Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s kompatibilitou gr. karty a chipsetem

Minaj (8)|10.10.2012 14:10
Dobré odpoledne,
mám nejspíš zbytečné obavy ohledně brzo zakoupené grafické karty.

Chtěl jsem se zeptat, jestli je v pořádku koupit si grafiku od AMD a mít chipset od Intel.
Nebude se to mezi sebou nějak tlouct? Procesor mám taky od AMD, ale přeci jenom mě zajímalo, jestli by nebylo vhodnější pořídit si základní desku s chipsetem od stejného výrobce.
A jaký je mezi chipsety s odlišnými výrobci rozdíl?

Předem děkuji za odpověď.
dzandra (1368)|10.10.2012 14:11
Nebude, já mám amd cpu a nvidia gpu,
Minaj (8)|11.10.2012 18:17
Já měl sice na mysli tu kompatibilitu s tim chipsetem, ale...
Salamander (6177)|11.10.2012 19:12
základní deska musí být kompatibilní s CPU, grafickou kartu tam můžes nacpat jakou chceš, sběrnice Pcie je univerzální.
zajdax3 (138)|12.10.2012 10:59
Pokud mate procesor od AMD jak pisete, nemuzete mit chipset od Intelu. Jsou nekompatibilni. Stejne tak procesor od Intelu nepujde do desky s chipsetem AMD. Jak pise salamander, musi byt kompatibilni. Zda jsou nebo ne najdes na strankach vyrobce zakladni desky pod polozkou podpora cpu nebo CPU support list. Grafickou kartu muzes do kazdy desky osadit jakou chces. PCI-E sloty jsou univerzalni.
zsdx (2098)|13.10.2012 01:12
[QUOTE=zajdax3;516214]procesor od Intelu nepujde do desky s chipsetem AMD[/QUOTE]

Posledni chipsety ATI pro Intel (Rx600 pro sc.775) byly vydany az po koupi ze strany AMD, jinak souhlas.
VencaX (3686)|13.10.2012 10:48
[QUOTE=Minaj;516065]Dobré odpoledne,
mám nejspíš zbytečné obavy ohledně brzo zakoupené grafické karty.

Chtěl jsem se zeptat, jestli je v pořádku koupit si grafiku od AMD a mít chipset od Intel.
Nebude se to mezi sebou nějak tlouct? Procesor mám taky od AMD, ale přeci jenom mě zajímalo, jestli by nebylo vhodnější pořídit si základní desku s chipsetem od stejného výrobce.
A jaký je mezi chipsety s odlišnými výrobci rozdíl?

Předem děkuji za odpověď.[/QUOTE]

U procesoru jde o kompatibilitu se základní deskou (tedy o to, zda má deska správný socket pro to, aby do ní šel CPU vůbec usadit a poté o to, zda umí deska daný CPU rozpoznat). U grafické karty jde pouze o to, aby na desce měla příslušný slot (dnes majoritně PCIe 2.0/3.0 x16). Na jakém chipsetu deska běží, o to vůbec v tomhle případě nejde.

A ano, jak kolegové nade mnou píší - nemůžeš mít AMD procesor na desce s chipsetem Intel (ale můžeš mít Intel procesor na desce s chipsetem od AMD). Otázka je, jestli ses jen nespletl.
Rozdíl mezi chipsety s odlišnými výrobci je pouze v tom, co vidíš na desce. Některé chipsety můžou podporovat jiný počet některých konektorů a slotů, pak třeba mírný rozdíl v rychlosti přenosu dat pomocí řadičů integrovaných v chipsetu, pak jde o podporu CPU... Většinou jde o věci, ktreré laika ani moc zajímat nemusí, když mu PC správně funguje.

Pokud bysis pořídil desku s chipsetem od jiného výrobce, pak je stoprocentně jisté, že budeš muset přeinstalovat operační systém (tedy za předpokladu, že používáš nejrozšířenější Windows).