Dobrý deň,
Mám problém s harddiskom,
preklikáva mi akoby v Harddisku, je to relatívne hlasný zvuk, ten harddisk sa vkladá cez predný panel, ale nemyslím, že v tom by bol problém (poviem ďalej).
inak: prešiel som celé fórum, relevantné témy a nikde som nijakú tému s podobným problémom nenašiel, tak zakladám novú:-) Ďakujem.
Na internete som ten istý problém našiel avšak nebolo tam riešenie problému.
Keď ten disk zapnem na prednom paneli, a zapnem počítač, avšak stane sa to hocikedy aj keď zapnem disk v priebehu hociakej fázy počítača, tak na tom prednom paneli svieti aj červená aj zelená kontrolka, disk sa roztočí, avšak stále preklikáva. Posledne niekoľko krát, čo som ho skúšal tak to tak aj ostalo až pokým nanačítal Windows, alebo červené svetlo prestalo svietiť (zostala iba zelená kontrolka) ale disk aj tak absolútne nenačítalo.
Vo windowse v komanderi ani vo windowsáckom exploreri ho nenačíta, ani v bublinke v pravom launch-icon bare sa neukáže.
Nie je to systémový disk, takže windows sa na ňom spustí.
Chyba v elektronike alebo niekde inde na skrinke toho vložiteľného panelu nie je, lebo to som skúšal- krížmo som prehodil práve ten systémový a tento harddisk a zapojil a stále robilo to isté. Chyba nie je ani v prívodových vodičoch (ani napájacích, ani ata-vodiče ), lebo aj tie som kombináciou prehodil a výsledok ten istý.Keďže harddisk ako harddisk, chyba zrejme nie je ani v doske. lebo systém sa načíta, tak či tak pri hociakej kombinácii predošle písaného.
Potom som si uvedomil, že klikať na doske ani nikde inde nemôže, takže preklikávať mohlo iba v HDD.
Disk ako som už spomínal má ATA rozhranie.
Keď hodím PC do BIOS-u, tak zostane svietiť zelená kontrolka- teda problém zrejme nie je, aj keď disk sa nenačíta, lebo v BIOSe ho nevidno- a bios je normálne spustený-, ale viackrát sa stalo, že svietila aj zelená aj červená kontrolka, a vtedy ma v biose prehodilo na kartu "adveced" na "frekvenciu CPU" a v pravom červenom poli písalo nejaký žvást o nesprávne nastavenej freq. resp. také niečo; skúšal som všetky voliteľné frekv. ale výsledok nijaký, až hádam som neskúšal ručne navoliť frekvenciu..
Ináč toto mi robilo už nejaký čas, tak týždeň dva, ale vždy po vypnutí a následnom zapnutí počítača to cvakanie prestalo. niekedy som musel PC aj viackrát zapnúť a vypnút. (V podstate pravidlo, že čím bližšie ku dnešnému dňu, tým sa akoby tá fredvencia tohto problému zhusťovala). Možno tento problém nastal aj viac ako pred dvoma týždňami, ale to neviem isto.
Ináč tento problém som mal aj s iným 80 GB,(relatívne starým diskom), na ktorom mám zálohované dáta z D- partície tohto systémového disku, nie ten o ktorom píšem, a v tom tiež akoby niečo preklikávalo, občas, a vtedy som ho musel odpojiť, lebo ma to hádzalo do biosu. Občas to preklikávanie prestalo a disk sa našiel aj v exploreri ako ikona, ale nedal sa spustiť. Občas som ho potom mohol zapnúť, ale radšej som ho vypol, lebo ten problém aj tam nastával relatívne často.
Najprv som myslel, že je problém s teplotou, keď častejšie nebýval zapnutý počítač, resp. teraz v zime, ale ako hovorím, teraz tento disk nejde nahodiť.
Ešte ak by to pomohlo, som si spomenul, že zhruba od toho častého nastania tohto problému, mi pomaly načítavalo HDD- súbory na ňom uložené, tento o ktorom píšem, a takisto načítavania otvorenia kariet v nete (myslel som, že je to tým, že som mal otvorených dosť kariet avšak nie tak veľa), zo syst. hdd neviem ako, to si nespomínam. Po nejakom čase rádove minúty sa opäť dalo čítať aj z netu aj zo súborov normálne; ale keď načítava iba z toho systém. disku, neviem, či to teda spolu súvisí, ale teraz oba problémy prestali...
Na inom počítači som disk zatiaľ nemal možnosť vyskúšať, takže neviem ohľadne tohto, ale čochvíľa to bude možné. Je to stolový PC.
Čo mám robiť? Ďakujem za odpoveď.
PS: Chcel by som tie dáta zachrániť, ale toto by som trocha odsunul, zatiaľ...