Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: preklikávanie v Harddisku

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    Dobrý deň,

    Mám problém s harddiskom,
    preklikáva mi akoby v Harddisku, je to relatívne hlasný zvuk, ten harddisk sa vkladá cez predný panel, ale nemyslím, že v tom by bol problém (poviem ďalej).
    inak: prešiel som celé fórum, relevantné témy a nikde som nijakú tému s podobným problémom nenašiel, tak zakladám novú:-) Ďakujem.
    Na internete som ten istý problém našiel avšak nebolo tam riešenie problému.

    Keď ten disk zapnem na prednom paneli, a zapnem počítač, avšak stane sa to hocikedy aj keď zapnem disk v priebehu hociakej fázy počítača, tak na tom prednom paneli svieti aj červená aj zelená kontrolka, disk sa roztočí, avšak stále preklikáva. Posledne niekoľko krát, čo som ho skúšal tak to tak aj ostalo až pokým nanačítal Windows, alebo červené svetlo prestalo svietiť (zostala iba zelená kontrolka) ale disk aj tak absolútne nenačítalo.
    Vo windowse v komanderi ani vo windowsáckom exploreri ho nenačíta, ani v bublinke v pravom launch-icon bare sa neukáže.
    Nie je to systémový disk, takže windows sa na ňom spustí.
    Chyba v elektronike alebo niekde inde na skrinke toho vložiteľného panelu nie je, lebo to som skúšal- krížmo som prehodil práve ten systémový a tento harddisk a zapojil a stále robilo to isté. Chyba nie je ani v prívodových vodičoch (ani napájacích, ani ata-vodiče ), lebo aj tie som kombináciou prehodil a výsledok ten istý.Keďže harddisk ako harddisk, chyba zrejme nie je ani v doske. lebo systém sa načíta, tak či tak pri hociakej kombinácii predošle písaného.
    Potom som si uvedomil, že klikať na doske ani nikde inde nemôže, takže preklikávať mohlo iba v HDD.
    Disk ako som už spomínal má ATA rozhranie.
    Keď hodím PC do BIOS-u, tak zostane svietiť zelená kontrolka- teda problém zrejme nie je, aj keď disk sa nenačíta, lebo v BIOSe ho nevidno- a bios je normálne spustený-, ale viackrát sa stalo, že svietila aj zelená aj červená kontrolka, a vtedy ma v biose prehodilo na kartu "adveced" na "frekvenciu CPU" a v pravom červenom poli písalo nejaký žvást o nesprávne nastavenej freq. resp. také niečo; skúšal som všetky voliteľné frekv. ale výsledok nijaký, až hádam som neskúšal ručne navoliť frekvenciu..
    Ináč toto mi robilo už nejaký čas, tak týždeň dva, ale vždy po vypnutí a následnom zapnutí počítača to cvakanie prestalo. niekedy som musel PC aj viackrát zapnúť a vypnút. (V podstate pravidlo, že čím bližšie ku dnešnému dňu, tým sa akoby tá fredvencia tohto problému zhusťovala). Možno tento problém nastal aj viac ako pred dvoma týždňami, ale to neviem isto.
    Ináč tento problém som mal aj s iným 80 GB,(relatívne starým diskom), na ktorom mám zálohované dáta z D- partície tohto systémového disku, nie ten o ktorom píšem, a v tom tiež akoby niečo preklikávalo, občas, a vtedy som ho musel odpojiť, lebo ma to hádzalo do biosu. Občas to preklikávanie prestalo a disk sa našiel aj v exploreri ako ikona, ale nedal sa spustiť. Občas som ho potom mohol zapnúť, ale radšej som ho vypol, lebo ten problém aj tam nastával relatívne často.
    Najprv som myslel, že je problém s teplotou, keď častejšie nebýval zapnutý počítač, resp. teraz v zime, ale ako hovorím, teraz tento disk nejde nahodiť.
    Ešte ak by to pomohlo, som si spomenul, že zhruba od toho častého nastania tohto problému, mi pomaly načítavalo HDD- súbory na ňom uložené, tento o ktorom píšem, a takisto načítavania otvorenia kariet v nete (myslel som, že je to tým, že som mal otvorených dosť kariet avšak nie tak veľa), zo syst. hdd neviem ako, to si nespomínam. Po nejakom čase rádove minúty sa opäť dalo čítať aj z netu aj zo súborov normálne; ale keď načítava iba z toho systém. disku, neviem, či to teda spolu súvisí, ale teraz oba problémy prestali ...
    Na inom počítači som disk zatiaľ nemal možnosť vyskúšať, takže neviem ohľadne tohto, ale čochvíľa to bude možné. Je to stolový PC.

    Čo mám robiť? Ďakujem za odpoveď.

    PS: Chcel by som tie dáta zachrániť, ale toto by som trocha odsunul, zatiaľ...
    Naposledy upraveno uživatelem Jaro32: 20-01-2014 v 18:09 Důvod: ešte chcem pripísať...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    no ták, nemohol by mi niekto poradiť,v čom je problém, respektíve ako by sa dal riešiť, ďakujem veľmi pekne
    ako by sa dali zachrániť údaje z toho disku
    Naposledy upraveno uživatelem Jaro32: 22-01-2014 v 10:18 Důvod: chcem dopísať
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    No moc z té eseje moudrý nejsem, co jsem pochopil máš disk po smrti ve kterém cvaká.

    Za prvé - ATA disky a řadiče nejsou většinou stavěné na hot-swap (připojování a odpojování za běhu PC), takže tím jsi ho možná zabil. Bohužel jsi nám v tom výlevu neprozradil základní informace - jaký disk, jaký máš ten šuplík, jak je připojený (základní deska, extra řadič?), jaký OS. Takže můžeme leda hádat. Možná by bylo vhodné napsat celou sestavu.

    Záchrana dat bude asi problém, pokud v disku cvaká tak asi nepomůže např. výměna elektroniky, což zručný laik zvládne. Jsou zde firmy které umí data zachránit i z mrtvých disků, ale cena je nepěkná.

    Co bych zkusil - připojil disk k jinému funkčnímu přímo k základní desce, zapomeň na nějaké šuplíky a podoné nesmysly. Ujisti se že je disk správně nastavený (vedle napájecího konektoru je jumper a popis jak disk nastavit). A uvidíš co se stane. Samozřejmě ten jiný počítač musí s diskem umět pracovat, na desce 300 MHz celeronem pravděpodobně velký disk nepojede.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    Ten disk som nevypínal a nezapínal počas behu počítača, možno pár krát, ale naozaj len pár, keď ten disk ešte fungoval, a vypínal a zapínal som ho (viackrát) až keď už stále len cvakal; je však pravda že som ho pár krát zapol a vypol aj počas toho "mezo"obdobia, takže nevylučujem

    No, snažil som sa poskytnúť čo najviac informácií...

    Bohužial, bol som nútený prejsť na tento typ počítača...
    údaje:
    oper. system: Windows XP 2002 Professional x86
    zákl. doska: ASUSTek A7V600
    CPU: AMD Athlon XP 2500+; real speed 1.83 GHz
    disky: ten, o ktorý ide: WD1600JB-22GVA0
    na ktorom je systém: Hitachi Deskstar T7K250/160 GB
    ten "šuplík" je UDMA-133, suplik je normalne pripojený cez jednu vetvu zbernice cez IDE do centrálneho konektora do zákl. dosky

    apropo k
    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    připojil disk k jinému funkčnímu
    to si asi myslel k jinému funkčnímu počítači...predpokladám :-))

    PS: Díky za informace.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2013
    Příspěvků
    40

    Tohle muze klidne byt i tim rameckem nebo taky zdrojem (jak vidim je to pomerne stary pocitac) . Zkus jak ti radi johny , zkusit disk na jinem pocitaci nebo ho zapojit normalne bez ramecku do zakladni desky .
    Ale spis bych se priklanel k moznosti ze disk odesel do kremikoveho nebe .
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Aha, vypadlo mně slovo, ano - myslel jsem jiný funkční počítač. BTW, válí se mi tu skoro ten samý disk - 1600JB-00GVA0, který má možná dobré plotny ale spálenou elektroniku. Třeba by z nich šel udělat jeden funkční.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    Díky, romeno, ale tim "rameckem" to určite nebude, pretože v tom ramecku som skusal aj ten systemovy harddisk a ten tam v pohode siel. Takže ani zdojom to nebude. Toto som písal v prvom príspevku.
    K jinému počítači to skúsim pripojiť a tým pádom to bude bez rámečku:-), takže tým sa splní aj toto..
    Na nete som trocha pátral, a pochopil som, že ten harddisk v tom kremíkovém nebi, alebo lepšie povedané v kobalto-slitinovém nebi, pretože celá elektronika je postavená na kremíku (aj keď amorfnom), a mne neodišla elektronika, ale pravdepodobne zapisovacia hlava , asi naozaj je.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    Díky, johny_g. Neviem aký prospech z toho chceš mať ty, ale ja žiaľ z toho už prospech asi nebudem mať. Asi si myslel, že, tým, že získaš elektroniku z môjho disku, tak by si mohol vytvoriť jeden funkčný, pre teba, no zadarmo by to nebolo... ... alebo si mal na mysli, že by ten disk mohol po úprave poputovať ku mne?, (tiež by som to nechcel zadarmo), mne by sa to v podstate veľmi hodilo, ako teraz premýšľam..., pretože jeden taký starý disk by sa mi hodil, práve tak ako bol tento, aby som ho mohol používať v tomto starom počítači. Ak by to bolo tak , tá druhá možnosť , tak dúfam, že ten druhý disk, tvoj by mal správne aj čítacie hlavy, lebo ako som písal v príspevku vyššie, chyba je v čítacích hlavách, teda jednej.
    No..., ak by to bolo tak..., tak by som asi prijal tvoju ponuku, mohli by sme sa potom dohodnúť na cene.. (Samozrejme bral by som aj tú prvú možnosť, to zn. aj ja by som Ti mohol poskytnúť môj HDD na tvoje účely, ale možno by som bol radšej, keby platila tá druhá možnosť )
    Ty si zrejme odborník na skladanie harddiskov, takže to by prebehlo v tvojej réžii..
    Ale predtím ešte k tomuto disku: I'm gonna try to wake him up... one last time...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    No já ten disk nijak nepotřebuju, už se ke mně dostal jako mrtvý, má viditelně spálený jeden čip. Já bohužel netuším v jakém stavu je zbytek, protože samozřejmě teď nejede. Pokud by jsi byl z Brna nebo Blanska, mohli bysme pak zkusit tu elektroniku prohodit a kdyby náhodou ten můj disk jel, nechal bych ti ho zadarmo. Jinak to nemá cenu, za cenu poštovného seženeš zaručeně funkční podobný disk.
    Jinak odborník nejsem, ono přehodit elektroniku znamená jen povolit pár šroubků a mít štěstí aby byl stejný firmware.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    Uhm, rozumiem. No z Blanska ani odnikud nejsem, já sem Slovák, takže tam to asi padá, nevadí (). S tím odborníkem som to myslel trochu inak ale nedomyslel sem to, už vidím, že by to šlo docela lahko aj v tom prípade keby ten disk šiel ku mne, ale nech me to, je to OK.
    Nevadí, hádam seženu dobrý disk, ktorý bude pasovať do môjho počítača. Mnej se. Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Sem si ani nevšiml slovenštiny, to je problém nás dříve narozených, co jsme zažili slovenštinu běžně v televizi, kolikrát si ani neuvědomím že mluvím/píšu s "cizincem" .
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    7

    To si na tom dobre, pretože vy Česi kolikrát po slovensky ani neumíte, česť výjimkám. Pravda je taká, že som počas písania používal raz slovenčinu (nie slovenštinu), raz Čechizmus a niekedy som komolil slová, práve tak ako sa mi kedy zachcelo. To je pravda, keď boli štáty ešte spojené, bolo bežné dokonca aj pre Čechov používať slovenský jazyk, teraz sa to len málo vída, dokonca aj v Českom kultúrnom showbisnisse má väčšina (dokonca aj) starších hercov problém vysloviť nejaké slovenské slovo, nie to ho ešte správne intonovať. Avšak opačne to funguje (opäť pripomínam, česť výj.....). My češtinu v televízii, teda aspoň ja, často pozerám a (počúvam!), u nás je to bežné, ja nerozlišujem českú alebo slovenskú knihu, takže Vy ste na tom dobre. Dobre,... ty kokós, už som sa zľakol, že sa mi vymazal celý text len som prepol na niečo iné stránku a pri "backnutí" (späť) sa mi text nezobrazil, máte tam nejaký bug (al...? ......), ešteže sa dá text rozvinúť do rozšírenej editácie a potom kliknúť na "automat. vlož. savenutý text". ...Je dobre vypracované toto fórum..
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Nerozpoznání harddisku
    Od Pecan6 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 26-01-2014, 17:19
  2. Instalace nového harddisku
    Od bluenite38 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-12-2012, 23:00
  3. Zmizel mi nesystemovy oddil harddisku
    Od tappat v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 14-04-2010, 21:21
  4. ZDROJ pro MNOHO harddisků
    Od Megaloman v sekci Zdroje
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 27-03-2007, 02:05