Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Chladič CPU

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Dobrý den,

    mám jeden problém s chladičem CPU a chtěl bych se obrátit na ostatní čtenáře o radu. Mám základní desku Intel DH67CL s chipsetem H67, která má celkem 3 čtyřpinové konektory s podporou PWM regulace včetně CPU FANu. Na desce je procesor Intel Core i5-2400 a na něm chladič Noctua NH-U12P SE2 (viz http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4007N0CE0AMUF7) a místo dodávaných chladičů mám dvě Noctuy NF-F12 PWM (viz http://www.alfacomp.cz/php/product.p...007N0BU0CK1IZU) se 4 pinovými konektory a PWM regulací. Větráky na chladiči procesoru jsou ke konektoru CPU_FANu připojeny jedním Y kabelem se čtyřpinovými konektory.

    Můj problém spočívá v tom, že ventilátory stále běží na 288 ot/min a to jak v klidu (idle), tak při zátěži všech 4 jader (hra Bioshock Infinite + komprese 3 GB souboru do RARu). V klidu 288 ot/min jsou dostatečující ale v zátěži už ne a teploty se pohybují okolo 65 °C. Neměla by PWM regulace v zátěži zvedat otáčky ventilátorů automaticky? V BIOSu je v záložce Configuration pod položkou Fan Control položka CPU Fan Speed v níž lze zvolit Control Mode buď Auto nebo Manual. Na Auto nelze jakkoliv ručně měnit otáčky ventilátorů ale na Auto by měla otáčky řídit deska. Otáčky lze řídit ručně jen při nastavení na Manual prostřednictvím programu ve Windows (použil jsem SpeedFan), ale zase se nemění automaticky, i když jsem to ve SpeedFanu nastavil.

    Může mi prosím někdo vysvětlit v čem je problém, či co mám udělat aby se ventilátory řídily automaticky? Předem díky,
    Adam
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,219

    Je v BIOSu nastavena PWM regulace pro CPU_FAN ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Taková volba v BIOSu není. Přikládám obrázky pro ukázku možnosti nastavení pro CPU_FAN v BIOSu.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2013-08-14 17.29.04.jpg 
Zobrazení: 123 
Velikost: 1.74 MB 
ID: 28870   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2013-08-14 17.29.58.jpg 
Zobrazení: 112 
Velikost: 1.83 MB 
ID: 28871   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2013-08-14 17.30.21.jpg 
Zobrazení: 113 
Velikost: 1.25 MB 
ID: 28872   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2013-08-14 17.31.11.jpg 
Zobrazení: 121 
Velikost: 1.23 MB 
ID: 28873  
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,219

    V manuálu toho o BIOSu bohužel moc nepíší. Vzhledem k možnostem nastavení bych řekl, že volba Auto je správnou volbou pro nastavení při použití PWM ventilátorů. Jakým programem monitoruješ otáčky ventilátoru a teplotu procesoru (doporučím HWiNFO) při zatížení. Díval jsi se i reálně, zda-li se při zatížení nezvýší otáčky ventilátoru. Může se stát, že je údaj o otáčkách ventilátoru špatně detekován. Případně bych ještě aktualizoval BIOS na jeho poslední verzi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    V manuálu jsem hledal také, mám jej k dispozici v PDF souboru a je v něm akorát zmínka o tom, že všechny 3 konektory pro ventilátory včetně CPU_FAN PWM regulaci podporují. Pro monitoring otáček používám 3 programy a jejich výsledky měření se naprosto shodují (AIDA64, HWiNFO64 a SpeedFan viz přiložený obrázek mé plochy), špatné měření nebo chybu v měření teplot a otáček bych vyloučil. Pro vytížení procesoru jsem použil stejný scénář jako prvně, tedy spuštěná hra Bioshock Infinite + kompese dvou souborů ve WinRARu o celkové kapacitě 3 GB, úroveň komprese: normální. V BIOSu je řízení otáček ventilátorů procesoru nastaveno na Auto. BIOS je aktualizován na poslední verzi, aktualizuji jej pravidelně. Tož mi řekněte, čím to je?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: test.jpg 
Zobrazení: 179 
Velikost: 527.4 KB 
ID: 28874  
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,219

    Ještě mě napadlo. K ventilátorům Noctua se dodávaly redukce pro snížení otáček ventilátoru. Nemáš náhodou ventilátory zapojeny přes tyto redukce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Ne, nemám připojen L.N.A ani U.L.N.A adapter, v opačném případě bych je dal pryč jako první. Oba ventilátory jsou na chladiči ke konektoru na desce připojeny pouze přes dodávaný Y-kovej kabel.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Na manuální regulaci SpeedFanem ventilátory reagují?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Pokud v BIOSu nastavím u Control Mode na Manual, pak ano.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,219

    Osobně buď bych vyzkoušel jestli dochází k regulaci jiného ventilátoru nebo bych nastavil regulaci manuálně pomocí např. zmíněného SpeedFanu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Zajímavé je také to, že i když ve SpeedFanu nastavím na záložce Speed u ventilátoru CPU rozsah min a max otáček, tak ani na to nereaguje. Jen až když ručně měním v procentech výkon ventilátorů, ale v BIOSu musí být u CPU_FANu nastaveno manual, na Auto s tím nic nelze dělat, měla by to řídit deska. Napadá mě, nemůže být ještě problém v tom Y-kovém kabelu, kterým mám připojeny oba ventilátory k desce, i když je to originál Noctua?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,219

    Za vyzkoušení určitě nic nedáš. Zkus jej odpojit a připojit pouze jeden ventilátor.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Tak jsem vyzkoušel je jeden ventilátor, ale pořád stejný problém. Zkusil jsem si ještě pohrát se SpeedFanem: v konfiguraci na záložce rychlosti jsem u CPU nastavil min. rychlost 30 % a max. rychlost 70 % a zaškrtnul políčko Automaticky řízené. Jen když uložím pořád se nic nezmění. Až když v hlavním okně SpeedFanu zaškrtnu políčko automatická rychlost, pak se otáčky vyšplhají až k mnou nastavené maximální hodnotě, ale zase ikdyž je CPU v klidu a na těch už zůstane. Nevíš jak to ve SpeedFanu zkorigovat, aby to v idle zůstalo na nastavených min. otáčkách a jen v zátěži stoupalo na max. otáčky? Lze tam nějak upravit nebo si pohrát s hranicí teplot? Zatím jsem na to nepřišel.

    Díky Adam
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,219
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Pokud manuální regulace funguje, je prostě automatika v BIOSu nastavena velmi agresivně (navíc laděna pro použití s BOX chladičem). Potvrzuje to např. tento post. Jediné východisko je manuální regulace.

    Nastavení SpeedFanu:

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SpeedFan - Teploty.png 
Zobrazení: 195 
Velikost: 21.4 KB 
ID: 28879

    Na záložce Teploty zvolíš požadovanou teplotu (pokud je překročena, začíná regulace). Také nastavíš spřažení s odpovídajícím výstupem.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SpeedFan - Rychlosti.png 
Zobrazení: 210 
Velikost: 19.0 KB 
ID: 28878

    Zde zvolíš rozsah regulace vybraného ventilátoru a zda má být automatiky řízen (globálně se aktivuje v hlavním okně zatržítkem Automat. rychlost).

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SpeedFan - Volby.png 
Zobrazení: 219 
Velikost: 19.7 KB 
ID: 28880

    Položkou Delta pro rychlosti větráků volíš krok regulace ventilátorů (př. krok = 5, rozsah = 15-35, regulační kroky > 15-20-25-30-35).

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SpeedFan - Rozšířené.png 
Zobrazení: 204 
Velikost: 19.8 KB 
ID: 28877

    Na záložce Rozšířené lze vynutit manuální regulaci (popř. napěťovou regulaci, pokud je deskou podporována), i když je v BIOSu nastavena automatika.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SpeedFan - Fan Control.png 
Zobrazení: 194 
Velikost: 19.4 KB 
ID: 28876

    Pokud ti výchozí automatika nevyhovuje, lze si definovat vlastní řídící křivku.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. chladič na X3@X4
    Od lavjoy v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 04-06-2010, 20:00
  2. Chladič na i7
    Od lahab v sekci Chlazení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 02-03-2009, 21:40
  3. Chlazení procesorů: Chladič pro soc.775
    Od Maximus12 v sekci Chlazení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 20-07-2008, 12:33