Přátelé, kamarádi,
omlouvám se, že opět otevírám mnohokrát probírané téma, nicméně jsem si po 5 hodinách studia fóra, testů a recenzí naprosto zamotal hlavu. Proto bych se chtěl obrátit na vás zkušené matadory síťování. Chtěl bych podpořit ubohý modem od O2, neboť jsem si pořídil Smart TV a NAS. Proto ho chci používat pro "rozvod" internetu do vzduchu a pro vnitřní síť. Právě kvůli NAs jsem se rozhodl upgradovat router (resp koupit nový). Takový router by měl bezpochyby mít 1Gbit WAN/LAN porty a min 300Mbit WLAN síť. Problém nastává v tom, že jsem se dočetl, že pro provozování NAS v domácnosti bych měl požívat 5GHz technologii, jinak ty rychlosti nevyužiju. Jinde jsem se dočetl, že 2,4GHz stačí, obzvlášť, pokud bydlím v rodinném domku, kde je max 5 sítí, které vídím jen na dobré slovo (velmi slabý signál).
Zde se chci zeptat, jak mám tedy vybírat. V ideálním případě bych chtěl na televizi koukat na FULL HD SBS 3D z NAS. Televize je o poschodí níže (místnost hned pod místností s NAS) cca 5m vzdušnou čarou skrz podlahu a bydlím v dřevostavbě. Většinu ostatní komunikace se sítí probíhá přímo v dvojpokoji s routerem. Poté je jeden notebook hned za zdí u které je router umístěn a poslední místo kde bych chtěl mít pokrytí je zahrada. Alespoň do té míry, abych měl dobrý signál pod okny místnosti s routerem. Chtěl jsem nakreslit plánek, protože si myslím, že čím víc informací dám, tím lépe by se mělo radit, ale snad postačí říct, že je místnost s routerem, pod ní TV a pod okny (vzdálenější stěna od routeru) veranda, kde bych rád vyžíval také internet.
Pokud byste mi prosím mohli poradit jak, podle čeho a jaké paramtery by měl takový router mít, byl bych vám neskonale vděčen. Kdyby někdo chtěl přidat i konkrétní návrh, můj rozpočet je do 2000,- kč, pokud by to bylo opodstatněné přihodím na 2500,-
Všem mockrát děkuji za rady a porady.