Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 26

Téma: OC Core 2 Duo E8200

  1. #1
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Ahoj, konečně jsem našel bios se kterým lze taktovat na desce GA-P35-s3g.
    CPU jsem úspěšně postupně přetočil na 2,98Ghz a testoval ve wot, teploty vystoupali až na 70 stupňů, viz screenshot. Je tato teplota ještě ok nebo koupit lepší chladič? Je jasné že AC Alpine 7 stejně není pro OC vhodný vzhledem k tomu že je dělaný do 90W.

    Taky jsem si všiml jedné věci, když je PC v klidu tak frekvence CPU po vteřinách neustále osciluje mezi min. a max. frekvencí, je to normální? Úsporné funkce jsou samozřejmě zapnuty, ale očekával bych že se frekvence ustálí.

    No a poslední co mě zajímá je throttling, vím co dělá, ale má cenu jej používat třeba pro noční režim kdy běží maximálně jen nějaký seriál?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: temp.jpg 
Zobrazení: 169 
Velikost: 53.7 KB 
ID: 28790  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Teplota na Heatsprederu by neměla překročit 72.4°C, takže ano, chtělo by to asi lepší chlazení.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Urcite lepsi chladic, me E8400 natocena na 4.2 neleze nad 56°C protoze Noctua a HAF.

    Zmena frekvence je normalni - mas zapnuty EIST a C1E. Nasobic se samozrejme snizi na 6, kdyz PC nebude nic delat.

    Co mas s tim throttlingem? Ten zacina pri dlouhodobe vyssi teplote nez 72.4C. Proc by ti to melo throttlovat?
    Throttling se samozrejme "nepouziva" ale je to jednoduse receno snizeni vykonu CPU proti prehrivani - nevim jak to myslis......
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    "mas zapnuty EIST a C1E"

    Ano, jen mě zarazila ta vteřinová oscilace frekvence která se děje i při nečinnosti s deaktivovaným antivirem.

    Na throttling jsem narazil v programu RMClock, s ním jsem při největším horku srazil teplotu CPU v klidu na 39*C, zajímalo mě zda se tím má smysl zabývat na noční provoz kdy jede na PC max. nějaký seriál. Pokud řeknete že to nemá cenu a že stačí normální úsporné fičury tak to nechám být, jen mě to zajímalo a google mi nedal adekvátní odpověď.

    Nad Noctuou jsem uvažoval, jen budu muset vzít bazarový kousek, na nový nebudu mít, nebo tam doporučíte něco jiného?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Záleží na cenovce. Z nových se dá doporučit např. Gelid Solution Tranquillo (pokud se vejde do case).

    Btw. throttling k tomuhle vůbec neslouží. A běžné úsporné funkce podle mě stačí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Ok, díky za rady, nejspíš se plácnu přes kapsu a hodím tam Noctua NH-C12P SE14 nebo bazarový Noctua NH-D14.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    C1E a EIST nedelaji nic moc jineho, nez ze snizuji nasobic a napeti CPU

    Chladicu je hafo. Jestli nemas prachy na predrazenou Noctuu ( ja sem vahal nekolik let, vystridal nekolik chladicu a pak si ji stejne nakonec zaplatil a nelituju ), tak se koukni po jinych, treba Gelid, CM, Zalman.... - vyhni se Scythe a Arctic ( nemam s nima dobrou zkusenost )
    Dulezity parametr je, aby se Ti vesel do bedny............ a to se stava casto....

    Frekvence se ustali - ale otazka je, jestli Ti neco nebezi na pozadi - muze to byt i sebemensi ficura a hned to lita.......
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Je možné že něco běží na pozadí, ale správce úloh ukazuje u položky nečinné procesy systému 98-99% protože je zapnutý a žere 1-2%, nic víc, i kaspersky je v klidu.

    Do bedny by se měl NH-C12P SE14 vejít, je nezakrytovaná a dokonce očesaná od plastů, mezi zdrojem a deskou je navíc cca 1cm mezera. Jen mě štve že ventilátor nemá PWM, GB desky si prý příliš nerozumí s jejich ventilátory. Ovšem ta má by mohla, pokud mě paměť neklame tak je ještě z doby kdy PWM na ventilátoru CPU byla celkem novinka.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Tak, nakonec mi kamarád donesl Gelid tranquillo rev.2 s tím že se mu nevleze do bedny a místní obchodník nechce vrátit peníze tak mi jej nechal za 300 korun a startky.

    Při 3,04Ghz se teplota v tento moment drží na 41*C s tím že je venku hodně horko. 48*C to mělo při zátěži(WoT) a ventilátor měl 1000 otáček.

    Také jsem zjistil proč se to se strarým chladičem přehřívalo, pasta byla vyschlá a chladič vyhnutý, dle struktury zbytků pasty ani dobře nedržel. Jakoby se vibracemi povolili dva šroubky které jej držely, je možné že jsem je málo přitáhl. Rovnou jsem přepastoval i chipset vč. sev. můstku a zde teploty také klesly protože tam původně byly jen takové vložky místo pasty.

    Jinak jsem se chtěl ještě zeptat na napětí CPU, bios hlásí že CPU je na 1,5V a s tímto CPU OC nezvládalo tak jsem přidal 1,52V a s tímto to už drží, je to ještě doufám v normě? Dle teplot ano, ale raději se zeptám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Mělo by to být v pořádku, pokud to snese cpu i deska... napájecí kaskáda na tvojí desce není nic extra, takže bych to moc nepřeháněl .
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Jasný, nechávám to na 3Ghz a snížil jsem napětí na 1,506, mosfety jsou na dotek chladné a zdá se to stabilní.

    Při OC jsem se hlavně řídil tím jaké nejlepší CPU snese, oc o 344Mhz je minimální avšak u WoT velmi znatelné.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Citace Původně odesláno od Fox_25 Zobrazit příspěvek
    Jasný, nechávám to na 3Ghz a snížil jsem napětí na 1,506, mosfety jsou na dotek chladné a zdá se to stabilní.

    Při OC jsem se hlavně řídil tím jaké nejlepší CPU snese, oc o 344Mhz je minimální avšak u WoT velmi znatelné.
    Však ono to dělá 13% na taktech, to není až tak málo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    Tak to potom jo, já vzal tento CPU i proto že jsem jej chtěl v budoucnu přetaktovat po tom co jsem slyšel o kolik ostatní přetaktovali CPU do S775, ale musím říct že jsem fakt spokojen. Za prvé v zátěži je to tiché, mám pc cca metr od uší a v zátěži slyším jemné šustění vzduchu, výkon taky slušně stoupl, je to přesně ta hranice kdy wot sice ukazuje 35fps, ale neseká se. V základu je 29fps a přisekává se to až je to nehratelné, zlatý crysis na 19fps. Holt optimalizace WG nic neříkají, je třeba přidat řadu britských arty, jednu mapu a více jmen pro členy osádky tanku. Toto je určitě potřebnější než s updatem počkat pár měsíců a věnovat se raději optimalizacím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Jo, mám zkušenosti z "letadel" od WG... normálně mám 25 fps a je to pro mě hratelné. Pak přišel velký update, který změnil linky letadel (většina národů přišla o proudové stíhačky na T8 a přibyl jeden "bombardér" a dvě mapy) a najednou z 25 fps na 15 fps... další update a měl jsem dokonce 30 fps
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2012
    Příspěvků
    618

    No, upřímně se těším až udělá gaijin tanky, wt prý dokonale válcuje wow tak jsem zvědav, dokonce u wt prý fps odpovídají sestavě což je pro wg scifi.

    A to si vem že wow má lepší engine než wot, jsou to holt prasata.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Rada v taktovani e8200
    Od xhlavra v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-04-2014, 17:08
  2. Core 2 duo E8200- E8400
    Od Fox_25 v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 14-03-2014, 20:17
  3. Socket 1156/1366: INTEL Core i5-750 Quad-Core vs. AMD Phenom II X4 955 Black Edition Quad-Core
    Od Svadlik v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-09-2009, 18:24
  4. E2160 vs E8200
    Od Razi3L v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 28-03-2008, 11:05
  5. C2D E6750 a E8200
    Od CommanderZ v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 37
    Poslední příspěvek: 21-01-2008, 13:14