Win98SE instalace
Ahoj, jsem lama,
naformatoval jsem disk, nevytvoril disketu a ted nemuzu nainstalovat win.
je nejaka moznost, aby kompjutr nacetl potrebna data s flashky?
Nemam nic krome instalacniho CD. Bootovaci soubor jsem si ztahnul z netu.
mmmm
naformatoval jsem disk, nevytvoril disketu a ted nemuzu nainstalovat win.
je nejaka moznost, aby kompjutr nacetl potrebna data s flashky?
Nemam nic krome instalacniho CD. Bootovaci soubor jsem si ztahnul z netu.
mmmm
[QUOTE=Mr.Enter;40878]Stačí v biosu nastavit bootování z CDromky. Potom vybrat: boot from CD.[/QUOTE]
Přesně tak, např. v mém BIOSu od AM (AMI) je zalozka Boot a te predradis CD/DVD ROM pevnemu disku a tramtadada behem startu se objevi obvykle "Stisknutim kterekoli klavesy se system nabootuje z CD"(?) nebo tak nejak:)
Přesně tak, např. v mém BIOSu od AM (AMI) je zalozka Boot a te predradis CD/DVD ROM pevnemu disku a tramtadada behem startu se objevi obvykle "Stisknutim kterekoli klavesy se system nabootuje z CD"(?) nebo tak nejak:)
Disk neni platny
Chyba I/O disku
Vymente disk a zkuste to znovu
Toto mi haze po nastartovani
vubec netusim ...
Chyba I/O disku
Vymente disk a zkuste to znovu
Toto mi haze po nastartovani
vubec netusim ...
Mel jsem normalni windows98. Smazal jsem vse z disku, krome windows.
Restartoval jsem komp v DOSu.
napsal jsem format c:
No, a ted jsem chtel nainstalovat win98SE, ale po startumi to pise: Disk neni platny, chyba I/O disku, Vymente...
nazactkku si muzu vybrat nabootovat z CD, nebo vstoupit do BIOSu.
Tam jsem dal vykricnik k Boot from CD
Jinak jsem si stahl z netu bot98se.exe a dal jej na zvlastni CD, ale stale pise Disk neni platny.
Zkousel jsem i win2000 a XP, stale stejne
Netusite, co s tim?
Restartoval jsem komp v DOSu.
napsal jsem format c:
No, a ted jsem chtel nainstalovat win98SE, ale po startumi to pise: Disk neni platny, chyba I/O disku, Vymente...
nazactkku si muzu vybrat nabootovat z CD, nebo vstoupit do BIOSu.
Tam jsem dal vykricnik k Boot from CD
Jinak jsem si stahl z netu bot98se.exe a dal jej na zvlastni CD, ale stale pise Disk neni platny.
Zkousel jsem i win2000 a XP, stale stejne
Netusite, co s tim?
Na tom CDku co tam davas k nabootovani musi byt operacni system v instalacni verzi, na ciste bootovaci neinstalani CD bych zapomnel zbytene si to komplikujes.
OK, to dava smysl.
Tak jsem konecne najel na to CD v BIOSu - musel jsem dat vykricniky k harrdisku a removable diskum.
Ted to napsalo:
Operating system not found, tak nevim, jestli jsem si pomohl...
nevim , v jakych formatech jsou ty CD bohuzel....
Tak jsem konecne najel na to CD v BIOSu - musel jsem dat vykricniky k harrdisku a removable diskum.
Ted to napsalo:
Operating system not found, tak nevim, jestli jsem si pomohl...
nevim , v jakych formatech jsou ty CD bohuzel....
Myslim, ze pomohl, protoze uz se to snazi snad alespon bootovat z CD:)
Instalacni CD asi neni korektni. Jsou to opravdu instalacky? Mas CD nebo DVD mechaniku, nepouzivas nahodou medium, ktery mechanika nepodporuje?
Instalacni CD asi neni korektni. Jsou to opravdu instalacky? Mas CD nebo DVD mechaniku, nepouzivas nahodou medium, ktery mechanika nepodporuje?
No, tak nakonec jsem do toho narval XPcka. Nevim proc, ale 98se ani 2000 to nechtelo - nemel jsem zadnou startovaci disketu, tak asi proto. Abych rek pravdu, tak ani poradne nevim, jak jsem to udelal. Nicmene, mam toshibu 500Mhz, 8 GB HDD, takze to asi nebyla nejstastnejsi volba, ale nepodarilo se mi nastartovat ty 98SE. Jinak zadny ze znamych nema disketovou jednotku...
Diky cloveku (jezevce) ! :-)
tak se mi to povedlo
zpetne jsem zmenil nastaveni na bootovani z HDD a Win XP bezi ... zatim ;-)
tak se mi to povedlo
zpetne jsem zmenil nastaveni na bootovani z HDD a Win XP bezi ... zatim ;-)
[QUOTE=Radovanz;40934]Diky cloveku (jezevce) ! :-)
tak se mi to povedlo
zpetne jsem zmenil nastaveni na bootovani z HDD a Win XP bezi ... zatim ;-)[/QUOTE]
:) Vyborne, za malo, rado se stalo:)... jinak ta konfigurace si myslim ze by nejlepsi byla pro Windows 2000, stabilni a vykonny system, na kterem slape vetsina veci:)... uvidime jak to XPcka zvladne, ale mam trohu obavu u toho 8GB disku, jestli system sam nebude zrat kopu mista, nehlede a RAMku... uvidis jak to bude slapat a pak to kdyztak s dnesni zkuseosti uz dovedes prekopat;)
tak se mi to povedlo
zpetne jsem zmenil nastaveni na bootovani z HDD a Win XP bezi ... zatim ;-)[/QUOTE]
:) Vyborne, za malo, rado se stalo:)... jinak ta konfigurace si myslim ze by nejlepsi byla pro Windows 2000, stabilni a vykonny system, na kterem slape vetsina veci:)... uvidime jak to XPcka zvladne, ale mam trohu obavu u toho 8GB disku, jestli system sam nebude zrat kopu mista, nehlede a RAMku... uvidis jak to bude slapat a pak to kdyztak s dnesni zkuseosti uz dovedes prekopat;)
[QUOTE=Radovanz;40928]No, tak nakonec jsem do toho narval XPcka. Nevim proc, ale 98se ani 2000 to nechtelo - nemel jsem zadnou startovaci disketu, tak asi proto. Abych rek pravdu, tak ani poradne nevim, jak jsem to udelal. Nicmene, mam toshibu 500Mhz, 8 GB HDD, takze to asi nebyla nejstastnejsi volba, ale nepodarilo se mi nastartovat ty 98SE. Jinak zadny ze znamych nema disketovou jednotku...[/QUOTE]
Hmm, ty XP asi na tom nepoběží zrovna nejsvižnějc (záleží taky kolik je paměti, chce to aspoň 512MB), a zaberou po čase tak cca 1,5 GB místa (moje současná instalace na notebooku očesaná n-litem teď 2GB), W2k by bylo asi vhodnější z hlediska rychlosti, místa nezaberou o moc míň (i když, XP kupodivu startujou rychlejc než 2000 na stejný konfiguraci, ale pro práci je dobrý ledacos povypínat, minimálně zapnout "Vzhled 2000").
Pokud by přece jenom šlo o to nainstalovat ty w98se (ty tolik místa nezaberou, po čase cca 500MB), z těch XP jde vytvořit bootovací disketa (formátovat disketu, při formátování diskety zvolit Create MS-DOS boot disk), pak z ní nabootovat, dát hlavně pozor jestli se inicializuje ovladač CD-ROM (tj. zkusit přistoupit na to instalační CDčko přikazy např. "D:" (možná bude na C: jestli je XP disk NTFS) a "cd W98install" (tj. přechod do inst. adresáře na CD)), pak fdisk, znova udělat disky, jestli jsou v XP ntfs. Pak format C:, a spustit z CD instalaci, to by mělo jít.
Na druhou stranu, XP nebo 2000 jsou o něco bezpečnější a stabilnější.
Hmm, ty XP asi na tom nepoběží zrovna nejsvižnějc (záleží taky kolik je paměti, chce to aspoň 512MB), a zaberou po čase tak cca 1,5 GB místa (moje současná instalace na notebooku očesaná n-litem teď 2GB), W2k by bylo asi vhodnější z hlediska rychlosti, místa nezaberou o moc míň (i když, XP kupodivu startujou rychlejc než 2000 na stejný konfiguraci, ale pro práci je dobrý ledacos povypínat, minimálně zapnout "Vzhled 2000").
Pokud by přece jenom šlo o to nainstalovat ty w98se (ty tolik místa nezaberou, po čase cca 500MB), z těch XP jde vytvořit bootovací disketa (formátovat disketu, při formátování diskety zvolit Create MS-DOS boot disk), pak z ní nabootovat, dát hlavně pozor jestli se inicializuje ovladač CD-ROM (tj. zkusit přistoupit na to instalační CDčko přikazy např. "D:" (možná bude na C: jestli je XP disk NTFS) a "cd W98install" (tj. přechod do inst. adresáře na CD)), pak fdisk, znova udělat disky, jestli jsou v XP ntfs. Pak format C:, a spustit z CD instalaci, to by mělo jít.
Na druhou stranu, XP nebo 2000 jsou o něco bezpečnější a stabilnější.