Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: WiFi router 5ghz

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Mar 2014
    Příspěvků
    5

    Ahoj,

    chtel bych Vas pozadat o radu. Potrebuji wifi router, ktery umi prijimat wifi (5ghz, moznost osazeni externi antenou) a poustet ho do LAN portu (alespon 3, nechci pouzivat switch, proto 1 port nestaci). Cenove do 2 tisice korun. Krom vyse zminenych pozadavku, zadne dalsi nemam. Nenapada Vas nejaky co ma tuto funkci a funguje bez problemu?

    Dekuji za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Do 2 tisic tohle bude docela problém, protože z nějakého důvodu výrobci odmítají používat odnímatelné antény. Mikrotik by to (bez antény) zvládl tak za 2,5-4 tisíce.

    K tomu až několik set za kabel (dle délky) a něco přes 500 za venkovní anténu (dle parametrů).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Mar 2014
    Příspěvků
    5

    Rozumím, tak dejme tomu, že zruším cenový limit. Mohl by jsi mi prosím poradit konkrétní typ zařízení? Myslel jsem, že Mikrotik vyrabí pouze komponenty ze kterých je následně potřeba sestavit router - preferuji pouze řešení, které bude kompletní, tzn. sestavený produkt. Anténu s kabelem již mám - s konektorem R-SMA (na straně routeru), takže to by teoreticky mohla být další podmínka pro router, kdybych nechtěl investovat do antény, ale předpokládám, že tento typ konektoru (resp. opačný k uvedenému) je používaný standart. Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    No např. tento s OpenWRT by to měl zvládnout: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1P9V
    Jde koupit i levnější (bez Gbit LAN): http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1QOE
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od PokornyLukas Zobrazit příspěvek
    Rozumím, tak dejme tomu, že zruším cenový limit. Mohl by jsi mi prosím poradit konkrétní typ zařízení? Myslel jsem, že Mikrotik vyrabí pouze komponenty ze kterých je následně potřeba sestavit router - preferuji pouze řešení, které bude kompletní, tzn. sestavený produkt. Anténu s kabelem již mám - s konektorem R-SMA (na straně routeru), takže to by teoreticky mohla být další podmínka pro router, kdybych nechtěl investovat do antény, ale předpokládám, že tento typ konektoru (resp. opačný k uvedenému) je používaný standart. Díky
    Tak u mikrotiku stačí vzít routerboard, do miniPCI slotu zapíchnout kartu (dle výběru 5/2,4 Ghz případně duální), dát to do krabice a máš velmi pokročilý router Ale pro domácí použití (hlavně když s mikrotikem neumíš) je rozhodně lepší duribův objev.

    Citace Původně odesláno od durib Zobrazit příspěvek
    No např. tento s OpenWRT by to měl zvládnout: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1P9V
    Jde koupit i levnější (bez Gbit LAN): http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UM1QOE
    Hmm a já hledal na czc, kde neměli odpojitelné antény :X Tohle je rozhodně lepší.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Hmm a já hledal na czc, kde neměli odpojitelné antény :X Tohle je rozhodně lepší.
    Jenom co jsem cetl tak tyhle routery udajne pouzivaji na 5GHz pasmo jenom jednu z tech 2 anten, takze to asi bude chtit vyzkouset
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    To byl ale stejně jenom nástřel. Záleží, na co to chce tazatel použít (prosím odpovědět konkrétně). Pokud by to měl být spoj na dejme tomu pár desítek/stovek metrů, pak bych vzal tohle pro příjem: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...00872Z92UL10VA
    A pak za to nasadil nějaký jednoduchý router dle požadavků na domácí síť. Bylo by to sice o malinko dražší, ale vzhledem k předpokládaným znalostem tazatele nejjednodušší (samozřejmě vše za předpokladu realizace dálkového spoje).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Mar 2014
    Příspěvků
    5

    Dekuji vsem za nazory. Co se tyce Mikrotiku, chapu - nemel bych s tim problem, bohuzel jsem si vlastni router nikdy nesestavoval, takze bych tomu musel venovat nejaky cas - a to je prave duvod, proc chci hotove reseni, casu bohuzel moc nemam a nechce se mi ten zbytek travit studovanim toho jak postavit router. Co se tyce openWRT, to uz je lepsi reseni, ale opet jsem router nikdy neflashoval, tudiz bych zas musel venovat nejaky cas na studium jak na to. :|

    K cemu vlastne router potrebuji? Vyuzivam internet od poskytovatele, ktery v me oblasti nabizi pouze sluzby wifi (5 ghz), AP mam asi 600 metru daleko, prima viditelnost z okna. Potrebuji tedy wifi signal poskytovatele prijmout a dale sirit do domaci LAN, ktera vede do trech bytu. Nechtelo se mi pouzivat switch, jelikoz je to dalsi zrout elektriky (ikdyz maly).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    OK, pak tedy udělej to, co jsem napsal v posledním příspěvku. Na příjem tu samostatnou anténu a do domu nějaký router pro rozvedení LAN.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Mar 2014
    Příspěvků
    5

    Dekuji. Jenom pro jistotu se jeste zeptam, asi hloupym a trivialnim dotazem. Chapu to tedy dobre, ze Tebou uvedene zarizeni dam do rezimu "Klient", nastavim IP adresy poskytovatele a ziskam tak 1x LAN "vystup internetu"? Diky
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    Ano. Nejdříve bych pořídil tu nanostation a vyzkoušel to v kombinaci s jedním PC (jestli bude spoj fungovat). Následně bych se podíval, jestli má ta nanostation DHCP server a poté dokoupil buď switch, nebo router.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Mar 2014
    Příspěvků
    5

    Rozumim, jedine ceho se obavam, aby i ten klient mod nefungoval jako bridge nebo repeater, to by bylo nezadouci -> aby dal siril / zesiloval wifi signal. Vyzkousim a kdyztak to vratim. Btw ta nanostation ma DHCP, alespon dle google.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,113

    Ano, DHCP server ma zabudovany a klient mod umi v te podobe, jake potrebujes. Takze ti staci switch.
    All airOS devices can act as clients, it's called Station mode.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 17-12-2013, 19:11
  2. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 20-09-2012, 20:33
  3. DSL router + wifi router - nefunguje
    Od SlezY83 v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-04-2011, 14:48
  4. ADSL WIFI router a WIFI karta
    Od daemon64 v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 07-12-2008, 00:57
  5. WiFi router Canyon CN-WF514, nejde wifi
    Od rik_upce v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 08-04-2008, 13:18