Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Pomoc celkově s PC

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2013
    Příspěvků
    10

    Dobrý den,
    ze začátku musím říct že jsem v sestavování PC atp. úplná lama. Takže prosím o vstřícnost a pochopení následujícího tématu.

    Už tak cca. před 2 lety jsem dostal PC. Využíval jsem ho na všelicos co jsem potřeboval (různé nijak náročné hry,net,atp.).
    Nyní bych ale potřeboval pomoct, jelikož už jsem trošku náročnější uživatel a můj PC se mi zdá být hodně slabý (výkonem).
    Tak prosím tedy o rady, tipy co bych měl vyhodit a koupit nového, nebo jestli rovnou celý PC hodit do kontejneru .

    Sestava PC: (nějak jsem to obšlehl z názvů na krabicích a podíváním přímo do střev PC)
    Všechny by měli být DDR3.

    Procesor: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.53GHz (nejspíš jednojádro, nevím )
    Grafika: NVIDIA GeForce GT 430
    Základní deska: GigaByte GA-G41MT-D3
    Zdroj: Hedy-350 atx
    HDD: Nevykoumal jsem přesný typ ale je to Hitachi 160GB.
    RAM: 2GB

    Prosím tedy ještě jednou o pochopení, jak už jsem říkal, jsem laik v sestavování PC.
    Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    chtelo by to presneji ten model CPU, ale i tak se obavam ze s timhle uz toho moc nenadelas, vhodnejis by bylo poridit novou sestavu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2013
    Příspěvků
    10

    díval jsem se po krabici a nikde jsem nenašel...a dovnitř už se hrabat znovu nechci, chladič a tak ...ale už to bude stará herka procesor, datum ovladače je rok 2004 tak nevím
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele LukynII
    Registrace
    Aug 2013
    Příspěvků
    84

    No máš to lepší nežli já s počítačem, který je 11 let starý ale asi bych to viděl na novou sestavu.
    PS: za kolik by si chtěl když už novou sestavu
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Jestli jsi tu frekvenci CPU napsal správně, tak to bude Celeron D 326, což je stará Pentium 4. Tady by se dalo upgradovat za pár stovek na nějaké Core 2 Duo. Pak do cca 1200,- nějakou lepší grafiku a za 900,- zdroj. Bylo by to ještě slušné PC, rozjel by jsi na tom i novější hry, samozřejmě ne na plné detaily ale hrát by se dalo.

    Další možnost by byla už jen nová sestava, což by ale bylo tak za desítku minimálně.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Ano, je to herka s socketem 775:
    http://www.gigabyte.com/products/pro...px?pid=3476#ov
    ...ale ta deska má (na rozdíl od mé, co je také socket 775) už PCIE - jay! - a podporu pro CoreDuo procíky, kde se na eBay dají za rozumné peníze pořídit i takové pecky jako CoreDuo E8400 - 3GHz, 6MB L2 - pohodové CPU
    Je otázkou, co na to řekne ta vysloveně kancelářská deska, ale to se snad zvládne - jakou máš řevizi PCB té desky? Protože ta podpora je uvedena jen pro rev. 1.3 - pro jistotu čučni do manuálu, jaké procesory jsou tam uvedeny, než objednáš něco, co tam nepojede.


    PS. přesný typ HDD ti řekne např. HDtune:

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: HDTune_500G WD.png 
Zobrazení: 65 
Velikost: 32.2 KB 
ID: 29101

    Rozhodně první bych to viděl na koupi zdroje, pak CPU a pak grafiku. Zdroji Hady 350W nevěřím už od pohledu
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    E8* bude zbytečně drahý, viděl bych to na Core 2 Duo E7xxx nebo i Pentium Dual-Core E6xxx. Nějaký vyšší model kolem 3 GHz. Kromě L2 cache je to stejný CPU jako E8400 apod. Určitě hledat něco s jádrem Wolfdale (45 nm). 4jádra nebrat, moc drahá a když vidím tu napájecí kaskádu, neriskoval bych.
    Ohledně podpory - čipset je 4x řada, tedy poslední co bylo pro socket 775, tudíž tam musí jet každý procesor pro tenhle socket. A jiná revize PCB než 1.3 asi ani nebyla.

    Teoreticky by jsi mohl začít výměnou procesoru, protože ten nový bude žrát méně než ten Celeron, ovšem velmi bych se přimlouval za výměnu zdroje. Jestli to máš dýl jak dva roky, znamená to, že "Hedy" už překonal svoji plánovanou životnost a pomalu se rozhlíží co vezme sebou až odejde.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Já se právě na ceny díval a evropské jsou mimo realitu, ale v USA jsem viděl kolem 16 - 23$ za CoreDue E8400:
    http://www.ebay.com/itm/Intel-Core-2...item3385fb584b
    http://www.ebay.com/itm/Intel-Core-2...item1c3703084d

    ...což není tak moc. Je ovšem otázka, co na to řekne napájecí kaskáda. To je také pravda, ale za pokus by to stálo Rozhodně CPU bude mít výkon velký

    Co se desky a revize týče, tam bych nesouhlasil. Desky začínají na revizi v1.0 (pokud tedy Gigabyte nemá nějaké nové "standardny") a je třeba se pořádně podívat a na desce najít, co je to za revize. Např. nová revize mé desky podporuje Core Duo, stará ne
    Takže i když mám LGA 775, tak Core Duo - smůla. Maximálně do toho dám 3,8GHz P4 s 2MB L2 (Pentum 4 670) ...
    http://www.msi.com/product/mb/PM8M3-...div=CPUSupport
    (tři revize, 1.0 - 3.0 a 4.1)

    Zdroj - jednoznačná a první výměna, než se cokoliv s tím počítačem bude dělat. Už teď může likvidovat součástky a zkracovat jim životnost...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jul 2013
    Příspěvků
    10

    Spíše uvažuju že tu herku hodím do koše a bude no každopádně, kdybych chtěl nějakou novou sestavu, co by jste doporučili? Padla tu cena "minimalne desítku", tak kdyby to bylo kolem těch 15 000,-?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Tak pak řekni do kterýho koše, stavím se

    Třeba takhle by se to dalo sestavit. Je tam čtyřjádro které nějakou dobu vydrží, za nějaký čas by jsi jen měnil grafiku, až nebude stíhat. Záleží jak jsi náročný hráč a v jakém rozlišení hraješ. Pokud nemáš ve staré sestavě SATA mechaniku a potřebuješ ji, přidej cca 4 stovky na novou. Na druhou stranu, jestli to máš v nějaké solidní bedně, šla by použít a ušetřit.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. GeForce: Pomoc
    Od Master414 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 09-01-2010, 22:46
  2. PC se celkově chová "nějak dívně"
    Od dvorakj v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 14-07-2009, 13:59
  3. Pomoc s PC
    Od Johny-F v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 10-02-2009, 18:41
  4. Pomoc s PCI a PCI-X
    Od Solitario v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 06-12-2007, 23:14
  5. Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 17-08-2007, 09:35