Při zapnutém AA padá počítač
Ahoj, začal mi po chvíli hraní NFS:MW tuhnout počítač. Pokusí se restartovat, ale nepodaří se mu to a musím ho natvrdo vypnout a zase zapnout, reset nestačí. Memtest žádné chyby nehlásí, Prime95 je po devíti hodinách bez problémů, teploty jsou normální (GPU dle ovladačů cca 56°C v zátěži). Zkoušel jsem jiné hry a některé padají, jiné ne... až mě napadlo vypnout AA a naopak ho zapnout natvrdo v ovladačích pro hry, které ho nepoužívají.
A je to tím - hry, které padaly, padat přestaly, a jiné začaly. Dočasným řešením je tedy AA vypnout, ale co mám dělat teď? Je to na výměnu grafiky, nebo co mám ještě zkoušet?
Moje konfigurace je AMD Athlon X2 4000+ EE + AC Freezer 64 PRO, Leadtek GF 7600 GT 256MB, Asus M2N Sli Deluxe, 2x1024 DDR2 800 A-Data, zdroj Fortron 400 GLN, všechno cca měsíc staré a netaktované, ovladače aktuální... :-/
A je to tím - hry, které padaly, padat přestaly, a jiné začaly. Dočasným řešením je tedy AA vypnout, ale co mám dělat teď? Je to na výměnu grafiky, nebo co mám ještě zkoušet?
Moje konfigurace je AMD Athlon X2 4000+ EE + AC Freezer 64 PRO, Leadtek GF 7600 GT 256MB, Asus M2N Sli Deluxe, 2x1024 DDR2 800 A-Data, zdroj Fortron 400 GLN, všechno cca měsíc staré a netaktované, ovladače aktuální... :-/
[QUOTE=Smeli;39474]Vyzkoušel si, zda není chyba v ovladačích?[/QUOTE]Stáhnul jsem si starší Forceware ovladače a doma je vyzkouším, ale přijde mi divné, že to začalo tak najednou. Ty hry jsem instaloval zároveň s Windows XP SP2 a od té doby jely v pohodě. Nic jsem neměnil, nic neinstaloval, a najednou tohle - proto tipuju spíš na problém s hardware.
Opravdu problém zajímavý, už dlouho bádám nad tím, čím by to mohlo být způsobeno:
Je to jediný problém? nebo se projevuje ještě nějaká nestabilita?
To, že reset nepomůže vypadá opravdu na závažný problém...
Je to jediný problém? nebo se projevuje ještě nějaká nestabilita?
To, že reset nepomůže vypadá opravdu na závažný problém...
XP jsem instaloval s novým počítačem, všechno je to nové a cca měsíc to relativně bez problémů běží/běželo. Ale není to jediná nestabilita, pravda - občas studený počítač startuje až napodruhé; bud se restartuje sám, nebo jen vytuhne a musí se mu pomoct. Ale starý mi to dělal taky, tam jsem to dlouho řešil (a nevyřešil), přikládal jsem to nějakým problémům s elektrickým rozvodem.
To není omluva, že studený počítač startuje až napodruhé...
Řešení bude asi to, že budeš muset sehnat jiný komp a komponenty prohazovat a testovat s max AA apod.
Řešení bude asi to, že budeš muset sehnat jiný komp a komponenty prohazovat a testovat s max AA apod.
[QUOTE=tgfh;39483]To není omluva, že studený počítač startuje až napodruhé...
Řešení bude asi to, že budeš muset sehnat jiný komp a komponenty prohazovat a testovat s max AA apod.[/QUOTE]
Taky to tak vidím, ale radost z toho nemám. Počítače mám teď tři, ale vyzkoušet můžu tak leda zdroj, protože ty starší jsou jeden s grafikou v AGP a druhý v PCI, jeden s DDR a druhý snad ještě se SIMMama, jeden Athlon XP v A, druhý nějakej Celeron... kurňa. Spíš to vezmu do náruče a odnesu do kšeftu, kde jsem nakoupil komponenty, ať zjistí, co to je, a případně rovnou vyreklamují. Nebude to poprvé - zdroj už je jednou měněný, první Fortron nejel - snad ale nevzal nic s sebou, když ten zbytek zatím fungoval, ne?
Řešení bude asi to, že budeš muset sehnat jiný komp a komponenty prohazovat a testovat s max AA apod.[/QUOTE]
Taky to tak vidím, ale radost z toho nemám. Počítače mám teď tři, ale vyzkoušet můžu tak leda zdroj, protože ty starší jsou jeden s grafikou v AGP a druhý v PCI, jeden s DDR a druhý snad ještě se SIMMama, jeden Athlon XP v A, druhý nějakej Celeron... kurňa. Spíš to vezmu do náruče a odnesu do kšeftu, kde jsem nakoupil komponenty, ať zjistí, co to je, a případně rovnou vyreklamují. Nebude to poprvé - zdroj už je jednou měněný, první Fortron nejel - snad ale nevzal nic s sebou, když ten zbytek zatím fungoval, ne?
[QUOTE=tgfh;39501]Tobě jako na této sestavě odešel Fortron???[/QUOTE]
No on ani tak moc neodešel jako že nikdy nefungoval. Složil jsem, zapnul jsem, a nic - proud tam šel, ale comp nenaběhnul. Paměti jsem přehazoval, periferie odpojoval, prd. I ten zdroj jsem zkoušel v jiném compu (pravda, jen na 20 pin), a ten s ním běžel v pohodě (zkusit to obráceně mě, blbáše, nenapadlo). Zkusil jsem reklamovat desku, ale vrátili mi ji s tím, že je v pořádku. Tak jsem to dones všechno, v krámě to vyzkoušeli, a po výměně zdroje už to bylo až doteď v pohodě. Než přišel náhradní, jelo zbytek na 350W Fortrona ze starého počítače úplně bez problémů.
No on ani tak moc neodešel jako že nikdy nefungoval. Složil jsem, zapnul jsem, a nic - proud tam šel, ale comp nenaběhnul. Paměti jsem přehazoval, periferie odpojoval, prd. I ten zdroj jsem zkoušel v jiném compu (pravda, jen na 20 pin), a ten s ním běžel v pohodě (zkusit to obráceně mě, blbáše, nenapadlo). Zkusil jsem reklamovat desku, ale vrátili mi ji s tím, že je v pořádku. Tak jsem to dones všechno, v krámě to vyzkoušeli, a po výměně zdroje už to bylo až doteď v pohodě. Než přišel náhradní, jelo zbytek na 350W Fortrona ze starého počítače úplně bez problémů.
Tak mám nový poznatek, potřeboval bych ho zkonzultovat s odborníky. Starší ovladače nepomohly, zato zabralo ruční nastavení otáček větráku v Rivatuneru, takže zřejmě přece jen nějaké problémy s teplotou. Ovladače ovšem pořád hlásí maximálně cca 56°C, kde může být problém? Kdyby se přehřívaly paměti, tak snad nejprve naběhnou nějaké artefakty, a ne že se počítač rovnou resetne, nebo se pletu? Chtěl jsem hlučný chladič nahradit Accelerem S2, ale takhle se mi do pasivu moc nechce. :-(
Kamarádovy odešla 7600GT po tom, co se odpálila nějaká část obvodu na PCB. Každopádně vyzkoušej např. ventilátor aby přímo ofukoval kartu a uvidíme :) Případně zkontroluj všechny ostatní teploty jiným programem
[QUOTE=Smeli;39562]Kamarádovy odešla 7600GT po tom, co se odpálila nějaká část obvodu na PCB. Každopádně vyzkoušej např. ventilátor aby přímo ofukoval kartu a uvidíme :) Případně zkontroluj všechny ostatní teploty jiným programem[/QUOTE]
Asi jsem fakt blbej, ale čím se bude lišit ofukování externím ventilátorem od originál chladiče běžícího na 100%? Všema ostatníma teplotama myslíš co? Při prvotní úvaze, že se nic nezměnilo, jsem neměl pravdu - jaksi se nám oteplilo, a to má samozřejmě vliv. Ovšem teploty uvnitř počítače mi přijdou normální: Procesor má cca 45 v zátěži, jinak lehce přes 30, "System" stabilně cca 40, disk 35 při defragmentaci. Co se týče grafiky, tak Everest ukazuje tytéž hodnoty, co ovladače - v klidu něco lehce pod 50, při zátěži zatím čidlo ukázalo maximálních 57.
Rivatuner normálně nepoužívám, netaktuju, ale překvapilo mě, že všechny tři hodnoty otáček (2d, 3d low a 3d high) byly standardně nastavené na 40% - to je v pořádku? 2d jsem stáhnul na minimum (25%), zbylé nahodil na 100% a je po problému s padáním, ovšem ten kravál je příšerný.
Každopádně děkuju za reakce a už nebudu otravovat. Zdá se, že jestli je něco načatého, tak opravdu grafika, ale pokud se dá problém řešit stažením antialiasingu, případně zvýšením otáček ventilátoru, tak s tím můžu žít a reklamaci si schovat na později. Jen ten pasiv mě mrzí, čtu na nová Accelera samou chválu, tak mě hodně lákalo.
Asi jsem fakt blbej, ale čím se bude lišit ofukování externím ventilátorem od originál chladiče běžícího na 100%? Všema ostatníma teplotama myslíš co? Při prvotní úvaze, že se nic nezměnilo, jsem neměl pravdu - jaksi se nám oteplilo, a to má samozřejmě vliv. Ovšem teploty uvnitř počítače mi přijdou normální: Procesor má cca 45 v zátěži, jinak lehce přes 30, "System" stabilně cca 40, disk 35 při defragmentaci. Co se týče grafiky, tak Everest ukazuje tytéž hodnoty, co ovladače - v klidu něco lehce pod 50, při zátěži zatím čidlo ukázalo maximálních 57.
Rivatuner normálně nepoužívám, netaktuju, ale překvapilo mě, že všechny tři hodnoty otáček (2d, 3d low a 3d high) byly standardně nastavené na 40% - to je v pořádku? 2d jsem stáhnul na minimum (25%), zbylé nahodil na 100% a je po problému s padáním, ovšem ten kravál je příšerný.
Každopádně děkuju za reakce a už nebudu otravovat. Zdá se, že jestli je něco načatého, tak opravdu grafika, ale pokud se dá problém řešit stažením antialiasingu, případně zvýšením otáček ventilátoru, tak s tím můžu žít a reklamaci si schovat na později. Jen ten pasiv mě mrzí, čtu na nová Accelera samou chválu, tak mě hodně lákalo.
[quote=Milivoj_b;39567]Asi jsem fakt blbej, ale čím se bude lišit ofukování externím ventilátorem od originál chladiče běžícího na 100%? Všema ostatníma teplotama myslíš co?[/quote]
V postate sa tým dá vylúčiť prehrievanie ľubovoľnej súčiastky, pretože pokiaľ má ventiálátor široký záber a primeraný prúd vzduchu, tak je odpadové teplo odvádzané zo všetkých hlavných súčastí počítača. V tvojom prípade ide o zameranie sa na grafickú kartu, takže kľudne môžeš použiť aj menší ventilátor, ktorý nasmeruješ na ňu, pretože na grafike sa nezahrieva len GPU, sú tu i iné súčasti, ktoré majú vplyv na celkovú stabilitu.
V postate sa tým dá vylúčiť prehrievanie ľubovoľnej súčiastky, pretože pokiaľ má ventiálátor široký záber a primeraný prúd vzduchu, tak je odpadové teplo odvádzané zo všetkých hlavných súčastí počítača. V tvojom prípade ide o zameranie sa na grafickú kartu, takže kľudne môžeš použiť aj menší ventilátor, ktorý nasmeruješ na ňu, pretože na grafike sa nezahrieva len GPU, sú tu i iné súčasti, ktoré majú vplyv na celkovú stabilitu.
[QUOTE=eraser;39571]V postate sa tým dá vylúčiť prehrievanie ľubovoľnej súčiastky, pretože pokiaľ má ventiálátor široký záber a primeraný prúd vzduchu, tak je odpadové teplo odvádzané zo všetkých hlavných súčastí počítača. V tvojom prípade ide o zameranie sa na grafickú kartu, takže kľudne môžeš použiť aj menší ventilátor, ktorý nasmeruješ na ňu, pretože na grafike sa nezahrieva len GPU, sú tu i iné súčasti, ktoré majú vplyv na celkovú stabilitu.[/QUOTE]
Když jede chladič na kartě naplno, počítač nepadá. To myslím není ve sporu s touto teorií - něco se na ní přehřívá. Jádro to zřejmě nebude, paměti nevím (vlastně si ani nevybavuju, jestli jsou na nich pasívy - jestli ne, tak by se tomu dalo pomoct) a jestli něco jiného, tak to těžko zjistím. Další větrák IMHO nic neřeší - jako diagnostika určitě ne (něco se přehřívá, to je zřejmé, ale co stejně nevím) a jako řešení taky moc ne; lepší mi přijde najít něco mezi 40 a 100% otáček originálu, kdy se výsledný hluk dá ještě vydržet a počítač už nepadá, než tam bastlit další větrák.
Když jede chladič na kartě naplno, počítač nepadá. To myslím není ve sporu s touto teorií - něco se na ní přehřívá. Jádro to zřejmě nebude, paměti nevím (vlastně si ani nevybavuju, jestli jsou na nich pasívy - jestli ne, tak by se tomu dalo pomoct) a jestli něco jiného, tak to těžko zjistím. Další větrák IMHO nic neřeší - jako diagnostika určitě ne (něco se přehřívá, to je zřejmé, ale co stejně nevím) a jako řešení taky moc ne; lepší mi přijde najít něco mezi 40 a 100% otáček originálu, kdy se výsledný hluk dá ještě vydržet a počítač už nepadá, než tam bastlit další větrák.
Ten externý vetrák slúži ako diagnostický nástroj, ktorý vylučuje možné prehrievanie. Ak hovoríš, že s plným výkonom vetráku grafickej karty je všetko OK, tak potom hľadaj možné problémy na karte. Zrejme by som sa poobzeral po vhodnej náhrade originálneho chladenia za nejaké spoľahlivejšie, tiché alternatívne, ktoré zahŕňa, resp. chladí najdôležitejšie súčasti grafickej karty a disponujúca s odvodovou jednotkou, kedy sa vyháňa odpadové teplo von z bedne.
Teoreticky je možné, že by ti kľudne stačili nalepovacie pasívy na VRAM a problém by to vyriešilo a to efektívne a za pár korún.
Teoreticky je možné, že by ti kľudne stačili nalepovacie pasívy na VRAM a problém by to vyriešilo a to efektívne a za pár korún.
Po náhradě pekelného Leadtečího chlazení se poohlížím, co jsem tu kartu poprvé spustil. Bohužel na 7600 GT zřejmě nepasuje žádný Silencer (na GF3 Ti 200 jsem ho měl a byla to pohodička), tak jsem přece jen objednal Accelero S2 a uvidíme. Všude ho chválí, tak to risknu. Když nic jiného, jsou u něj ty pasívy na RAMky. :)