Tak, první vlaštovky s FM2 soketem jsou tady: Biostar Hi-Fi A85X základovku otestovali v OCWBCo se vzhledu týče, tak černé PCB a hezký design prodává:
...mně ale spíš zaujaly masivní Vcore regulátory - krása:
...a fakt, že konečně někomu došlo, že audio přes polymery zní jako z "prokoplé plechovky" a tak nám nainstalovali soudruzi z Biostaru elektrolyty pro audio výstup:
Zabalení desky s kabely:
Specifikace.
FM2 soket pro AMD A4, A6, A8, A10 a Athlon II X4 procesory s maximálním TDP 100W. Čtyři DIMM sloty v dual channelu a max. 64GB ram (4x16). Má to tři PCIe 2.0 x16 sloty (max X16+x8+x4 v CrossFireX módu), tři PCIe 2.0 slotíky a jeden klasický PCI slot. Plnně podporuje SATA3 a SATA 6Gbps přo 7 SATA 6Gbps a jeden eSATA disk v RAID 0, 1, 5 a 10 konfiguracích. USB je 2x verze 3 a 4x verze 2, plus dva huby pro další rozvětvení USB 2 a 3 portů na desce.
Podporováno je Virtu MVP pro spolupráci integrované grafiky CPU a grafické karty.
Nastavení v BIOSu jsou opravdu na úrovni, stejně jako ten bios sám - jen se nenechte vystrašit, když to přepne na chvíli do zjednodušené čínštiny
Nastavení CPU Clk 100 až 300MHz, IGP grafika je defaultně na 800MHz a nastavení DIMMu lze načíst automaticky i podle XMP hodnot, čímž máme tedy neoficielně potvrzeno, že AMD technologie AMP je kompatibilní s XMP memory profily od Intelu ( http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/69799 ).
Deska je Windows 8 kompatibilní a přibalen je software BIO-Remote2, Rapid Switch2, Debug3, BIOSFLasher, Charger booster (rychlé nabíjení nestandardními proudy přes USB...!), BIOS online Update, atd. UEFI BIOS je ostatně dostatečně kvalitní, jak je na videu vidět.
Jak je z "audio" kondíků již jasné, Biostar si dal s audiem záležet.
Ovšem jen proto, že jsou to elyty a že na ně někdo napíše "Hi-Fi cap", tak to z nich kvalitní audio kondíky ještě neudělá. Není to ani Elna RFS, ani Rubycon BlackGate a už vůbec ne svitkový kondenzátor, který je asi nejlepší - např. Epcos MKT řada, kde jsou - byť velké - i 100uF verze. (počítejte s 40mm vysokým blokem) Má to celé nezávislé napájení pro odrušení, ten blok PCB má stínící vrstvy a údajně kvalitní opampy. Ty jsem měnil i na X-Fi za AD8599, takže já asi spokojen nebudu, nicméně BU s běžným výstupem bude asi nadmíru spokojen.
(zde je třeba poznamenat mou superkritičnost vůči všemu, co si na sebe dá "Hi-Fi" nálepku a já pak najdu uvnitř crap opampy z pomalu 70 let (X-Fi) ... Nebo když ty velké odpory vydávají za "Hi-Fi" odpory (na to jsem přímo alergický) - a beztak to budou uhlíkové krámy... kdy uhlík je zcela vnehodný pro audio...)
Nu tvrdí, že to bude hrát do sluchátek špičkově, tak prosím. Má to i kalibraci všech kanálů na Vaši místnost, Smart Ear na ten nejlepší sluchátkový vjem a THX TruStudio Pro podporu (už vidím profesionálního hudebníka, který pracuje s onboard audio...) - takže v reklamně to zní více než dobře.
Na desce najdete tlačítka na zapnutí, reset, vymazání CMOSu a automatický overclock (OC).
Zezadu na Vás kouknou připojení na PS/2 klávesnici, čtyři USB v2, HDMI, Display port, D-SUB, DVI-D, dva USB v3, jeden eSATA 6Gbps, RJ45 na Gb síť a 8 kanálové audio. Mě trochu vadí, že PS/2 myš není přítomna, ale co se dá dělat. Musím takto obětovat jedem USB port...
Test.
Intel (Z77) - Biostar TZ77XE4, 2 x 2048 MB Kingston HyperX DDR3-2400 (2GB) běžící jako DDR3-2133 s C10-12-10-1T, Intel Core i5 3570K na 3.4GHz, Kingston SSDNOW V Series 64GB, Windows 7 Ultimate
AMD (FM2) - Biostar Hi-Fi A85X, 2 x 2048MB Kingston HyperX DDR3-2400 (2GB) s XMP profilem DDR3-2133 C11-13-11-30-2T, AMD A10-5800K at 3.8GHz Turbo 4.2GHz, Kingston SSDNOV V series 64GB, Windows 7 Ultimate, Virtu MVP test HIS Radeon HD7970 Graphics card
Intel (Z77) - Asus Sabertooth Z77, 2 x 2048 MB Kingston HyperX DDR3-2400 (2GB) běžící jako DDR3-2400 s C11-13-11-30-2T (XMP profil 1), Intel Core i5 3570K na 3.4GHz, Kingston SSDNOW V Series 64GB, Windows 7 Ultimate
AMD (FM1) - ASRock A75 Extreme6, 2 x 2048MB Kingston HyperX DDR3-1866 (2GB) běžící jako C7-8-7-20-1T, AMD A8-3850, Kingston SSDNOV V series 64GB, Windows 7 Ultimate, Virtu MVP test HIS Radeon HD7970 Graphics card
(poměr cena/výkon je na straně AMD, kdy cena Intel konfigurace je témněř dvounásobná, zatím co výkon je vyrovnaný)
(H znamená zapnutá podpora od integrované grafiky a HVsync znamená navíc s zapnutým "překonáním Vsync zpomalení" na frekvenci monitoru)
Overclock.
Z 3,8GHz šel A10-5800K na 4,4Ghz což posunulo např. 3DMark Vantage z E17654 na E20384. (800MHz na 1GHz pro integrované grafické core)
Cena byla stanovena na 103$, leč za výslednou cenu v ČR nepřebírám žádnou odpovědnost...
zdroj: http://en.ocworkbench.com/tech/revie...00k-processor/