reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
zerocool84 (14)|22.1.2013 17:27
Dobry den,
mel bych dotaz ohledne sveho PC. Uz vazne nevim co delat. Kde zacit.
Win7 nabihaj normalne, i prace s Win7 OK.

Problem nastane v mnte, kdy pustim nakou narocnejsi grafickou operaci(hru) Guild Wars2 / LoL napr.
Tak po chvili hrani spadnou fps na 0-5 tak na 30s-1min(nehratelne).A vytizi se procesor na 100%.

Po tomhle (lagu) se vraci hodnoty z5 na hratelne. CPU bez vytizeni fps 50+
Zkousel sem testovat snad vsechno mozne, cim by to mohlo byt.

CPU:
Prime95 celou noc testovalo vse probehlo Pass viz soubor:
CPU-Z vypis logu:

GPU:
FuMark vypis logu:
GPU-Z vypis logu:

DDR2
Memtest (testovano pres noc)
Zjistil sem ze sem mel v trapu jednu ram, ale problem pretrval i po nahrazeni(funkcni) a uspensem testu.

O vejkendu jsem sledoval trochu dele CPUID-Z
a pri jednom zapnuti, me zacala litat Frekvence procesoru a sbernice.
Na silene hodnoty, vzdy na par ms.Viz png.

MB: G41M-P43 Combo
CPU: E6750 Dual core 2.66GHz
DDR2: 2x2GB A-data/Kingstone 800Mhz
GPU: Nvdia 460 GTX 2GB
DISK: SATA 1TB
PSU: Seasonic II 550W

Predem dekuji vsem za reakce k tomuto problemu, vazne si uz nevim rady.
hugostieglitz (907)|22.1.2013 19:42
podle obrázku cpu-z jsi vytvořil nejen světový al rovnou galaktický rekord v přetaktování:D
přilož ještě log z core temp-stáhni zde
http://www.alcpu.com/CoreTemp/
zerocool84 (14)|22.1.2013 22:21
[QUOTE=hugostieglitz;523942]podle obrázku cpu-z jsi vytvořil nejen světový al rovnou galaktický rekord v přetaktování:D
přilož ještě log z core temp-stáhni zde
http://www.alcpu.com/CoreTemp/[/QUOTE]

Ahoj,
diky za reakci tu mas ten log .. jestli si myslel tohle :)
hugostieglitz (907)|23.1.2013 07:55
tepota je zdá se v pořádku-skus aktuaizovat ovladače ke gk ,odinstaluj současné(i kdyby byly nejnovější) s použitím driversveeper http://www.guru3d.com/files_details/guru3d_driver_sweeper_%28no_installer%29.html
přečti si návod(spouští se v nouzovém režimu)-a nainstaluj aktuální
zerocool84 (14)|23.1.2013 13:20
[QUOTE=hugostieglitz;523965]tepota je zdá se v pořádku-skus aktuaizovat ovladače ke gk ,odinstaluj současné(i kdyby byly nejnovější) s použitím driversveeper http://www.guru3d.com/files_details/guru3d_driver_sweeper_%28no_installer%29.html
přečti si návod(spouští se v nouzovém režimu)-a nainstaluj aktuální[/QUOTE]

Zdravim,
zkousel sem reinstalovat win7 s jinym HDD. Nasledne nainstaloval pouze ovladace, aktualizace na win7, prohlizec,gw2,CPU temp co jste posilal, a nakonec norton na 60 dni z instalace MSI cd.
Spustil GW2 a sledoval co se deje viz screeny problem porad pretrvava.
Bez názvu.png Bez názvu1.png Bez názvu2.png
Salamander (6177)|23.1.2013 13:23
Zkoušel jsi aktualizovat BIOS ?
zerocool84 (14)|23.1.2013 15:16
[QUOTE=Salamander;523987]Zkoušel jsi aktualizovat BIOS ?[/QUOTE]

Zdravim ano zkousel uz pred 2 mesici amatersky pres MSI LIVE upade. Kdyz jsem zjistil moje problemy z fps/CPU tak jsem procital ruzna fora, tam psali ze je to hodne spatna metoda :)
Tak jsem nabootoval flash hodil tam akutalni verzi BIOS pro mou desku ... to jsem delal o vikendu. Upadte BIOS probehl OK, ale problem nevyresen.

PS: 2 veci co jsem jeste zjistil. Pri overclocku nenajedu ani do BIOSu. Pameti kde na kazde je psane casovani 4-4-4-12 a 800Mhz me BIOS autodetekuje 799Mhz a casovani 5-5-5-15 tusim tim posledni ciselm si nejsem jistej. Kdyz jsem zkousel hodit casovani na sparvne co pisi na ram tak stejny problem jak pri Overclocku. Asi to je taky spatne ? :)
john (877)|23.1.2013 15:37
[QUOTE=zerocool84;523998]Pameti kde na kazde je psane casovani 4-4-4-12 a 800Mhz me BIOS autodetekuje 799Mhz a casovani 5-5-5-15[/QUOTE]
u A-data je to tusim 5-5-5-18, to je ale fuk, mne a-daty jedou v pohode na 4-4-4-11@1T@820MHz@1.95V / jsou v pohode i na 1.9v, tech 0.05 je "rana jistoty" /
nehada se ti A-Data vs. Kingstone?, kombinaci ruznych pameti neni to nejlepsi reseni....
jak mas nastaveny typ provozu / doma vs. usporny rezim /?

BTW: s MSI LiveUpdate jsem nikdy nemel problem, i kdyz update BIOSu z Win prostredi nemusi dopadnout dobre / me se to jeste nestalo /...
zerocool84 (14)|23.1.2013 16:52
Asi jsme si nerozumneli jeste jednou, Pameti byli puvodne samozrejme 2x kingstone, ale testoval sem v memtestu jedna byla vadna, musel sem vymnenit.

Chyby na ktere sem doposud prisel:

Padani fps na 0-5 po dobu desitek sekund ne-li az 1min a vice.
CPU 100% vytizeni.
po prenastaveni biosu:
overclock CPU nefunguje (zamrza pred BIOSem)
Casovani na DDR2 je psano 4-4-4-12 !!! ne nepletu se pisi to klidne ukazi fotky.
manual nastaveni casovani (zamrza pred BIOsem).
pomaha nekolikrat reset (3x) BIOS naskakuje do default bo pomuze clear CMOS.
Prakticky funguje v BIOSU jen default nastaveni ...
hugostieglitz (907)|23.1.2013 16:52
a dělá to jen u té jedné hry? skus třeba furmark na test(nainstaluj a jen klikni na "burn-in test")a nech běžet a sleduj fps a hlavně teplotu(kdyby lezla na víc jak 110 tak test ukonči)
http://www.geeks3d.com/20130122/furmark-1-10-4-gpu-burn-in-stress-test-nvidia-geforce-amd-radeon/

ale skus vyndat tak na 5 min baterku z desky a vyzkoušej
elpsycho (1602)|23.1.2013 16:53
Problém začal kdy? PC máš dýl, nebo je to bazar a blbne to tak od pořízení/poskládání?
zerocool84 (14)|23.1.2013 17:20
Zdravim panove,
na zacatku reknu jsem ted v praci, tak muzu zacit testovat az prijdu domu. Ohledne FU mark mas log v prvnim prizpevku. GPU nevylezlo vic nez 90. Je pravda ze tam jsem mel kolem 24 fps jen ale slapalo to celkem dobre. Baterku jsem vyndaval vcera, kdyz sem testoval ty casovani pameti, posleze sem musel i nastavovat cas v BIOSU takze prepokladam ze clearCMOS probehlo OK.

Kompl uz mam dele nejstarsi soucastky zdroj/CPU asi 4 roky :( mozna 5 :)
Grafarna nedavno kupovana, deska taktez.
Problemy ze me obcas spadli Fps, se obcas stal, ale to bylo zpusobeno rusnosti okoli ve hre moc lidi atd ...
Parkrat me odesla mechanika ...
Jednou deska proto sem kupoval novou.
Posleze Grafarna taktez sem kupoval novou.

Ten problem nevim presne kdy nastal jak rikam pokud padali fps tak to bylo zridka, nak sem tomu nevenoval pozornost, ale kdyz se Vam to zacne delat klidne i 10-15x do hodiny tak uz vas to stve. A zacnete to resit. A trva to zrhuba 14 dni co mam, tak casto tyhle vypadky.A za poslednich par dnu je to extrem jak rikam i 15x do hodiny kdyz jsem v GW2.
Ykousel sem mene narocnou aplikaci jako treba Leage of Legend. Prvni pusteni ok hodinu sem hral vpoho, od te doby se to stava i tam.
john (877)|23.1.2013 17:51
[QUOTE=zerocool84;524003]Casovani na DDR2 je psano 4-4-4-12[/QUOTE]
ja se nehadam, mas to v SPD, takze verim, ja jen , ze 5-5-5-15/18 je asi default na 1.8V :notsure
ja chtel jen rici, ze pokud nezvysis napeti RAM na cca 2.0V tak ti mozna nebude nabihat BIOS diky pametem nastavenych na 4-4-4-12, chce to vyzkouset / v BIOSu mozes mit klidne nastaveno napr. 2.0V, ale realna hodnota muze byt uplne nekde jinde diky zdroji ci MB /...
BTW: pro sichr vycisti kontakty pam. modulu+sloty
zerocool84 (14)|23.1.2013 18:09
[QUOTE=john;524012]ja se nehadam, mas to v SPD, takze verim, ja jen , ze 5-5-5-15/18 je asi default na 1.8V :notsure
ja chtel jen rici, ze pokud nezvysis napeti RAM na cca 2.0V tak ti mozna nebude nabihat BIOS diky pametem nastavenych na 4-4-4-12, chce to vyzkouset / v BIOSu mozes mit klidne nastaveno napr. 2.0V, ale realna hodnota muze byt uplne nekde jinde diky zdroji ci MB /...
BTW: pro sichr vycisti kontakty pam. modulu+sloty[/QUOTE]

OK takze co radis ze mam udelat, ted mam nastveno auto na vsem snad a nabehne me win ...

EDIT: pameti jsem zkousel samozrejme vyndat profoukat kontakty ... bo mam zkusit nak jinak ?
john (877)|23.1.2013 18:28
auto ti asi jede na 5-5-5-15/18? / CPU-Z /, radi se tezko, ale zkusil bych pri zmene casovani zvednout napeti klidne i na 2.2V / kratkodobe to urcite neuskodi /, ale urcite bych zkusil v prvni rade zapujcit odpovidajici funkcni zdroj a mrkl bych se na kondiky na MB... / preciejen je to vse 4r.+ /
robky (3195)|23.1.2013 19:00
Over, či procesor nethrottluje ... napr. RM Clock
zerocool84 (14)|24.1.2013 03:47
[QUOTE=robky;524030]Over, či procesor nethrottluje ... napr. RM Clock[/QUOTE]

Stahl, nainstaloval nespustil :) po chvili hledani sem nasel hacek x64, tak sem si z fora stah novou knihovnu a vali programek. Ale problem porad pretrva. A ten program kapku nechapu. Ale posilam log za hodku + hrani ... behem te doby udelalo asi 5x :(
lavjoy (1628)|24.1.2013 09:16
Co to tak pročítám,tak si během těch 4 let obměnil skoro celou sestavu.Ale zdroj máš pořád stejný a ani sem nenanšel jaký.Už to tu padlo,pokud chceš aby ti jely ram na 800mhz 44412,musíš přidat napětí na ram aspon na 2.0V,real bude o něco nižší nemusiš se ničeho bát.
V biosu vypni EIST/intel speedstep tech a C1E
zerocool84 (14)|24.1.2013 14:15
[QUOTE=lavjoy;524091]Co to tak pročítám,tak si během těch 4 let obměnil skoro celou sestavu.Ale zdroj máš pořád stejný a ani sem nenanšel jaký.Už to tu padlo,pokud chceš aby ti jely ram na 800mhz 44412,musíš přidat napětí na ram aspon na 2.0V,real bude o něco nižší nemusiš se ničeho bát.
V biosu vypni EIST/intel speedstep tech a C1E[/QUOTE]

Cau,
zakazal sem EIST a C1E v BIOSu... po nastaveni me funguje OC CPU i nastaveni voltage.
Nechal sem OC na deafault, jen jsem zved voltage na DDR na 2.09 (2.1V pisi to na obouch), zbytek nastaveni sem nechal "auto".

Do win se dostanu vpoho, ale problem s vytizeni CPU na 100% a padnuti fps na 0 pretrvava.

Dotaz k tomu throtlovani v tom programku (RCmark) se da i nastavit naky nastaveni pomuze mi to ?
john (877)|24.1.2013 16:13
jeste by neuskodilo vymenit baterku na MB, pro sichr...
john (877)|24.1.2013 16:30
[QUOTE=zerocool84;524015]pameti jsem zkousel samozrejme vyndat profoukat kontakty ... bo mam zkusit nak jinak ? [/QUOTE]
uterka s mikrovlaknem + tech. lih / jeste lepe isopropyl / na kontakty RAM, stetecek s tvrdsim vlasem na sloty, "mokre" RAM parkrat vy/zacvaknout, tak to delam ja...
pokud bylo PC napr v zakourenem prostredi, tak ten dehet se dostene vsude...

BTW: v tvem pripade bych i vyhodil CPU z patice a parkrat "mokre" zacvaknul...., ale porad strasi 4r.+ zdroj+MB
r34ktor (7477)|24.1.2013 16:58
Chtělo by to komplexní log. Stáhni HWiNFO, spusť a zapni logování (Sensors > Logging Start). Poté hraj problémovou hru do doby výskytu lagů. Výsledný soubor s daty sem uploadni.
zerocool84 (14)|24.1.2013 18:39
Zdravim panove,
uz sem to tu psal vickrat ... MB my do toho neplette ta je stara asi mesic ... nejstarsi kousky jsou CPU E6750 a zdroj Seasonic II 500W ...

Ohledne HWiNFO...
posilal sem tu hafec logu, ale provedu ciste tento ... a ukoncim ho v mmnte kdy skonci prvni lag a vrati se hodnoty z5
BTW: dnes testnu i zdroj jestli to nebude tim...
zerocool84 (14)|24.1.2013 22:48
Cau,
tu mas ten log z HWinfo...
elpsycho (1602)|25.1.2013 00:23
Že je deska nová neznamená, že nemůže být vadná. Procesor buď jede dobře, nebo nejede vůbec, s výjimkou jsem se zatím nesetkal, ani o ní neslyšel. Nicméně mě u něj zaujala poznámka (ES) na screenshotu z Core Tempu. Jestli je správně, tak nemáš prodejní verzi CPU, ale testovací engineering sample. Většinou problémy s kompatibilitou nebývají, ale spolehnout se na to nedá. Některé desky například můžou s nima fungovat korektně v prvních verzích BIOSu (jelikož vývoj desky probíhal ještě před uvedením dané řady CPU na trh a bylo jednoduše potřeba, aby fungovaly), ale v dalších ne. Tvoje deska je o několik let novější, takže pokud máš tento problém, není se ani k jaké verzi BIOSu vrátit. Jinak u MSI nejsou podobné haluzové případy nekompatibility výjimečné ani u komponent, které by spolu fungovat bezpochyby měly, takže provokovat je ES procesory je přinejlepším pošetilé :-)
Salamander (6177)|25.1.2013 01:18
TO s tim ES bude nejaka chyba ... kdyby to bylo ES, tak to ukaze i CPU-Z ... navic kde by se k nemu dostal.
r34ktor (7477)|25.1.2013 01:21
Nějaký problém s CPU tam je. V logu je vidět, že frekvence jader na určitou dobu padne z 2666 MHz na 600 MHz. Buď je deska vadná, nekompatibilní s CPU (pokud máš ES), nebo by se mohlo jednat o throttling v důsledku přehřátí napájecí kaskády. Jaký máš chladič CPU?
zerocool84 (14)|25.1.2013 11:50
Zdravim,
k te desce jasny nemusi fungovat spravne, to Vam nevyvracim. Jen sem chtel rict, at me ju nehazete do junku, ze je stara 4 roky. CPU nevim o tom, ze bych kupoval ES verzi. Nakup dle starych papiru byl proved v TS Bohemiina.
Co se tyce chladice ten je boxovanej kupoval sem s CPU. Ehm kdyz jsme u nej vim, ze my tam chybi pulka nozicky na chladici :( Ech ted doufam ze me neukamenujete kvuli ni :( (CPu drzi stabilne teplota take :( )

EDIT: kdyz se juknete na prvni stranku na prvni screen, tak pochopite, ze me CPU-z jednou za cas ukazuje haluze. Pokud me dokazal ukazat 2545763.00 core speed ... tak jestli me ukazal jednou naky ES ....
r34ktor (7477)|25.1.2013 12:42
Tak ES vyloučíme. Jde o chybnou detekci.

Ač teploty vypadají OK, raději bych poškozený chladič vyměnil. Ovšem záhadné dropy frekvence to pořád nevysvětluje. Možná zkusit starší BIOS. Třeba je v aktuálním nějaký bug.
john (877)|25.1.2013 14:04
za to stari MB se omlouvam, holt jsem necetl poradne... :mistake
zerocool84 (14)|25.1.2013 14:19
[QUOTE=r34ktor;524218]Tak ES vyloučíme. Jde o chybnou detekci.

Ač teploty vypadají OK, raději bych poškozený chladič vyměnil. Ovšem záhadné dropy frekvence to pořád nevysvětluje. Možná zkusit starší BIOS. Třeba je v aktuálním nějaký bug.[/QUOTE]

Uz sem o tom premyslel, ale neni moc penez, takze radeji bych presnou soucastku zjistil, o vejkendu testnu zdroj a cpu s jinym chladicem ... spolubydlici ma podobnou setstavu rozdil deska a grafarna ... jde jen o to ho premluvit :D

co se tyce BIOSU ...
od doby 2 mesicu sem mnenil 2x ... problem postupne gradoval ...
behem posledni dvouch flash problemy z OC , ale bylo to asi zpusobeno tim EIST a EC1, i kdyz dle toho co sem cet to jsou veci jen na stabilni system a ja ho nemam ....
a postupne se graduji (moje)lagi(CPU100%, fps 0-5), ze zacatku to delalo 1-2 do hodiny, ted uz kazdych 5-10 min.

Ale je pravda ze sem ted udelal zmnen az moc ...
novej BIOS, voltage pameti 2.01V/ zmnena jedne ram, disable EIST a EC1, novy ovladace na grafarnu(zkousel asi 4 druhy ovladacu delalo na vsech).

EDIT: ve Win7 64-bit ... pri webovani/ sledovani filmu/ poslouchani hudby jsem to nezaregistroval... takze widle me jedou celkem vpoho ... problem nastane, az spustim jinou aplikaci, jakoukoliv hru zkousel sem dve :
Leage of Legend a Guid Wars 2.
zerocool84 (14)|29.1.2013 15:32
Zdravim,
problem vyresen pravdepodobne prenasazenim CPU. Ale pri rozebirani PC jsem nasel jeden malej kondenzator v case. Malej prumer asi 1 mm 1.0V pisi bo to je 10V ... Nevi nekdo co se my muze stat s PC ? :) Ted nabehne asi jednou z 10 pokusu, ale kdyz nabehne jede vpoho bez lagu :D
r34ktor (7477)|29.1.2013 15:48
Je otázkou, odkud upal. Ale PC se nechová zcela korektně, čili zase tak postradatelný asi nebyl. ;) Pomohlo by foto.
john (877)|1.2.2013 15:43
[QUOTE=zerocool84;524641]...jeden malej kondenzator v case...[/QUOTE]
heh, jakou cekas odpoved?, holt ti neco nepujde vubec, nebo neco bude nestabilni, pripadne vse bude O.K. a vubec nepostrehnes, ze na MB neco chybi / do casu /...
jestli je to opravdu z pouzivaneho MB a nevis odkud "upad", tak si skoc na stranky vyrobce, zda najdes podrobny layout soucastek...
vsak sam nejlepe vis v kterych prostorech MB ses hrabal....a kde's moh zavadit, utrhnout atd...