Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová PC sestava nefunguje

SysGen (20)|7.12.2012 13:54
Nazdar,

jsem v koncích, potřebuji pomoc. Dostal jsem totiž skvělý nápad sestavit si sám počítač, a tak jsem nakoupil spoustu komponent a začal skládat. Všechno jsem dal dohromady bez větších problémů, ty přišly až když se pokouším poprvé spustit PC. Do monitoru nepřišel signál a základní deska zapípala jednou dlouze a čtyřikrát krátce, což podle manuálu znamená Hardware component failure. Začal jsem nadávat a přemýšlet, co dál. Odpojil jsem tedy všechno nedůležité, jako disky, mechaniky, grafickou kartu apod. a tak mi zůstala jen základní deska a na ní procesor a paměť. A zdroj samozřejmě. Zkouším znovu, ale se stejným efektem, a tak již s mírnou panikou vyrvávám RAMky z mateřské desky a zkouším znova. Tentokrát mi začne počítač hrát jinou melodii, čímž prý chtěl říct, že základní desce chybí paměť (dává smysl). Narvu ji tam tedy zpátky, přesně podle doporučeného schématu v manuálu. Ale pořád to stejné...

Nevím co s tím, předem jsem si kontroloval všechny komponenty a jejich vzájemnou kompatibilitu a u instalace jsem se snad žádné chyby nedopustil. Jen když jsem montoval chladič z boxu na procesor tak jsem se trochu divil, že na něm není nanesena vrstva teplovodivé pasty, ale v manuálu se o ní nic nepsalo a tak jsem chladič jen zacvaknul. Jinak vizuálně vzato všechno běží, kontrolky, co mají svítit, svítí, ventilátory se točí... tedy jen ten malý problém, že počítač vlastně nefunguje.

Ještě bych měl napsat, co za železo vlastně používám, takže:
Základní deska je ASUS P8B75-V se socketem 1155 a podporou pro paměti DDR3 s frekvencí 1333MHz. Odkaz: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8B75V/
Procesor Intel i3-3330, zakoupeno zde: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Paměť Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz.
To je snad všechno, ostatní komponenty nejspíš nejsou relevantní, problém u nich nebude (nebo bude ale ten budu řešit až pak :)). Jo možná ještě zdroj, ten je 430W a podporuje ATX základní desky, tedy i tu mou.

Díky moc za všechny případné rady, klidně na mě křičte a nadávejte, hlavně ať se mi to podaří rozchodit.
stavitel75 (43)|7.12.2012 14:09
Ahoj, mohl by jsi sem postnout fotku zapojeni komponent v bedne? A mimochodem tu teplovodivou pastu urcite kup a peclive ji aplikuj.
johny__g (6387)|7.12.2012 14:16
Zkoušel jsi počítač jen s jedním paměťovým modulem? Podívej se do manuálu jak paměť zapojit (logicky by to měl být DIMM 1) a zkus. Postupně oba moduly.

Opravdu na box chladiči nebyla pasta? Jsou to ty tři proužky na spodu pasivu. Obrázek zde.
kevin00 (10238)|7.12.2012 14:38
Hloupý dotaz: jsou pod základní deskou našroubovány distanční sloupky ?
Teplovodivou pastu určitě na chladič procesoru aplikuj, bez ní nebude počítač korektně fungovat.
SysGen (20)|7.12.2012 14:39
Díky za odpovědi. V příloze posílám fotky zapojení, chybí tam jen grafická karta. Paměti jsem obě dvě postupně vyzkoušel podle doporučeného zapojení, ale nepomohlo to.
Jinak ty proužky na tom chladiči byly, jen jsem si myslel, že ta pasta vypadá trochu jinak a je potřeba ji nějak aplikovat ;) A šroubky pod základní deskou našroubovány jsou, na to jsem ještě přišel :D
Je možné, že by problém způsobovala špatná paměť? Bohužel zrovna nemám možnost vyzkoušet žádnou jinou.

EDIT: Nejspíš jsem to vyřešil. Kontroloval jsem znovu zapojení a všimnul jsem si prázného 4-pinu, u kterého byl nápis CPU fan. No a samozřejmě, že byl ventilátor k procesoru zapojen do Chasi fan, takže jsem ho přepojil a pípání najednou přestalo! Je to pěkně hloupé, nevšimnul jsem si toho, protože ventilátor jel bez problému a mě to fakt nenapadlo.
Zkusím zapojit i zbylé komponenty a uvidím, jestli vše funguje a pak napíšu.
DSC_0163.JPG DSC_0166.JPG DSC_0173.JPG
stavitel75 (43)|7.12.2012 15:01
Na ten 4 pin jsem mel prave podezreni. Tak GL, a at funguje!
johny__g (6387)|7.12.2012 15:06
To je divný aby deska nenajela bez zapojeného chladiče. Co když tam budu mít jen pasiv? Tohle pamatuju ještě z doby socketu A u nějaké low-end desky.
SysGen (20)|7.12.2012 15:28
Tak super, funguje to a instaluji OS. Díky všem co mi odpověděli a poradili ;)
Ještě bych měl jeden dotaz ohledně napájení grafické karty. U specifikace karty Gigabyte GV-N65TOC-2GI, kterou tu mám zapojenou, je napsáno, že je doporučen 400W zdroj. Já mám však, jak už jsem psal, zdroj 430W. Myslím, že ten rozdíl by neměl být problémem, ale raději se chci zeptat.
kevin00 (10238)|7.12.2012 15:29
[QUOTE=johny__g;520279]To je divný aby deska nenajela bez zapojeného chladiče. Co když tam budu mít jen pasiv? Tohle pamatuju ještě z doby socketu A u nějaké low-end desky.[/QUOTE]

Jestli není potřeba poprvé zapnout s připojeným ventilátorem, posléze diagnostiku vypnout a následně instalovat pasiv :notsure

[QUOTE=SysGen;520279]Ještě bych měl jeden dotaz ohledně napájení grafické karty. U specifikace karty Gigabyte GV-N65TOC-2GI, kterou tu mám zapojenou, je napsáno, že je doporučen 400W zdroj. Já mám však, jak už jsem psal, zdroj 430W. Myslím, že ten rozdíl by neměl být problémem, ale raději se chci zeptat.[/QUOTE]

Doporučují se nadimenzované zdroje, jelikož si lidé kupují nekvalitní zdroje jako jsou např. EC, LC, Redstar, apod.
Matherdet (955)|7.12.2012 16:46
[QUOTE=johny__g;520279]To je divný aby deska nenajela bez zapojeného chladiče. Co když tam budu mít jen pasiv? [/QUOTE]

U Maximus IV to jen napsalo CPU fan failure (bylo to tam cca. 5s) a pak najel windows...to je divný,ale je pravda,že cenový rozdíl těchto dvou desek je 2500,- že by se s tím tolik nepatlali ???