostce s šíleným povrchem?[/QUOTE]
ATITool
StD (1963)|22.8.2012 22:49
[QUOTE=r34ktor;512489]...[/QUOTE]

[OT]Cheche, Radeon 9200 a OC... Tady bude ještě veselo. :slug[/OT]
r34ktor (7477)|22.8.2012 22:54
Proč OC? Jde tu o kontrolu, zda karta není HW vadná.
StD (1963)|22.8.2012 23:10
No dyk, takto funguje... ;)
ATITool_error.jpg
r34ktor (7477)|22.8.2012 23:22
OS?

Také je k dispozici novější beta.
StD (1963)|23.8.2012 00:21
[QUOTE=r34ktor;512498]OS?

Také je k dispozici novější beta.[/QUOTE]
W2K - na to to ostatně trodas chce.
trodas (1753)|23.8.2012 10:13
r34ktor - diky moc, ATI tool - to je ono :) Ani jsem to nemusel instalovat (7zip rozbalil install exe) a uz bylo jasne, ze je nekde problem:

[ATTACH=CONFIG]26599[/ATTACH]

Sice pise ze 0 errors, ale v logu to vypada jinak:
2012-08-23 10:05:43 I Scan for Artifacts started... Core: 0.00 MHz Memory: 0.00 MHz
2012-08-23 10:05:44 I Scan for Artifacts running for: 0:00:00
2012-08-23 10:05:44 I Artifacts detected after 00:00.84. 64 pixels don't match.
...
2012-08-23 10:05:44 I Artifacts detected after 00:01.37. 151 pixels don't match.
...
2012-08-23 10:05:45 I Artifacts detected after 00:01.87. 242 pixels don't match.
...
2012-08-23 10:05:45 I Artifacts detected after 00:02.40. 325 pixels don't match.
...atd...

Chyba je tedy evidentne v karte, asi kondiky ci spatne chlazeni? ;)
Mimochodem, to 3D je zcela bez bugu, tedy to neni v "core", ale spis ram a jeste jen v 2D... nechapu... :rolleyes: A zadna taktovani nebude, jsem rad, ze to vubec jede :)
ATI tool errors.png
trodas (1753)|24.8.2012 14:15
[ATTACH=CONFIG]26603[/ATTACH]

...pro jistotu aby bylo jasné, že chyby se ukazují jen v 2D... (ačkoli je to docela neuvěřitelné :p)

[ATTACH=CONFIG]26604[/ATTACH]

Malé ale jsou tam, potvůrky :D
errors in 2D view2.png ATI tool noerrors in 3D.png
trodas (1753)|29.8.2012 01:01
Bližší zkoumání oné Gigabyte GV-R9264DH (R9200) karty:
3x 1000uF 6.3V Nichicon HM (d8)
2x 470uF 10V Nichicon HC (d10)
9x 100uF 10V TEAPO (d5)
1x 100uF 16V GSC (d5)

Mno a o TEAPO a GSC kondících je notoricky známo, že jsou to špatné kondíky ( https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi ) a tedy se není čemu divit, že ta karta dělá zobrazovací chybky. Nepadá a je to v 3D stable (a vůbec generálně v operacích) díky těm Nichiconům, jinak to ty TEAPA táhnou do křemíkového nebe. GSC je na vyhlazování napětí k fanu - tam je to v podstatě fuk... :)

Teď jen kde mám své věci a kondíčky... :(
trodas (1753)|13.9.2012 11:26
ATI control pannel old - stará verze (5.10 XP/W2k CP 27256), nepožadující NET Framework
antonbaby (65)|16.9.2012 16:11
já si na XPčka nemohu vynachválit program Driver genius profesional edition 11. po instalaci win ho zapnu a on mi stahne a nainstaluje absolut všechny drivers včetně chipsetu atd.
antonbaby (65)|16.9.2012 16:16
jinak mám doma originál instalačku na radeon 9200.