Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Počítač se spustí až po několikátém zmáčknutí tlačítka start (někdy vůbec)

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Mám pc staré asi tak 2 roky asi, možná 3. Koupil jsem si nový ssd disk, nainstaloval na čisto (starý odpojil), nahohodil windows, pc vypl, zapojil čistě zase jen starý disk a z toho jel. Dneska ráno jsem si ten ssd disk s rámečkem přišrouboval, když jsem chtěl spustit pc tak ale nic nešlo, měnil jsem kábly od elektřiny ale nic. Mačkal jsem tlačítko pro start pc ale nic, mačkal jsem ho rychle, pomalu, nadoraz, lehce, nic, vypínal a zapínal jsem zdroj, nic. 1-2x se větráčky na půlv vteřiny roztočily a pak zase zastavily. Po pár minutách a několikátém stisknutí tlačítka start na PC skříni se to zničehonic rozjelo. Pc jsem po chvilce vypl a zkusil to znovu. Zase to nešlo... Po několika pokusech to zase zničehonic najelo... Kde je problém? Do desky jsem instalací disky určitě nerýpl, do ničeho jiného taky ne... Je možné že je tam nějaký špatný kontakt něčeho elektrického v tlačítku zapínání skříně? Zdroj je dostatečně výkoný, žádný problém jsem doted neměl. Nebo můžou být na vinně horka nějakým způsobem?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Zkoušel jsem to a opět to naskočilo až poněkolikáté (a musel jsem vyměnit kabel přivadějící elektřinu do zdroje). Všiml jsem si ale, že PC se prakticky vždycky na 2-4 pokus na chvilku spustí když vypnu zdroj vzadu tím přepínačem. Když to udělám a stisknu tlačítko pro start PC, tak se prakticky vždy na 2-4x pokus roztočí větráčky (asi zbytkové napětí uložené někde ve zdroji). Ale po chvilce se zase zastaví samozřejmě. Když zdroj ale zapnu a tlačítka pro spuštění pc mačkám jak chci, nic se neděje, větráčky nezareagují ani na chvíli... Musel jsem to tlačítka mačkat pár minut, pak se to konečně spustilo...

    Neví někdo kde je problém? tipuju to asi na špatný zdroj nebo skříň (spíše teda to startovací tlačítko)...?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Chybu tlačítka na skrinke vylúčiš alebo potvrdíš vytiahnutím káblika z príslušnej pozície na zálkadnej doske - následne skratovaním príslušných dvoch pinov (napr. skrutkovačom)

    O aký zdroj (značka, typ) sa jedná?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Nebo zapínání zapoj na tlačítko reset, má-li ho skříň. Tím vyloučíš špatné tlačítko.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    zdroj: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000P6L
    skřín: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000I30

    zkratovat nevím upřímně co to je a jak bych to měl provést :-)

    To s přepojením tlačítka zapínání na reset je dobrý nápad, a mělo by to fungovat jo, tlačítko jako tlačítko, rozhoduje jen kam to zapojím na desce?

    každopádně to zkusím až večer, tedka musím něco udělat a nechce se mi riskovat že to zase nerozjedu.

    Jinak jsem si všiml že pc naběhne skutečně jen málokdy, cca 5 minut to třeba musím zkoušet. Když ale vypnu zdroj tlačítkem vzadu na skříni (poloha 0) tak prakticky vždy (a to nevím proč) potom na ten 2-4x pokus to na chvilku (půl vteřina naběhne), větráčky se roztočí (a pak to chcípne samozřejmě, protože zdroj je vypnutý), ale jakmile ho zapnu tak to zase trvá milion pokusů než se to rozjede. Zkoušel jsem to několikrát a a má to vždya tuhle tendenci.
    Nevíte co by to tedy mohlo být než večer zkusím přehodit ty tlačítka start a reset?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Napiš konfiguraci celé sestavy. Také by neuškodilo foto vnitřku PC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000I30
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000P6L
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000WIA
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000XQZ
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000LY7
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000W5C
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000ZHE
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00000000000TUD

    pak tam mám ten novej disk kingston 120 GB a dalších 8 GB ram celkem 4 (všechny) sloty zaplněný.

    ale to vám podle mě nijak nepomůže.

    Navíc jak říkám, vždycky to jelo normálně, i včera s tím novým diskem, až dneska když jsem ho přišrouboval tak to začalo blbnout...

    Mám dojem že možná už někdy předtím (pc mám skoro 3 roky) to sem tam, tak 1x za půl roku možná nezareagovalo na stisknutí start tlačítka (pokud mě pamět nešálí...) ale hned potom co jsem to stiskl napodruhé tak to naběhlo takže jsem tomu nevěnoval pozornost (a opravdu nevím jestli si to nevymýšlím ale mám dojem že to párkrát fakt udělalo, ale vždycky to hned na druhý max 3. pokus naskočilo).

    Pc mám pěkné, kablíky stažené, urovnané víceméně, vzduch proudí normálně....

    jedině že by to ty vedra dočasně nějak pokazila...?

    prohodit rest a start tlačítko zkusím až večer jak jsem říkal.... nikomu se tohle přesně nestalo jo zatím?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Takže jsem zkusil zapojit start pc na kablík od tlačítka reset a dělá to úplně to samé...

    Takže ve skříni/tlačítcích chyba asi nebude.

    Takže buď deska (to doufám že ne), nebo zdroj...

    Problém je že nemám jak to otestovat, nemám tady jiný zdroj který bych mohl zkusit

    není nějaká možnost jak otestovat zda je chyba ve zdroji nebo v desce?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od roamn Zobrazit příspěvek
    a dalších 8 GB ram celkem 4 (všechny) sloty zaplněný.
    Takže celkem 12 GB? Co je zač druhý kit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Ono je možné všetko. Vylučovacou metódou overíš možné príčiny. Od najjednoduchšej po najzložitejšiu.

    ... jo, a skratovať znamená vodivo (napr. spomínaným skrutkovačom) spojiť dva vodiče, v tvojom prípade piny. Samozrejme nápad so zámenou reset/power je
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    217

    Zkus vymazat cmos aby se natáhl bios čistý. Může být chyba v jeho nastavení. Taky by to chtělo otevřít skříň a podívat se na dody na desce co signalizují. A kouknout do manuálu co to znamená.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Ano celkem 12 GB, ten druhý kit je tohle

    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00821Y51SR13CQ

    ale jak říkám, mám ho už dlouho a nikdy problém nebyl... nemyslím že to bude ramkami, prostě zničehonic to začalo blbnout, ještě včera to bylo ok. Bud jsou v tom ty vedra nebo nevím.

    V biosu jsem nic jinak nenastavoval, jenom co jsem si nainstaloval ten nový ssd disk tak jsem ho dal jak primary boot source. Disk je umístěn sám na 6GB sata 3 řadiči, v biosu tenhle řadiš nastavil z IDE na AHCI (nevím přesně co to je ale mělo by to být modernější a lepší pro ssd disk), na tomto sata 3 6GB/s řadiči nic jiného nemám, takže to myslím nevadí.

    Navíc mě to blbne jak říkám i když mám zapojený jen nový disk, nebo jen starý disk, nebo oba disky zároven, blbne to bez ohledu na zapojený disk a myslím že jsem i odpojoval oba disky a pořád tp blblo.

    já to vidím na zdroj nebo desku, díval jsem se a mám štěstí, protože mi ještě zbývají cca 2 týdny záruky :-). Napadá někoho jak bych mohl otestovat zda není špatný zdroj? (protože pokud je i zdroj ok, chyba bude nejspíše v desce).

    Nemám tu ale žádný jiný počítač ani zdroj na kterém bych to mohl otestovat...

    Dody na desce nevím co jsou (myslíte diody?) nic takového tam nemám, nic mi tam nesvítí.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Zkus vymazat CMOS a nechat jen jedem (4 GB) kit. Zdrojem (pravděpodobnější), nebo deskou to být může, ale pokud nemáš jiné komponenty na výměnu, budeš viníka hledat těžko.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Zkus vymazat CMOS a nechat jen jedem (4 GB) kit. Zdrojem (pravděpodobnější), nebo deskou to být může, ale pokud nemáš jiné komponenty na výměnu, budeš viníka hledat těžko.

    hmmm mazat cmos a tahat ramku se mi moc nechce :-), večer (kdyžř bylo chladněji už, mi to naskočilo na první pokus... divný, uvidím co se bude dít zítra), můžu se zeptat jak by zrovna tohle mohlo být příčinou (když doted vše jelo ok) a proč ne třeba cpu nebo grafická karta, proč zrovna ramky?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    217

    mazání cmos je pomalu ta nejjednodušší složitější operace když něco nefunguje. Dnešní desky nejsou takové jako před x lety když jsi musel vytahat půlku kabelů aby jsi se dostal k baterce. Dneska mají desky na sobě čudlík přístupná i z venku a nebo dostatečně blbuvzdorně označený kolík. Stačí jen odpojit počítač od proudu a přehodit kolík sem a tam a je hotovo. Pokud není na desce vnější tlačítko kdy je to pak jednodušší než otevření konzervy lanšmítu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Počítač se vůbec nezapne. Je úpně mrtvý.
    Od joker.smith v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 22-02-2014, 13:20
  2. Počítač se někdy zasekne při uspávání
    Od Gouranga v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 20-08-2013, 23:04
  3. Chladili jste někdy svůj počítač vodou?
    Od Petr S. v sekci Ankety v magazínu
    Reakcí: 45
    Poslední příspěvek: 20-07-2011, 23:04
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-12-2010, 08:20
  5. Reakcí: 40
    Poslední příspěvek: 26-09-2009, 21:57