padani pc po vymene grafiky a zdroje
Dobry den na foru,
mam cca 4 roky stary Intel Core 2 DUO CPU E6550 @ 2,33 GHz, 3,56 GB RAM, WIN XP SP3. SS-500ET 500W, Sapphire HD 7750 1GB GDDR5 jsou nové.
Pred tydnem jsem poridil novou grafiku - Sapphire HD 7750 - ta stara (Nvidia GeForce 8500 GT) blbla, prehrivala se a koncilo to modrou smrti.. casto pak ani nenabehl OS.
Po vymene GPU problem vyresen, ale pri vetsi zatezi GPU zacal PC zase padat. Spustil jsem GPU 3D na OCCT (shader 8) a po 50 sekundach pc spadl - ani nenabehlo testovani - cerna obrazovka, ale FANy bezi - nutny hardrestart. Teploty gpu 35-40st, napeti v normal, test CPU po 2 hodinach nevyhodil zadnou chybu. Po opakovanem testu GPU spadl pc po 2 minutach. A pak se mi to stalo i pri beznem odinstalovaní programu. Pri minimalni zatezi (explorer) bezi bez problému. Na hw monitoru bez vykyvu hodnot. MEMtest bezel 12 hodin bez chyb. Toto se mi stalo se starym zdrojem EuroCase ATX 450. A protoze vse nasvedcovalo, ze je chyba v nem, poridil jsem predevcirem Seasonic SS-500ET 500W. Jenze situace se opakovala, vubec zadne zlepseni.
Teploty, voltaz pri zatezi CPU jsou v norme, na MEMtestu nic, na minidumpu nic, prohlizec udalosti taky nic. Ale GPU test nevydrzi ani 5 minut. Cim to muze byt? Diky
mam cca 4 roky stary Intel Core 2 DUO CPU E6550 @ 2,33 GHz, 3,56 GB RAM, WIN XP SP3. SS-500ET 500W, Sapphire HD 7750 1GB GDDR5 jsou nové.
Pred tydnem jsem poridil novou grafiku - Sapphire HD 7750 - ta stara (Nvidia GeForce 8500 GT) blbla, prehrivala se a koncilo to modrou smrti.. casto pak ani nenabehl OS.
Po vymene GPU problem vyresen, ale pri vetsi zatezi GPU zacal PC zase padat. Spustil jsem GPU 3D na OCCT (shader 8) a po 50 sekundach pc spadl - ani nenabehlo testovani - cerna obrazovka, ale FANy bezi - nutny hardrestart. Teploty gpu 35-40st, napeti v normal, test CPU po 2 hodinach nevyhodil zadnou chybu. Po opakovanem testu GPU spadl pc po 2 minutach. A pak se mi to stalo i pri beznem odinstalovaní programu. Pri minimalni zatezi (explorer) bezi bez problému. Na hw monitoru bez vykyvu hodnot. MEMtest bezel 12 hodin bez chyb. Toto se mi stalo se starym zdrojem EuroCase ATX 450. A protoze vse nasvedcovalo, ze je chyba v nem, poridil jsem predevcirem Seasonic SS-500ET 500W. Jenze situace se opakovala, vubec zadne zlepseni.
Teploty, voltaz pri zatezi CPU jsou v norme, na MEMtestu nic, na minidumpu nic, prohlizec udalosti taky nic. Ale GPU test nevydrzi ani 5 minut. Cim to muze byt? Diky
Problém přetrvává ... mám rozumět, že se grafická karta stále přehřívá a počítač stále končí BSOD ? Můžeš sem nahrát minidumpy ?
a co ovladače?při výměně nvidia za amd se nejspíše stalo že se hádaj-odinstaluj všechny ovladače (nvidia+amd) pomocí driversweeper v nouzovém režimu a opět nainstaluj nejnovější catalysty
ps- o přehívání gpu nepíše
a ještě aktualizace directx
ps- o přehívání gpu nepíše
a ještě aktualizace directx
teplota GPU je v pořádku, i při zátěži při nabíhání OCCT má max 40 st, přetrvává ten druhý problém - PC pada - bez BSOD - vypne OS, černá obrazovka, FANy běží dál, nutný hard reset
minidumpy zadne nejsou
minidumpy zadne nejsou
diky,nvidia jsem odinstaloval a amd instaloval z pribaleneho cd (karta je uplne nova - do prodeje sla nekdy na jare 2012), direct x mam 9c stazenou dnes rano z microsoftu.. jeste zkusim odinstalovat a instalovat v nouzovem rezimu... jo, prave ted mi to spadlo, kdyz jsme se pokousel dostat do spravce zarizeni...
tak odinstaloval jsem v driversweeperu nvidii (skutecne tam nejake soubory byly) i vsechny programy, co se na ni byly vazany vc. jedne hry, znovu nainstaloval ovladace, catalyst.. .ale nepomohlo to - po spusteni occt gpu:3d vypnuti pc po cca 2 minutach
vypadá to že karta padá v režimu 3d-zkus ji ještě vyzkoušet v jiném pc třeba u kamaráda-pokud nepůjde ani tam je to zřejmě na reklamaci
ps ještě k těm ovladačům-dá se na tom cd zjistit pro kterou verzi (x82-x64-win xp -vista-7) operačního systému jsou určeny?pokud ne tak stáhni a nainstaluj tyto
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_xp.aspx
ps ještě k těm ovladačům-dá se na tom cd zjistit pro kterou verzi (x82-x64-win xp -vista-7) operačního systému jsou určeny?pokud ne tak stáhni a nainstaluj tyto
http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_xp.aspx
- po znovuinstalaci driverů z CD přibaleného ke kartě se objevila chybová hláška MOM.implementation a CLI.implementation error
- po znovuodinstalaci ovladačů GPU, aktualizaci .NET Frameworku a instalaci catalystu ze serveru AMD se však stalo neuvěřitelné - pc vydržel OCCT GPU:3D celou hodinu bez chyb, i opakovaný test se snížením shaderů - zkusím týdenní zátěž s hrami a dám vědět.. ale že by ke kartám přibalovali vadné drivery? ..každopádně díky!
- po znovuodinstalaci ovladačů GPU, aktualizaci .NET Frameworku a instalaci catalystu ze serveru AMD se však stalo neuvěřitelné - pc vydržel OCCT GPU:3D celou hodinu bez chyb, i opakovaný test se snížením shaderů - zkusím týdenní zátěž s hrami a dám vědět.. ale že by ke kartám přibalovali vadné drivery? ..každopádně díky!
[QUOTE=LaMotta;513152]- po znovuinstalaci driverů z CD přibaleného ke kartě se objevila chybová hláška MOM.implementation a CLI.implementation error
- po znovuodinstalaci ovladačů GPU, aktualizaci .NET Frameworku a instalaci catalystu ze serveru AMD se však stalo neuvěřitelné - pc vydržel OCCT GPU:3D celou hodinu bez chyb, i opakovaný test se snížením shaderů - zkusím týdenní zátěž s hrami a dám vědět.. ale že by ke kartám přibalovali vadné drivery? ..každopádně díky![/QUOTE]
oni mají "univerzální drivery"protože nemohou tušit jestli má někdo os win xp.z,mac,linux atd.
- po znovuodinstalaci ovladačů GPU, aktualizaci .NET Frameworku a instalaci catalystu ze serveru AMD se však stalo neuvěřitelné - pc vydržel OCCT GPU:3D celou hodinu bez chyb, i opakovaný test se snížením shaderů - zkusím týdenní zátěž s hrami a dám vědět.. ale že by ke kartám přibalovali vadné drivery? ..každopádně díky![/QUOTE]
oni mají "univerzální drivery"protože nemohou tušit jestli má někdo os win xp.z,mac,linux atd.
[QUOTE=hugostieglitz;513173]oni mají "univerzální drivery"protože nemohou tušit jestli má někdo os win xp.z,mac,linux atd.[/QUOTE]
:D :mistake
:D :mistake
[ATTACH=CONFIG]26696[/ATTACH]
to jo.. univerzální drivery jsou i na přibaleném CD .. jen mě nenapadlo se hned shánět po aktuálnějších, když šla karta do prodeje někdy letos v dubnu.. navíc jsem prvně hledal chybu ve zdroji.. no, uvidíme, jak pc poběží teď..
[QUOTE=kevin00;513176]:D :mistake
to bylo myšleno na drivery na přibaleném cd ke gk-jako ty od msi k mému lightingu(viz.podpis)
úplně stejnej problém jsem řešil taky,u msi jdou ale ještě dále a pro moji kartu vysloveně doporučují stahovat ovladače ze stránek msi kde je tuším momentálně verze catalyst 11,12 avšak s datumem vydání někdy před měsícem
důležitý je to že mu moje rada pomohla a jestli nějak komolím odborný názvoslový tak sory,pro mě je důležitý výsledek a ten dopadl na jedničku
tak zdar
[ATTACH=CONFIG]26696[/ATTACH]
[/QUOTE]to bylo myšleno na drivery na přibaleném cd ke gk-jako ty od msi k mému lightingu(viz.podpis)
úplně stejnej problém jsem řešil taky,u msi jdou ale ještě dále a pro moji kartu vysloveně doporučují stahovat ovladače ze stránek msi kde je tuším momentálně verze catalyst 11,12 avšak s datumem vydání někdy před měsícem
důležitý je to že mu moje rada pomohla a jestli nějak komolím odborný názvoslový tak sory,pro mě je důležitý výsledek a ten dopadl na jedničku
tak zdar
Zdravím všechny, otevírám znovu tohle téma, protože si myslím, že mám podobnou chybu. Předem říkám, že nejsem na počítače žádný expert (buďte prosím shovívaví), dost věcem jsem tady ve vaší konverzaci nerozuměl, nicméně zkusím to. Mám normální stolní počítač. Dneska jsem si koupil stejnou grafickou kartu, jako tady dotyčný LaMotta a sice: AMD Sapphire HD 7750 1GB GDDR5. Její předchůdkyně byla o dost slabší a prostě jsem si ve hrách chtěl zvýšit fps a zlepšit grafiku obecně. No, do počítače mi ji dával brácha, který má tedy s počítači o dost větší zkušenosti než já, tam by chyba být neměla. Po nainstalování ovladačů, mi počítač začal padat. Ne při zapnutém internetu a podobně, ale při hraní her. Minecraft, Call of Duty: Modern Warfare, Dota 2 (další jsem ani nezkoušel, asi by to bylo to samé), ve všem to dříve nebo později (do 5 minut) spadlo. Prostě hraju hraju a najednou se počítač vypne. Jde hned znovu zapnout a podobně, tam žádný problém není. Z vaší konverzace jsme vydedukoval, že mám stejný problém, nicméně mám jiný systém a ovladače z jejich stránek mi nepomohly (rozepíšu dále).
Jo, opíšu vám, jaký mám vlastně počítač: AMD Athlon(tm) II X3 440 Processor 3.00 GHz, 4GB RAM, Windows 7 professional 64 bitové
Podle vašich rad uživateli LaMotta jsem si odinstaloval veškeré ovladače s tím drivesweeperem a následně našel stránku http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_vista64.aspx#1 , zkusil hned první download, ale nepomohlo.
Prosím o nějaké rady, nebo vaše nápady.
Jo, opíšu vám, jaký mám vlastně počítač: AMD Athlon(tm) II X3 440 Processor 3.00 GHz, 4GB RAM, Windows 7 professional 64 bitové
Podle vašich rad uživateli LaMotta jsem si odinstaloval veškeré ovladače s tím drivesweeperem a následně našel stránku http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_vista64.aspx#1 , zkusil hned první download, ale nepomohlo.
Prosím o nějaké rady, nebo vaše nápady.
KME zdroj PZ-500W, P4-500W ATX 15cm LGA, PFC
Koupený 13.8.2010.
---------- Doplněno v 21:46 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:43 ----------
Předcházející grafika byla: MSI R4350-MD512H
Koupený 13.8.2010.
---------- Doplněno v 21:46 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:43 ----------
Předcházející grafika byla: MSI R4350-MD512H
Mas moznost si od nekoho pujcit jiny zdroj? KME, diplomaticke receno, nepatri k nejspolehlivejsim a nejlepsim znackam na trhu :) Wattu ma dost, ale soucastky uvnitr nebudou zadna slava....
I kdyz rozdil ve spotrebe mezi 4350 a 7750 je cca 35W, tak nevim :notsure Ty ovladace jsi instaloval Beta? Jeste bych asi zkusil nejaky drivejsi, ale final verzi ;)
I kdyz rozdil ve spotrebe mezi 4350 a 7750 je cca 35W, tak nevim :notsure Ty ovladace jsi instaloval Beta? Jeste bych asi zkusil nejaky drivejsi, ale final verzi ;)
Áha, takže někoho požádat o půjčení zdroje a zkusit ho u sebe, jestli to náhodou není tím, že by nebyl kompatibilní s tou grafikou? No zeptat se kamarádů a podobně můžu :D .
---------- Doplněno v 22:05 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:01 ----------
Když rozklikneš ty ovladače, tak jsem neinstaloval ty nejnovější beta, ale instaloval jsem ty z toho 17.1, hned první download...
---------- Doplněno v 22:05 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:01 ----------
Když rozklikneš ty ovladače, tak jsem neinstaloval ty nejnovější beta, ale instaloval jsem ty z toho 17.1, hned první download...
[QUOTE=pikostra;529386]Áha, takže někoho požádat o půjčení zdroje a zkusit ho u sebe, jestli to náhodou není tím, že by nebyl kompatibilní s tou grafikou? No zeptat se kamarádů a podobně můžu :D [/QUOTE]
Nejde o nekompatibilitu .... ide skôr o nekvalitu zdroja. A za ďalšie, zdroj má síce na štítku uvedené 500W, ale nový na 12V dával (vraj) 25A = 300W .... po dva a pol roku bude jeho stabilita a výkon ta-tam :notsure
Nejde o nekompatibilitu .... ide skôr o nekvalitu zdroja. A za ďalšie, zdroj má síce na štítku uvedené 500W, ale nový na 12V dával (vraj) 25A = 300W .... po dva a pol roku bude jeho stabilita a výkon ta-tam :notsure
[QUOTE=pikostra;529386]Áha, takže někoho požádat o půjčení zdroje a zkusit ho u sebe, jestli to náhodou není tím, že by nebyl kompatibilní s tou grafikou? No zeptat se kamarádů a podobně můžu [/QUOTE]
Nekompatibilni neni, spis ze uz jel na hrane a tu silnejsi grafiku nedava... Ale jak jsem psal vyse, je mi to divny, kdyz rozdil ve spotrebe je jen 35W... Kazdopadne pokud sezenes jiny na zkousku, tak tim nic nezkazis ;)
Nekompatibilni neni, spis ze uz jel na hrane a tu silnejsi grafiku nedava... Ale jak jsem psal vyse, je mi to divny, kdyz rozdil ve spotrebe je jen 35W... Kazdopadne pokud sezenes jiny na zkousku, tak tim nic nezkazis ;)
Dobrá tak zatím díky, zkusím ten jiný zdroj. Máme prý doma nějaký starší 350W, tak zkusím nejdrřív asi ten, i když ten to taky asi nedá...
Zalezi na znacce, pokud je to noname nebo KME, Eurocase, LC Power a podobny, tak asi ne-e. Kdyby to byl aspon Fortron, tak bych to videl realnejc....
Ešte (aj keď možno bráchovi dôveruješ ;)) by som skontroloval uchytenie chladiča procesora --- pri manipulácii a výmene grafiky sa mohlo nechtiac stať hocičo.
Před ozkoušením jiného zdroje ještě koupím tu "vodivou pastu" do procesoru (na chlazení), jak mi tam dával tu grafiku, tak brácha vysával komp, zjistil, že už tam žádná není a zděsil se a že ji mám jít prý rychle koupit :) .
Tak zrejme bude pes zakopaný v prehrievaní procesora ..... pred nanesením novej pasty najprv procesor a chladič vyčisti/odmasti od starej pasty (tech. benzín, lieh, isopropylalkohol)
Pri aplikácii pasty stačí veľmi jemná vrstva (nie že tam dáš celé balenie ;)) alebo len do prostriedku procesora jednu kvapku veľkosti hrášku (chladič to roztlačí )
Pri aplikácii pasty stačí veľmi jemná vrstva (nie že tam dáš celé balenie ;)) alebo len do prostriedku procesora jednu kvapku veľkosti hrášku (chladič to roztlačí )
Uvidíme, dneska už na to nemám čas, za chvíli jedu doučovat, ale snad zítra. Ale stejně je mi divné, že by se to přehřívalo jen při hrách a v systému to běží X hodin.
[QUOTE=pikostra;529450] Ale stejně je mi divné, že by se to přehřívalo jen při hrách a v systému to běží X hodin.[/QUOTE]
A co je na tom divného? Ve Win se procesor fláká, takže nemá důvod se hřát. Zatíží se až při hře.
A co je na tom divného? Ve Win se procesor fláká, takže nemá důvod se hřát. Zatíží se až při hře.
k tomu přepastování
jsou na trhu kvalitní pasty jejichž součástí je roztírací karta(něco jako kreditka) a hlavně samolepka s vyraženou plochou pro pastování(na jedné je více výrazů pro jednotlivé typy cpu) ,procesor očisti spolu se tyčnou plochou chladiče,z této samolepky odlep "okno" odpovídající ploše tvého cpu a to tak velké aby ti na každém okraji zbývali cca 2-3 mm folie,nalep na cpu a nanes dostatečné množství pasty,pastu kreditkou rozetři po ploše cpu a nakonec pod úhlem 45 st. jedním tahem seškrábni přebytečnou pastu,tj.aby pasta na cpu byla stejně vysoká jako ta samolepka což by měla být ideální vrstva pro ideální chlazení(a je)),mám vyzkoušeno),nyní nasad chladič dotáhni ho a je hotovo
jsou na trhu kvalitní pasty jejichž součástí je roztírací karta(něco jako kreditka) a hlavně samolepka s vyraženou plochou pro pastování(na jedné je více výrazů pro jednotlivé typy cpu) ,procesor očisti spolu se tyčnou plochou chladiče,z této samolepky odlep "okno" odpovídající ploše tvého cpu a to tak velké aby ti na každém okraji zbývali cca 2-3 mm folie,nalep na cpu a nanes dostatečné množství pasty,pastu kreditkou rozetři po ploše cpu a nakonec pod úhlem 45 st. jedním tahem seškrábni přebytečnou pastu,tj.aby pasta na cpu byla stejně vysoká jako ta samolepka což by měla být ideální vrstva pro ideální chlazení(a je)),mám vyzkoušeno),nyní nasad chladič dotáhni ho a je hotovo
Dobrá, takže předběžně hlásím, že mi to asi pomohlo :) . Vyčistil jsem od veškerého prachu, namazal pastou a počítač vydržel půl hodinu hraní minecraftu (padal do pěti minut při něm) a čtvrt hodiny Call of Duty (padal do dvou minut). Kdyby něco, ještě to tu znovu otevřu. Každopádně děkuju moc všem, kteří na radách participovali. A přeju hodně štěstí a zdraví do života :) .
---------- Doplněno v 14:19 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:18 ----------
PS.: Na radu bráchova kamaráda (spolužáka z FEIky) jsem stáhl Speedfan a teploty vypadají ok, nic není přes 50 stupňů zatím.
---------- Doplněno v 14:21 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:18 ----------
A ještě vyjádření k pastě: nechal jsem si poradit prodavačem v Alfacompu, protože tomu prd rozumím a vzal jsem nějakou za 100,- , je prý tak nejoblíbenější. Rovněž děkuju za radu s pastou :) .
---------- Doplněno v 14:19 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:18 ----------
PS.: Na radu bráchova kamaráda (spolužáka z FEIky) jsem stáhl Speedfan a teploty vypadají ok, nic není přes 50 stupňů zatím.
---------- Doplněno v 14:21 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 14:18 ----------
A ještě vyjádření k pastě: nechal jsem si poradit prodavačem v Alfacompu, protože tomu prd rozumím a vzal jsem nějakou za 100,- , je prý tak nejoblíbenější. Rovněž děkuju za radu s pastou :) .