Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Instalace HDD a DVD mechaniky

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Rewi
    Registrace
    Jun 2013
    Příspěvků
    44

    Zdravím, potřeboval bych poradit s kabeláží. Mam starou mechaniku a potřeboval bych jí nahradit jinou a nebo druhou dát jako slave či jako master podle toho co uznáte za vhodné, ale je tu problém ta stará mechanika je jen propojena s HDD tímto kabelem: http://cloud3.lbox.me/images/384x384...0849780578.jpg. A ta nová je na klasický IDE kabel a na základní desce je jen jeden IDE port a teď vzniká problém, protože bych k tomu potřeboval ještě připojit 2 HDD taky na IDE kabely. Měli by ste tedy nějaký nápad jak to zapojit? A taky co nastavit jako slave a master? A měl bych ještě jednu takovou otázku. Takový ti bílý šmejdy, který dávám na MA, SL, CS,.. dají se někde dokoupit?

    1. Mechanika: TSSTcorp CDDVDW SH-S203D (Tuto tam mám)
    2. Mechanika: LG gsa 4160b (Tu tam chci dát)

    1.HDD:http://www.czc.cz/samsung-hd321kj-32.../42780/produkt (Ten tam mám)
    2.HDD:Western Digital WD800 (Tento chci přidat)
    3.HDD:Western Digital WD800 (Tento chci přidat)

    Základní deska: MSI MS-7309

    Budu moc rád za všechny rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    jestli to tam chces vsechno v pohode zapojit tak budes nejspis potrebovat jeste dalsi radic http://www.czc.cz/axago-pcie-radic-2...109105/produkt
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,244

    Zeptám se proč chceš nahradit SATA DVD mechaniku ATA DVD mechanikou ?
    Na jedno IDE rozhraní můžeš zapojit dvě IDE zařízení (master a slave). Master zařízení se vždy zapojuje na konec kabelu a slave do prostředního konektoru. Tím by jsi měl vyřešeny PATA pevné disky, které chceš přidat. Pokud by jsi chtěl připojit i ATA DVD mechaniku musel by jsi použít redukci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Rewi
    Registrace
    Jun 2013
    Příspěvků
    44

    Chci jí nahradit protože tamta přestala číst DVDčka A tohle je jediná, kterou sem měl po ruce a připadá mi zbytečný kupovat novou, když mám tuhle.

    A chci se zeptat může být master mechanika a slave HDD na jednom kabelu?

    Myslím že bych tu starou úplně vyndal a místo 2 HDD bych tam strčil jen jeden.
    Naposledy upraveno uživatelem Rewi: 31-07-2013 v 17:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,244

    Ano, lze mít na jedné "kšandě" připojen jak pevný disk, tak iDVD mechaniku.
    Pokud tedy chceš připojit pouze jednu ATAPI DVD mechaniku a jeden PATA disk, tak pevný disk připoj zcela na konec "kšandy" a naswitchuj jej jako master. DVD mechaniku připoj do prostřední pozice a naswitchuj jí jako slave.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Rewi
    Registrace
    Jun 2013
    Příspěvků
    44

    Ok díky vám moc. A nevíte jestli se ti bílý šmejdi, myslím že jumper se to jmenuje. Nevíte jestli se dají někde dokoupit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od Rewi Zobrazit příspěvek
    Nevíte jestli se dají někde dokoupit?
    nekde v servisu by ti jej mohli dat zadara..., pripadne se poptej znamych
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,244

    Koupit se dají, např. v GM Electronic. Otázkou je, jestli Ti zašlou třeba 2 - 4 kusy. Rada zeptání se v nějakém servisu mi přijde rozumná.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele Rewi
    Registrace
    Jun 2013
    Příspěvků
    44

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Ano, lze mít na jedné "kšandě" připojen jak pevný disk, tak iDVD mechaniku.
    Pokud tedy chceš připojit pouze jednu ATAPI DVD mechaniku a jeden PATA disk, tak pevný disk připoj zcela na konec "kšandy" a naswitchuj jej jako master. DVD mechaniku připoj do prostřední pozice a naswitchuj jí jako slave.
    Ještě jedna otázka k tomuto. Kdybych to takhle udělal, tak ten starý disk mam naswitchovat jako slave, když teď je master(ten SATA)?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    SATA je to fuk..., Master/slave je nutny na IDE, at z toho neni BIOS zblbly, jak bylo uvedeno vyse Master HDD na konec ksandy, Slave DVD doprostred ksandy
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček Avatar uživatele Rewi
    Registrace
    Jun 2013
    Příspěvků
    44

    Citace Původně odesláno od john Zobrazit příspěvek
    SATA je to fuk..., Master/slave je nutny na IDE, at z toho neni BIOS zblbly, jak bylo uvedeno vyse Master HDD na konec ksandy, Slave DVD doprostred ksandy
    Ale tady jde o to že sata konektor je jen na té staré mechanice. Takže šlo by to takhle: HDD na konci kšandy, ten disk co tam chci dát by byl teda veprostřed a pak z té staré mechaniky by šel sata kabel do toho starého hdd který by byl jako slave?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,244

    Jak chceš propojit HDD s DVD mechanikou? To přeci nejde. Na kšandu můžeš připojit pouze 2 zařízení, nic víc. Takže buď 2x HDD nebo HDD + DVD . Jiné možnosti nejsou.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Citace Původně odesláno od Rewi Zobrazit příspěvek
    Ale tady jde o to že sata konektor je jen na té staré mechanice. Takže šlo by to takhle: HDD na konci kšandy, ten disk co tam chci dát by byl teda veprostřed a pak z té staré mechaniky by šel sata kabel do toho starého hdd který by byl jako slave?
    Jestli dobře chápu, tak stará mechanika je jedinné SATA zařízení, které máš v PC. Proto jako jediná bude mít kabel zapojenej samostatně přímo do desky. Nebude se připojovat k žádnému disku. Pokud máš (nebo pokud bys třeba dokoupil) i jiné SATA zařízení, tak to také bude mít samostatný kabel přímo do desky. SATA zařízení se totiž neřídí pravidly master/slave.
    Ostatní zařízení (tedy veškeré IDE disky a IDE mechaniku) můžeš zapojit, jak chceš, podle těch pravidel master/slave, to ale na SATA zařízení nemá žádný vliv.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od john Zobrazit příspěvek
    Master HDD na konec ksandy, Slave DVD doprostred ksandy
    Ciste technicky - je to jen doporuceni, ale slape to i obracene.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Ciste technicky - je to jen doporuceni, ale slape to i obracene.
    jo, je to vicemene fuk, na mem starem PC jsem zkousel oboji a rozdil prenosove rychlosti HDD byl +- chyba mereni
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-04-2012, 20:03
  2. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-03-2011, 16:42
  3. Problem - instalace DVD mechaniky
    Od Blackhawx v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 14-12-2010, 21:18
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 02-11-2009, 16:28