Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač se sesypal pro přídání nových RAM

wentill (58)|3.3.2013 16:01
Ahoj, počítač, o který se jedná, jsem koupil před třemi lety. Měl MB Gigabyte H55M-UD2H s procesorem Intel Core i3-530 a RAMkama Corsair 2x1GB DDR3 1333 MHz. Minulý rok v létě jsem se rozhodl přikoupit RAMky, protože mi nedostačoval výkon. Koupil jsem Corsair 2x2GB DDR3 1333MHz. Nedošlo mi, že mi to nebude šlapat, protože mám jen 32bit systém. Po delší komunikaci s Microsoftem se mi dokonce povedlo za drobný poplatek dostat z Německa Windows 7 Home 64bit. Radost byla ale předčasná, protože se zapojenými všemi paměťovými moduly nebylo možné OS používat. Nainstaloval se, ale dělal poté problémy, co se instalace dalších programů týče. Neměl jsem tehdy čas to řešit, a tak jsem počítač zprovoznil pouze se 2gigovými paměťmi. Vše fungovalo relativně, jak mělo, až do včerejška, kdy mě napadlo, že tam zkusím ty 1gigové přidat. Nejdřív se zdálo, že je vše OK, ale poté začal blbnout Firefox, který nešel vůbec spustit a později hlásil Windows problém s Windows Update a nereagoval ani na klasický restart nebo nahození správce úloh. Když jsem počítač restartoval natvrdo, tak už se nespustil. Hlásil cosi s chybou spouštění a jestli jsem nedávno neinstalovat nějaký HW. RAMky jsem teda zase vyndal. Počítač sice spustím, ale nabíhá teď daleko pomaleji a třeba ten Firefox nejsem vůbec schopnej nastartovat. I po reinstallu při spuštění okamžitě spadne.
Překvapuje mě, že to takhle blbne u pamětí, když separátně s nima to funguje jakž takž, jak má a to jsem cíleně ty paměti kupoval v podstatě totožný.
Dá se říct, v čem je problém?
Díky.
johny__g (6387)|4.3.2013 11:12
1) otestuj počítač pomocí goldmemory nebo memtestu (na cd vypal iso, nabootuj, testuj aspoň 6 hodin nebo dokud to nespadne)

2) dej sem screenshoty z CPU-Z, jak máš paměti nastavené.

3) updatni BIOS
wentill (58)|6.3.2013 21:13
[QUOTE=johny__g;527591]1) otestuj počítač pomocí goldmemory nebo memtestu (na cd vypal iso, nabootuj, testuj aspoň 6 hodin nebo dokud to nespadne)

2) dej sem screenshoty z CPU-Z, jak máš paměti nastavené.

3) updatni BIOS[/QUOTE]

Dík za zprávu. Jak jsem psal, tak já ty paměti hlavně teď už vyndal. To ty testy nemají moc smysl ne?
Ale ten BIOS mě napadl. Jakým způsobem zjistím jakou verzi BIOSu mám prosím? Poslední verze je někdy z roku 2010, tak bych řekl skoro, že budu mít tu nejnovější.
johny__g (6387)|7.3.2013 10:22
Bios najdeš taktéž v CPU-Z.
wentill (58)|7.3.2013 12:31
[QUOTE=johny__g;527776]Bios najdeš taktéž v CPU-Z.[/QUOTE]

Ten BIOS už jsem zjistil. Mám verzi F4, přestože na netu je ke stažení i verze F11. To by asi stálo za aktualizaci co. Je to složitý? Nikdy jsem to nedělal. Nevím, jestli je za tím víc práce, než stáhnout a spustit ten soubor tady:
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-h55m-ud2h_10/download/bios
Píšou tam u poslední verze: Improve memory compatibility. To by mohlo pomoct.

Jinak screenshot z toho CPU-Z je tady:
[ATTACH=CONFIG]28176[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]28177[/ATTACH]
cpu-z.JPG cpu-z2.JPG
johny__g (6387)|7.3.2013 15:30
Není to složitý, zvládne to průměrný šimpanz. Dá se to i z windows pomocí utility @BIOS. Určitě ji najdeš i na CD k desce.
wentill (58)|7.3.2013 18:18
[QUOTE=johny__g;527791]Není to složitý, zvládne to průměrný šimpanz. Dá se to i z windows pomocí utility @BIOS. Určitě ji najdeš i na CD k desce.[/QUOTE]

OK, hrdě se hlásím na úroveň šimpanzů, dík :) Dá se něco vyčíst z těch screenshotů o těch pamětích? Nevím, jestli si mám troufnout, znovu je tam zkusit dát.
durib (1141)|7.3.2013 18:48
Nejdříve BIOS a pak paměti. Při flash BIOS by měl ale být počítač stabilní.
wentill (58)|7.3.2013 20:05
[QUOTE=durib;527814]Nejdříve BIOS a pak paměti. Při flash BIOS by měl ale být počítač stabilní.[/QUOTE]

No ten novej BIOS už tam mám. Jen jsem myslel, jestli třeba z těch screenshotů nejde vyčíst něco, proč by ty paměti všechny společně neměly fungovat.
durib (1141)|7.3.2013 20:20
Porovnal bych stav CPU-Z s a bez těch pamětí (když to jede dobře a když špatně). S DDR3 zatím nemám takové zkušenosti.
wentill (58)|7.3.2013 21:17
[QUOTE=durib;527818]Porovnal bych stav CPU-Z s a bez těch pamětí (když to jede dobře a když špatně). S DDR3 zatím nemám takové zkušenosti.[/QUOTE]

OK a na co mám pls koukat? Jaký parametry budou značit, že je něco špatně?
Možná sem spíš zas hodím nějaký screenshoty co :)