Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: jak pořešit stabilitu Wi-Fi připojení v bytě

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    Zdravím,

    Potřeboval bych pomoc vyřešit problémy s mojí domácí Wi-Fi sítí.

    Mám nyní VDSL internet od O2 ( 20Mb/s ).

    Ještě před rokem jsem problém neměl, to jsem měl ADSL a svůj koupený kvalitní modem od Asusu s Wi-Fi a anténou. ( radši jsem si koupil svůj protože na ty od O2 každý nadával )

    cca před rokem jsem přešel na VDSL a koupil od OS2 modem Huawei HG622u ( protože VDSL se nedají tak dobře sehnat )

    Problém je, že čím dál tím víc se mi stávalo, že rychlost přes Wi-Fi dost kolísala a nebyla stabilní. Modem jsem musel často restartovat apod. Nyní jsem provizorně natáhl kabel a OK , ale bohužel kabel nebudu moct mít natažený věčně a napevno natáhnout chodbou až k PC vzhledem k nedávno provedené rekonstrukci + budu se nejspíš zbavovat stolního PC a přecházet na notebook.
    Problém je v tom, že modemy od O2 nejsou kvalitní, VDSL nemají anténu a se zvýšil počet Wi-Fi v bytovce na dvojnásobek oproti loňskému roku. Kolikrát chytnu i 9 sítí a může se to navzájem tlouct.

    Jak to pořešit ?

    1. Přes elektrické zásuvky to asi není moc stabilní přenos že ?

    2. Koupit kvalitní VDSL modem ? Jaký ?

    3. Nyní v chodbě instaluju vestavěnou skříň, využiji toho a na konec skříně ( blíže do středu bytu ) dám nějaký přídavný Wi-Fi vysílač - šel by použít ADSL modem co ještě mám ?

    4. nějaké jiné řešení ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Myslím, že řešení č.3 bude nejlepší a skoro zadarmo (cena bude jen pár m kabelu).

    Jen je potřeba na starém ADSL modemu nastavit LAN IP (aby nekolidovala s LAN IP nového modemu, ani s rozsahem IP pro DHCP server na novém modemu) a vypnout na něm DHCP server. Pak stačí jen nastavit wifi a propojit modemy kabelem (u obou modemů využij LAN port, nikoliv WAN).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    také můj horký favorit byl bod. č3, hlavně "starý" ADSL modem měl opravdu dobrý a silný signál Wi-Fi sítě. No, akorát to všechno nastavit bude pro mě vyšší dívčí... Nevíš o nějakém návodu kde by to bylo přehledně popsané ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Krok č.1 - Podívej se v PC do nastavení síťovky (adresa brány je LAN adresa současného routeru). U O2 xDSL bývá tuším 10.0.0.138, může být i jiná.
    Krok č.2 - Připoj se kabelem ke starému routeru (nezapojuj ho do sítě). V nastavení najdi někde záložku LAN a tam address změň na 10.0.0.139 (případně jiné - ideální je o jedno číslo vedle nového routeru, rozmezí 1-254). Klini na save (ale ne reboot!).
    Krok č.3 - Někde ve starém routeru je "DHCP Server" záložka. Tam nastav "Disabled" (případně zruš zaškrtnutí u "Enabled" - xDSL router jsem dlouho neměl v ruce a nevím přesně jak to tam bývá)
    Krok č.4 - Nastav SSID, zabezpečení a heslo wifiny.

    Po uložení a restartu můžeš router zapojit do sítě a využívat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    předem se omlouvám, ale bude to se mnou krapet složitější

    1. nový modem mám 10.0.0.138 - to je OK

    2 + 3. kabelem jsem se připojil ke starému modemu, nastavil 10.0.0.139 ( ve stejné záložce bylo i nastavení DHCP )
    http://imagelink.cz/images/sdfsdfsdf.png

    4. udělal jsem ale nevím jestli dostatečně - heslo samozřejmě jsem nastavil
    http://imagelink.cz/images/sdfsdfdsfsdfsdfsdf.png

    akorát nevím co znamená restart, jestli zapnout/vypnout, prostě jsem to vyškubl ze zdi - napájení


    pak mám dotaz, je správně, že nový modem propojím se starým z lan 1 do lan 1 a né z lan 1 do line ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,113

    1.-3. OK
    4. WPA to asi neumi, co?
    restart bylo tlacitko Save/Reboot, ale jestli jsi dal predtim Save, pak odpojeni elektriky je tomu rovnocenne.
    Ano, kabel z LAN1 do LAN1.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    tady je printscreen co je na výběr...

    http://imagelink.cz/images/wpa.jpg

    No jinak to funguje, akorát rychlost ( Download ) netu je poloviční oproti kabelu
    Download:
    9 577,60 kbit/s (1 197,20 kB/s)

    Upload:
    1 907,58 kbit/s (238,45 kB/s)

    a nic moc stabilita... kde může být zakopaný pes ? mám modem cca 5 metrů vzdušnou čarou od přímače Wi-Fi...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    A měřil jsi ve stejném období (+- 10 minut) rychlost i přes kabel? Jestli zrovna nebyla špička a víc to nejelo.

    Jaké je nastavení? Koukal jsi, zda není zarušené okolí? Zkus ve wireless vynutit použití 802.11g a být co nejblíže pro maximální signál.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    to ne, on je problém že po kabelu jsem nikdy neměl výpadek rychlosti, respektive jsem nikdy nenaměřil takto nízkou hodnotu...

    zde je jak mám nastavenou wireless

    http://imagelink.cz/images/aaaaaaaaaaaaasps.jpg

    a zde report z nějaký diagnostiky co nabízí modem

    http://imagelink.cz/images/bbbbbbbmym.jpg

    jinak v okolí mám nyní vidět pouze 4 wi-fi, 2 s bídným signálem, jednu se středním a jednu s plným. Ta s plným mě krapet znepokojuje, protože to je soused, který bydlí na druhý straně bytovky v druhém vchodě sice bydlím v malé bytovce kde je 12 bytů, ale i tak je to zvláštní...


    Edit: Ještě jsem si všiml, že na starém modem který slouží jako Wi-Fi router svítí červený vykřičník...
    Naposledy upraveno uživatelem Rypicong: 26-11-2013 v 22:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Zisti na ktorých kanáloch bežia najsilnejšie siete (napr. pomocou inSSIDer) a svoju wi-fi nastav na najvzdialenejší kanál ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    hm, pěkný program....

    tak takhle to u mě vypadá:

    http://imagelink.cz/images/channel.jpg
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,113

    Cerveny vykricnik je v poradku (nemas pripojene ADSL), kanal 11 uz ale ne. Zmen ho na 3 nebo 2.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    38

    ok, zkusím 2 i když program mi doporučoval 1 a u kanálu 3 psal že to je nestandartní kanál a pokud chci rychlejší, mám zvolit 1,2 nebo 11. i jsem zkoušel upgradovat SW ale chovalo se to s ním prapodivně, hlavně u tohodle modemu existují A a B verze, já měl původní B, nejnovější byl A, u všech předchozích verzí A bylo varování, že A verze se může nainstalovat na modem který už A verzi měl, u toho nejnovějšího A toto varování nebylo... ale pro jistotu jsem tam zase vrátil ten původní...
    No, zkusím ještě u toho nového dát kanál 2 a uvidím jak si to povede..

    Zatím díky, aspoň jsem se něco nového naučil

    PS: ještě mě napadá, Wi-Fi příjmač mám přes PCI kartu, nemůže tam haprovat nějaké nastavení ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    May 2010
    Příspěvků
    22

    Dobrý den,řeším taky podobný problém, a nevím jak nastavit parametry u starého modemu ADSL, když už se přes něj nelze připojit do sítě VDSL. Nemohu přijít na to, jak se dostat jiným způsobem do setupu toho starého modemu (je to BELKIN). Děkuji předem za radu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Vymazání 0 byte file
    Od VGreg v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 30
    Poslední příspěvek: 17-06-2011, 23:33
  2. adresy do 64 byte
    Od esetik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 09-02-2011, 21:22
  3. [ADSL] vlivy na stabilitu?
    Od matyyy v sekci Sítě
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 26-02-2009, 10:47
  4. Rozvod internetu v bytě
    Od frmolak v sekci Sítě
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 16-12-2008, 08:33
  5. Jak pořešit chlazení
    Od marekpevný v sekci Chlazení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 25-08-2008, 00:54