Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: CRUCIAL Ballistix Tactical 2x4GB neběží v DUAL CHANNEL MODE na ASUS P8Z77-V LX2

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    19

    Ahoj, upgradoval jsem dnes PC těmito komponenty:
    http://www.czc.cz/intel-core-i5-3570k/107646/produkt
    http://www.czc.cz/asus-p8z77-v-lx2-i...116943/produkt
    http://www.czc.cz/gelid-solution-tra.../94405/produkt
    http://www.czc.cz/crucial-ballistix-...119023/produkt
    http://www.czc.cz/gigabyte-gtx-660-u...114364/produkt
    http://www.czc.cz/asus-sdrw-08d2s-u-...103934/produkt

    diskuse viz. zde: http://www.svethardware.cz/forum/sho...-000-22-500-Kc

    Bohužel mám problém s RAM CRUCIAL Ballistix Tactical 8GB (2x4GB) DDR3 1600 LP.
    Po osazení do desky ASUS P8Z77-V LX2 - Intel Z77 PC nenabootuje PC, nenaskočí ani obraz, pouze se roztočí všechny větráky a PC je totálně mrtvé. Pokud ponechám kterýkoliv ze dvou modulů samostatně, PC bootuje normálně.
    Nakonec se mi podařilo osadit celých 8GB, ale jen za cenu, že jsou ve slotech vedle sebe, tj. neběží v DUAL CHANNEL MODE, ale jen SINGLE CHANNEL.
    Sloty jsou směrem od patice prodesoru označeny takoto:

    Patice CPU
    ...
    DIMM_A1 - černý
    DIMM_A2 - modrý
    DIMM_B1 - černý
    DIMM_B2 - modrý

    Při osazení jednoho modulu jede tento v jakémkoliv slotu.
    Při osazení dvou modulů jsou nefunkční kombinace modrá-modrá nebo černá-černá, jediné co funguje je A1+A2 (černá+modrá) nebo B1+B2 (černá+modrá). V tom případě systém nadetekuje 8GB a nastartuje, ale paměti dle informace o systému jedou v SINGLE CHANNEL MODE a nikoliv v DUAL CHANNEL MODE.
    BIOS upgradován na poslední verzi...

    Potřebuji poradit, kde je chyba, případně, jestli to má smysl řešit (nechce se mi PC znovu rozebírat a vracet RAM), jaký je rozdíl ve výkonu SINGLE CHANNEL a DUAL CHANNEL? PC jede naprosto bez problémů a bez jediného pádu.

    Ještě mě napadlo, jestli to nebude nějakým nastavením v BIOSu, ale já se v tomhle novém "grafickém" BIOSU nevyznám, to mi snad poradí jedině někdo se stejnou deskou nebo RAM.

    Předem dík za jakékoliv rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Osazuješ moduly RAM do slotů DIMM_A2 a DIMM_B2 ? Pokud by jsi osazoval jeden modul RAM, měl by být osazen ve slotu DIMM_A2.
    Když počítač zapneš s jedním modulem RAM, podívej se do BIOSu, zda-li je správně nastaven. Pípadně uploaduj screenshot z CPU-Z (záložky SPD a Memory).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    19

    Ahoj,
    jak jsem psal, po osazení DIMM_A2 a DIMM_B2 počítač vůbec nedojde ani do BIOSu, vůbec se nerozsvítí monitor.

    Pokud osadím Do A1 a A2, jede OK, ale SINGLE CHANNEL.

    Screeny přiloženy:
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Memory.jpg 
Zobrazení: 103 
Velikost: 57.6 KB 
ID: 28372Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SPD_1.png 
Zobrazení: 100 
Velikost: 40.6 KB 
ID: 28373Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SPD_2.png 
Zobrazení: 97 
Velikost: 63.4 KB 
ID: 28374
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Citát z manuálu : .... This motherboard does not support DIMMs made up of 512 mb (64MB) chips or less ....

    Tie ramky sú 512mb x 64 ..... nemôže byť problém práve tu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    19

    Tak to nevím, klidně je to možné... ale zase to by asi nechodily vůbec, ne?
    No každopádně podle recenzí na netu je rozdíl mezi SINGLE a DULA CHANNEL dost nepatrný, tak na to asi kašlu :-)

    EDIT: Ještě jsem v BIOSu změnit profil z AUTO na XMP, tak jsem z toho vymáčk 24-8-8-8 (viz přiložený obrázek a rozdíl proti původnímu)
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Memory_2.png 
Zobrazení: 111 
Velikost: 60.0 KB 
ID: 28375
    Naposledy upraveno uživatelem Rumcajs_tr: 10-04-2013 v 22:25
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od robky Zobrazit příspěvek
    Tie ramky sú 512mb x 64 ..... nemôže byť problém práve tu?
    Crucial je uvádí jako plně kompatibilní. To, co jsi napsal, znamená kapacitu a šíři sběrnice, nikoli fyzické uspořádání modulu. Ta ve specifikaci bohužel není (typicky 4GB = 512M x 64-bit = šestnáct čipů 256M x 8-bit (po osmi na každé straně)).

    Problém bude jinde.

    Rumcajs_tr: Resetoval jsi po sestavení CMOS?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    19

    Neresetoval
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Tak to zkus.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    19

    Myslíš, že to musím vzít přes reset tím jumperem na desce? Nebo stačí load BIOS defaults v BIOSu? ... že by se mi chtělo znova rozebírat kastli... už to mám pod stolem a s porovnanýma kabelama, achjo :-( stejně tam ale pak musím kvůli tomu, abch vyzkoušel, jestli to zabralo...
    nonic, udělám to v neděli, pokud by už deska pak nenajela vůbec, abych ji moh hned v pondělí dojít vrátit a nebyl dlouho bez PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Tak "vyloupni" ze základní desky na minutu baterii.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    19

    Vyloupnutí baterie je stejné jako reset jumperem, to máš na stejno... ale nechce se mi do toho. Všechno fičí jak namydlený blesk, počítač je i po přetaktování nádherně stabilní, nevím, jestli to tak nenechat a už do toho nevrtat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    32

    Dobrý den, chtěl bych otevřít opět toto téma. Mám ten samý problém jen s 8 GB RAM ( https://www.czc.cz/crucial-ballistix...104547/produkt )

    specifikace sestavy viz. příloha
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Dual channel mode USB flash
    Od Posmen v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 18-01-2011, 13:01
  2. DDR3: Dual Channel při 8GB RAM
    Od acin v sekci Operační paměti
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 02-11-2010, 21:06
  3. DDR1: Dual Channel
    Od lojza.cr v sekci Operační paměti
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-06-2009, 20:24
  4. DDR2: ASUS P5B a 4GB RAM (4x1GB GEIL DDR2 PC6400 Dual Channel)
    Od DGO v sekci Operační paměti
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 09-11-2007, 22:24