Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Přetížení switche

  1. #1
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Mám doma obyčejný, asi 12 let starý, 100Mbit switch a při jakémkoliv tahání dat po síti mám problém s tím, že data v rámci domácí sítě mají naprostý přednost. Tzn jakmile např. kopíruju někomu zálohu disku ze síťovýho úložiště a chci zároveň na net, tak z připojení k netu nevyždímu ani 1Mbit a ping nejde pod 600ms.

    Je nějaký způsob jak tomuhle předcházet bez složitýho nastavování/kupování dalších síťových prvků? Např. teď jsem si na 4h "zapnul FUP" a net je na hranici použitelnosti, protože jsem známýmu reinstalloval PC a tahám mu tam zpátky 150GB dat (neměl to nijak rozdělený a nechtělo se mi demontovat HDD). Připadám si jak v době ISDN

    Jediný co mě napadá je koupě nového Gbit switche, na něj napíchnout domácí PC, starej 100Mbit switch a jakýkoliv PC u kterých očekávám extrémní datový toky napíchnout na starej 100Mbit switch (tzn ten bude omezí PC na 100Mbit a pro Gbit switch to bude jen 10% zátěž).
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Moc bych se s tím nepáral a koupil nový. Jsou za pár stovek. V kdovíjakém stavu jsou vnitřnosti stávajícího po dvanácti letech provozu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    128

    A čemu se divíš?

    Pokud to taháš z jednoho PC tak přes 100M rozhraní musí projít vše, pokud na internet přistupuješ z jednoho a stejného PC jako kopíruješ data.

    Takže koupit pořádný 1G switch a v PC mět 1G síťovku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Šobáň Zobrazit příspěvek
    A čemu se divíš?

    Pokud to taháš z jednoho PC tak přes 100M rozhraní musí projít vše, pokud na internet přistupuješ z jednoho a stejného PC jako kopíruješ data.

    Takže koupit pořádný 1G switch a v PC mět 1G síťovku.
    Tys asi nepochopil otázku, že? Jde o to, že z jednoho PC jsou odeslány 2 požadavky a na switchi má jeden brutální přednost před druhým - chtěl jsem vědět proč. PC požaduje 100Mbit z jednoho portu a 10Mbit z druhýho - místo nějakýho rozdělení dostane z prvního požadavku vpodstatě vše co žádá (99%) a z druhýho skoro nic (<10%).

    Doporučení abych switch vyhodil, protože "je to rozbitý" aniž bych řešil co je rozbitý mi není zrovna příjemný (takhle bych toho musel vyhodit - a 95% věcí se přitom dá spravit).

    R34ktor aspoň naznačil důvod vyhození switche (stáří) - tys jen napsal "vyhoď ho" jentak, bez očividnýho důvodu (btw switch asi stejně vyhodím, ale ne z důvodu zde popsaného).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    128

    U normálního switchu nikdo nemá přednost kdo dřív příjde ten dřív mele!

    Toto nějak nechápu "PC požaduje 100Mbit z jednoho portu a 10Mbit z druhýho" ty to máš zapojené do dvou konektorů? A pokud se snažíš přenést 110M přes port co má max 100M tak se prostě pakety budou řadit do fronty a odesílat se, pro přenos dat mezi soubory OS bude posílat hromadu paketů a semtam ti do toho prohlížeč vloží paket pro internet - vše odejde ovšem spět z internetu protože je 100M linka ucpaná tak přijde paket pozdě protože se zase nacpal někam do fronty a než na něj přijde řada tak mu vyprší timeout a bude zahozen.

    Prostě aby to fungovalo musel bys na PC sprovoznit QOS aby se pakety střídaly stylem - přenos dat z hdd - internet - přenos dat z hdd - internet a pouze jak je volná kapacita tak by se přenášelo víc dat z HDD.

    A pokud switch i když je 100M tak těch 100M přenese.

    Teď to máš tak ze se provadí přenos dat z HDD - přenos dat z HDD - přenos dat z HDD, přenos internet, přenos dat z HDD, přenos dat z HDD ......a prostě než ve frontě dojde na ten internet tak vyprší timeout tomu paketu a router ho zahodí a když náhodou ne tak to projde a může se zase náhodou zahodit ten z internetu protože se zase zařadí do fronty tentokrát na switchu a záleží jak velkou vyrovnávací paměť tam má.

    Prostě je to jednoduché malými dveřmi protlačíš jenom určitý počet lidí takže se začne dělat fronta a i ta fronta nemůže být nekonečná, takže musíš použít větší dveře (Koupit 1G switch a v PC mít 1G síťovku) a nebo musíš omezit počet lidí - regulovat frontu a zařídit aby lidé s internetem předběhly tu frontu (QOS omezit přenos dat z HDD).

    Prostě 110M dat přes 100M linku neprotlačíš!
    Naposledy upraveno uživatelem Šobáň: 08-07-2013 v 09:09
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Šobáň Zobrazit příspěvek
    Prostě aby to fungovalo musel bys na PC sprovoznit QOS aby se pakety střídaly stylem - přenos dat z hdd - internet - přenos dat z hdd - internet a pouze jak je volná kapacita tak by se přenášelo víc dat z HDD.
    Právě , že QoS tam nemám a přijde mě jako by tam QoS bylo nastaveno na "PC1 a 2 mají přednost před čímkoliv jiným". Packety se totiž nijak neřadí - switch "odbavuje" vše co jde z PC1 na PC2 a zbytek běží rychlostí pod 1Mbit (puštěn bandwidth test s 3s timeoutem packetu, takže se nejedná o nějakej občas poslanej packet, co se ztratí/vyprší).

    Citace Původně odesláno od Šobáň Zobrazit příspěvek
    Prostě 110M dat přes 100M linku neprotlačíš!
    Neočekávám, že 100Mbit switchem protáhnu 110Mbit - pouze očekávám, že při přehlcení bude střídat požadavky podle toho jak chodí (asi jako když stahuju zároveň 2 soubory z netu - oba jedou nějakou smysluplnou rychlostí a ne v poměru 200:1). Switch místo toho nechá jeden zdroj trafficu zahltit jeho kapacitu a na druhej (router s NATem za kterým je další síť a v rámci tý sítě přípojka na net) vesele ignoruje (resp. nechá projít jen pár packetů a ještě tam je 700ms odezva)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    128

    Právě že tam QOS nemáš tak to funguje stylem kdo dřív přijde ten dřív mele! Co je na tom k nepochopení a pokud je přenosový kanál zahlcen pakety pro přenos souborů tak už s ničím nehneš.

    Switch nic nebude prostřídávat prostě kdo dřív příjde ten dřív mele.

    Tak prostě kopírování dat na PC omez a zbude pásmo i pro jiný přenos.

    Z internetu je přenos více souborů úplně to stejné ovšem server neposílá tak rychle pakety jako ty při kopírování protože ten server dělá i jiné věci takže tam se vleze i jiný přenos.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Co je k nepochopení?

    Ty nechápeš, že mě běží 2 souběžné (tzn ne, že jeden přijde, sebere kapacitu a pak se do toho snaží narvat druhej - oba běží zároveň!) datové přenosy - tzn přišly oba najednou, tak se mají oba poprat a každej si něco urvat (v posledním příspěvku už jsem zmiňoval, že netestuju na net, ale v rámci druhé sítě bandwidth test). Akorát ten druhej přenos neběží mezi 2 PC zapojenýma přímo do switche a ženu to přes router (ten je výkonej dost - 1Ghz CPU) - stejně je pomalej jak ....

    Ale to je jedno, ať chci vědět cokoliv, tak tvoje jediné řešení je "kup Gbit switch".

    Prosím o lock, nevyřešeno a nejsou vyhlídky na vyřešení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    128

    Žádné dva souběžně neběží - síťovka může přenášet naráz pouze jeden paket, a prostě se nijak nepoperou pokud tu síťovku zahltí nějaký provoz tak už se někdo jiný k tomu nedostane, pokud chceš aby běželo oboje musíš na tom PC sprovoznit QOS! A nebo pořídit 1G switch se síťovkou tu potom přenos z HDD neucpe protože HDD nebude stíhat dodávat data 1G a dostane se i na další.

    Řešení je:

    Sprovoznit na PC QOS (řízení provozu laicky řečeno) a nebo pořídit rychlejší přenosové medium které přenos z HDD neucpe tj 1G switch, 1G síťovku či rychlejší....

    Jiné řešení neexistuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Jediný co mě napadá je koupě nového Gbit switche
    Toto jsi psal v prvnim prispevku a ted se ti podobna rada nezamlouva? Ja jsem (bez blizsiho vysvetlovani ) taky pro novy HW.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Toto jsi psal v prvnim prispevku a ted se ti podobna rada nezamlouva? Ja jsem (bez blizsiho vysvetlovani ) taky pro novy HW.
    To, že mě to napadlo neznamená, že se mi to zamlouvalo.

    Nejvíc ze všeho mě na novým switchi sere, že ho budu každých pár let měnit - kvalita dnešních zařízení stojí za hovno. Proto jsem chtěl zůstat u současného.

    Současnej switch stál pár korun, drží 12 let a funguje jako novej. Novější routery jsem měl během 5 let 3 a zkoušel jsem jak dražší, tak levnější - všechny vydržely naprosto stejně. Loni jsem router vyhodil a nahradil starým, vyřazeným, AP z firmy (802.11g mi stačí, případně zapojím kabel) a zatím funguje naprosto spolehlivě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Ty si pesimous.

    Switche jsou vicemene porad stejne kvalitni, ono principielne na nich porad je velmi malo komponent, ktere by mohli odejit. A ten nejobvyklejsi problem s umiranim zdroju cca po dvou letech ci jedne zakerne bource :-) se da snadno vyresit.

    Kup switch na i4wifi.cz s petiletou zarukou a vsad se ze vydrzi.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    128

    Však netvrdím že máš vyměňovat routery - protože určitě nemáš připojení 1G do internetu, tak tam starý router 100M může bez problémů stačit.

    Ale z routeru to třeba píchnout do switchu 1G a do něj nastrkat další PC s 1G síťovkama protože tam potřebuješ větší přenosovou rychlost. 1G switch nebudeš měnit několik let protože pro normální použití bude ještě nějakou dobu postačovat.

    Jinak na switchu se nemá co pokazit je tam nějaký IO pro vlastní propojení - 1,2 nebo 4 podle počtu portů, pak nějaké transformátorky připojené na konektory a nějaká ram + napájecí zdroj.

    Pokud odejde zdroj koupím nový, jak začne chybovat vyměním ty 3 elektrolitické kondenzátoryna napájení a je to zase na dalších x let OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    217

    Gigový switch stojí pár stovek, gigový karty do pc taky..vyměnil jsem doma 100 síť s wifi b/g za gigovou lan na 6kových kabelech s wifi n a rychlost a stabilita je nesrovnatelná..na několik let mi to určitě stačí než vymyslí a zavedou něco jinýho...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    A do vyřešenýho tématu to píšeš proč? Ač nerad, tak jsem původní switch dal do šuplíku a doufám, že novej vydrží taky aspoň 10let - kdo se v tom má pořád hrabat.

    Btw když už zmiňuješ nízký ceny - Gbit dokáže běhat celkem vpohodě na 5E kabelech (zkoušel jsem to i na vzdálenost cca 60-70m)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Samovolné vypínání notebooku (přetížení softwaru?)
    Od Farnikol v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-07-2013, 10:32
  2. jak na nastavení switche jako routeru
    Od petr.svec v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2011, 16:44
  3. Po značném přetížení PC se ihned restartuje
    Od cv-24 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 03-12-2009, 23:59
  4. test funkcnosti portu switche
    Od jacobsen v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-08-2009, 12:02
  5. výběr switche/routeru
    Od Dwarfosaurus v sekci Sítě
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 08-01-2009, 22:02