Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Noctua NF-P12 PWM + Regulátor otáček

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    Zdravím,
    mám 3x Noctua NF-P12 PWM a spolu s boxovým CPU chladičem (u Intel Pentium G860) bych pro ně rád pořídil regulátor otáček. Uvažuji nad http://www.czc.cz/scythe-kaze-master...ran35q94i6ccib. Ale vzhledem k tomu, že jsou to všechno 4 pinové PWM, tak se obávám, aby se tam všechny vedle sebe vešly (při zapojování). Mám se toho bát nebo byste doporučili jiný regulátor?

    Dodal bych typ základní desky, Gigabyte GA-B75M-D3H (http://www.gigabyte.cz/products/page...75m-d3hrev_11/ – 2x FAN vstup, CPU FAN a SYSTEM FAN) a bednu CoolerMaster Centurion 550 Silencio (http://www.coolermaster.com/product/...encio-550.html). Momentálně mám zapojení řešené pomocí http://www.alza.cz/kabel-napajeci-re...ru-d102639.htm, kdy CPU chladič je normálně v CPU FAN konektoru na MB, a redukce je zapojena do SYSTEM FAN a všechny 3 Noctuy do něj. Je to ale teď poměrně hlučné. V BIOSu je CPU i SYS FAN na 1300 otáčkách zhruba, na nižší se mi nepodařilo dostat. Před nějakou dobou jsem to měl zapojené jinak, všechny 4 větráky sem zapojil do zmíněné redukce (pomocí dalších redukcí) a bylo to o dost tišší, nicméně dost nemotorné zapojení, tak sem to raději přepojil. Teď to mám podle mého správně, ale za cenu velké hlučnosti. Chtěl bych to tedy vyřešit pomocí regulátoru, i z důvodu designu a zvědavosti, nikdy jsem ještě regulátor neměl.

    Vzhledem k bedně potřebuji nejlépe plochý regulátor, abych mohl zavírat přední dvířka. Mnou zmiňovaný má tlačítka vysouvací, což je dobré řešení.

    Co myslíte? Budu rád za jakýkoli příspěvek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    1. Zajímalo by mě proč jsi narval 1200 do ventilátorů a pak to celý zabil BOX chladičem (můžeš Noctuy regulovat jak chceš, ale BOX bude pořád slyšet).
    2. K PWM ventilátorům se hodí PWM regulace, ale jde to regulovat i takhle. V případě, že by se konektory nevešly, tak můžeš upravit dodané prodlužky. Rozstřihnout, zkrátit na délku pár cm (abys tam zbytečně neměl kilometry kabelů) a spájet - pak už se to vejde.

    Doporučuju ti koupit aspoň Gelid Tranquillo. Za pár korun ti to výrazně ztiší PC. Po ztišení Noctuy ten BOX v zátěži uslyšíš.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    Chystal jsem se vyzkoušet, jestli je tak hlučnej ten CPU nebo Noctuy. Takže říkáte určitě CPU, jo? Tam sem měl v plánu také kupovat, vybranej sem měl CoolerMaster Hyper 412S (http://www.czc.cz/coolermaster-hyper-412s/99861/produkt).

    Proč nejsou žádné PWM regulátory podobné tomu, který sem postnul? Jak se tedy dá využít toho PWM, když né přes základní desku?

    Edit: No, momentálně jsou Noctuy výrazně hlasitější.
    Naposledy upraveno uživatelem Paullik74: 08-07-2013 v 21:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Ja by som použil arctic PST cable (zapojiť do CPU_fan), v prípade že regulácia doskou nebude dostatočná použi pre noctua ventilátory L.N.A.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    A to všechny 4 do tohohle nebo ten CPU nechat v CPU FAN, tohle zapojit do SYS FAN a do něj všechny 3 Noctuy? (Nebylo by takové řešení stejné jako to mám teď? Je tedy pravda, že to, co tam mám teď má ještě přídavné napájení přímo ze zdroje, takže asi dostávaj mnohem víc šťávy než kdyby to bylo pouze z desky, možná to zkusím odpojit.)

    Takže ten regulátor je spíš taková „menší” zbytečnost?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    159

    Ano všechny ventilátory musiš zapojit do redukce co ti radí - robky -,protože SYS FAN na tvé desce žádnou regulaci PWM nemá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele Schmako
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    74

    Jestli můžu radit, vykašli se na regulátory, hejblátka a nastovátka - za pár týdnů tě nebudou bavit a pak tě začnou štvát a obtěžovat (z vlastní zkušenosti). Přes všechen můj postupný vývoj v chlazení PC case jsem se dobral k tomu, že ačkoliv v define R4 je přepínač 5-7-12 V na ventilátorech, už přes půl roku jsem na něj nešahl a nechal ho na 5V. Doporučuju se spíš zaměřit na efektivní přenos tepla po skříni (uklidit a vyvázat) a výkonné pasivy - tím můžeš snížit rychlost otáček ventilátorů s klidným svědomím, že PC neuvaříš. Navíc s menším průtokem vzduchu se bude i míň nasávat prach.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    Citace Původně odesláno od 62kokos Zobrazit příspěvek
    Ano všechny ventilátory musiš zapojit do redukce co ti radí - robky -,protože SYS FAN na tvé desce žádnou regulaci PWM nemá.
    Děkuji, jen bych se chtěl zeptat, kde najdu informaci, že na SYS FAN nemá regulaci PWM (na mé desce)? Né, že bych teda nějak podrobně pročítal příručky nebo tak, ale nikdy sem si té informace nevšim O.o Tím samozřejmě nechci rejpat, jen chci pro příště vědět, kam případně koukat .

    Jinak, kabel už mám objednaný, snad zítra dorazí.

    Citace Původně odesláno od Schmako Zobrazit příspěvek
    Jestli můžu radit, vykašli se na regulátory, hejblátka a nastovátka - za pár týdnů tě nebudou bavit a pak tě začnou štvát a obtěžovat (z vlastní zkušenosti). Přes všechen můj postupný vývoj v chlazení PC case jsem se dobral k tomu, že ačkoliv v define R4 je přepínač 5-7-12 V na ventilátorech, už přes půl roku jsem na něj nešahl a nechal ho na 5V. Doporučuju se spíš zaměřit na efektivní přenos tepla po skříni (uklidit a vyvázat) a výkonné pasivy - tím můžeš snížit rychlost otáček ventilátorů s klidným svědomím, že PC neuvaříš. Navíc s menším průtokem vzduchu se bude i míň nasávat prach.
    Radit určitě můžete , nejraději bych řekl, že musíte 3: ) to ovšem není pravda.
    U regulátoru mě především lákala ta možnost najít si ideální pozici pro každej ventilátor. Taky počítám s tím, že bych na to potom už nechytal. Nicméně užitečná zkušenost, děkuju .
    Vyvázat, myslíte jako uchytit kábly ze „zadní” strany case (zadní strany vzhledem k základní desce)? To teď momentálně mám, ale bylo to moje první takovéto uspořádání takže vypadá to dost... zmateně tam . Rozhodně bych to chtěl upravit, ale jelikož to mám seplé a nemám další úchytky a nevím, jak je rozdělat bez toho aniž bych je rozstříhl (vždycky sem uvažoval, jde to vůbec? ), tak sem v loji .
    Jednou jsem pořídil GeForce GT9600 jen s pasivním chlazením, tenkrát jsem měl ještě starou bednu a žádné jiné ventilátory než CPU a zdrojovej. Takže teplota grafiky neklesla pod 60°, v zátěži sem jí vyškrábal na 120° O:-) . Samozřejmě jsem okamžitě na to pořizoval ventilátor . Od té doby mám ale z pasiváku takovej nějakej... nechci říct strach, ale nevěřím jim. Jaké pasiváky byste například doporučil?

    Takže lepší bude místo regulátoru mám raději vzít nějakej ten lepší CPU chladič? Ony teploty my příjdou celkem v klidu. GPU max. 50° co sem zaznamenal a CPU taky, nicméně v klidu má CPU 35° – 40° což mi příjde dost. Já ten počítač zas tak moc nevytěžuju, ale mám jej zaplej skoro 24/7. Používám ho jako DLNA server, a jelikož přes den na něm jsou průběžně rodiče a večer já koukám na filmy tak je to takový zrádný no, takže jej mám pořád zaplej. Teplota HDD se pohybuje od 25° do něco málo pod 40° (mám jich tam víc). Později zkusím dodat výpis ze Speccy kdyžtak.
    Naposledy upraveno uživatelem Paullik74: 09-07-2013 v 20:07
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    159

    Musiš si pročist manual strana 13 , zapojení pinů ventilátorů. I když je tam čtyřpinový konektor na SYS FAN ,tak ten čvrtý je jenom rezerva.
    Jinak SYS FAN jde regulovat,pokud nastavíš CPU fan na manual, v rozsahu 0.75 PWM ~ 2.50 PWM-manual strana 22.
    Naposledy upraveno uživatelem 62kokos: 09-07-2013 v 21:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    Ha, už sem našel . Ok.

    Tak přikládám ten výpis.
    Kód:
    CPU:
    Intel Pentium G860 @ 3.00GHz	39 °C
    Sandy Bridge 32nm technológia
    
    Základná doska:
    Gigabyte Technology Co., Ltd. B75M-D3H (Intel Pentium CPU G860 @ 3.00GHz)	28 °C
    
    Grafická karta:
    BenQ FP73G (1280x1024@60Hz)
    SAMSUNG (1280x1024@60Hz)
    2048MB NVIDIA GeForce GT 640 (ASUStek Computer Inc)	32 °C
    
    Pevné disky:
    56GB KINGSTON SVP200S360G (SSD)	26 °C
    3726GB Seagate ST4000DM000-1F2168 (SATA)	29 °C
    1863GB Seagate ST2000DM001-1CH164 (SATA)	30 °C
    466GB Western Digital WDC WD5000BEVT-22ZAT0 (SATA)	29 °C
    466GB Western Digital WDC WD5000AADS-11M2B1 (SATA)	34 °C
    Edit:
    Citace Původně odesláno od 62kokos Zobrazit příspěvek
    Jinak SYS FAN jde regulovat,pokud nastavíš CPU fan na manual, v rozsahu 0.75 PWM ~ 2.50 PWM-manual strana 22.
    Jop, tohle už sem objevil . Bohužel, i když dám manual a tu nejnižší možnost, Noctuy se neztiší, a BIOS ukazuje pořád nějakých 1250 RPM, stejně jako když nechám normal nebo dám silent.
    Naposledy upraveno uživatelem Paullik74: 09-07-2013 v 21:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele Schmako
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    74

    Citace Původně odesláno od Paullik74 Zobrazit příspěvek
    Jednou jsem pořídil GeForce GT9600 jen s pasivním chlazením, tenkrát jsem měl ještě starou bednu a žádné jiné ventilátory než CPU a zdrojovej. Takže teplota grafiky neklesla pod 60°, v zátěži sem jí vyškrábal na 120° O:-) . Samozřejmě jsem okamžitě na to pořizoval ventilátor . Od té doby mám ale z pasiváku takovej nějakej... nechci říct strach, ale nevěřím jim. Jaké pasiváky byste například doporučil?
    viz můj podpis : "ASUS P8B75-M LX (B75); Intel Pentium G860 ; Noctua NH-U12F ; Kingston 1600MHz 4x2GB ; AMD HD7750 1GB @ Samsung 215tw ; 2xNoctua NF-S12-800 ; Seasonic X-400FL ; Fractal Design Define R4; 2x WD Black WD1001FALS 1TB ; Intel X25-V 40GB" s doplněním, že ta HD7750 je jen s pasivem, zdroj taky jen pasivní. Vše tahá ven dvojice NF-S12 v zadním rohu bedny a pomáhá jim trochu ještě jedna noctua 12cm (označení už si nepamatuji přesně ale mám ještě původní k NH-U12F). Nedávno, po půl roce provozu, jsem otevíral case s černým svědomím, že na něj kašlu a připravený vysavač jsem ani nemusel zapnout. Stačilo setřít slabou vrstvičku na dně case a vyprav prachový filtr, který je na přední stěně case už od výrobce. PC jede o víkendu od soumraku do úsvitu (filmy, net, večer trocha her) a přes týden 5hod denně (převážně večer hry). Nemyslím si, že mám nějaké dělo, ale ořezávátko to rozhodně není a jak jsem koukal tak ten váš je hodně podobný. Snad jsem vám alespoň dal malého brouka do hlavy
    P.S. Myslím, že PWM noctuy si řídí otáčky samy podle teploty na senzoru poblíž středu větráku. Snížit otáčky bych doporučoval s ULNA káblíkem, který fyzicky sníží napětí pro ventilátor tuším o 50%.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    Ano, naše sestavy jsou podobné, už jsem Váš podpis študoval . Ještě teda mrknu na ty větráky, konkrétně jsem nekoukal. S tím prachem to u mě není zrovna nejlepší, ale musím říct, že to bývalo horší . Moja bedna má filtry dva, zespod u zdroje na zadní straně, a ve předu odklápěcí, za dvířkama.

    Nejsem si jist ale mám dojem, že mám větráky dané tak, aby vyfukovaly z bedny ven (dva v přední části, před filtrem, a jeden v zadu, nad zdrojem), chtělo by to třeba udělat tak, že by jeden nasával dovnitř bedny a 2 tahaly ven?

    Taky svůj nepovažuju za dělo, nicméně, na doma to stačí. Co mě ale mrzí, že když jsem tam měl ještě Win7 (skoro rok, mám dojem, než sem je přeinstaloval, nedávno), tak už pomalu nezvládal rozšířený režim obrazovek, monitor 1280x1024 a TV 1920x1080, na TV běželo XBMC s FullHD filmem a na PC někdo pracoval na monitoru. Film se nepříjemně zadrhával. Nově jsem nainstaloval Win8 tak jsem zvědavej, jak to teď pojede, když je to zase čisté. Mám právě dojem, že ze začátku tam tenhle problém nebyl. Ani bych se nedivil, u Windowsů to není nic neobvyklého. A ještě dávalo mému počítači zabrat, když běželo Serviio, tak se občas zapl proces ffmpeg (tuším nějaký encód, nechápu ale, proč se zapínal, když zrovna neběžel žádný film přes DLNA), který žral nějakých 200 MB z RAMek (vždycky vedl tabulku procesů), a když tento proces jel tak i staré hry klesaly pod 40 FPS O.o To mě vyloženě pilo krev.

    S tím broukem máte pravdu, teď nad tím furt uvažuju . Nicméně teď o prázdninách toho nemám zrovna moc na práci (brigáda se nesehnala :////, snad se ale ještě poštěstí), tak mám aspoň nad čím přemýšlet.

    Osobně vážně nemám ponětí, jak to s tím PWM je. Jen vím, že by to mělo samo regulovat ty otáčky. Což mi ale nepříjde, že by to dělalo .
    Jediné, co mě štve na tom řešení přes různé redukce a tak, je to, že vlastně pojedou přes jeden ten CPU FAN, a když bych chtěl zjistit, jakou rychlostí se točí jednotlivé větráky, tak vlastně nemám jak, protože veškerý měření v počítači mi ukazují, nejspíš, průměrnou hodnotu. Ono vlastně ta redukce ty větráky zesynchronizuje, ne? Takže když BIOS ukazuje 1300, tak by se měly všechny točit 1300?

    Ještě bych se zeptal, kolik otáček je tak akorát na CPU chladič? Ten, co tam mám teď, zvládne tuším 2000 RPM, protože když vypnu PWM regulaci v BIOSu, otáčky se vyhoupnou právě něco málo pod 2000, nějakých 1950 nebo tak nějak.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Ale fuj, predni ventilatory maji foukat DOVNITR skrine.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    149

    Ehm, ehm ... Dobře, jak se v tom budu hrabat tak to ověřím a kdyžtak změním . Děkuju.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele Schmako
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    74

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Ale fuj, predni ventilatory maji foukat DOVNITR skrine.
    Podle mě to fuj není, záleží na řešení uvnitř skříně, pro některé případy to může být výhodnější (např. dvoukomorové skříně). Ale v tomto případě, obzvlášť když je v case větší počet disků, silně doporučuji dát na zsdxe. Jestli se totiž náhodou perou s OUTfanem v zádu, tak se pak není divit, že běží na plné točky aby vůbec něco uchladili - chladný vzduch z okolí totiž přichází o možnost kudy do skříně nenásilně vstoupit.
    Ještě bych se zeptal, kolik otáček je tak akorát na CPU chladič? Ten, co tam mám teď, zvládne tuším 2000 RPM, protože když vypnu PWM regulaci v BIOSu, otáčky se vyhoupnou právě něco málo pod 2000, nějakých 1950 nebo tak nějak.
    Když je dobrý chladič a vypne se v biosu kontrola otáček ventilátoru může být i 0rpm. (např. notebooky to mají podobně)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Regulátor Aquaero 5 XT
    Od Ondar v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 46
    Poslední příspěvek: 21-01-2014, 12:44
  2. regulátor otáček teplota
    Od MnKyn v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 10-07-2013, 10:25
  3. Homemade PWM regulator
    Od Wilima v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 02-07-2012, 12:20
  4. Ventilátory: Regulátor otáček ventilátorů
    Od Jiziii v sekci Chlazení
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 20-06-2009, 13:15
  5. Ventilátory: AeroCool CoolWatch - regulátor otáček - problém s vypínáním
    Od wthulmann v sekci Chlazení
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 18-09-2007, 22:40