Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: SSD disk a velké opotřebení po měsíci...

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Mám cca 1-2 měsíce nový SSD disk, mám ho jako systémový (C).
    Je to tento:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...000J0000001SK6
    Program Crystal Disk info mi ale ukazuje už:
    Total Host Writes: 495 GB (a total host reads 481 GB), po cca 1-2 měsíci provozu (!!!).

    Mám strach že mi tímto způsobem rychle odejde...
    Nevím v čem je problém. dělám hodně s grafikou (3D) celkem velké scény, hodně ukládám, spousta textur atd. Tady by to snad mohlo naběhnout rychle (ten objem dat), jenže všechny soubory mám uložené na jiném disku, na normálním původním HDD, na SSD mám jenom nainstalované programy pro práci s 3D, samotné 3D a vůbec další velkí soubory mám na normal HDD disku nainstalované. Hry mám rovněž nainstalované na původním disku HDD.

    Na novým SSD mám pouze systém a "pracovní programy".

    Jak je možný že ten objem total host writes je už tak velký??? Ještě mě napadá že DOST sleduju youtube videa, každý den, mám to často jako zvukový podkres při práci(různé diskuze, dokumenty atd.). Je možné že odtud pochází ten šílený počet zapsaných dat (0,5 TB (!) ) za blbý 1-2 měsíce provozu?

    Jak to řešit prosím, má někdo nějaký nápad nebo postřeh, zkušenost?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér Avatar uživatele mdot
    Registrace
    May 2012
    Příspěvků
    107

    Zdrzim se jizlive poznamky, ze jsi koupil nevhodny SSD, avsak Tvuj strach neni opravneny. Tahas je do cache/tempu, ... tak se nediv, prece od toho tam ten SSD mas.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Po propočtu mi asi tak vychází, že bys za rok měl zapsat cca 3-5TB dat, SSD jsou stavěná na několik desítek TB přepisu, takže si myslím, že se nemáš moc čeho bát.

    Mimochodem notebook používám denně, ale většinu času k internetění a podobnejm věcem, žádné extra zápisy a za cca rok provozu jsem měl 3TB zapsaných dat, takže podle mě nic extra nenormálního mít 0,5 TB za 2 měsíce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Zde si můžeš prohlédnout statistiky sesbírané od uživatelů. Zápis kolem 300 GB dat měsíčně je naprosto normální.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Citace Původně odesláno od mdot Zobrazit příspěvek
    Zdrzim se jizlive poznamky, ze jsi koupil nevhodny SSD, avsak Tvuj strach neni opravneny. Tahas je do cache/tempu, ... tak se nediv, prece od toho tam ten SSD mas.
    Jako ty 3D soubory myslíš? A to tak funguje? Mám 12 GB ram, takže jsem myslel že do nějakého Temp adresáře nebo cache atd. není nutné zapisovat ani během provozu programu žádná data...?


    A můžu něco udělat, přenastavit aniž by to mělo vliv na výkon?... Například přenastavit nějakou temp/cache složku pro firefox z (asi) systémového disku na normal HDD?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od roamn Zobrazit příspěvek
    A můžu něco udělat, přenastavit aniž by to mělo vliv na výkon?... Například přenastavit nějakou temp/cache složku pro firefox z (asi) systémového disku na normal HDD?
    SSD si člověk primárně pořizuje pro urychlení práce. Přesouvání swapu, různých cache a tempů je kontraproduktivní, protože to jsou klíčové oblasti, kde SSD výkonově pomáhá. U starších OS (Vista, XP) je potřeba akorát ručně deaktivovat automatickou defragmentaci. Pokud často PC uspáváš, může pomoci vypnutí hybridního spánku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Určitě je možná přenastavit cache Firefoxu do RAM, to mám odzkoušené.

    Do adresy napiš "about:config" bez uvozovek,
    hodnotu "browser.cache.disk.enable" změň na "false",
    hodnotu "browser.cache.disk.capacity" změň na "0",
    hodnotu "browser.cache.memory.enable" změň na "true",
    hodnotu "browser.cache.memory.capacity" změň třeba na "512000" (hodnota je v KB)
    hodnotu "browser.cache.offline.enable" změň na "false"

    To by mělo veškerou cache FF ukládat místo na disk do RAM.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Ještě důležitá poznámka - pravidelně zálohuj. Pokud SSD chcípne, nedostaneš z něj nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    [QUOTE=r34ktor;541189]Ještě důležitá poznámka - pravidelně zálohuj. Pokud SSD chcípne, nedostaneš z něj nic.[/QUOTE]

    Ještě navářu na r34ktora s tím, že pokud jsi tak neudělal, možná bych si (pokud jsi to neudělal) přečetl nějaký článek o [URL="http://bit.ly/1bCVRKE"]nastavení systému pro SSD[/URL] (resp. proč a jak nastavit).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    Díyk za rady: Zálohy dělám ale myslím že je to tady jedno, jak říkám, ssd mám jen na systém, data na HDD

    Venca:
    A když nebude stačit ram, tak teprve potom začne ukládat na disk? nebo když nebdue stači ram (tak firefox) spadne? (když provedu to tvoje nastavení)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od roamn Zobrazit příspěvek
    A když nebude stačit ram, tak teprve potom začne ukládat na disk?
    Ano. Od toho je swap.

    Citace Původně odesláno od roamn Zobrazit příspěvek
    nebo když nebdue stači ram (tak firefox) spadne? (když provedu to tvoje nastavení)
    Pokud Firefox dosáhne limitu nastavení cache, začnou nové položky přemazávat starší.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Citace Původně odesláno od roamn Zobrazit příspěvek
    Díyk za rady: Zálohy dělám ale myslím že je to tady jedno, jak říkám, ssd mám jen na systém, data na HDD

    Venca:
    A když nebude stačit ram, tak teprve potom začne ukládat na disk? nebo když nebdue stači ram (tak firefox) spadne? (když provedu to tvoje nastavení)
    To může sloužit také k tomu, že když budeš mít stejný PC a budeš si chtít znovu koupit SSD, tak na něj jen obnovíš předchozí zazálohovanou kopii systému a nemusíš se s ničím instalovat.

    Když nebude stačit cache, tak se přepíše. Za posledních cca 10 verzí FF, u kterých mám toto nastavení se mi stalo asi 2x, že mi FF spadl a to z jiných důvodů, než z přeplněné cache v RAM.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    16

    Roamn - k původní otázce - částečně je to pokryto už odpovědí ostatních (tedy že je to ok jak to je - což asi jo), nicméně máš tři možnosti
    -přesměrovat konkrétní adresáře na jiný pevný disk (google junctions), podívat se jaké možnosti nastavení tvůj konkrétní software má stran nastavení adresářů, dočasných souborů a automatických uložení, no a pak třetí možnost jako varianta první - udělat ramdisk, ukládat dočasná data tam, bude to rychlejší než ssd, ale zas pokud ti spadne comp tak o to přijdeš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    296

    A ještě mám dotaz, po instalaci nového disku (a nového systému tedy i) se mi už několikrát stalo, že se mi PC samovolně restartoval zničehonic a rovněž, a to je horší mi to vyhodilo takový ten dosovský blue screen od death (a potom se to restartovalo)...

    Je možný že s tím má něco společného ten nový SSD disk?

    Před tím bluescreenem od death mi vpravo dole začala vyskakovat zpráva od ovladačů grafické karty že selhal ovladač nebo něco takového. Restart pc byl ale několikrát i bez tohoto bluescreenu (a hlášení o selhání ovladačů grafické karty). Je možné aby byl nový ssd disk za některými z těchto restartů?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    V extremnim pripade to souvislost mit muze, ale kdyz ti to napise, ze selhal ovladac GK, tak to odkazuje na ovladac GK a tudiz na grafickou kartu a ne na SSD.

    Uploaduj sem soubory s vypisem MINIDUMP, kouknem, co zpusobilo BSOD.....

    PS: Co mas za verzi ovladacu a jakou GK?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problémy s PC (HW/SW): Opotřebení nové bateri
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 16-11-2014, 11:33
  2. Opotřebení HW
    Od Toka v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 18-08-2014, 11:59
  3. Opotřebení baterie
    Od excaliber v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-02-2014, 13:27
  4. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 19-12-2013, 21:44
  5. Opotřebení HDD?
    Od Gouranga v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 03-02-2009, 20:46