Nové PC součástky a následný BSOD
Dobrý den. Ve čtvrtek jsem kupovál nové součástky do pc k vůli tomu že starý vyhazoval "modrou smrt" sotva co se spustil win. Koupil jsem novej zdroj, základní desku a RAM pamět. Vše jsem složil, všude jsem nanesl novou pastu, s radostí zapnu počítač a vida, ani ne 5 minut na ploše a modrá smrt je tu zas. Jediné co mi zůstalo staré je Grafika, HDD a procesor.
Grafiku jsem zkoušel odpojit, na integrované to bohužel dělalo také, HDD jsem zkoušel vyměnit, udělalo to také. (HDD na jiným pc bez problému fungoval) No a jediné co jsem nezkoušel měnit je procesor který mám v PC už docela dlouho, nějaké 2-3 roky určitě. Bohužel nemám od koho si půjčit abych zkusil výměnu i procesoru.
Dodatky: Bios jsem měl samozřejmě nastaven na default nastavení. Když jsem zkusil procesor přetaktovat na nižší frekvenci tak se modrá obrazovka nezobrazila klidně i 3 hodiny, ale přeci jen po nějakém čase naskočila. Zde Vám přikládám Výpisy MiniDump a fotku obrazovky při BSOD. Od čtvrtku to nemohu vyřešit, snad Vás něco napadne. Moc děkuji
MiniDump-všechny výpisy: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
BSOD: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Sestava: AMD Athlon II X4 620 @2600Ghz.
Geforce 9600 GT GDDR3-1GB
Corsair 4GB DDR3 1600MHz CL9 Vengeance Low Profile
MSI 760GA-P43 (FX)
Grafiku jsem zkoušel odpojit, na integrované to bohužel dělalo také, HDD jsem zkoušel vyměnit, udělalo to také. (HDD na jiným pc bez problému fungoval) No a jediné co jsem nezkoušel měnit je procesor který mám v PC už docela dlouho, nějaké 2-3 roky určitě. Bohužel nemám od koho si půjčit abych zkusil výměnu i procesoru.
Dodatky: Bios jsem měl samozřejmě nastaven na default nastavení. Když jsem zkusil procesor přetaktovat na nižší frekvenci tak se modrá obrazovka nezobrazila klidně i 3 hodiny, ale přeci jen po nějakém čase naskočila. Zde Vám přikládám Výpisy MiniDump a fotku obrazovky při BSOD. Od čtvrtku to nemohu vyřešit, snad Vás něco napadne. Moc děkuji
MiniDump-všechny výpisy: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
BSOD: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Sestava: AMD Athlon II X4 620 @2600Ghz.
Geforce 9600 GT GDDR3-1GB
Corsair 4GB DDR3 1600MHz CL9 Vengeance Low Profile
MSI 760GA-P43 (FX)
RAM dotestovány, před chvíli jsem ukončil MEMTEST a nenašlo to žádnou chybu.
Tou pastou jsem myslel že jsem dal novou pod procesor a grafickou kartu jelikož staré už byly "vysušené"
Tou pastou jsem myslel že jsem dal novou pod procesor a grafickou kartu jelikož staré už byly "vysušené"
Jaké jsou teploty procesoru? Chladič sedí dobře? Jaký je ten nový zdroj? Co ten OS, je to originální CD/DVD? Při instalaci se to chová normálně?
Ještě mě napadlo - píšeš že jsi to složil, spustil a hned BSOD? Takže ty jsi nepřeinstaloval systém když jsi měnil základní desku? Jestli je to tak, tak asi známe příčinu. Memtest jede bez OS, tedy je možné že ten jel v pořádku.
Ještě mě napadlo - píšeš že jsi to složil, spustil a hned BSOD? Takže ty jsi nepřeinstaloval systém když jsi měnil základní desku? Jestli je to tak, tak asi známe příčinu. Memtest jede bez OS, tedy je možné že ten jel v pořádku.
teploty procesoru "oproti minule bez pasty i 80c" je ted 30-40c vetrak drzi pevne. zdroj seasonic 400W-80+bronz, s tim by problem být neměl. OS je myslím vypalene od kamarada, funguje mu normalně 100% mam ho přes 3 roky a bez problému.
Pc jsem složil, následně zapl a najel do win. "hdd zůstal s předešlé sestavy-nesformatovaný" takže ano, zůstal tam starý win ze staré z.k. zapnul jsem speedfan pro otestovaní teploty a v tom vyskočil BSOD, tod vše. řeším to až do teď :( poté když furt házel bsod jsem si myslel že možná pomůže formatace hdd, tak jsem jej sformatoval a následně znovu nahral win. nepomohlo. Systém jsem hodlal přeinstalovat hned, jak si ověřím že ty komponenty fungují, proto jsem neformatoval hdd před vložením nových součástek.
Memtest jsem zapínal včera přes boot dvd, nechal jsem dodělat kompletní test a žádná chyba. poté jsem si znova zapl klasicky win a dál už je to stejné, bsod nebo aut. restart pc. EDIT: Memtest jsem zapínal až když jsem tam měl OS, nikoliv bez OS.
Pc jsem složil, následně zapl a najel do win. "hdd zůstal s předešlé sestavy-nesformatovaný" takže ano, zůstal tam starý win ze staré z.k. zapnul jsem speedfan pro otestovaní teploty a v tom vyskočil BSOD, tod vše. řeším to až do teď :( poté když furt házel bsod jsem si myslel že možná pomůže formatace hdd, tak jsem jej sformatoval a následně znovu nahral win. nepomohlo. Systém jsem hodlal přeinstalovat hned, jak si ověřím že ty komponenty fungují, proto jsem neformatoval hdd před vložením nových součástek.
Memtest jsem zapínal včera přes boot dvd, nechal jsem dodělat kompletní test a žádná chyba. poté jsem si znova zapl klasicky win a dál už je to stejné, bsod nebo aut. restart pc. EDIT: Memtest jsem zapínal až když jsem tam měl OS, nikoliv bez OS.
Nenapsal jsi jaký OS. Měnil-li jsi základovku, tak ta má jine HW komponenty než ta předchozí a u XP je nutná přeinstalace - 7mi jsou už flexibilní, ale ne 100 procent. 8mi jsem naběhl po sobě na třech různých PC a jedou bez potíží - tam už MS splnil svůj slib, který dával už u W7. To je asi ta Johny-G známá příčina.
Máš dobře v BIOSu nastavenou paměťovou propustnost pro grafárnu ? - i když to by už nevysvětlovalo tu integrovanou.
Jinak mám instal CD WinXP a na některé kombinace nové MB a CPU od AMD mi při instalaci padne BSOD hned v části "instalace zařízení" . To pak nezbývá než najet na W7
Máš dobře v BIOSu nastavenou paměťovou propustnost pro grafárnu ? - i když to by už nevysvětlovalo tu integrovanou.
Jinak mám instal CD WinXP a na některé kombinace nové MB a CPU od AMD mi při instalaci padne BSOD hned v části "instalace zařízení" . To pak nezbývá než najet na W7
Používám Win. 7 Dosud jsem měl verzi home premium 32-bit s kterou to házelo modrou smrt. Ted jsem na druhý oddíl disku nainstaloval novej win-7 ultimate 64-bit a už to ani nehlási bsod, ani žádnou chybu že byl bsod nebo tak, jen se prostě restartuje a po načtení windowsu furt dokola. Musím podkotknout že v nouzovém režímu toto nedělá, ten jede bez problému (dokud přes něj tedy nespustím nějaký program nebo tak, pak to taky resetne)
V správce zařízení mi to píše žlutý vykřičník nad Řadič USB, nemůže to byt tím?
Pokud mi řekneš kde mám v biosu nastavit tu pamětovou propustnost tak to překontroluju a popř. nastavím, ale na integrované grafice to dělá to samé.
PS: Děkuji že mi alespon odepisujete a snažíte se pomoct, jsem moc rád.
V správce zařízení mi to píše žlutý vykřičník nad Řadič USB, nemůže to byt tím?
Pokud mi řekneš kde mám v biosu nastavit tu pamětovou propustnost tak to překontroluju a popř. nastavím, ale na integrované grafice to dělá to samé.
PS: Děkuji že mi alespon odepisujete a snažíte se pomoct, jsem moc rád.
Takže tady bych postupoval asi takto.
1. Nepřidávat zatím grafickou kartu a zkoušet zatím jen s integrovanou.
2. Zkontrolovat usazení desky - nepřirozené zakřivení a jestli pod ní není šroubek či drátek, zběžně projít součástky, jestli není nějaká odchlíplá nebotakněco, zapomenutý distanční sloupek na nepatřičném místě atd. - prostě cokoliv, co by mohlo způsobovat zkrat či studeňák
3. Najet do BIOS, zkontrolovat jestli nejsou výrazné odchylky v dodávaném napětí, nechat běžet několik minut v BIOS a opět zkontrolovat napětí a k tomu teplotu CPU
4. Zkontrolovat nastavení Power Managment a pro sichr a zkoušku zakázat všechny jiné vypínání a zapínání než tlačítkem.
Když nic, tak:
5. Zkusit jiný zdroj.
6. Zkusit ještě jiné instalační médium (nevím, jestli si použil na obě verze stejné či nikoliv)
7. Jestli to půjde, tak zkusit jiné CPU (pravděpodobnost špatného CPU je nižší, než obsah alkoholu v mé krvi a to jsem nic nepil)
8. Reklamovat novou desku
Jestli tam něco chybí, tak ať doplní někdo ze zkušenějších - jsem taky lajk - jen se mi vždy osvědčil systematický přístup.
1. Nepřidávat zatím grafickou kartu a zkoušet zatím jen s integrovanou.
2. Zkontrolovat usazení desky - nepřirozené zakřivení a jestli pod ní není šroubek či drátek, zběžně projít součástky, jestli není nějaká odchlíplá nebotakněco, zapomenutý distanční sloupek na nepatřičném místě atd. - prostě cokoliv, co by mohlo způsobovat zkrat či studeňák
3. Najet do BIOS, zkontrolovat jestli nejsou výrazné odchylky v dodávaném napětí, nechat běžet několik minut v BIOS a opět zkontrolovat napětí a k tomu teplotu CPU
4. Zkontrolovat nastavení Power Managment a pro sichr a zkoušku zakázat všechny jiné vypínání a zapínání než tlačítkem.
Když nic, tak:
5. Zkusit jiný zdroj.
6. Zkusit ještě jiné instalační médium (nevím, jestli si použil na obě verze stejné či nikoliv)
7. Jestli to půjde, tak zkusit jiné CPU (pravděpodobnost špatného CPU je nižší, než obsah alkoholu v mé krvi a to jsem nic nepil)
8. Reklamovat novou desku
Jestli tam něco chybí, tak ať doplní někdo ze zkušenějších - jsem taky lajk - jen se mi vždy osvědčil systematický přístup.
Zdravím. Jako první bych chtěl poděkovat za rady. Bohužel nic s toho co si mi poradil nepomohlo, až rada 7 ano vím že tohle je fakt málo málo kdy ale pravděpodobně tam mám fakt vadné CPU.
Kamarád má ůplně stejné CPU jak já, schválně jsem si ho od něj půjčil, vyměnil misto mojeho, testoval po dobu 15 minut, zapínal různé hry, programy a BSOD nikde. Pro ověření jsem dal do jeho PC mé CPU a bsod vyjel do 5 minut. Takže si na 97% myslím, že je na vině můj CPU, zbylé 3 procenta jen náhoda že by se mi neukázal BSOD a jemu s mým CPU jo.
Nějaké rady co udělat s tim mým CPU popřípadě jaké nejlevnější koupit aby mi tam pasovalo? jaký máte názor na to ten můj CPU že je zničen?-resp. co to způsobilo
Kamarád má ůplně stejné CPU jak já, schválně jsem si ho od něj půjčil, vyměnil misto mojeho, testoval po dobu 15 minut, zapínal různé hry, programy a BSOD nikde. Pro ověření jsem dal do jeho PC mé CPU a bsod vyjel do 5 minut. Takže si na 97% myslím, že je na vině můj CPU, zbylé 3 procenta jen náhoda že by se mi neukázal BSOD a jemu s mým CPU jo.
Nějaké rady co udělat s tim mým CPU popřípadě jaké nejlevnější koupit aby mi tam pasovalo? jaký máte názor na to ten můj CPU že je zničen?-resp. co to způsobilo
Vida, tímhle způsobem vadný CPU se jen tak nevidí. Ale stane se. Seznam CPU podporovaných deskou je tady. Zkusil bych z druhé ruky sehnat Phenom II X4, pokud chceš kupovat nový CPU, tak s jádrem Vishera. Starší Zambezi nebrat.
Nojo Vishera :) jenomže kde teď vzít na takovej procesor peníze :) Spíš jsem prozatím přemýšlel o nějakým Phenomu nebo Athlonu přes bazar pokud seženu něco s paticí AM3 do 1000 koruny.
nepochopil jsem jak si myslel at neberu starší Zambezi, můžu vzít třeba procesor s řady Athlon s jádrem propus nebo tak, ne? Na bazaru jsem viděl nějakej Athlon II X2 AM3 myslím s jádrem regor za pár stovek
EDIT: co je na Zambezi jádru? jen mě to zajimá :)
nepochopil jsem jak si myslel at neberu starší Zambezi, můžu vzít třeba procesor s řady Athlon s jádrem propus nebo tak, ne? Na bazaru jsem viděl nějakej Athlon II X2 AM3 myslím s jádrem regor za pár stovek
EDIT: co je na Zambezi jádru? jen mě to zajimá :)
Však jsem psal, Phenom II z druhé ruky. Případně i ten Athlon. Prostě cokoli co ti stačí. Jestli netrváš na 4 jádrech (jádro Regor - 2 jádra, Rana - 3 jádra, Propus - 4 jádra, ten máš teď), tak se vlezeš i hodně pod tisíc korun. Zambezi jádro je starší než Vishera, méně efektivní, proto pokud by jsi kupoval nový CPU, tak jedině Visheru. Model 6300 asi vychází nejlépe, osmijádra jsou už dost drahá.
Nechci ti dávat falešnou naději, ale ještě zkus prolít piny procesoru lihem - třeba jsou jen hodně zapatlané. Nejspíš to nevyjde, ale za pokus nic nedáš - za jiné CPU nejspíš něco jo. :-)
A ještě k tomu výběru CPU, tak některé desky s touhle paticí mívaj limitované TDP CPU na 95W - takže kontrola a kdyžtak pozor na sice kompatibilní, ale nevhodné modely s vyšším TDP.
A ještě k tomu výběru CPU, tak některé desky s touhle paticí mívaj limitované TDP CPU na 95W - takže kontrola a kdyžtak pozor na sice kompatibilní, ale nevhodné modely s vyšším TDP.
To cpu s tim lihem můžu klidně zkusit, ale pojede mi to potom vůbec? O TPD se nebojím, když se u mojí desky píše přímo přímá podpora FX procesoru, tak si myslím že by to mělo bez problému zvládnout 125w a výš.
For Johny_G Díval jsem se po bazarech a žádnéj procesor pod 1000,-kč s paticí AM3 jsem nenašel, i když to bylo třeba jen dvoujádro tak mělo cenu 1000,- a výš. Ovšem jestli o něčem víš, rád se podívám.
For Johny_G Díval jsem se po bazarech a žádnéj procesor pod 1000,-kč s paticí AM3 jsem nenašel, i když to bylo třeba jen dvoujádro tak mělo cenu 1000,- a výš. Ovšem jestli o něčem víš, rád se podívám.
Když si dáš do mističky tak akorát lihu ( do třičtvrtě výšky pinů ) namočíš piny CPU a párkrát pokvrdláš, tak se to krásně odmastí a nic se nemůže stát - maximálně to, když budeš mít štěstí, že ti CPU nebude padat. Jinak nevím, čeho se bojíš, když s tím CPU nemůžeš stejně pracovat - procesor, který padne hned při spuštění aplikace je k ničemu.
Nedávno jsem zrovna koupil desku s plnou podporou FX, ale "pod čarou a drobným písmem" :-) tam bylo upozornění limit 95W TDP - nabádám jen k opatrnosti a pečlivosti.
Hoď si tady v sekci bazar poptávku, limitni si tam korunky a třeba se někdo ozve.
Nedávno jsem zrovna koupil desku s plnou podporou FX, ale "pod čarou a drobným písmem" :-) tam bylo upozornění limit 95W TDP - nabádám jen k opatrnosti a pečlivosti.
Hoď si tady v sekci bazar poptávku, limitni si tam korunky a třeba se někdo ozve.
Už mám obědnaný athlon II X2 270.. Je to sice dvoujádro ale zase má vyšší frekvenci. Kterej je dle vás lepší, resp. vykonnější na hry? :) ale asi tam vede ten co mám teď že?
To může být různé, u her které 4 jádra využijí bude lepší ten X4, ale u jiných zas bude lepší tohle dvoujádro, přece jen 800 MHz navíc je celkem dost. Nevím jestli to tahle deska umí, ale u některých dvoujader šlo zkusit odemknout zbývající jádra a někdy i cache paměť a občas to fungovalo, takže za pár peněz dostal člověk výkonný procesor. Odemykalo se to v BIOSu. Já to zkoušel s nějakým 3jádrem, čtvrté jádro se odemklo ale bohužel se objevily artefakty v obraze (s integrovanou grafikou). Ale jak říkám, někdy se to povedlo.
Co jsem četl tak právě u tohoto procesoru to jde pěkně z řídka, jestli se to tedy vůbec někomu podaří. Ale pry takovej Phenom II X2 555 (nebo 565 ted nevím) ten jde pry lehce a bez problému odemknout na 4 jádro :-) Co se dá dělat, podařilo se mi sehnat si athlon II X2 za 1000 korun, měl by přijít v ůterý takže pak dám vědět jestli to je opravdu nakonec procesorem, snad tedy jo... jinak by mě už je*** :-D