Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: změna režimu řadiče

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2010
    Příspěvků
    154

    Dobrý den,
    mám jeden systémový disk (s pár týdny starým OS), starý datový disk a dva nové prázdné datové disky. Potřeboval bych dát dva disky do RAIDu (a překopírovat na ně vše ze starého disku), ale SATA mám v režimu IDE . Potřeboval bych vědět, jestli nevadí když nyní přepnu SATA režim na RAID, četl jsme, že by se to nemělo provádět s již nainstalovaným systémem. Díky za rady
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Vadí. Raid (v podstatě jedno jaký režim) bude vyžadovat naformátování disků, aby je systém viděl jako onen jeden disk - ať již půjde o miror či spojení disků pro větší výkon, zcela se tím mění přístup systému k diskům a veškerá data na nich jdou do háje.
    To není problém, jsou prázdné a na to připravené, ok.

    Ale pokud máš systémový disk na SATA a změníš režim toho daného portu, na kterém visí systémový disk a asi i DVDčko, tak nenabootuješ

    Pokud máš systémový disk na SATA0 portu, DVDčko na SATA1 portu a raid začíná od třeba SATA3 portu výš, pak není problém. Ale nebude dobré splést si, které porty jsou které - ale to bude napsáno v návodu k desce, které porty jsou "raidové" a které normální SATA Copak je to za desku?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2010
    Příspěvků
    154

    Msi p67a-c45

    Jestli jsem se dobře díval, tak by RAID měl být na všech portech podporovaný. A v biosu to vypadá, že se režim mění hromadně, nevim jestli by šel nějak nastavit jen pro konkrétní porty...
    Naposledy upraveno uživatelem martin155: 06-12-2013 v 22:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Zase takovy neresitelny problem to neni. Vetsinou staci doinstalovat prislusny ovladac diskoveho radice a pak to zmenit v BIOSu. Je to podobne zmene z IDE na AHCI.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2010
    Příspěvků
    154

    Stáhnul jsem Intel Rapid Storage Technology Driver, ale v readme psali, že je možné ovladač nainstalovat jen při stávající konfiguraci na AHCI nebo RAID (o přechodu z IDE na RAID tam nic nebylo), tak nevím jestli to mám zkoušet, když mám nastavený IDE režim.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    208

    Na AHCI můžeš změnit takto při nainstalovaným systému.
    Jak na AHCI na Windows 7

    Březen 16th, 2010
    Kategorie MS Windows . Správce systému
    Autor: kornel
    Vložit komentář

    Docela častým problémem při instalaci Windows XP se mi stává, že nelze najít disky v PC. Nemusí to být jen při instalaci Windows XP. Jedno z řešení je v BIOSu přenastavit ovladače SATA disků z AHCI na IDE. A již máte problém vyřešen.

    Jak ale na to, když už mám dnes oblíbené Windows 7 nainstalované a chci využívat ovladač AHCI, které jsem si před instalací nezapnul! Pokud provedete změnu v BIOSu, tak Vám Windows 7 nenaběhnou a začnou se pokoušet o opravu nebo o obnovení dřívějšího nastavení operačního systému. Vše bohužel nedopadne dobře. Alespoň já mám tuto zkušenost.

    Co vlastně AHCI je? Je to standardní rozhraní, ktere vám umožňuje využívat pokročilé funkce SATA – řazení příkazů do fronty, dynamické připojovaní a odpojovaní za provozu, správa napájení a atd. Jinak řečeno, zvyšuje vám to výkon paměťových modulů. Tak proč to nenastavit!

    Postup je jednoduchý.

    Přihlašte se do Windows 7, dejte start a do vyhledávacího řádku napište:

    regedit

    Pustí se editor registru a zde procházejte takto:

    HKEY_LOCAL_MACHINE – System – CurrentControlSet – Services – Msahci

    Zde najdete hodnotu s názvem Start, kliknete na ni pravým tlačítkem myši – změnit. Zde hodnotu změňte na číslo 0 a dejte OK.

    Restartujte PC, přihlašte se do BIOSu a změňte hodnotu na AHCI. Uložte nastavení a to je vše.

    Při úpravě registru doporučuji nemít zapnuté žadné aplikace. :-)

    PS: Někdy bude ještě zapotřebí nainstalovat ovladače pro AHCI od výrobce desky (děkuji za připomínku v komentáři – StaryMuz).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2010
    Příspěvků
    154

    Můžete mi prosím doporučit nějaký řadič do PCIe, do kterého bych mohl dát 2 SATA 6Gb/s disky a mít je v RAIDu 1 nezávisle na nastavení v BIOSu operačního disku. Díky
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. pomoc při výběru řadiče
    Od ENT3R v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 28-02-2013, 11:32
  2. 3,5" HDD SATA: Ovladač řadiče při instalaci
    Od heminstein v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 03-04-2011, 16:22
  3. Diskové řadiče: Dva řadiče = problém s bootováním
    Od Pavel Boček v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 16-07-2008, 17:42