Freezování pc po upgradu
Zdravím
Asi před třemi týdny jsem udělal upgrade pc zdroj, grafika a CPU.
Při hraní World of Warcraft se mi freezuje pc a pomůže jen restart natvrdo.
Zkoušel jsem dělat testy v programu OCCT a po tom testu mi to hodilo Blue screen a restartl se mi pc.
Ale třeba když hraju Dirt showdown kterej jsem dostal ke grafice tak mi to jede na ultra a ještě se mi to neseklo.
můj současný hw:
MB: ASUS M/B M4N68T-M V2 AM3 GF7025 D3
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
grafika: MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
RAM:4GB A-DATA DDR3 2x2GB 1333MHz
zdroj:Seasonic S12II-520 520W Bronze
přidám i screen když jsem dělal test grafiky a kamoš mi poradil ať jsem hodím errory ze složky Minidump
Asi před třemi týdny jsem udělal upgrade pc zdroj, grafika a CPU.
Při hraní World of Warcraft se mi freezuje pc a pomůže jen restart natvrdo.
Zkoušel jsem dělat testy v programu OCCT a po tom testu mi to hodilo Blue screen a restartl se mi pc.
Ale třeba když hraju Dirt showdown kterej jsem dostal ke grafice tak mi to jede na ultra a ještě se mi to neseklo.
můj současný hw:
MB: ASUS M/B M4N68T-M V2 AM3 GF7025 D3
CPU: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
grafika: MSI R7950 Twin Frozr 3GD5/OC
RAM:4GB A-DATA DDR3 2x2GB 1333MHz
zdroj:Seasonic S12II-520 520W Bronze
přidám i screen když jsem dělal test grafiky a kamoš mi poradil ať jsem hodím errory ze složky Minidump
update: Přeinstaloval jsem World of Warcraft a pořád se to seká.
Nemůže to být základní deskou?
Možná procesor, protože pořád topí přes 50 stupňů ( koupit lepší chladič)
Už mě to celkem dohání k šílenství ,protože si stím už nevím rady :D
Nemůže to být základní deskou?
Možná procesor, protože pořád topí přes 50 stupňů ( koupit lepší chladič)
Už mě to celkem dohání k šílenství ,protože si stím už nevím rady :D
Byl kompletní reinstall ovladačů GK, nebo se to udělalo tak, že to "nejak jede"? Při kterém konkrétním OCCT testu to padlo?
50°C na CPU není nic - problémy jsou nad 70°C
50°C na CPU není nic - problémy jsou nad 70°C
Windows jsem přeinstaloval takže by to tím být nemělo. A v tom OCCT jsem udělal test CPU:OCCT a když jsem potom chtěl dat CPU:Linpack tak ještě než jsem ho spustil zmodrala mi obrazovka a restartoval se pc.
Pre začiatok by som otestoval RAM (memtest, goldmemory ..) ak prejdú niekoľkohodinový test, skontroluj HDD (najlepšie utilitou výrobcu) - všetko nájdeš napr. na HirensBootCD
Ak máš pretaktované, samozrejme hoď všetko do defaultu ...
Ak máš pretaktované, samozrejme hoď všetko do defaultu ...
Memtest běžel asi 9 hodin a žádnej error to nehodilo a test HDD taky v poho. Tak fakt už nevím čím by to mohlo být.
ale v minidumpu všecko ukazuje na toto
STACK_COMMAND: kb
FOLLOWUP_NAME: MachineOwner
MODULE_NAME: hardware
IMAGE_NAME: hardware
DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 0
FAILURE_BUCKET_ID: X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV
BUCKET_ID: X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV
Followup: MachineOwner
ale v minidumpu všecko ukazuje na toto
STACK_COMMAND: kb
FOLLOWUP_NAME: MachineOwner
MODULE_NAME: hardware
IMAGE_NAME: hardware
DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 0
FAILURE_BUCKET_ID: X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV
BUCKET_ID: X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV
Followup: MachineOwner
Nepokoušel ses odemykat jádra? Jestli náhodou nezůstala aktivní položka ASUS Core Unlocker. Máš aktuální verzi BIOSu?
v AMD VISION mám všechny overdrive zakázány a u toho Biosu budu potřebovat poradit kde to zjistím :) a popřípadě stáhnu novej
Přesně udělej jak říká kolega zkontroluj verzy BIOSu. + zkontroluj jestli máš aktuální všechny ovladače sata řadič chipset atd...
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4N68TM_V2/#download (Opatrně s tím flashem...)
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4N68TM_V2/#download (Opatrně s tím flashem...)
co myslíš tím opatrně? já v tomhle nejsem zase tak sběhlej takže se bojím co všechno se může stát :D
[QUOTE=Hanys37;517092]v AMD VISION mám všechny overdrive zakázány a u toho Biosu budu potřebovat poradit kde to zjistím [/QUOTE]
Advanced > CPU Configuration > ASUS Core Unlocker
Advanced > CPU Configuration > ASUS Core Unlocker
klasika při upgrade gpu-je potřeba se "zbavit"starého hw ve správci zařízení-tj. spustit správce zařízení-skryté zařízení a odebrat vše staré-cpu +gpu atd
dále odinstaluj pomocí catalyst control cnter(amd vision contr.)vše co jde zaškrtnout-restart pc-nainstaluj si driver sweeper- pomocí driver sweeper v nouzovém režimu odinstalovat všechny ovladače a to jak ty nové tak od staré grafiky(nevím co tam bylo)každopádně zaškrtni amd a nvidia(pokud tam bude)
po restartu pc nainstaluj nejnovější amd catalyst a dej vědět
dále odinstaluj pomocí catalyst control cnter(amd vision contr.)vše co jde zaškrtnout-restart pc-nainstaluj si driver sweeper- pomocí driver sweeper v nouzovém režimu odinstalovat všechny ovladače a to jak ty nové tak od staré grafiky(nevím co tam bylo)každopádně zaškrtni amd a nvidia(pokud tam bude)
po restartu pc nainstaluj nejnovější amd catalyst a dej vědět
[QUOTE=Hanys37;517094]co myslíš tím opatrně? já v tomhle nejsem zase tak sběhlej takže se bojím co všechno se může stát :D[/QUOTE]
Jestli budeš flehovat BIOS tak to opravdu dělej pomalu, ale jistě a zjisti si potřebné info. Rád bych ti pomohl ale předpokládám, že tvoje deska nemá UEFI BIOS a já jsem s tím tak skaženej, že už nevím kde hledat položku ve staré verzy BIOSu na update. Každopádně měla by to být ta poslední záložka :D. Určitě ti tady někdo popíše přesný postup.
Každopádně připrav si FLASH naformátuj jí na FAT32 a nahraj tam na ní jen BIOS (samozřejmě last) - pak doporučuju se podívat do manuálu (web či knížka) a tam si nastudovat FLSHNUTÍ.
Co se může stát ? :D No řekně me když to hodně zkazíš budeš bez desky...(Tím se ale nestresuj... když PC nevytrhneš ze zdi při updatu jak mrkev tak to proběhne v poho. Případně má tvoje deska CrashFree BIOS 3 takže stačí při crashy vložit CD s ovladači a řídit se pokyny. - všechno má ASUS krásně popsaný na webu.)
Tady máš všechny návody co dělat když.....
http://support.asus.com/knowledge.aspx?SLanguage=en&p=1&s=24&m=M4N68T-M%20V2&hashedid=NnpFfLB8oPStiCVO#faq
Jestli budeš flehovat BIOS tak to opravdu dělej pomalu, ale jistě a zjisti si potřebné info. Rád bych ti pomohl ale předpokládám, že tvoje deska nemá UEFI BIOS a já jsem s tím tak skaženej, že už nevím kde hledat položku ve staré verzy BIOSu na update. Každopádně měla by to být ta poslední záložka :D. Určitě ti tady někdo popíše přesný postup.
Každopádně připrav si FLASH naformátuj jí na FAT32 a nahraj tam na ní jen BIOS (samozřejmě last) - pak doporučuju se podívat do manuálu (web či knížka) a tam si nastudovat FLSHNUTÍ.
Co se může stát ? :D No řekně me když to hodně zkazíš budeš bez desky...(Tím se ale nestresuj... když PC nevytrhneš ze zdi při updatu jak mrkev tak to proběhne v poho. Případně má tvoje deska CrashFree BIOS 3 takže stačí při crashy vložit CD s ovladači a řídit se pokyny. - všechno má ASUS krásně popsaný na webu.)
Tady máš všechny návody co dělat když.....
http://support.asus.com/knowledge.aspx?SLanguage=en&p=1&s=24&m=M4N68T-M%20V2&hashedid=NnpFfLB8oPStiCVO#faq
0702 tvůj procesor podporuje, ale za zkoušku nic nedáš.
Koukal jsem na minulé vlákno s výběrem komponent, a tam zmiňujete nízký výkon WoW. Začíná mě to spíše připadat, že se přehřívá CPU a zasahuje teplotní ochrana. To lze ověřit nastavením profilu napájení na Vysoký výkon (to vypne CnQ), puštěním zátěžové aplikace (OCCT, Prome95) a monitorováním chování v HWiNFO. Pokud bude v zátěži docházet ke snižování násobiče některého z jader, je to jasné.
Koukal jsem na minulé vlákno s výběrem komponent, a tam zmiňujete nízký výkon WoW. Začíná mě to spíše připadat, že se přehřívá CPU a zasahuje teplotní ochrana. To lze ověřit nastavením profilu napájení na Vysoký výkon (to vypne CnQ), puštěním zátěžové aplikace (OCCT, Prome95) a monitorováním chování v HWiNFO. Pokud bude v zátěži docházet ke snižování násobiče některého z jader, je to jasné.
To máš procesor přetaktován? HWiNFO ukazuje frekvenci 3900 MHz. Nastavil jsi před spuštěním OCCT profil napájení Vysoký výkon?
Ano procesor je přetaktován a ten profil Vysokého výkonu se mi nedaří najít. A to taktování jsem zapl až před testem, doteď jsem to měl v default a i tak se to sekalo
[QUOTE=Hanys37;517120]profil Vysokého výkonu se mi nedaří najít.[/QUOTE]
Ovládací panely > Systém a údržba > Možnosti napájení > Vysoký výkon
[QUOTE=Hanys37;517120]A to taktování jsem zapl až před testem, doteď jsem to měl v default a i tak se to sekalo[/QUOTE]
Pokud se chceš dobrat nějakých výsledků, musíš postupovat systematicky. Takty vrať na výchozí. V HWiNFO si zobraz i panel senzory. Testuj alespoň 30 minut.
Ovládací panely > Systém a údržba > Možnosti napájení > Vysoký výkon
[QUOTE=Hanys37;517120]A to taktování jsem zapl až před testem, doteď jsem to měl v default a i tak se to sekalo[/QUOTE]
Pokud se chceš dobrat nějakých výsledků, musíš postupovat systematicky. Takty vrať na výchozí. V HWiNFO si zobraz i panel senzory. Testuj alespoň 30 minut.
Hanys37 - [QUOTE]testy v programu OCCT a po tom testu mi to hodilo Blue screen a restartl se mi pc[/QUOTE]
r34ktor - [QUOTE]Jde o to, jestli hodnoty frekvencí jednotlivých jader zůstávaly na konstantních hodnotách.[/QUOTE]
To je pravda, ale už teď je zde významný úspěch ;) :D Holt se zdá, že přetaktování ta deska bez zvýšení voltáže nedává a ani se jí nedivím...
r34ktor - [QUOTE]Jde o to, jestli hodnoty frekvencí jednotlivých jader zůstávaly na konstantních hodnotách.[/QUOTE]
To je pravda, ale už teď je zde významný úspěch ;) :D Holt se zdá, že přetaktování ta deska bez zvýšení voltáže nedává a ani se jí nedivím...
Mě tak stejně napadlo jestli by nebylo lepší rovnou koupit novou desku, abych ten procák mohl trošku popohnat a taky tu grafiku tu musím mít v default, protože to pak dělá problémy. Takže se ptám jestli byste mi mohli nějakou doporučit. Podotýkám že mám pc převážně na hraní her
Z levnějších např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Z dražších pak [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Problém nevyřešen. Dnes se pc opět freeznul. Když koupím jednu z těhle desek přestane to už konečne? :D
Dobrý den.
Už zase otravuju, ale nevím na koho jiného se obrátit.
Ani upgrade Ramek a nového chlazení CPU nepomohl. PC se mi stále freezuje a poté to hodí blue screen, nedělá to jen při WOWku. Včera jsem hrál Dirt Showdonw a dělalo to to samo.
Teď jsem v 3Dmark udělal test tak jsem dám odkaz, protože v detailed scores mě zaráží fps u CPU zdá se mi to hodně málo http://www.3dmark.com/3dm06/16965331
Už zase otravuju, ale nevím na koho jiného se obrátit.
Ani upgrade Ramek a nového chlazení CPU nepomohl. PC se mi stále freezuje a poté to hodí blue screen, nedělá to jen při WOWku. Včera jsem hrál Dirt Showdonw a dělalo to to samo.
Teď jsem v 3Dmark udělal test tak jsem dám odkaz, protože v detailed scores mě zaráží fps u CPU zdá se mi to hodně málo http://www.3dmark.com/3dm06/16965331
Me to prijde ponekud zmatecne....
Mas ted CPU nastaveny na defaul? Jake mas u nej napeti? Kdyz si ho dal na default, tak Ti to pri OCCT BS nehodilo. Zkusil bych to teda nastavit na default a mirne zvednout napeti CPU, pripadne napeti NB +0.1V. Znova testnout OCCT +treba i Linpack ( jestli si si jisty, ze je RAM v poradku ). Pokud by to proslo, poradne bych se podival na grafickou kartu, jestli to nahodou nedela ona. Tj testy Kombustor atd....
Hlavne hlidat teploty.
Mas ted CPU nastaveny na defaul? Jake mas u nej napeti? Kdyz si ho dal na default, tak Ti to pri OCCT BS nehodilo. Zkusil bych to teda nastavit na default a mirne zvednout napeti CPU, pripadne napeti NB +0.1V. Znova testnout OCCT +treba i Linpack ( jestli si si jisty, ze je RAM v poradku ). Pokud by to proslo, poradne bych se podival na grafickou kartu, jestli to nahodou nedela ona. Tj testy Kombustor atd....
Hlavne hlidat teploty.
Předtím jsem měl CPU na default, minulý týden jsem koupil nový ramky a chlazení cpu tak jsem ho nataktoval na 4,1Ghz. Ale třeba když chci tu grafiku trošku popohnat v tom AMD vision control center a když to dám na full tak mi při načítání hry zčerná obrazovka ( někdy zešedla, zoranžověla jak kdy) teď to mám nataktovaný jen trošku.
Teď jsem měl zaplej Kombustor a grafika po 9ti minutách topila 74stupňů tak jsem to radši vypl. Nebo to mám nechat běžet dál?
Teď jsem měl zaplej Kombustor a grafika po 9ti minutách topila 74stupňů tak jsem to radši vypl. Nebo to mám nechat běžet dál?
Zkus nastavit v Biosu aby ti to nad 85°C začalo pípat,popř. to nastavit aby se to nad 95°C samo vyplo,pár minut tomu neublíží,dlouhodobě vysoké teploty ano.Když tam necháš vyšší limit uvidíš co s tím je...
A co tam chces nastavit? Tam se snad da nastavit jen teplota CPU, nebo se pletu? Grafiky zvladaji dlouhodobe 85 i vic....... A vetrak urcite jeste nebezel naplno.....
Kdyz si vymenil RAMky, testoval si je? Nebo si jen testoval ty stary? Zadnej Memtest, ale projed to GoldMemory......
Jestli si natocil CPU, pridal si mu i napeti?
Kdyz si vymenil RAMky, testoval si je? Nebo si jen testoval ty stary? Zadnej Memtest, ale projed to GoldMemory......
Jestli si natocil CPU, pridal si mu i napeti?
du stáhnout ten gold memory a prosím mohl bys mi napsat kde se přidává to napětí? a kolik bych měl eventuelně přidat když jsem to nataktoval z 3,4Ghz na 4,1Ghz
Kombustor jsem nechal běžet přes půl hodiny a teplota nešla přes 73 stupňů. Pc se nesekl ani nerestartoval. Tak co teď ? :)
Zdravím už zase otravuju. Problém s tím pc jsem nevyřešil pořád když hraju hry tak mi tam přeskakujou barvy dnes jsem se rozhodl, že už bych tu grafiku měl konečně poslat na reklamaci tak jsem do pc hodil starou grafiku a ten problém je úplně stejnej u her.
Řešením bude vyřadit overclocking, protože se zdá, že to ta deska/CPU/zdroj nedává. Může to být něco z toho a co se dá otestovat nejsnáze je zdroj. Nicméně tipuji, že starší grafika bude mnohem méně žravá, takže pokud to dělá to samé, tak to není zdrojem. Jaká je ta stará grafika?
A co s novou na reklamaci budou dělat, když problém je evidentně v mainboardu nebo příliš taktovaném CPU? Jakmile ti to "neudrží" OCCT test, tak sem ani nechoď pro radu a fofrem snižuj takty ;) To co se ti děje je evidentně limit tvé základní desky a tvého overclocku - jinak řečeno, je to normální. Tak se projevuje PC, když už overclock co po něm chceš, nedává.
S tím ti nikdo nepomůže, pokud sám nepochopíš, že overclock je o tom, najít hodnoty, na kterých se ještě žádné problémy neprojevují :)
A co s novou na reklamaci budou dělat, když problém je evidentně v mainboardu nebo příliš taktovaném CPU? Jakmile ti to "neudrží" OCCT test, tak sem ani nechoď pro radu a fofrem snižuj takty ;) To co se ti děje je evidentně limit tvé základní desky a tvého overclocku - jinak řečeno, je to normální. Tak se projevuje PC, když už overclock co po něm chceš, nedává.
S tím ti nikdo nepomůže, pokud sám nepochopíš, že overclock je o tom, najít hodnoty, na kterých se ještě žádné problémy neprojevují :)
1) dej CPU na default
2) otestoval jsi ty paměti? Máš je správně nastavené v BIOSu?
btw, cheš říct že tenhle problém řešíš už rok?? :notsure
2) otestoval jsi ty paměti? Máš je správně nastavené v BIOSu?
btw, cheš říct že tenhle problém řešíš už rok?? :notsure
CPU mám na default nic jsem netaktoval
Ramky jsem testoval
a ten problmé jsem předtím vyřešil tak že jsem přestal hrát WoWko kde mi to nejvíc haprovalo, když jsem hrál dotu a občas tak přeskočila nějaká barva tak se to dalo přežít :)
Mohl by mi někdo prosím poradit nějakou tu MB za rozumnou cenu?
Ramky jsem testoval
a ten problmé jsem předtím vyřešil tak že jsem přestal hrát WoWko kde mi to nejvíc haprovalo, když jsem hrál dotu a občas tak přeskočila nějaká barva tak se to dalo přežít :)
Mohl by mi někdo prosím poradit nějakou tu MB za rozumnou cenu?
Myslím, že tady už ti bylo uděláno zajímavé doporučení:
r34ktor - [QUOTE]Z levnějších např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Z dražších pak [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].[/QUOTE]
A sova lze poradit lépe. Je však zajímavé, proč ta deska blbne, když má i samé hezké kondíky co vypadají jako polymery... :rolleyes:
http://upload.hardver-teszt.hu/imgs/news/2009/536/asus-m4n68t-m-top.jpg
Jistě, je to takový "pidikrámek" evidentně levný a pokud má opravdu jen dva malé 270uF polymery na vstupu Vcore, tak se nedivím ničemu...
(na eBay za funkční chtějí 10 liber: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] )
r34ktor - [QUOTE]Z levnějších např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Z dražších pak [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].[/QUOTE]
A sova lze poradit lépe. Je však zajímavé, proč ta deska blbne, když má i samé hezké kondíky co vypadají jako polymery... :rolleyes:
http://upload.hardver-teszt.hu/imgs/news/2009/536/asus-m4n68t-m-top.jpg
Jistě, je to takový "pidikrámek" evidentně levný a pokud má opravdu jen dva malé 270uF polymery na vstupu Vcore, tak se nedivím ničemu...
(na eBay za funkční chtějí 10 liber: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] )