Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: Náhodné zamrzání PC, BSOD

28.3.2013 10:21
TensorZdravím, asi před 10 dny jsem si upgradoval PC a to konkrétně processor (z AMD athlon 651k na intel core i5 3470) a základovou desku ( z Gigabyte A75M-UD2H na ASUS P8H77 m-le), vše bylo OK až do té doby, kdy se objevilo první zamrznutí PC (asi 3 dny po upgradu). Od té doby mi PC náhodně zamrzá a to tak, že se počítač asi na 5 vteřin kompletně sekne (zvuk, myš, prostě vše) a sám se buď restartuje nebo úplně vypne ( zajímavé je, že během toho zamrznutí nefunguje ani tlačítko restart na bedně. Musím počkat, až se vypne nebo resetuje sám). Poprvé jsem si myslel, že to bude tím, že jsem po upgradu nereinstaloval Windows 7 ( myslel jsem si, že se hádají ještě staré ovladače od AMD s novými), avšak po reinstalaci a formátu systémového oddílu se objevil úplně stejný problém. Co je ještě zvláštní je to, že PC zamrzá hlavně, když je v klidu nebo minimálně zatížen ( word, sledování filmů, hudba), pří hraní her se mi ještě nestalo, že by zamrzl. Mám permanentně zapnutý core temp a HWmonitor a teploty jsou všude úplně normální ( na processoru +- 30°C v klidu, +- 65°C v zátěži). Zkoušel jsem i flashnout BIOS, memtest ( 1 hodina testování = 0 errors) a updatnul jsem ovladače na nejaktuálnější verze a problém pořád přetrvává ( jediná změna po flashnutí toho BIOSU byla ta, že při zamrznutí mi to asi na 2 vteřiny hodí BSOD, než se počítač vypne nebo resetuje, takže to nestihnu ani pořádně přečíst). Prosím o radu, opravdu už nevím, co s tím. Předem děkuji za odpovědi.
28.3.2013 10:24
ICE_D[QUOTE=Tensor;529554] memtest ( 1 hodina testování = 0 errors) [/QUOTE]

Zkus to pustit na 8 hodin, 1 hodina je malo ;)
28.3.2013 10:32
TensorOk, můžu to zkusit, ale nemyslím si, že by to bylo ramkou, protože před upgradem jsem s ní neměl žádný problém.
28.3.2013 10:38
ICE_DJe to mene pravdepodobne, ale vylucit se to neda.... me zaujala ta 1 hodina, radsi bych to dal na dele ;)

EDIT: A co mas vubec za zdroj? A zbytek sestavy? Utanhne to vubec?
28.3.2013 10:45
TensorAno, omlouvám se, zapomněl jsem napsat zbytek sestavy :D. Zdroj: Seasonic SS-500ET, 80+ Bronze, 500W. Grafika: GeForce GTX560 (1GB). Ram: 4GB (1x4GB) 1333 mhz. HDD: ST500DM002 500Gb 7200 rpm. Skříň: Cooler Master Elite 332.
28.3.2013 10:52
ICE_DHm, zdrojem to asi nebude... Skoda, napadlo me svyzt to na nedostatecnej zdroj a bylo by vyreseno :D
28.3.2013 10:59
TensorNo je fakt, že mě taky napadal zdroj. Zapomněl jsem říct totiž jednu věc...ještě před tím upgradem s tou starší základovkou a processorem se mi sám od sebe počítač zapínal ( a teď pro změnu vypíná, takže jsem si moc nepolepšil co :D ). Ale to bylo nejspíš nějakou špatnou funkcí u té základové desky, způsoboval to LAN kabel zapojený do PC, když jsem ho vypojil, tak se nezapínal.
28.3.2013 11:02
ICE_DPresnejsi nazev ty RAMky bys vedel? Znacka, casovani a voltaz?
28.3.2013 11:07
TensorTak to teď nevím, ale určitě se to dá nějak zjistit...v biosu asi to časování a voltáž a název asi přímo na té ramce, že?
28.3.2013 11:11
ICE_DAno v BIOSu, ale jednodussi je nejaky diagnosticky software, ja mam treba AIDA64 a ukazuje mi to:
DIMM2: Patriot Memory 1600L CL9 Series 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM (9-9-9-24 @ 800 MHz) (8-8-8-22 @ 711 MHz) (7-7-7-19 @ 622 MHz) (6-6-6-16 @ 533 MHz) (5-5-5-14 @ 444 MHz)

Napadlo me, ze ta deska treba nema rada tyhle RAMky - koukal jsem na ASUS na support list, jenze ten je bohuzel dost mizernej :thumbdown
http://www.asus.com/Motherboards/P8H77M_LE/#support_QVL
28.3.2013 11:23
TensorTak stáhnul jsem si tu AIDU64 a ramku mám: DIMM3: Kingmax FLFF65F - C8KL9 DDR3 1333 (667 mhz) 1,5V SDRAM (9-9-9-24 @ 666 mhz) (8-8-8-22 @ 592 mhz) (7-7-7-19 @ 518 mhz) (6-6-6-16 @ 444 mhz)
29.3.2013 12:01
ICE_DZkus ji dat do jineho slotu.
29.3.2013 06:09
robkyNajprv by si mal zakázať automatický reštart
[ATTACH=CONFIG]28270[/ATTACH]
29.3.2013 10:25
TensorOk, automatický restart jsem zakázal, ramku dám do druhého slotu a pak zkusím ještě ten memtest na delší dobu, ale na víkend jedu pryč, takže se ozvu po víkendu, jak jsem dopadl.
3.4.2013 04:25
TensorTak memtest jsem sice ještě nezkoušel, ale vyzkoušel jsem jinou ramku z mého staršího PC je to Kingston taky 4GB DDR3 1333 mhz, na stránkách Kingstonu je napsáno, že přesně tenhle typ ramky má být kompatibilní s mojí základovkou a stalo se to znova...byl jsem na netu, PC zamrzl asi na 5 vteřin a vypl se. Že by byla ta nová základovka nějaká vadná?
3.4.2013 11:04
TensorJinak podařilo se mi vyfotit BSOD...viz. příloha.
4.4.2013 02:10
r34ktorHodily by se dumpy k analýze. Zabal obsah složky %windir%/Minidump, a nahraj ho sem jako přílohu.

Pokud máš nastavený kernel dump, změň to na minidump. Bohužel budeš muset čekat do další BSOD. ;)
4.4.2013 02:36
TensorMěl jsem to nastavené jako kernel no, takže musím čekat :/ . Jinak ještě jsem projížděl fórum a napadlo mě, jestli to náhodou nezpůsobuje konflikt systémových zdrojů, protože když se podívám do správce zařízení na IRQ tak tam mám pár stejných adres.
4.4.2013 03:19
GourangaBSOD 124 je HW chyba. Myslim ze "General Hardware Failure", coz je na hledani komponenty problem.. (Vim o tom sve :-)). Z dumpu asi moc vycist nepujde. Nicmene se mi vyskytlo podobne chovani - obcas pad, ze se vse zaseklo, rozsypal obraz a zvuk se zasek presne tam, kde byl, pak restart, zpravidla se toto pak opakovalo po nabehu windows (az hezky na plose), dokud jsem se nepohrabal v biosu (nebylo ani treba moc co menit). Vyvolaval jsem to nasledne: pocitac bezel (min. 10 minut), uspat (S3) na 20 minut a pak byla v podstate garance tohoto padu temer okamzite po naslednem startu. Nejdriv jsem obvinoval grafickou kartu (obcas jsem mel po onom restartu fialovy bios (namisto modre), pady az na plose), kterou jsem vyloucil pouzitim jine, SSD (sandforce nema zrovna super povest), vymeneno, spanned disky (chyby se zacly objevovat kratce pote, co jsem na takovyto disk dal pagefile), ale nakonec jsem dolez na RAM - mam 4x4 moduly kingston. Problem je to, ze Memtest za 18 hodin nenarazil na jediny problem. Problem tedy neni asi primo v pametech, ale spis v radici, nebot zvyseni nejakych napeti kolem ram tyto pady zmirnilo, i kdyz se mi nedavno jeden ukazal, tak jsem opet zvysil a vyckavam.. Ale zacal bych asi u tech pameti..
Na internetu moc najit konkretni problem nejde (ani reseni), ale je to neco "zakernyho" protoze se to stava prave v klidu. Memtest nic, prime95 nic.. ale klidek na plose a je to tady.
4.4.2013 03:56
r34ktorV první řadě zkontroluj, zda máš na desce nahrán aktuální BIOS.
4.4.2013 04:04
TensorAno bios mám nejaktuálnější a ovladače taky.
4.4.2013 04:11
r34ktorPřeinstaloval jsi po změně HW OS?
4.4.2013 04:15
TensorAno, ale formátoval jsem jenom systémový oddíl, druhý oddíl, kde mám různá data ten jsem nechával tak.
4.4.2013 04:28
r34ktorNahraj sem screenshoty záložek CPU , Mainboard , Memory a SPD (všechny osazené sloty) z programu CPU-Z.
4.4.2013 04:39
TensorTady to je:
4.4.2013 05:11
r34ktorNastavení vypadá OK. Maximálně můžeš zkusit zvýšit Command Rate na 2T.
4.4.2013 07:12
TensorTak nechal jsem PC asi 3 hodiny zapnuté a šel jsem pryč..došel jsem a na monitoru BSOD a tentokrát jiný. Minidump přiložen.
4.4.2013 07:36
K.atsZde jsem se dočetl, že by to mohla dělat grafická karta http://www.sevenforums.com/bsod-help-support/71411-bsod-nvlddmkm-sys.html
Nemyslím, že by byla špatná, ale že jsou buď špatné ovladače nebo špatné napětí. Možná nějaké nastavení v BIOSu mě napadá.
4.4.2013 07:45
TensorTo je zvláštní, že by si to ten bios nějak špatně nastavoval? V biosu mám všechno na default a ještě jsem pro jistotu dával load optimized settings.
4.4.2013 07:59
K.atsNemusí to tak být, ale každopádně je zajímavé, že na to má vliv zátěž PC, respektive dělá to jen když je to v klidu. Klidně by to něco s tou grafikou být mohlo. Zkusil bych se zaměřit na tohle.
4.4.2013 08:10
K.atsJeště doplním citaci z výše zmíněného fóra. kde popisuje podobný problém.

[QUOTE]Related to BSOD (Nvidia: nvlddmkm.sys/0x00000116 or ATI: ati3duag.dll/0x00000XXX)

I would like to share a success story in regards to this error message that hopefully will help others...

My specs are below for both PCs.

I received this error message with 3 different video cards and 2 manufactures Nvidia & ATI (the ATI BSOD

was a bit different but same results). I did all of the basic and advance steps in troubleshooting

including testing all of my hardware components on identical motherboards & power supplies; however, the

BSOD would only show up on one motherboard with the video card in the first PCIe 2.0 x16 slot but work

fine in the second slot.

The actual issue was related to the North Bridge and the first PCIe 2.0 x16 slot not running the correct

voltage for the video card. Needless to say, here are the steps that corrected my issue, from ASUS

Support, and reset the voltage for the video card:

1. Uninstall video card driver utilities from Programs
2. Uninstall video card driver from Device Manager/Display Adapters
3. Shut down computer
4. Unplug everything including power connector... wait 30 seconds
5. Remove the video card from the motherboard
6. Clear the motherboard CMOS for 20 seconds (my motherboard has a convenient CMOS button on the back but

you may have to use a jumper or remove the battery... follow your MB instructions)
7. Plug in the power and start PC... wait 15 seconds and shut back down
8. Unplug power and put the video card back on your motherboard
9. Plug back in power and start back up... DO NOT modify your BIOS settings yet
10. OPTIONAL: I use RAID drives so I had to turn back on my RAID management in the BIOS when starting up
11. Once Windows loads, install video drivers, restart and see if the issue is fixed
12. If the issue is fixed go back into BIOS update RAM Timings and any other component settings needed

My hope is that this may work for anyone else's issue as this step was not documented anywhere. Usually

most people RMA'd their motherboards on all of the forums I read through without knowing this step.

PC Spec #1
Motherboard: ASUS P6X58D Premium
-BIOS: 1402
-Intel X58 Chipset: 9.1.1.1020
CPU: Intel Core i7 920
Video Card: ATI Radeon HD 4870
-Driver Version: 8.85
-Catalyst Version: 11.5
Memory: G.Skill F3-16000CL9-2GBTD (2GBx2)
-Timings: 9-9-9-27-2N 1.6V
OS Hard Drive: Intel SSD on SATA 6
PSU: Corsair TX650
Windows 7 Professional x64

PC Spec #2
Motherboard: ASUS P6X58D Premium
-BIOS: 1402
-Intel X58 Chipset: 9.1.1.1020
CPU: Intel Core i7 960
Video Card: Nvidia EVGA GeForce GTX 570 HD
-Driver Version: 270.61
Memory: G.Skill F3-10666CL9T-12GBRL (4GBx3)
-Timings: 9-9-9-24-2N 1.5V
OS Hard Drive: Intel SSD on SATA 6
PSU: Corsair TX650
Windows 7 Home Premium x64[/QUOTE]

Moje angličtina taky zrovna není nejlepší, ale je možné, že je špatný PCI slot na grafickou kartu a potom leda reklamovat desku.
4.4.2013 08:48
r34ktorZkus GK šoupnout do druhého PCI-E slotu.
4.4.2013 08:50
TensorBohužel mám jenom jeden slot :(
4.4.2013 08:56
r34ktorTo nemáš tuto?

[ATTACH=CONFIG]28347[/ATTACH]
4.4.2013 09:01
TensorJo to je ona, já myslel, že ten slot je ten největší s tím "zobákem".
4.4.2013 09:05
r34ktorVidím i otevřený PCI-E x4 (první od zdola). Pokud za slotem nic mechanicky nepřekáží, jde osadit GK i tam.
4.4.2013 09:11
4.4.2013 09:30
r34ktorPCI-E jsou navzájem kompatibilní. PCI-E x16 lze použít (pokud odmyslíme mechanické blokování) ve slotech x1, x4, x8 i x16.

Např. Úprava GK pro PCI-E x1 slot.
4.4.2013 09:39
TensorTak na takovou úpravu si teda moc netroufám :D
4.4.2013 09:40
r34ktorBože. Ti nic upravovat nemusíš (byl to jen příklad). Kartu pouze přehodíš do dolního slotu.
4.4.2013 10:17
TensorTak kartu jsem teda přehodil ( promiň za mé neznalosti, ve slotech se moc neorientuju :) ). Nechám ji teda v tom x4 slotu a uvidíme, jestli to pořád bude blbnout.
7.4.2013 11:20
TensorTakže slotem to pravděpodobně není, sice jsem nedostal žádný BSOD, ale PC se seklo, vyplo a hned na to samo zaplo, když jsem byl na netu. Je to fakt divné, už mě to začíná pořádně štvát.
7.4.2013 11:35
TensorJediné, co mě ještě napadá je, že buď je něco s harddiskem nebo je ta základovka tak náchylná na ramky, že pokud nemám ramku z QVL tak to prostě blbne.
11.4.2013 04:41
TensorTak problém se zdá být vyřešen, způsobovala to pravděpodobně funkce C3,C6 report na procesoru, v biosu jsem je zakázal a už 4 dny jedu bez problému.