Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Problém na novém PC se starším diskem (SATA III vs. SATA II)

  1. #1
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Zdravím pánové, poskládal jsem si nový PC s těmito komponenty:
    Deska: http://interlink.tsbohemia.cz/gigaby...x_d181585.html
    Disk SSD: http://interlink.tsbohemia.cz/kingst...g_d165991.html
    Starší disk: Samsung Spinpoint F3 500GB (HD502HJ) SATA II.
    Zdroj: ENERMAX 350W

    Problém je v tom, že když zapnu PC, starší disk se hnedka neroztočí, PC jako by o něm napůl vědělo, protože se bootování sekne na pár sekund. PC pak toho nechá a načítá windows z SSDčka. Při načítání se roztočí starší plotnový disk a systém disk po načtení nevidí. Po restartu ho systém už uvidí (i bios) a bootování je rychlé. Ale pokud PC vypnu a zapnu, situace se opakuje. Zkoušel jsem přepnout v biosu SATA TYPE z AHCI na IDE, ale je to stejné.

    Když vypojím SATA kabel, disk se roztočí okamžitě.

    Nevíte kde je zakopaný pes? Skládám počítače, vždycky vše OK, ale když se jedná o můj PC tak se vždycky nedaří.

    Děkuju moc.

    EDIT: Zkoušel jsem dále měnit v biosu Boot mode selection z UEFI na LEGACY, ale je to stejné. Jediné co vidím, že bios nabízí je přepnout danou SATU na "E-satu" jakože, tam můžu vrážet hdd za chodu.

    Prostě zapnu pc a disk stojí, jdu do biosu nebo dám pause/break a disk stojí, až začne načítat win, tak se rozjede, ale abych ho viděl ve winu musím dát po prvním zapnutí restart. Pokud satu odpojím, disk se roztočí hnedka. Je to divné, nechápu to.
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 19-11-2013 v 20:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Tak už mám rozhřešení, údajně je "blbá" deska, taky jsem i updatoval bios. Došlo asi k náhodě, že se moje deska nedokáže s mým diskem normálně spárovat. Zkouším jiný HDD a naprosto bez problémů.

    Takže: buď vyměním desku nebo si koupím nový disk (což se mi nechce, těch 500GB co mám mi zatím sice tak tak, ale stačí). Pokud si koupím nový disk a zase to nepojede bude problém, pokud to pojede tak na tom můžu jet pár let a pak si koupím zase nový HDD a když mi to pak nepojede, bude zase problém. Takže se tu desku asi pokusím vrátit, ikdyž se mi nechce, protože se mi líbí, především to její zelené podsvícení.

    Měl bych ještě dotaz. Zkusil bych přehrát na disku firmware, asi naprosto poslední šance. Pomůžete mi jej najít a říct, jak se to dělá? Nikdy jsem to nedělal.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Čauko Robky, možná si na mě pametaš :-) jo už jsem na to narazil, zkusím a uvidíme, musíme doufat :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    jasne že pamätám ... zrejme fw ale budeš musieť updatnúť v pc, v ktorom je disk detegovaný korektne ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Jasně, zkusím na své bývalé DFI LanParty nF4-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Lidi jak vytvořím bootovací cd kde taky vypálím ten firmware?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,113

    Na disketu se to nevejde? Prip. stahni FreeDOS (ISO nebo floppy image).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    http://jack-brennan.com/samsung-firm...p67-and-sb850/

    Samsung vydal sám celou utilitu komplet, vzi odkaz. Udělal jsem to podle ní a ...

    JOOOO BĚŽÍ TO, SMART UŽ BEZ CHYBY, UPDATE BEZ ZTRATY DAT, SLAPETO JAKO HODINKY!!!

    DIKY MOC VŠEM!
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Programčekom YUMI vytvoríš z image FreeDOS bootovateľný usb, následne nakopíruješ F3 firmware ...
    edit:
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Jo díky :-) to se může v budoucnu hodit, tak už mám doskládáno tak jak se patří, zavřený case, reinstall ještě jednou čistý a už se jen kochám :-)))
    http://img1.rajce.idnes.cz/d0103/9/9...59-1.jpg?ver=0
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Tak ať to svítí
    to sa hanbíš za úpravu pc, že si urobil také kvalitné foto
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Nee to ne :-) v rámci možností jsem si pohrál taky s kablíkama, takže to v casu vypadá taky celkem pěkně :-) vlastně jednu fotku mám někde z úterka, ještě předtím, než jsem zjistil, že jsem narazil na náhodu na blbou kombinaci desky a disku :-) http://img1.rajce.idnes.cz/d0103/9/9...9153.jpg?ver=0

    Jinak ať víte co tam mám :-)
    AMD Athlon X2 370K (je psáno 4,0Ghz, turbo 4,2, ale stejně jede na 4,2GHz, jinak jsem zapnul podtaktovávání bez zátěže, předtím jsem měl přetaktovaný CPU tak to bylo vyplé)
    Desku víte
    Ramka Kingston Genesis 2x2GB (stačí mi, taky jsem ještě o kousek místa přišel, protože zatím používám jednodušší 32bit systém (Win 7)). Běží na 1866MHz CL9. Na rychlosti ramek jsem si vždycky nechal záležet :-)
    Disky víte
    Grafiku mam Sapphire Vapor-X HD4850 (taková tuning verze), takže se bez zátěže sama podtaktovává a v loadu je jádro přetočené na hodnoty HD4870, jen paměti šly asi jen o 10%, takže tam na HD4870 ještě dost chybí. Jinak je to přetaktované přes "bios" grafiky, není potřeba nic řešit přes SW.

    Nový zdroj jde taky vidět na fotce a case je kvalitní thermaltake swing co mě tehdy stál necelou dvojku :-)

    Jelikož se blíží vydání 4. generace APU do socketu FM2+, na což je deska už připravená, tak jsem procák volil slabší, s tím, že si ho v budoucnu vyměním za tu 4. generaci a instalnu 64bit systém. Zatím jsem s tím nadmíru spokojený, především to SSDčko, to je prostě super! :-)

    EDIT: http://img1.rajce.idnes.cz/d0103/9/9...es/1.jpg?ver=0
    Tady je ještě fotka, jak to vidí systém :-) ramky zatím běží na 1600MHz CL9, takže tam možná něco málo ještě přibude.
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 21-11-2013 v 17:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Ještě řeším jednu věc, zřejmě je to ale způsobeno aktualizacemi windowsu, protože se to objevilo po nich. Když si otevřu facebook, seznam, nebo toto fórum tak se stane občas, tak ze 30%, že vidím nějaký text "škaredý", označím ho a vrátí se do čitelné podoby. Neznáte tento problém někdo?

    Ukázka: http://img1.rajce.idnes.cz/d0103/9/9...zvu1.jpg?ver=0

    Třeba tady na fóru je to vidět skoro na každém textu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Niečo podobné sa riešilo tu ...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. problém startu win7 a sata diskem
    Od eyebex v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 03-05-2014, 23:18
  2. Problem ze SATA diskem
    Od vr9 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 30-12-2012, 20:07
  3. Windows Vista: SATA>IDE na SATA>AHCI (SATA>RAID) + Vista
    Od Lo v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 11:06
  4. Problem pri instalaci Win se SATA Diskem
    Od johnny79 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 22-03-2009, 15:50
  5. Problemy s diskem SATA
    Od Kunin v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 21-08-2008, 16:33