Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smart podezrele sektory

DrzkaCZ (44)|29.5.2013 20:10
Cau, potreboval bych poradit. Tohle mi vyhodil smart na disku, kterej ma 14 dni po zaruce.
Co vim, tak na podezrely sektory bych mel pustit nejakej regenerator, kterej je bud znova nahodi a nebo oznaci a nahradi. (Nahradit muze 10 sektoru? Threshold u reallocated je 10) Nebo to funguje nejak jinak? Na reklamaci asi muzu zapomenout ze? :(
EDIT: Pustil jsem v hd tune error scan, je to kus po 1/3 a vse zeleny.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

V system logu mam:
Ovladač zjistil chybu řadiče na \Device\Harddisk2\DR3.
Ovladač zjistil chybu řadiče na \Device\Harddisk2\DR2.
Zařízení \Device\Harddisk1\DR1 má chybný blok.
Zařízení \Device\Harddisk2\DR3 má chybný blok.

EDIT2:
Zkusil jsem preprojit saty, jestli nahodou nebyl spatnej kontakt nebo kabel. A projel jsem oba disky v HD tune na error scan a oba jsou bez chyb. Takze co to znamena?
Georginek (2957)|29.5.2013 23:13
Tahle polozka znaci potencionalne nebezpecny sektor (sektor k oprave ), nikoliv premapovany. Sleduj Uncorrectable Sector Count a reallocated sector count. Sleduj taky RawRead Error rate. Disk otestuj utilitou vyrobce - hutil , pripadne muzes projet povrch Hdtunne (zalozka health, quick scan nezaskrtavej) nebo pomoci hirens boot cd a programku hddregenerator ( opravit vadne sektory )
DrzkaCZ (44)|29.5.2013 23:27
Psal jsem, ze hd tune test bezel asi 5h a vsechno v poradku. To je nejaky divny ne?
johny__g (6387)|30.5.2013 09:32
Co je na tom divnýho? Těch 15 sektorů ještě není vadných. Takže sken povrchu by chybu hodit neměl.
DrzkaCZ (44)|31.5.2013 17:02
Po par scanu v HDDScan a v HDD regenerator uz mam 19 current pending sectoru a 1 offline uncorrectable :(

EDIT: Ten disk se nici, kdyz ho testuju, nebo o tech sektorech nevi a pripisou se do smartu az kdyz je vyhodi nejakej test? Jinak porad HD tune bez chyby :-/.
Georginek (2957)|31.5.2013 22:03
Tak stale opakovane testovani povrchu mu zkracuje zivotnost, stejne jako treba defragmentace, mazani pomoci Eraseru a tak podobne. Ale nic extra bych v tom nehledal.

Jak sem rekl. Dej v HDDRegeneratoru opravit a nech to dojet do konce......zapis si potom hodnoty v HDtune a prubezne to kontroluj, jestli se nezvysuji.

BTW kde sou ty Pending sectors? Na zacatku atd???
DrzkaCZ (44)|31.5.2013 22:07
Jak to zjistim, kdyz je test povrchu nenajde? Uvazuju, ze koupim nekde 2TB disk a hodim na nej data z tohohle, nebo je to jeste cajk? Kazdopadne par dni po zaruce je to fakt k nas*ani!

EDIT:
Kazdpoadne by me zajimalo jak se na zdravim disku najednou vzalo 6 current pending sektoru a hned druhej den na 15,16 a dnes uz to pise 20 a jeden, kterej se neda precist.
DrzkaCZ (44)|1.6.2013 09:02
Tak to vypada, ze mi ten HDD Regenerator disk spis dorazil. :(
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Po tech 8 hodinach jsem to vypnul, neni to tim, ze to nebezelo az do konce?
DrzkaCZ (44)|1.6.2013 17:50
Po 8h opravy v HDD generatoru jsem nabootoval komp, v logu sem mel tunu chyb disku... spatnej blok, HD tune ukazoval hromadu cervenych sektoru a podobny nesmysly, s disku neslo vubec nic cist, jako by byl komplet pryc. Po chvili ale zase funguje... Restartoval sem kompa, pri bootu se udelal chdisk a zase vsechno funguje, v HD tune zadna chyba... Co s tim ten regen udelal?
Georginek (2957)|1.6.2013 17:59
Je to jasny. Ten disk proste odchazi. Nechal si to otestovat, videl jsem tam 10 spatnych sektoru. Proste to sleduj, ale doporucuju v kazdym pripade zalohu dat a pokud se chyby budou zvetsovat, koupi novyho disku.
DrzkaCZ (44)|1.6.2013 20:35
Ja tam vidim 65 000 spatnych sektoru, coz nejak nedava smysl... HDD Scan nasel jeden a HD tune nenasel zadnej. Ze by nejaky selhani elektroniky?
Georginek (2957)|1.6.2013 21:16
Ou, to sem se spatne podival. Mas pravdu. Rekl bych, ze je po disku. Zalohuj si co jde.
HDTune nemusi nutne videt spatny sektor, je to take dane rychlosti. Rychlost skenovani na zacatku disku jako mas ty je prz 150Mb/s, pokud tam budou propady je jasny, ze je tam neco spatne.
V HDtune bys mel mit pusteny ten pomaly scan ( tedy bez zafajfkovaneho Quick Scan )

Nicmene, podle me disk ma nakroceno do popelnice, muzes si ho tam nechat, sezen si jiny ( treba pujde naklonovat system ) a pak ho pouzivej treba na filmy - ale dulezity data bych tam nedaval.

Jednou se mi stalo, ze HDRegenerator hlasil vadne sektory na HDD a bylo to vadnym zdrojem ( v tomto pripade chyboval diskovy radic a delalo to problemy ) a stejne tak se mi stalo, kdyz byl spatne nataktovan CPU/FSB/NB ze program chyboval.

Testoval si disk tim programkem od Samsungu?
DrzkaCZ (44)|1.6.2013 22:18
Nedavam rychle skenovani, celkove to bylo tak 15h testu (HD tune 6h, HDD scan 9h) a jedinej spatnej sektor.

Disk je jen na odklad dat jako filmy a pod. S taktovanim si ted taky hraju, takze zkusim tim softem od samsungu bez OC.
Georginek (2957)|1.6.2013 23:13
Me osobne se vzdycky HDDregenerator osvedcil, pravda u hodne vadnych disku sem to poustel treba 2x, ale pak disk fungoval jako odkladiste jeste nekolik let. Dokonce lidem, co nechteli kupovat novy disk jeste funguji jako systemovy. Muzes zkusit jinou verzi HirensBoot CD s HDregeneratorem.
DrzkaCZ (44)|2.6.2013 00:47
Hutil nepodporuje muj disk a ten soft od Seagatu (pod kterej spada Samsung) mi disk vubec nenajde.
robky (3195)|2.6.2013 08:37
Stiahni si Hirens Boot CD. Je tam okrem utilít od výrobcu ( napr. EStool, shdiag - niektorý z nich určite bude podporovať tvoj hdd) aj HDAT2, alternatíva HDDregeneratora (imho lepšia) ...
DrzkaCZ (44)|8.6.2013 19:32
Nebyl jsem ted na svym kompu, az bude cas pustim Hutil. Kontroloval jsem zaruku u Seagatu (Samsung disk) a je jeste rok, coz sem vubec necekal. Ted jsou tri veci: Disk jsem koupil na aukru a prodavajici neni moc ochotnej s poslanim zarucaku, nebo reseni RMA. Druha vec, staci tohle na RMA? Ve Smartu jsem jeste nasel "Write error rate", ktera je na hodnote 3009. Treti vec, je mozny disk reklamovat primo u vyrobce? Pripadne kam poslat, kde se ozvat?