Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 44

Téma: Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    Co chci upgradovat: Základní desku, procesor, paměti a grafickou kartu

    Aktuální konfigurace: Základní deska Asus P5LD2 Deluxe
    Procesor Pentium D 3 GHz
    Paměť 3 GB DDR2
    Grafická karta Asus GeForce 6600 Silent
    Systémový SSD Intel 520 128 GB
    Datový disk Seagate 2 TB ST2000DM01
    Zdroj Enermax 420 W 82+%

    Další komentář:
    PC je používané kromě běžné kancelářské práce (MS Office) na občasné zpracování grafiky (Photoshop) a videa (Vegas 12, AAE CS6, možná někdy v budoucnu Cinema 4D).

    Upgrade bych chtěl provést tak, aby pokud možno nebylo nutné měnit zdroj a abych dosáhl nejlepšího poměru cena/výkon s ohledem na používané aplikace. Výchozím bodem by mohla být doporučená sestava pro zpracování videa, jenom si nejsem jistý, zda by tu doporučovanou grafiku můj zdroj utáhl.
    Naposledy upraveno uživatelem radek.kovacik: 25-02-2013 v 15:51
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,244

    Což o to, zdroj by to asi zvládl, ale obávám se že ti nebudou stačit peníze, jestli to opravdu má být do 15k
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    55

    On je trochu problém v podpoře AAE grafických karet, jak sis už určitě přečetl v tom článku, kde sestavu doporučují. Ovšem s cenou okolo 12 tisíc jen za kartu se těžko vejdeme do těch požadovaných 15 tisíc. Buď bude třeba razantně navýšit rozpočet a nebo se uchýlit k hlubokým kompromisům. Resp. pokud karta podporována není, tak už je jedno, jestli je výkoná nebo ne, protože to za ní stejně renderuje CPU.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    Omlouvám se, že jsem to nenapsal hned do prvního příspěvku, ale ta doporučovaná sestava byla myšlena pouze jako výchozí konfigurace, kterou budeme měnit a upravovat tak, aby zůstala maximálně výkonná a vyvážená, ale na druhou stranu abychom se pokud možno vešli do uvedené částky (pokud bychom ji překročili o 1000,- Kč, nic se neděje, ale nechtěl bych z toho mít investici za 20 tisíc).

    Co se týká grafické karty, předpokládám, že ta by asi byla první, co by se v té sestavě změnilo - měla by být levnější s podobnou výkonností. Samozřejmě je nutno dodržet podporované karty (což je asi hlavně nVidia), protože jinak by to ztrácelo smysl a mohl bych mít integrovanou grafiku v procesoru.

    Další věc, co by se možná mohlo změnit, je procesor - místo doporučované i7 3770 by asi mohla být i5 3570 (někde jsem četl, že tyto dva procesory vyšli ve výkonových testech hodně podobně a že je zbytečné platit 2000,- navíc za i7). Současně nevím, co znamenají ty písmenka za označením procesoru (např. K), takže bych potřeboval vědět, zda je nutné koupit procesor s tímto označením nebo ne.

    Protože se v tom moc neorientuji, očekávám od místních znalců, že mi pomůžou vybrat vyváženou sestavu, která bude mít nejlepší poměr ceny k výkonu. Není problém uvalit 50 tisíc za výkonný počítač (to umí asi každý), problém je složit výkonný počítač za málo peněz (to už je umění).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2011
    Příspěvků
    159

    K ma odomknuty nasobic...vhodne na taktovanie
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    No, nechtěl jsem to moc ořezávat, takže mi ta sestava vyšla asi takhle:
    Core i5 3570 + Gelid Solutions Tranquillo (aby bylo ticho)
    ASUS P8Z77-V LX (LX2) (šlo by vzít i něco levnějšího, ale H77 chipset je zbytečný, desky od MSI nemusím a zase desku za 1600 k i5ce )
    Gigabyte GV-N66TOC-2GD (nechtěl jsem grafiku moc ořezávat, tak jsem tam dal GTX660 Ti)
    A nakonec otázka - kolik RAM? Dal jsem tam celkem kvalitní Crucialy, ale myslím, že by šlo vzít i něco levnějšího.

    Celkem teda přes 17000 Kč, ale ono se to postupně doladí.
    http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...011P51011UBM02


    Pokud bys chtěl taktovat, tak vzít i5 3570K a musela by se asi kvůli ceně ořezat GPU na GTX660...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    VencaX:
    Co se týká chladiče procesoru, aktuálně používám Zalmana. Myslíš že by stačil, abych nemusel kupovat další?

    Velikost paměti bych chtěl nastavit tak, aby bylo možné používat v prvním příspěvku uvedené programy bez zapnuté virtuální paměti Windows a aby běhaly svižně. Předpokládám, že by to asi chtělo kolem 12-16 GB. Co se týká toho časování pamětí, menší číslo je lepší nebo horší? Jak se vlastně pozná kvalita pamětí, v menší poruchovosti nebo že jsou rychlejší? Já jsem doposud používal ty nejlevnější Kingstony, takže s jinými nemám zkušenost.

    Tu základní desku bude potřeba vyměnit za jinou, protože potřebuju mít k dispozici FireWire a mám pocit, že Asus takové desky nemá v nabídce. Co se týká taktování, to není nutné (doposud jsem to nikdy nedělal, vždy jsem sázel spíše na stabilitu celé sestavy).

    Co znamenají ty písmena "Ti" v označení grafické karty?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Pokud na něj máš spony na LGA 1155, tak si myslím, že chladič můžeš nechat.

    OK, ram 16GB (aby šly v dual channelu). Co se časování týká, tak čím menší, tím lepší. Kvalitu beru podle poruchovosti. Třeba Kingstony neberu už dost dlouhou dobu, protože jsem s nimi měl jednu dobu celkem problémy (buď smůla nebo nekvalita, to už nevím). Celkem dobré zkušenosti mám s Crucialy, Patrioty a Corsairy, takže já vybírám vždy z nich. Jinak rozhodně hlídat, aby ty paměti měly max. napětí 1.5V (doporučeno Intelem).

    No... Ti je vlastně pozůstatek z doby minulé, každopádně tady je ten rozdíl celkem podstatný, resp. jde o úplně jinou kartu, Nvidii asi nestačilo značení nebo nechtěli tu kartu z marketingových důvodů značit GTX665.

    EDIT:
    FireWire bych řešil externím řadičem, protože jsem neviděl cenově adekvátní desku na LGA1155, která by FireWire měla.
    http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...=_12MN01153Q01
    Naposledy upraveno uživatelem VencaX: 26-02-2013 v 17:46
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    Tak jsem se díval na obsah balení toho chladiče, ale žádnou zvláštní sponu jsem nenašel. V souvislosti s tím mne napadá, jestli se nebude dát použít ta stávající, tj. zda nemůže být kompatibilní jak se soketem LGA 775, tak s LGA 1155 (viz příloha).

    Ta firma AXAGO, máš s tím zkušenosti, je to použitelné?

    Konečně jsem měl trochu času se podívat na ten výběr, co jsi mi navybíral a chtěl bych se zeptat, jak je to s vyvážeností té sestavy. Nevím, jakou měrou se podílí procesor a grafická karta na celkovém výkonu v aplikacích na zpracování videa, ale přijde mi, že základní deska je trochu zastaralá (má pouze 2x sata 6 Gb/s, USB 3.0 se vyskytuje také sporadicky) a nevím, jestli oproti ní a procesoru není zase grafika moc nadupaná. Dá se to nějak odhadnout, co je v takových aplikacích potřeba více, jestli výkon procesoru nebo grafiky?
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele ICE_D
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    2,782

    Citace Původně odesláno od radek.kovacik Zobrazit příspěvek
    Tak jsem se díval na obsah balení toho chladiče, ale žádnou zvláštní sponu jsem nenašel. V souvislosti s tím mne napadá, jestli se nebude dát použít ta stávající, tj. zda nemůže být kompatibilní jak se soketem LGA 775, tak s LGA 1155 (viz příloha).
    Hned na prvni strance toho pdf manualu je napsano, ze je to pro Socket 1155/1156/775
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    NFG_ICE:
    Právě proto mě to napadlo, jestli nemůžou být ty sokety 775 a 1155 podobné. Jen jsem si to chtěl ověřit u zdejších znalců, zda je to opravdu možné, protože vím, že některé sokety se od sebe diametrálně liší.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Citace Původně odesláno od radek.kovacik Zobrazit příspěvek
    Tak jsem se díval na obsah balení toho chladiče, ale žádnou zvláštní sponu jsem nenašel. V souvislosti s tím mne napadá, jestli se nebude dát použít ta stávající, tj. zda nemůže být kompatibilní jak se soketem LGA 775, tak s LGA 1155 (viz příloha).

    Ta firma AXAGO, máš s tím zkušenosti, je to použitelné?

    Konečně jsem měl trochu času se podívat na ten výběr, co jsi mi navybíral a chtěl bych se zeptat, jak je to s vyvážeností té sestavy. Nevím, jakou měrou se podílí procesor a grafická karta na celkovém výkonu v aplikacích na zpracování videa, ale přijde mi, že základní deska je trochu zastaralá (má pouze 2x sata 6 Gb/s, USB 3.0 se vyskytuje také sporadicky) a nevím, jestli oproti ní a procesoru není zase grafika moc nadupaná. Dá se to nějak odhadnout, co je v takových aplikacích potřeba více, jestli výkon procesoru nebo grafiky?
    Od firmy Axago jsem už párkrát kupoval, hlavně teda adaptéry SATA->IDE a neměl jsem s nimi problém. Zrovna co se tohohle adaptéru týká, tak to není zrovna ideální řešení, ale ty FireWire jedou přes PCI/PCIe, tak tam by takovej problém bejt neměl.

    Podle oficiálních specifikací chipsetu Z77 má deska maximální počet SATA3 konektorů (u jiných desek jsou dodané přídavnými řadiči na desce), USB3.0 má tedy pouze 2x (limit chipsetu je 4x), ale stejně, když si uvědomíš to, že tyhle technologie přišly na trh loni... Pokud jde o klasické pevné disky, tak pochybuju, že by je SATA2 nějak limitovala. Ta je limitem pro "vysokorychlostní" SSD disky.
    Co do GPU... pokud tvůj SW podporuje GPU akceleraci (pokud se nemýlím, tak Vegas 11 už HW podporu GPU akcelerace měla), tak je pro střih videa velkým přínosem. Může rendering zrychlit i několikrát. Takže GPU je něco, na čem bych u takovéhleho stroje až tolik nešetřil.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    A když bych místo tebou navržené základní desky ASUS P8Z77-V LX2 vzal stejnou, ale bez dvojky na konci, tak bych neudělal chybu nebo jo? Má lepší výbavu a cena je tuším jen o 200,- Kč výše. Jaký je tvůj názor na značku Gigabyte a MSI? Kdysi MSI bývalo synonymem levných a nespolehlivých desek (zřejmě tam bývaly problémy s ovladači, protože často padal systém a celkově to bylo hodně nestabilní), ale jak je to dnes, netuším. V recenzích je hodně vychvalují, dokonce mají i vyšší výkon než obdobné desky od Asusu a méně se zahřívají.

    Náhodou jsem narazil i na srovnání grafických karet pod technologií Open CL a zjistil jsem, že Radeony jsou ve výpočetních funkcích mnohem výkonnější než odpovídající GeForce s Keplerem. Myslíš, že by se v tomto směru mohlo jít do toho rizika a koupit nějaký Radeon (jak to doporučuje hugostieglitz v jiném vlákně) i přesto, že Adobe jej oficiálně nepodporuje?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Pokud vezmeš P8Z77-V LX, tak chybu neuděláš. Každopádně pokud jde o desky od MSI, tak obecně s nimi jsou celkem problémy. Teď zrovna tady na foru byla jedna už při koupi vadná GD65 za 3500,- a z těch, co jsem objednával cca před půl rokem, tak se ukázalo, že to je taky celkem problémové zboží (desky okolo 2300,-). Pokud jde o GB, tak ty dělaj celkem kvalitní desky, ale mají obecně problémy s regulováním ventilátorů, takže za podobnou cenu bych raději vzal ASUS.

    Jak je to s výkoností karet na výpočty obecně nevím. Je jasné, že GTX6xx jsou ořezané o výpočetní jednotky, ale jestli až tak, že by Radeony byly lepší? Napadlo mě, pokud bys měl finance a čas na to to odzkoušet a plánuješ nakupovat přes eshop... tak koupit dvě karty a odzkoušet, která bude pro tebe výkonnější a tu druhou vrátit ve čtrnáctidenní lhůtě pro vrácení zboží, kupovaném přes eshop.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    95

    Těžko říct. Já to jen posuzuji podle těchto testů, v nichž se simulují věci, které se zřejmě dějí i při zpracování videa. Na nich se jasně ukazuje, že Radeon je ve výpočtech jednička a s jistým odstupem mu stíhá Fermi od nVidie, ale Kepler je totálně v pr....

    Co se týká zkoušky více karet, to asi nehrozí, protože i když pominu to, že bych je neměl čím zaplatit, tak navíc bych musel provést kompletní reinstalaci systému včetně všech nejnovějších ovladačů a než bych tohle všechno udělal, tak by mi na samotné testy moc času nezbylo.

    Budu se muset pokusit zjistit, zda a s jakým úspěchem je možné použít Radeon v aplikacích od Adobe.

    EDIT: Teď jsem se díval na požadavky všech Radeonů, co by přicházely do úvahy a jak to tak vypadá, zřejmě by je můj zdroj neutáhl, takže to bude asi důvod, proč budu muset zůstat u nVidie.
    Naposledy upraveno uživatelem radek.kovacik: 03-03-2013 v 13:30
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Upgrade PC v ceně 10 000 - 12 500 Kč
    Od Nixonson v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 21-09-2014, 20:21
  2. Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od Ondrasss v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 15-04-2013, 17:09
  3. Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od bulhy v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 23-10-2011, 14:00
  4. Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč
    Od nothar3 v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 01-09-2010, 16:58
  5. Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč
    Od JAKIS0 v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 31-08-2010, 15:58