QNAP - problem s mizicim DLNA Twonky media server
Rad bych se zeptal zda nekdo ma nejaky napad jaka muze byt pricina toho, ze Twonky media server bezici na NASu obcas vypadava (mizi ze seznamu na prijimacich zarizenich). Nevim jak zjistit co se presne deje a proc, dokazu jen popsat priznaky. Mam v siti krome pocitace a NAS QNAP ts-412 jeste SMART TV od Samsungu a take receiver Yamaha rx-v671. Obe multimedialni zarizeni TV i receiver umi pracovat s DLNA a tak je/bylo mym umyslem streamovat z NASu filmy fotky hudbu. Potiz je v tom ze obe zarizeni obcas vidi nasovy DLNA obcas DLNA zmizne. Situace je natolik tristni, ze treba Yamaha prehrava album s hudbou a v polovine alba, Twonky media server prestane byt pristupny - zcela zmizi ze seznamu dostupnych sitovych zarizeni. Mohu jedine vyloucit, problem ze strany receiveru, jelikoz DLNA pak taky zmizne ze seznamu rovnez na smart TV. Netusim jak zjistit v cem je problem. Deje se to i kdyz Nas stale bezi (neni v stand-by), Twonky media server hlasi status ze bezi, ale "not streaming". Muze byt problem v nejakem nastaveni site? Nevim jak najit reseni teto situace. Co se tyce sitove struktury, tak je tam 5 portovy 1GB Switch na nemz jsou napojeny NAS,PC,Switch10/100(v obyvaku),Wifi router - pripojeny k internetu, ke Switch10/100 jsou pripojeny Smart TV a Yamaha receiver. Nejdrive jsem myslel, ze za vypadky je zodpovedny ten switchi10/100, ale kdyz jsem k nemu pripojil na zkousku NB, tak soubory na NASu jsou pristupne i kdyz DLNA server neni pristupny. Budu vdecny za jakoukoliv radu jak zjistit zdroj problemu.
Tak nakonec jsem problem vyresil. Ukazalo se, ze problemem je Gb switch Zyxel GS-105s. Presto, ze vyrobce uvadi na krasnych barevnych obrazcich jak budete krasne streamovat vase filmy a fotky do TV apod. Opak je pravdou tento switch DLNA stream vubec nepropusti k DLNA klientum. Na webu jsem nasel podobne zoufalce, kteri meli stejny problem s tim switchem jako ja. Taky bylo zmineno, ze psali na podporu Zyxelu, ale nikdo jim neodpovedel. Nastesti muj ts-412 ma 2 ethernetove porty a tak zmenou konfigurace a prepojenim kabelu jsem problem vyresil nasledovne. Aktivoval jsem 2. port na Nasu kde jsem dal pevnou IP adresu, tento port jsem zapojil do Routeru (D-Link) (ktery DLNA dobre propusti) dale z Routeru to jde do obyvaku k malemu switchi TP-link (100/10) na nejz jsou napojeny TV a receiver. Primarni port Nasu je zapojen do zmineneho 1Gb switche Zyxel. K Zyxelu je pripojeny pocitac a propojka na router (jinak bych se nedostal k internetu z pocitace). Vsechno v teto konfiguraci zacalo fungovat jak ma, prenosy mezi pocitacem a NASem se jeste vice zrychlily, DLNA je trvale viditelne na TV i Receiveru. Konec dobry, vsechno dobre. Doporucuji vyhnout se Zyxelu gs-105s, pokud planujete pouzivat DLNA ve sve siti.