Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: 1:1 FSB/RAM praktický význam?

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    -Proč je údajně nejlepší mít 1:1 FSB/RAM ?
    Četl jsem o lepší stabilitě ale to je tak vše. Nečetl jsem,že by při jiné hodnotě bylo PC nestabilní.

    - Jak moc se 1:1 projeví v číslech? Když CPU a RAM a spolupracují a FSB je 400 ale RAM je například 1000HMz tak to je zásadně špatně?Dle testů se jedná o zvednutí výkonu RAM a ne o chybu. Což je divné když spolu CPU a RAM komunikuje tak bych čekal,že to to bude spíše horší.Navíc Paměti se začínají taktovat jakmile CPU a RAM dosáhne 1:1.

    - Má tohle vůbec význam řešit když DDR 3 mají velké frekvence je složité to vyrovnat tak aby to bylo 1:1

    - Co znamená Rated FSB? 1300,1600 atd.. To je maximum co CPU zvládne anebo Maximum jaké paměti mohu použít?


    Děkuji za vysvětlení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,440

    To jsi asi četl nějaký historický článek. Pokud RAM jede na vyšší frekvenci než sběrnice (FSB), tak to není chyba. Například u AMD a jejich APU je to dokonce žádoucí, protože RAM je využívána grafikou a čím vyšší frekvence RAM tím vyšší výkon GPU.
    Rated FSB = efektivní frekvence, které odpovídá datová propustnost. Například paměť DDR1 jede na frekvenci 200 MHz, ovšem datový tok je dvojnásobný (DDR = Double Data Rate), odpovídá 400 MHz. Atd.
    U CPU se jedná o efektivní hodnotu datové propustnosti sběrnice. Např. sběrnice jede fyzicky na 333 MHz, efektivně na 1333 MHz. A to je ona Rated FSB.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Díky za odpověď.

    Tedy momentálně mám 1600 Rated FSB a to je maximum co podporuje deska. (CPU E8400). Již nemohu více taktovat?

    - Poměr 1:1 není tedy důležitý?
    - Jaký má pak smysl kupovat CPU které má Rated FSB maximální jakou podporuje deska když jakmile zvednu FSB o 1 tak se to překročí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,440

    Taktovat dál samozřejmě můžeš, pokud tedy máš desku která to ustojí. Poměr FSB a RAM je vhodné nastavit tak, aby jsi paměti udržel na jejich defaultní frekvenci a časování.

    Poslední větu nechápu, co chtěl básník říci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Je to uplne jedno v jakem pomeru RAM/FSB jedou....... Jednoduse receno pro vykon je vzdy nejlepsi co nejvyzsi frekvence, jak pro FSB, tak pro RAM, tak pro CPU. Vzajemne pomery se vyrovnaji pomoci nastaveni BIOSu.
    Treba E 8400 ma podporu 1333Mhz na FSB 333. Po nataktovani na 3.6 a tedy FSB 400 a pak jede CPU na 1600Mhz. Frekvence RAM se potom meni pomoci Strapu tedy pomerem mezi Severnim mustkem NB/FSB a to jsou prave ty pomery.

    Co je to za desku? Maximalne sice podporuje 1600, ale neni problem se dostat na 1800 (tusim FSB 444). Tam uz sme pak konkretne u E8400 na nejakych 4.1Ghz a delickou stale udrzujes pomer mezi NB a FSB.

    Edit
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Poslední větou jsem myslel to,že když si koupím CPU co má Rated FSB 1600 a deska umí 1600 tak při prvním taktovaní to překročím a budu doufat zda to deska ustojí.
    Když si koupím CPU co má Rated FSB 1300 tak tohle nehrozí. Jestli to je problém nevím.

    -Deska je ASUS P5Q Pro.
    - Co jsem pochopil tak se vyplatí koupit nejrychlejší paměti které deska umí abych je nemusel ihned měnit jejich frekvenci při taktování CPU.Problém to tedy není když to překročí specifikace desky?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Keyz Zobrazit příspěvek
    Poslední větou jsem myslel to,že když si koupím CPU co má Rated FSB 1600 a deska umí 1600 tak při prvním taktovaní to překročím a budu doufat zda to deska ustojí.
    Když si koupím CPU co má Rated FSB 1300 tak tohle nehrozí. Jestli to je problém nevím.

    -Deska je ASUS P5Q Pro.
    - Co jsem pochopil tak se vyplatí koupit nejrychlejší paměti které deska umí abych je nemusel ihned měnit jejich frekvenci při taktování CPU.Problém to tedy není když to překročí specifikace desky?
    Každá deska zvládne víc, než je udáváno - otázka je o kolik. Já mám u levný desky limit někde u 440Mhz (téměř 1800Mhz Rated FSB) - taktovat samozřejmě lze. Ale vzhledem k náročnosti na desku jsem po výměně CPU za jiný (s nižším základním FSB) mohl taktovat výrazně více (nejsem limitován tolik deskou).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Tedy je lepší koupit CPU co má nižší FSB a pak ho nataktovat?

    Navíc když se píše: " Core i5-3570K jsou podporovány paměťové moduly s rychlostí až 1600MHz".
    Tedy když budu mít 1600HMz a dám více tak to bude způsobovat problém?
    Naposledy upraveno uživatelem Keyz: 24-03-2013 v 02:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Jenze taktovani platformy 775 ( E8400 ) a 1355 i5 je docela hodne rozdilne.... Mel by sis o tom nejdriv neco precist, pac to neni jenom o tom, ze neco nekde zmenis. Je dobre tomu porozumet a potom laborovat.

    Ja sem tu mel Asus P5Q Pro a dostal sem se na 500 FSB ale se znacne zvysenou voltazi FSB a severniho mustku......
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,440

    Citace Původně odesláno od Keyz Zobrazit příspěvek
    Tedy je lepší koupit CPU co má nižší FSB a pak ho nataktovat?
    U socketu 775 to v podstatě platí. Na taktování jsou ideální Pentia Dual-Core, které běží na 800 nebo 1066 MHz FSB. Díky tomu mají i vysoký násobič, takže změna o 1 MHz FSB více zvedne výsledný takt CPU.

    Citace Původně odesláno od Keyz Zobrazit příspěvek
    Navíc když se píše: " Core i5-3570K jsou podporovány paměťové moduly s rychlostí až 1600MHz".
    Tedy když budu mít 1600HMz a dám více tak to bude způsobovat problém?
    Jak píše DrZelenka, u Ivy/Sandy Bridge je to oněčem jiném. Přes sběrnici se v podstatě taktovat nedá, takže podobné úvahy jsou bezpředmětné.

    To jaké paměti podporuje který procesor (resp. paměťový řadič v něm) zase s taktováním moc nesouvisí. Frekvence pamětí se dá držet pomocí děličky, takže při taktování tě neomezují ani pomalé paměti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    Ono to s tou děličkou u C2D bylo tak jak píše autor v prvním postu - při jejím nepoužítí - tj při stejné frekvenci FSB a RAM podával paměťový řadič o něco lepší výsledky. Tuším dokonce, že radši než 800MHz RAM při FSB333 někdy vycházelo líp nechat RAM na 667 (s nižším časování ještě).

    Mnohem důležitější než hlídání děličky ale u C2D je dosažení co nejvyšší frekvence FSB - to má mnohem větší vliv. Takže v praxi bylo potřeba hodit FSB na 400+, případně snížit násobič na CPU, aby procesor nejel na vysoké neuchladitelné frekvenci a ramky toho stejně měly plný kecky i bez děliček (říká se tomu dělička, ale vpodstatě násobí - pořebuješ násobit co nejmíň a to je jet bez děličky...), protože FSB400 bez děličky znamená u DDR2 800MHz a jakýkoliv další zvedání FSB už táhlo RAM hodně nahoru...

    BTW k tomu sehnání modelu s nižší základní FSB - to taky tak růžový není, protože sice máš větší rezervu na FSB, ale jsou to zase horší kusy které samy o sobě nedají tak vysoké frekvence, jako výběrové E8x00. S E8400 se i při ne moc extra pamětech dostaneš na 4GHz, což je tak hranice rozumnýho uchlazení na vzduchu. Jestli máš super chladič, sežeň si trochu lepší RAM a jsi vysmátý.

    AD limit desky - s GB 965P-DS3P, která má chipset 965P podporující podle intelu max 266, gigabytem je podpora nadstavená na 333 jsem se dostal tuším na 515... Pokud nemáš ořezanou kancl desku, bude tě limitovat chlazení
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    73

    Díky za vysvětlení. U E8400 nemohu ale taktovat jinak než přes zvedání FSB že?

    A u moderních CPU musím model "K" jinak to nepůjde tak dobře jako u E8400 přes FSB.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,440

    Přesně tak. Alespoň co se týče Intelu.
    Odpovídat lze po přihlášení