Napájení PC se zdrojem Seasonic SS-350ET F3 a deskou Gigabyte Z77-D3H
Ahoj, objednal jsem si komponenty na stavbu PC ...
Základní deska Gigabyte Z77-D3H (rev 1.1) má 8-pinový napájecí konektor pro CPU, na rozdíl od její starší revize kde byl 4-pin. Zdroj Seasonic SS-350ET F3 (350W) má však pouze 4 pinový napájecí kabel a ten se dá na desku zasadit pouze jediným způsobem. Zdá se že tímto způsobem neobslouží všechny kontakty, které jsou nutné k napájení počítače.
Překvapilo mě že redukce z 4-pin na 8-pin je dostupná jen u minima internetových prodejců. V obchodě kde jsem komponenty kupoval již tato redukce "není určena k prodeji".
Deska i zdroj jsou relativně nové (moderní), jak je možná tato nekompatibilita? Mohu tuto sestavu zprovoznit i bez této redukce?
Ostatními důležitými komponenty je CPU Pentium G2020, 8GB DDR3 RAM Kingston LoVo, SSD Crucial m4 (128 GB).
Předem díky za postřehy zkušenějších návštěvníků fora.
Základní deska Gigabyte Z77-D3H (rev 1.1) má 8-pinový napájecí konektor pro CPU, na rozdíl od její starší revize kde byl 4-pin. Zdroj Seasonic SS-350ET F3 (350W) má však pouze 4 pinový napájecí kabel a ten se dá na desku zasadit pouze jediným způsobem. Zdá se že tímto způsobem neobslouží všechny kontakty, které jsou nutné k napájení počítače.
Překvapilo mě že redukce z 4-pin na 8-pin je dostupná jen u minima internetových prodejců. V obchodě kde jsem komponenty kupoval již tato redukce "není určena k prodeji".
Deska i zdroj jsou relativně nové (moderní), jak je možná tato nekompatibilita? Mohu tuto sestavu zprovoznit i bez této redukce?
Ostatními důležitými komponenty je CPU Pentium G2020, 8GB DDR3 RAM Kingston LoVo, SSD Crucial m4 (128 GB).
Předem díky za postřehy zkušenějších návštěvníků fora.
Lze připojit pouze 4pinový konektor, 8pinový konektor je dobré osadit při velkém přetaktování.
Redukci lze případně zakoupit např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Redukci lze případně zakoupit např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Napiš kompletní sestavu, které se problém týká. Sestava je jak jsem pochopil nová. Nějaké projevy při spuštění sestavy (pípání, roztočení ventilátorů, apod.). Jsou pod základní deskou vloženy distanční sloupky ? Vše správně osazeno a zapojeno, reset BIOSu proveden ?
Komponenty:
MB Gigabyte Z77-D3H
CPU Intel Pentium G2020 + BOX chladič / GPU = integrovaný grafický čip
RAM Kingston 8GB 1600MHz DDR3 CL9 (KHX1600C9D3LK2/8GX) Low Voltage XMP
HDD SSD CRUCIAL M4, 2,5", SATA III (7mm) - 128GB
AKASA AK-HDA-03 montážní modul 3.5" pro 2x 2.5" SDD/HDD
HDD Seagate Desktop 7200.14, 3,5" SATA III, 64MB - 2TB <= ten jsem ani nepřipojoval
Zdroj SEASONIC SS-350ET F3, 80+ Bronze, 350W
DVD-R/+R LG GH24NS, SATA, černá (black)
Toto jsem namontoval do postarší miditower skříně Eurocase, než si pořídím nějakou novou. Deska je na distančních sloupcích.
Vše by mělo být správně osazeno a zapojeno, nejeví žádné projevy při spuštění sestavy - tedy ani ventilátory.
MB Gigabyte Z77-D3H
CPU Intel Pentium G2020 + BOX chladič / GPU = integrovaný grafický čip
RAM Kingston 8GB 1600MHz DDR3 CL9 (KHX1600C9D3LK2/8GX) Low Voltage XMP
HDD SSD CRUCIAL M4, 2,5", SATA III (7mm) - 128GB
AKASA AK-HDA-03 montážní modul 3.5" pro 2x 2.5" SDD/HDD
HDD Seagate Desktop 7200.14, 3,5" SATA III, 64MB - 2TB <= ten jsem ani nepřipojoval
Zdroj SEASONIC SS-350ET F3, 80+ Bronze, 350W
DVD-R/+R LG GH24NS, SATA, černá (black)
Toto jsem namontoval do postarší miditower skříně Eurocase, než si pořídím nějakou novou. Deska je na distančních sloupcích.
Vše by mělo být správně osazeno a zapojeno, nejeví žádné projevy při spuštění sestavy - tedy ani ventilátory.
Odpoj vše nepotřebné ke startu počítače (HDD/SSD, DVD mechanika, rozšiřující karty, apod.), moduly RAM by měli být instalovány ve slotech DDR3_1 a DDR3_2 (tj. bílé sloty) a vyzkoušej zda-li lze počítač zapnout. Pokud nikoliv odpoj grafickou kartu a vyjmi jeden paměťový modul (nech ten ve slotu DDR3_1). Absenci grafické karty by měla základní deska dát najevo pípáním. To samé lze udělat s vyjmutými paměťovými moduly.
Nemám grafickou kartu, jen tu integrovanou v CPU. Můžu připojit stařičkou 3Dfx do PCI slotu, protože nemám žádnou PCI-Express a AGP deska nemá. Nicméně vyzkouším.
Zdroj sám o sobě funguje. Přes spínač ho deska vůbec nespustí. Byl u mě zkušenější kamarád s elektrikářským vzděláním, proměřil to měřákem a domnívá se, že je problém se základní deskou. Bohužel funkčnost RAM a CPU nemám jak vyzkoušet. Doporučil mi dát ji reklamovat.
Zkus se podívat, jestli nemáš zapojený větráčkový 4pin ze zdroje do základní desky (sys_fan). Nesmí být zapojený.
Ze zdroje jsem měl do základní desky propojený jen 4-pin do 8-pin konektoru pro napájení CPU a 24-pinový hlavní ATX napájecí konektor. Nic víc.
Zkoušel jsi ještě zapnout počítač odpojením Power tlačítka z case a krátkým propojením příslušných pinů sloužících k zapnutí počítače šroubovákem ?

Zkoušel jsem dva zdroje atx oba sem proměřil. zapojeni jak 2x4pin 12v 1x4pin 12v. 20 pinovej i 24 pin. vše ok.
Propojeni konektoru jsem taky zkoušel a nic i tlačítka propípal ty jsou ok. Kdyz jsem zapojil zdroj na desku a spustil zdroj natvrdo pres propojeni kabelu primo v 20/24pin konektoru tak mechaniky hdd fan procaku... rozjeli, víc jsem to nezkoušel a sám si nevím rady, je nová tak jsem navrhl reklamaci.
Přijde mi, že deska nedokáže spustit zdroj a tím to asi je ... víc mě nenapadlo.
Propojeni konektoru jsem taky zkoušel a nic i tlačítka propípal ty jsou ok. Kdyz jsem zapojil zdroj na desku a spustil zdroj natvrdo pres propojeni kabelu primo v 20/24pin konektoru tak mechaniky hdd fan procaku... rozjeli, víc jsem to nezkoušel a sám si nevím rady, je nová tak jsem navrhl reklamaci.
Přijde mi, že deska nedokáže spustit zdroj a tím to asi je ... víc mě nenapadlo.